Tarla Bitkileri Anabilim Dalı Yüksek Lisans Programı’na, Karadeniz Teknik Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü’ne bağlı olarak, 2002 yılında öğrenci alımıyla başlanmıştır. daha sonra 5467 Sayılı Kanunun EK 69. Maddesi gereğince, 17.03.2006 tarih ve 26111 Sayılı Resmi Gazete’de yayınlanan kararla, yeni kurulan Ordu Üniversitesi’ne bağlanmıştır. Bu tarihten itibaren Tarla Bitkileri Anabilim Dalı’nda Yüksek Lisans eğitimi Ordu Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü bünyesinde yürütülmektedir. Tarla Bitkileri Anabilim Dalı'nda; Tahıllar ve Yemeklik Tane Baklagiller, Endüstri Bitkileri ve Çayır-Mera ve Yem Bitkileri olmak üzere 3 Bilim Dalı bulunmaktadır.
Programı başarı ile tamamlayan öğrencilere Tarla Bitkileri alanında Yüksek Lisans Diploması verilir
Yüksek lisans
1 - Kabul edilebilir alanlardan lisans diplomasına sahip olmak 2 - Lisansüstü Giriş Sınavından (ALES) yeterli puanı (en az 55) almış olmak 3 - Yüksek Lisans programına öğrenci kabulünde, bir adayın başarı notu ALES puanının %50’si, lisans not ortalamasının %20’si, yazılı bilim sınavı notunun %20’si ve Yabancı Dil Sınavı (YDS) puanının %10’u alınarak belirlenir. Bir adayın başarılı sayılabilmesi için, başarı notunun 100 üzerinden en az 60 olması gerekir.
1. Üniversitedeki aynı enstitünün bir başka anabilim dalında veya başka bir yükseköğretim kurumunun eşdeğer enstitüsüne bağlı lisansüstü programında en az bir yarıyılı tamamlamış 2. Üniversitemiz lisansüstü programlarına öğrenci kabul şartlarını sağlamış olan öğrenciler lisansüstü programlara yatay geçiş yoluyla kabul edilebilir. Bu durumda, öğrencilerin bir başka lisansüstü programında aldığı derslerin hangilerinin asgari ders yüküne eşdeğer sayılacağı, danışman ve ilgili Anabilim Dalı Kurulu önerisi ve Enstitü Yönetim Kurulu onayı ile belirlenir.
Tarla Bitkileri Anabilim Dalı'nda öğrenciler, danışman önerisi de dikkate alınarak, ilgili anabilim dalından veya farklı bir anabilim dalından yüksek lisans dersleri alabilirler. Tarla Bitkileri alanında Yüksek Lisans derecesi elde edebilmek için (Ziraat Yüksek Mühendisi unvanı kazanmak için) öğrencilerin sağlaması gereken şartlar; 1. En az 24 kredilik 8 tane dersi alarak CC veya daha yukarısı bir notla geçmiş olmak, 2. Seminer dersini almış ve başarıyla sunmuş olmak, 3. Bir Yüksek Lisans Tezi hazırlayıp, jüri önünde başarıyla savunmak ve tez yazım kurallarına uygun olarak yazarak ilgili Enstitüye basılı halde teslim etmiş olmak.
Tarla Bitkileri Anabilim Dalı’nda, tarla bitkileri temel alanları olan Tahıllar ve Yemeklik Tane Baklagiller, Endüstri Bitkileri ile Çayır Mera ve Yem Bitkileri konularında eğitim-öğretim ve araştırma çalışmaları yürütülmektedir. Tarla Bitkileri Anabilim Dalı tezli yüksek lisans programının temel amacı; öğrencilere tarla bitkileri alanında yeterli ileri düzeyde teorik ve pratik bilgi ve beceriler kazandırmak ve bağımsız veya ekip çalışması içinde bilimsel araştırma yürütebilme yeteneklerini geliştirmektir.
Tarla Bitkileri Anabilim Dalı’ndan mezun olan Ziraat Yüksek Mühendisleri öncelikli olarak Tarım Bakanlığı’na bağlı Tarım İl Müdürlükleri ve Tarımsal Araştırma Enstitüleri’nde görev alabilmektedirler. Ayrıca tarıma dayalı sanayi sektörü (yağ, un, şeker ve yem fabrikaları) ile Bayındırlık ve İskan, Kültür ve Turizm, Çevre ve Orman Bakanlıklarına bağlı kurumlarda, Üniversitelerde ve Belediyelerin çeşitli birimlerinde görev yapabilirler. Bunların yanı sıra doğa koruma ve çevre yönetimi ile ilgili kamu ve özel kurumlar ile sivil toplum örgütlerinde planlayıcı ve uygulayıcı olarak etkin görevler üstlenebilirler. Ayrıca özel çalışma alanlarına yönelik olarak tarla bitkileri ıslahı, üretimi ve tohumculuğu ile tarımsal mücadele alanında faaliyet yapan ulusal ve uluslar arası şirketlerde görev yapabilirler.
