GERİ DÖN

Yüksek Lisans Programları


FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ - TARLA BİTKİLERİ - - Tezli Yüksek Lisans


Program Tanımları

Tarla Bitkileri Anabilim Dalı Yüksek Lisans Programı’na, Karadeniz Teknik Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü’ne bağlı olarak, 2002 yılında öğrenci alımıyla başlanmıştır. daha sonra 5467 Sayılı Kanunun EK 69. Maddesi gereğince, 17.03.2006 tarih ve 26111 Sayılı Resmi Gazete’de yayınlanan kararla, yeni kurulan Ordu Üniversitesi’ne bağlanmıştır. Bu tarihten itibaren Tarla Bitkileri Anabilim Dalı’nda Yüksek Lisans eğitimi Ordu Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü bünyesinde yürütülmektedir. Tarla Bitkileri Anabilim Dalı'nda; Tahıllar ve Yemeklik Tane Baklagiller, Endüstri Bitkileri ve Çayır-Mera ve Yem Bitkileri olmak üzere 3 Bilim Dalı bulunmaktadır.

Programı başarı ile tamamlayan öğrencilere Tarla Bitkileri alanında Yüksek Lisans Diploması verilir

Yüksek lisans

1 - Kabul edilebilir alanlardan lisans diplomasına sahip olmak 2 - Lisansüstü Giriş Sınavından (ALES) yeterli puanı (en az 55) almış olmak 3 - Yüksek Lisans programına öğrenci kabulünde, bir adayın başarı notu ALES puanının %50’si, lisans not ortalamasının %20’si, yazılı bilim sınavı notunun %20’si ve Yabancı Dil Sınavı (YDS) puanının %10’u alınarak belirlenir. Bir adayın başarılı sayılabilmesi için, başarı notunun 100 üzerinden en az 60 olması gerekir.

1. Üniversitedeki aynı enstitünün bir başka anabilim dalında veya başka bir yükseköğretim kurumunun eşdeğer enstitüsüne bağlı lisansüstü programında en az bir yarıyılı tamamlamış 2. Üniversitemiz lisansüstü programlarına öğrenci kabul şartlarını sağlamış olan öğrenciler lisansüstü programlara yatay geçiş yoluyla kabul edilebilir. Bu durumda, öğrencilerin bir başka lisansüstü programında aldığı derslerin hangilerinin asgari ders yüküne eşdeğer sayılacağı, danışman ve ilgili Anabilim Dalı Kurulu önerisi ve Enstitü Yönetim Kurulu onayı ile belirlenir.

Tarla Bitkileri Anabilim Dalı'nda öğrenciler, danışman önerisi de dikkate alınarak, ilgili anabilim dalından veya farklı bir anabilim dalından yüksek lisans dersleri alabilirler. Tarla Bitkileri alanında Yüksek Lisans derecesi elde edebilmek için (Ziraat Yüksek Mühendisi unvanı kazanmak için) öğrencilerin sağlaması gereken şartlar; 1. En az 24 kredilik 8 tane dersi alarak CC veya daha yukarısı bir notla geçmiş olmak, 2. Seminer dersini almış ve başarıyla sunmuş olmak, 3. Bir Yüksek Lisans Tezi hazırlayıp, jüri önünde başarıyla savunmak ve tez yazım kurallarına uygun olarak yazarak ilgili Enstitüye basılı halde teslim etmiş olmak.

Tarla Bitkileri Anabilim Dalı’nda, tarla bitkileri temel alanları olan Tahıllar ve Yemeklik Tane Baklagiller, Endüstri Bitkileri ile Çayır Mera ve Yem Bitkileri konularında eğitim-öğretim ve araştırma çalışmaları yürütülmektedir. Tarla Bitkileri Anabilim Dalı tezli yüksek lisans programının temel amacı; öğrencilere tarla bitkileri alanında yeterli ileri düzeyde teorik ve pratik bilgi ve beceriler kazandırmak ve bağımsız veya ekip çalışması içinde bilimsel araştırma yürütebilme yeteneklerini geliştirmektir.