Yüksek Lisans eğitimini başarı ile tamamlayan adaylar ALES sınavından geçerli not almaları ve yeterli düzeyde İngilizce dil bilgisine sahip olmaları koşulu ile doktora programlarında öğrenim görebilirler.
Öğrenciler tüm derslerden en az bir ara sınav ve bir de yarıyıl sonu sınavına tabi tutulurlar. Başarı notuna ara sınavın katkısı %40, yarıyıl sonu sınavının katkısı ise %60’dır. Tüm sınavlar 100 puan üzerinden değerlendirilir. Yarıyıl sonu sınav notunun en az 60 ve ders geçme notunun ise en az 65 olması zorunludur. Notlar 4’lü sistemle ifade edilir. Bir dersten AA, BA, BB, CB ve CC harf notlarından birini alan öğrenciler o dersi başarmış sayılırlar. Seminer dersi ve tez çalışması kredisiz olup başarılı veya başarısız olarak değerlendirilir. Yüksek lisans tez çalışmasını tamamlayan öğrenci tez sunumu ve savunmasını yapmak durumundadır. Yüksek lisans tez sunumu izleyicilere açıktır, ancak tez savunmasına sadece jüri üyeleri katılabilir.
Programda mevcut olan derslerden Seminer, Uzmanlık Alan Dersi ve Tez Yönetimi dersleri zorunludur. Bu derslerin dışında en az 24 kredi (60 AKTS) karşılığı en az 8 ders alıp, almış olduğu derslerin tümünü başarıyla tamamlayan ve 4.00 üzerinden en az 2.00 ağırlıklı not ortalaması elde eden, seminerini başarıyla veren ve yükse lisans tez savunmasından başarılı olan öğrenciler Tarla Bitkileri Anabilim Dalı'nda Yüksek Lisans Diploması alarak ZİRAAT YÜKSEK MÜHENDİSİ unvanı ile mezun olmaya hak kazanırlar.
Dersler yüz yüze yapılmaktadır ve derslerde devam zorunluluğu bulunmaktadır. Derslerin olmadığı zamanda öğrencilerin anabilim dalında bulunma zorunlulukları yoktur.
Ordu Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, Tarla Bitkileri Anabilim Dalı Cumhuriyet Yerleşkesi, 52200 – Ordu. Telefon: 00 90 452 2345010 Faks: 00 90 452 2346632 E-posta: tarla@odu.edu.tr Web: https://bologna.odu.edu.tr/DereceProgramlari/Detay/2/224/295/932001 Anabilim Dalı Başkanı: Prof. Dr. Özlem ÖNAL AŞCI Telefon: 00 90 (452) 226 52 26-6340/6343 Faks: 0 (452) 234 66 32 E-posta: onalozlem@hotmail.com
Tarla Bitkileri Anabilim Dalı’nda öncelikli olarak tarla bitkileri alanında nitelikli elemanlar yetiştirilmesi için eğitim-öğretim faaliyetleri ile Karadeniz Bölgesi’nde yer alan ve ekonomik önem taşıyan tarla bitkilerinin tarımında karşılaşılan sorunların çözümüne yönelik araştırmalar yapılmaktadır. Tarla Bitkileri Anabilim Dalı'nda 4 profesör, 3 doçent ve 1 Dr. Öğretim Üyesi olmak üzere tam zamanlı 8 öğretim üyesi ve 2 araştırma görevlisi görev yapmaktadır. Anabilim Dalı’nda tahıllar, yemeklik dane baklagiller ve endüstri bitkileri yetiştiriciliği ve ıslahı, çayır-mera amenajmanı ve ıslahı, yem bitkileri kültürü, tarla bitkileri ekolojisi ve fizyolojisi ile tohumluk üretim ve teknolojisi konularında araştırmalar yürütülmektedir. Mevcut bitki analiz laboratuvarına ilaveten 2 adet laboratuvar, 1 adet sera ve denemeler için uygulama arazisi bulunmaktadır.
1 | Programı tamamlayan öğrenciler; Alanı ile ilgili ileri düzeyde bilgi ve beceriye sahip olur ve bunu bilimsel araştırma ve bitkisel üretim ortamlarında başarıyla kullanır. |
2 | alanında edindiği uzmanlık düzeyindeki kuramsal ve uygulamalı bilgileri kullanabilme |
3 | alan ile ilgili uygulamalarda karşılaşılan ve öngörülemeyen karmaşık sorunların çözümü için yeni stratejik yaklaşımlar geliştirebilme ve sorumluluk alarak çözüm üretebilme |
4 | Alanı ile ilgili olarak üretim planlaması yapma, üretimdeki sorunları tanımlama ve çözümler geliştirme becerisi kazanır |
5 | Bilgi ve iletişim teknolojilerini alanı ile ilgili kavramların öğretiminde ve üreticilere aktarımında etkin şekilde kullanabilme becerisine sahip olur. |
6 | Bilimsel ve analitik düşünme becerilerine sahip olur, bağımsız olarak bilimsel araştırma yapabilecek düzeyde bilimsel araştırma yöntemlerini bilir ve kullanır. |
7 | Branşı ile ilgili olarak ulusal ve uluslar arası düzeydeki gelişim ve değişimleri takip eder, öğrenir ve kullanır. |
8 | Farklı disiplinler arası çalışmalar yürütebilecek ve çalışmalarını farklı disiplinlerle ilişkilendirebilecek düzeyde genel kültür bilgisine sahip olur. |
9 | alanında edindiği uzmanlık düzeyindeki bilgi ve becerileri eleştirel bir yaklaşımla değerlendirebilme ve öğrenmesini yönlendirebilme |
10 | alanındaki güncel gelişmeleri ve kendi çalışmalarını, nicel ve nitel veriler ile destekleyerek alanındaki ve alan dışındaki gruplara, yazılı, sözlü ve görsel olarak sistemli biçimde aktarabilme |
11 | alanı ile ilgili verilerin toplanması, yorumlanması, uygulanması ve duyurulması aşamalarında toplumsal, bilimsel, kültürel ve etik değerleri gözeterek denetleyebilme ve bu değerleri öğretebilme |
0. Dönem | ||||||||
---|---|---|---|---|---|---|---|---|
Ders Kodu | [DersinDili] | Ders Adı | Ders Türü | [D] | [U] | [L] | AKTS | Rapor |
FBTB520 | Türkçe | YEM BİTKİLERİNDE TOHUMLUK ÜRETİMİ | Zorunlu | 3 | - | - | 6 | |
FBTB523 | Türkçe | SILAJLIK BİTKİ YETİŞTİRİCİLİĞİ | Zorunlu | 3 | - | - | 6 | |
Toplam | 6 | 0 | 0 | 12 | ||||
1. Dönem | ||||||||
Ders Kodu | [DersinDili] | Ders Adı | Ders Türü | [D] | [U] | [L] | AKTS | Rapor |
TAB6002 | Türkçe | YEMEKLİK TANE BAKLAGİLLER ÖZEL YETİŞTİRİCİLİĞİ VE ISLAHI | Zorunlu | 3 | - | - | 6 | |
TAB6003 | Türkçe | TOHUMLUK TEKNİĞİ | Zorunlu | 3 | - | - | 6 | |
TAB6004 | Türkçe | TARLA DENEME TEKNİKLERİ | Zorunlu | 3 | - | - | 6 | |
TAB6005 | Türkçe | BİTKİSEL GEN KAYNAKLARI | Zorunlu | 3 | - | - | 6 | |
TAB6007 | Türkçe | ÇAYIR MERA EKOLOJİSİ | Zorunlu | 3 | - | - | 6 | |