Tarla Bitkileri Anabilim Dalı’ndan mezun olan Ziraat Yüksek Mühendisleri öncelikli olarak Tarım Bakanlığı’na bağlı Tarım İl Müdürlükleri ve Tarımsal Araştırma Enstitüleri’nde görev alabilmektedirler. Ayrıca tarıma dayalı sanayi sektörü (yağ, un, şeker ve yem fabrikaları) ile Bayındırlık ve İskan, Kültür ve Turizm, Çevre ve Orman Bakanlıklarına bağlı kurumlarda, Üniversitelerde ve Belediyelerin çeşitli birimlerinde görev yapabilirler. Bunların yanı sıra doğa koruma ve çevre yönetimi ile ilgili kamu ve özel kurumlar ile sivil toplum örgütlerinde planlayıcı ve uygulayıcı olarak etkin görevler üstlenebilirler. Ayrıca özel çalışma alanlarına yönelik olarak tarla bitkileri ıslahı, üretimi ve tohumculuğu ile tarımsal mücadele alanında faaliyet yapan ulusal ve uluslar arası şirketlerde görev yapabilirler.

Yüksek Lisans eğitimini başarı ile tamamlayan adaylar ALES sınavından geçerli not almaları ve yeterli düzeyde İngilizce dil bilgisine sahip olmaları koşulu ile doktora programlarında öğrenim görebilirler.

Öğrenciler tüm derslerden en az bir ara sınav ve bir de yarıyıl sonu sınavına tabi tutulurlar. Başarı notuna ara sınavın katkısı %40, yarıyıl sonu sınavının katkısı ise %60’dır. Tüm sınavlar 100 puan üzerinden değerlendirilir. Yarıyıl sonu sınav notunun en az 60 ve ders geçme notunun ise en az 65 olması zorunludur. Notlar 4’lü sistemle ifade edilir. Bir dersten AA, BA, BB, CB ve CC harf notlarından birini alan öğrenciler o dersi başarmış sayılırlar. Seminer dersi ve tez çalışması kredisiz olup başarılı veya başarısız olarak değerlendirilir. Yüksek lisans tez çalışmasını tamamlayan öğrenci tez sunumu ve savunmasını yapmak durumundadır. Yüksek lisans tez sunumu izleyicilere açıktır, ancak tez savunmasına sadece jüri üyeleri katılabilir.

Programda mevcut olan derslerden Seminer, Uzmanlık Alan Dersi ve Tez Yönetimi dersleri zorunludur. Bu derslerin dışında en az 24 kredi (60 AKTS) karşılığı en az 8 ders alıp, almış olduğu derslerin tümünü başarıyla tamamlayan ve 4.00 üzerinden en az 2.00 ağırlıklı not ortalaması elde eden, seminerini başarıyla veren ve yükse lisans tez savunmasından başarılı olan öğrenciler Tarla Bitkileri Anabilim Dalı'nda Yüksek Lisans Diploması alarak ZİRAAT YÜKSEK MÜHENDİSİ unvanı ile mezun olmaya hak kazanırlar.

Dersler yüz yüze yapılmaktadır ve derslerde devam zorunluluğu bulunmaktadır. Derslerin olmadığı zamanda öğrencilerin anabilim dalında bulunma zorunlulukları yoktur.

Ordu Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, Tarla Bitkileri Anabilim Dalı Cumhuriyet Yerleşkesi, 52200 – Ordu. Telefon: 00 90 452 2345010 Faks: 00 90 452 2346632 E-posta: tarla@odu.edu.tr Web: https://bologna.odu.edu.tr/DereceProgramlari/Detay/2/224/295/932001 Anabilim Dalı Başkanı: Prof. Dr. Özlem ÖNAL AŞCI Telefon: 00 90 (452) 226 52 26-6340/6343 Faks: 0 (452) 234 66 32 E-posta: onalozlem@hotmail.com

Tarla Bitkileri Anabilim Dalı’nda öncelikli olarak tarla bitkileri alanında nitelikli elemanlar yetiştirilmesi için eğitim-öğretim faaliyetleri ile Karadeniz Bölgesi’nde yer alan ve ekonomik önem taşıyan tarla bitkilerinin tarımında karşılaşılan sorunların çözümüne yönelik araştırmalar yapılmaktadır. Tarla Bitkileri Anabilim Dalı'nda 4 profesör, 3 doçent ve 1 Dr. Öğretim Üyesi olmak üzere tam zamanlı 8 öğretim üyesi ve 2 araştırma görevlisi görev yapmaktadır. Anabilim Dalı’nda tahıllar, yemeklik dane baklagiller ve endüstri bitkileri yetiştiriciliği ve ıslahı, çayır-mera amenajmanı ve ıslahı, yem bitkileri kültürü, tarla bitkileri ekolojisi ve fizyolojisi ile tohumluk üretim ve teknolojisi konularında araştırmalar yürütülmektedir. Mevcut bitki analiz laboratuvarına ilaveten 2 adet laboratuvar, 1 adet sera ve denemeler için uygulama arazisi bulunmaktadır.


Program Çıktıları

1 Programı tamamlayan öğrenciler; Alanı ile ilgili ileri düzeyde bilgi ve beceriye sahip olur ve bunu bilimsel araştırma ve bitkisel üretim ortamlarında başarıyla kullanır.
2 alanında edindiği uzmanlık düzeyindeki kuramsal ve uygulamalı bilgileri kullanabilme
3 alan ile ilgili uygulamalarda karşılaşılan ve öngörülemeyen karmaşık sorunların çözümü için yeni stratejik yaklaşımlar geliştirebilme ve sorumluluk alarak çözüm üretebilme
4 Alanı ile ilgili olarak üretim planlaması yapma, üretimdeki sorunları tanımlama ve çözümler geliştirme becerisi kazanır
5 Bilgi ve iletişim teknolojilerini alanı ile ilgili kavramların öğretiminde ve üreticilere aktarımında etkin şekilde kullanabilme becerisine sahip olur.
6 Bilimsel ve analitik düşünme becerilerine sahip olur, bağımsız olarak bilimsel araştırma yapabilecek düzeyde bilimsel araştırma yöntemlerini bilir ve kullanır.
7 Branşı ile ilgili olarak ulusal ve uluslar arası düzeydeki gelişim ve değişimleri takip eder, öğrenir ve kullanır.
8 Farklı disiplinler arası çalışmalar yürütebilecek ve çalışmalarını farklı disiplinlerle ilişkilendirebilecek düzeyde genel kültür bilgisine sahip olur.
9 alanında edindiği uzmanlık düzeyindeki bilgi ve becerileri eleştirel bir yaklaşımla değerlendirebilme ve öğrenmesini yönlendirebilme
10 alanındaki güncel gelişmeleri ve kendi çalışmalarını, nicel ve nitel veriler ile destekleyerek alanındaki ve alan dışındaki gruplara, yazılı, sözlü ve görsel olarak sistemli biçimde aktarabilme
11 alanı ile ilgili verilerin toplanması, yorumlanması, uygulanması ve duyurulması aşamalarında toplumsal, bilimsel, kültürel ve etik değerleri gözeterek denetleyebilme ve bu değerleri öğretebilme

Program Çıktıları - Türkiye Yüksek Öğretim Yeterlilikler Çerçevesi İlişkilendirme

TYYÇ
Program Çıktıları
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
BİLGİ
1
Program Çıktıları
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
2
Program Çıktıları
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
BECERİ
1
Program Çıktıları
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
2
Program Çıktıları
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
3
Program Çıktıları
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
YETKİNLİKLER ( Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği )
1
Program Çıktıları
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
2
Program Çıktıları
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
3
Program Çıktıları
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
YETKİNLİKLER ( Öğrenme Yetkinliği )
1
Program Çıktıları
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
YETKİNLİKLER ( İletişim ve Sosyal Yetkinlik )
1
Program Çıktıları
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
2
Program Çıktıları
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
3
Program Çıktıları
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
4
Program Çıktıları
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
YETKİNLİKLER ( Alana Özgü Yetkinlik )
1
Program Çıktıları
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
2
Program Çıktıları
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
3
Program Çıktıları
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Müfredat