TAB6008 | Türkçe | MERA ISLAHI VE AMENAJMANI | Zorunlu | 3 | - | - | 6 | |
TAB6009 | Türkçe | BİTKİSEL ÜRETİM SİSTEMLERİ VE EKİM NÖBETİ | Zorunlu | 3 | - | - | 6 | |
TAB600I | Türkçe | UZMANLIK ALAN DERSİ I | Zorunlu | 8 | - | - | 6 | |
TAB6011 | Türkçe | TARLA BİTKİLERİNDE ORGANİK TARIM | Zorunlu | 3 | - | - | 6 | |
TAB6011-10 | Türkçe | YEM ÜRETİMİ VE DEĞERLENDİRME TEKNİĞİ | Zorunlu | 3 | - | - | 6 | |
TAB6012 | Türkçe | YEM BİTKİLERİNDE KALİTE ÖZELLİKLERİ | Zorunlu | 3 | - | - | 6 | |
TAB6016 | Türkçe | TIBBİ VE AROMATİK BİTKİLER ÖZEL YETİŞTİRİCİLİK VE ISLAHI | Zorunlu | 3 | - | - | 6 | |
TAB6017 | Türkçe | YAĞ BİTKİLERİ ÖZEL YETİŞTİRİCİLİK VE ISLAHI | Zorunlu | 3 | - | - | 6 | |
TAB6018 | Türkçe | KEYF BİTKİLERİ ÖZEL YETİŞTİRİCİLİK VE ISLAHI | Zorunlu | 3 | - | - | 6 | |
TAB6019 | Türkçe | BİTKİ ANALİZ VE LABORATUVAR TEKNİKLERİ | Zorunlu | 2 | 2 | - | 6 | |
TAB6020 | Türkçe | ENDÜSTRİ BİTKİLERİ TEKNOLOJİSİ | Zorunlu | 3 | - | - | 6 | |
TAB6021 | Türkçe | TARLA BİTKİLERİ VERİMLİLİK FİZYOLOJİSİ | Zorunlu | 3 | - | - | 6 | |
TAB6022 | Türkçe | TARLA BİTKİLERİNDE MELEZLEME TEKNİĞİ | Zorunlu | 3 | - | - | 6 | |
TAB6023 | Türkçe | TARLA BİTKİLERİ İLERİ BİTKİ ISLAHI | Zorunlu | 3 | - | - | 6 | |
TAB6024 | Türkçe | TARLA BİTKİLERİ İLERİ BİTKİ FİZYOLOJİSİ | Zorunlu | 3 | - | - | 6 | |
TAB6025 | Türkçe | TARLA BİTKİLERİ DEPOLAMA TEKNİĞİ | Zorunlu | 3 | - | - | 6 | |
TAB6026 | Türkçe | TARLA BİTKİLERİNDE HÜCRE VE DOKU KÜLTÜRÜ | Zorunlu | 3 | - | - | 6 | |
TAB6033 | Türkçe | TAHILLARDA ÇEŞİT KAVRAMI VE AYIRIMI | Zorunlu | 3 | - | - | 6 | |
TAB6035 | Türkçe | BAHARAT BİTKİLERİ | Zorunlu | 3 | - | - | 6 | |
TAB6036 | Türkçe | TÜRKİYE TARLA TARIMININ SORUNLARI | Zorunlu | 3 | - | - | 6 | |
TAB6037 | Türkçe | SİLAJLIK ÜRÜN YETİŞTİRİCİLİĞİ VE SİLAJ TEKNOLOJİSİ | Zorunlu | 3 | - | - | 6 | |
TAB6039 | Türkçe | TIBBİ VE AROMATİK BİTKİLERİN KULLANIMI VE DEĞERLENDİRİLMESİ | Zorunlu | 3 | - | - | 6 | |
TAB6040 | Türkçe | TÜRKİYE'NİN TIBBİ VE AROMATİK ÖZELLİKTEKİ ENDEMİK BİTKİLERİ | Zorunlu | 3 | - | - | 6 | |
TAB6041 | Türkçe | AROMATİK BİTKİLER | Zorunlu | 3 | - | - | 6 | |
TAB6042 | Türkçe | SULAMA SİSTEMLERİ TASARIMI | Zorunlu | 3 | - | - | 6 | |
TAB6046 | Türkçe | TARIMSAL PROJELERİN TASARIMI VE YÖNETİMİ | Zorunlu | 3 | - | - | 6 | |
TAB6048-21 | Türkçe | BİTKİ DOKU KÜLTÜRÜNDE STRES FİZYOLOJİSİ | Zorunlu | 3 | - | - | 6 | |
TAB6050-21 | Türkçe | MOLEKÜLER BİTKİ FİZYOLOJİSİ | Zorunlu | 3 | - | - | 6 | |
TAB6052-21 | Türkçe | BİLİMSEL ARAŞTIRMA TEKNİKLERİ VE YAYIN ETİĞİ | Zorunlu | 3 | - | - | 6 | |
TAB6053-22 | Türkçe | KARIŞIK EKİM SİSTEMLERİ | Zorunlu | 3 | - | - | 6 | |
TAB6054-22 | Türkçe | TARIMDA UYGULAMALI VERİ ANALİZİ VE YORUMLANMASI I | Zorunlu | 3 | - | - | 6 | |
Toplam | 112 | 2 | 0 | 216 | ||||
2. Dönem | ||||||||
Ders Kodu | [DersinDili] | Ders Adı | Ders Türü | [D] | [U] | [L] | AKTS | Rapor |
TAB6000S | Türkçe | SEMİNER | Zorunlu | - | - | - | 18 | |
TAB6001 | Türkçe | SICAK İKLİM TAHILLARI ÖZEL YETİŞTİRİCİLİK VE ISLAHI | Zorunlu | 3 | - | - | 6 | |
TAB6006 | Türkçe | BAKLAGİLLERDE BİYOLOJİK AZOT FİKSASYONU | Zorunlu | 3 | - | - | 6 | |
TAB6008 | Türkçe | MERA ISLAHI VE AMENAJMANI | Zorunlu | 3 | - | - | 6 | |
TAB600S | Türkçe | SEMİNER | Zorunlu | - | - | - | 6 | |
TAB6010 | Türkçe | ÇAYIR MERA VEJETASYONUNDA KANTİTATİF ÖLÇÜM YÖNTEMLERİ | Zorunlu | 3 | - | - | 6 | |
TAB6013 | Türkçe | YEM BİTKİLERİ TEŞHİS ANAHTARI | Zorunlu | 3 | - | - | 6 | |
TAB6013-10 | Türkçe | BAKLAGİL YEM BİTKİLERİ ÖZEL ISLAHI | Zorunlu | 3 | - | - | 6 | |
TAB6014 | Türkçe | NİŞASTA VE ŞEKER BİTKİLERİ ÖZEL YETİŞTİRİCİLİK VE ISLAHI | Zorunlu | 3 | - | - | 6 | |
TAB6014-10 | Türkçe | BUĞDAYGİL YEM BİTKİLERİ ÖZEL ISLAHI | Zorunlu | 3 | - | - | 6 | |
TAB6015 | Türkçe | LİF VE KAUÇUK BİTKİLERİ ÖZEL YETİŞTİRİCİLİK VE ISLAHI | Zorunlu | 3 | - | - | 6 | |
TAB6015-10 | Türkçe | ORGANİK TARIM | Zorunlu | 3 | - | - | 6 | |
TAB6027 | Türkçe | SERİN İKLİM TAHILLARI ÖZEL YETİŞTİRİCİLİĞİ VE ISLAHI | Zorunlu | 3 | - | - | 6 | |
TAB6028 | Türkçe | BİLİMSEL MAKALE YAZIM TEKNİKLERİ | Zorunlu | 3 | - | - | 6 | |
TAB6031 | Türkçe | AGRONOMİDE TOPRAK HAZIRLIĞI | Zorunlu | 3 | - | - | 6 | |
TAB6032 | Türkçe | YEM BİTKİLERİ VE EROZYON KONTROLÜ | Zorunlu | 3 | - | - | 6 | |
TAB6034 | Türkçe | BİTKİ ISLAHININ GENETİK TEMELLERİ | Zorunlu | 3 | - | - | 6 | |
TAB6037-10 | Türkçe | TARIMSAL DENEMELERİN İSTATİSTİKSEL DEĞERLENDİRİLMESİ | Zorunlu | 3 | - | - | 6 | |
TAB6038 | Türkçe | YEŞİL ALAN TESİSİ VE BAKIMI | Zorunlu | 3 | - | - | 6 | |
TAB6043 | Türkçe | SULAMA SİSTEMLERİNİN DEĞERLENDİRİLMESİ | Zorunlu | 3 | - | - | 6 | |
TAB6055-22 | Türkçe | TARIMDA UYGULAMALI VERİ ANALİZİ VE YORUMLANMASI II | Zorunlu | 3 | - | - | 6 | |
Toplam | 57 | 0 | 0 | 138 | ||||
3. Dönem | ||||||||
Ders Kodu | [DersinDili] | Ders Adı | Ders Türü | [D] | [U] | [L] | AKTS | Rapor |
TAB6000 | Türkçe | UZMANLIK ALAN DERSİ | Zorunlu | 8 | - | - | 30 | |
TAB6000T | Türkçe | TEZ DANIŞMANLIĞI | Zorunlu | - | 1 | - | 30 | |
TAB600T | Türkçe | TEZ DANIŞMANLIĞI | Zorunlu | - | 1 | - | 24 | |
Toplam | 8 | 2 | 0 | 84 |