D : Ders U: Uygulama L: Laboratuvar
0. Dönem
Ders Kodu [DersinDili] Ders Adı Ders Türü [D] [U] [L] AKTS Rapor
FBTB520 Türkçe YEM BİTKİLERİNDE TOHUMLUK ÜRETİMİ Zorunlu 3 - - 6
FBTB523 Türkçe SILAJLIK BİTKİ YETİŞTİRİCİLİĞİ Zorunlu 3 - - 6
Toplam 6 0 0 12
1. Dönem
Ders Kodu [DersinDili] Ders Adı Ders Türü [D] [U] [L] AKTS Rapor
TAB6002 Türkçe YEMEKLİK TANE BAKLAGİLLER ÖZEL YETİŞTİRİCİLİĞİ VE ISLAHI Zorunlu 3 - - 6
TAB6003 Türkçe TOHUMLUK TEKNİĞİ Zorunlu 3 - - 6
TAB6004 Türkçe TARLA DENEME TEKNİKLERİ Zorunlu 3 - - 6
TAB6005 Türkçe BİTKİSEL GEN KAYNAKLARI Zorunlu 3 - - 6
TAB6007 Türkçe ÇAYIR MERA EKOLOJİSİ Zorunlu 3 - - 6
TAB6008 Türkçe MERA ISLAHI VE AMENAJMANI Zorunlu 3 - - 6
TAB6009 Türkçe BİTKİSEL ÜRETİM SİSTEMLERİ VE EKİM NÖBETİ Zorunlu 3 - - 6
TAB600I Türkçe UZMANLIK ALAN DERSİ I Zorunlu 8 - - 6
TAB6011 Türkçe TARLA BİTKİLERİNDE ORGANİK TARIM Zorunlu 3 - - 6
TAB6011-10 Türkçe YEM ÜRETİMİ VE DEĞERLENDİRME TEKNİĞİ Zorunlu 3 - - 6
TAB6012 Türkçe YEM BİTKİLERİNDE KALİTE ÖZELLİKLERİ Zorunlu 3 - - 6
TAB6016 Türkçe TIBBİ VE AROMATİK BİTKİLER ÖZEL YETİŞTİRİCİLİK VE ISLAHI Zorunlu 3 - - 6
TAB6017 Türkçe YAĞ BİTKİLERİ ÖZEL YETİŞTİRİCİLİK VE ISLAHI Zorunlu 3 - - 6
TAB6018 Türkçe KEYF BİTKİLERİ ÖZEL YETİŞTİRİCİLİK VE ISLAHI Zorunlu 3 - - 6
TAB6019 Türkçe BİTKİ ANALİZ VE LABORATUVAR TEKNİKLERİ Zorunlu 2 2 - 6
TAB6020 Türkçe ENDÜSTRİ BİTKİLERİ TEKNOLOJİSİ Zorunlu 3 - - 6
TAB6021 Türkçe TARLA BİTKİLERİ VERİMLİLİK FİZYOLOJİSİ Zorunlu 3 - - 6
TAB6022 Türkçe TARLA BİTKİLERİNDE MELEZLEME TEKNİĞİ Zorunlu 3 - - 6
TAB6023 Türkçe TARLA BİTKİLERİ İLERİ BİTKİ ISLAHI Zorunlu 3 - - 6
TAB6024 Türkçe TARLA BİTKİLERİ İLERİ BİTKİ FİZYOLOJİSİ Zorunlu 3 - - 6
TAB6025 Türkçe TARLA BİTKİLERİ DEPOLAMA TEKNİĞİ Zorunlu 3 - - 6
TAB6026 Türkçe TARLA BİTKİLERİNDE HÜCRE VE DOKU KÜLTÜRÜ Zorunlu 3 - - 6
TAB6033 Türkçe TAHILLARDA ÇEŞİT KAVRAMI VE AYIRIMI Zorunlu 3 - - 6
TAB6035 Türkçe BAHARAT BİTKİLERİ Zorunlu 3 - - 6
TAB6036 Türkçe TÜRKİYE TARLA TARIMININ SORUNLARI Zorunlu 3 - - 6
TAB6037 Türkçe SİLAJLIK ÜRÜN YETİŞTİRİCİLİĞİ VE SİLAJ TEKNOLOJİSİ Zorunlu 3 - - 6
TAB6039 Türkçe TIBBİ VE AROMATİK BİTKİLERİN KULLANIMI VE DEĞERLENDİRİLMESİ Zorunlu 3 - - 6
TAB6040 Türkçe TÜRKİYE'NİN TIBBİ VE AROMATİK ÖZELLİKTEKİ ENDEMİK BİTKİLERİ Zorunlu 3 - - 6
TAB6041 Türkçe AROMATİK BİTKİLER Zorunlu 3 - - 6
TAB6042 Türkçe SULAMA SİSTEMLERİ TASARIMI Zorunlu 3 - - 6
TAB6046 Türkçe TARIMSAL PROJELERİN TASARIMI VE YÖNETİMİ Zorunlu 3 - - 6
TAB6048-21 Türkçe BİTKİ DOKU KÜLTÜRÜNDE STRES FİZYOLOJİSİ Zorunlu 3 - - 6
TAB6050-21 Türkçe MOLEKÜLER BİTKİ FİZYOLOJİSİ Zorunlu 3 - - 6
TAB6052-21 Türkçe BİLİMSEL ARAŞTIRMA TEKNİKLERİ VE YAYIN ETİĞİ Zorunlu 3 - - 6
TAB6053-22 Türkçe KARIŞIK EKİM SİSTEMLERİ Zorunlu 3 - - 6
TAB6054-22 Türkçe TARIMDA UYGULAMALI VERİ ANALİZİ VE YORUMLANMASI I Zorunlu 3 - - 6
Toplam 112 2 0 216
2. Dönem
Ders Kodu [DersinDili] Ders Adı Ders Türü [D] [U] [L] AKTS Rapor
TAB6000S Türkçe SEMİNER Zorunlu - - - 18
TAB6001 Türkçe SICAK İKLİM TAHILLARI ÖZEL YETİŞTİRİCİLİK VE ISLAHI Zorunlu 3 - - 6
TAB6006 Türkçe BAKLAGİLLERDE BİYOLOJİK AZOT FİKSASYONU Zorunlu 3 - - 6
TAB6008 Türkçe MERA ISLAHI VE AMENAJMANI Zorunlu 3 - - 6
TAB600S Türkçe SEMİNER Zorunlu - - - 6
TAB6010 Türkçe ÇAYIR MERA VEJETASYONUNDA KANTİTATİF ÖLÇÜM YÖNTEMLERİ Zorunlu 3 - - 6
TAB6013 Türkçe YEM BİTKİLERİ TEŞHİS ANAHTARI Zorunlu 3 - - 6
TAB6013-10 Türkçe BAKLAGİL YEM BİTKİLERİ ÖZEL ISLAHI Zorunlu 3 - - 6
TAB6014 Türkçe NİŞASTA VE ŞEKER BİTKİLERİ ÖZEL YETİŞTİRİCİLİK VE ISLAHI Zorunlu 3 - - 6
TAB6014-10 Türkçe BUĞDAYGİL YEM BİTKİLERİ ÖZEL ISLAHI Zorunlu 3 - - 6
TAB6015 Türkçe LİF VE KAUÇUK BİTKİLERİ ÖZEL YETİŞTİRİCİLİK VE ISLAHI Zorunlu 3 - - 6
TAB6015-10 Türkçe ORGANİK TARIM Zorunlu 3 - - 6
TAB6027 Türkçe SERİN İKLİM TAHILLARI ÖZEL YETİŞTİRİCİLİĞİ VE ISLAHI Zorunlu 3 - - 6
TAB6028 Türkçe BİLİMSEL MAKALE YAZIM TEKNİKLERİ Zorunlu 3 - - 6
TAB6031 Türkçe AGRONOMİDE TOPRAK HAZIRLIĞI Zorunlu 3 - - 6
TAB6032 Türkçe YEM BİTKİLERİ VE EROZYON KONTROLÜ Zorunlu 3 - - 6
TAB6034 Türkçe BİTKİ ISLAHININ GENETİK TEMELLERİ Zorunlu 3 - - 6
TAB6037-10 Türkçe TARIMSAL DENEMELERİN İSTATİSTİKSEL DEĞERLENDİRİLMESİ Zorunlu 3 - - 6
TAB6038 Türkçe YEŞİL ALAN TESİSİ VE BAKIMI Zorunlu 3 - - 6
TAB6043 Türkçe SULAMA SİSTEMLERİNİN DEĞERLENDİRİLMESİ Zorunlu 3 - - 6
TAB6055-22 Türkçe TARIMDA UYGULAMALI VERİ ANALİZİ VE YORUMLANMASI II Zorunlu 3 - - 6
Toplam 57 0 0 138
3. Dönem
Ders Kodu [DersinDili] Ders Adı Ders Türü [D] [U] [L] AKTS Rapor
TAB6000 Türkçe UZMANLIK ALAN DERSİ Zorunlu 8 - - 30
TAB6000T Türkçe TEZ DANIŞMANLIĞI Zorunlu - 1 - 30
TAB600T Türkçe TEZ DANIŞMANLIĞI Zorunlu - 1 - 24
Toplam 8 2 0 84