GERİ DÖN

Ders Öğretim Planı


Dersin Kodu Dersin Adı Dersin Türü Yıl Yarıyıl AKTS
TAB6041 AROMATİK BİTKİLER Ders 1 1 6.00

Yüksek Lisans


Türkçe


• Aromatik bitkiler tanıtılır • Önemli aromatik bitkilerin bitkisel özellikleri ve yetiştirme teknikleri öğretilir • Bu bitkilere özgü kalite analizlerinin yapılması öğretilir


Yrd. Doç. Dr. Meryem YEŞİL


1 Tarımsal üretimde aromatik bitkilerin önemini kavrayabilme
2 Aromatik bitkilerin Dünya ve Türkiye’deki ekonomik önemini kavrayabilme
3 Aromatik bitkilerin yapısal özellikleri hakkında bilgi edinebilme
4 Üreticiye aromatik bitki türlerinin önerilmesinde materyal temini-üretim süreci-ekonomik analizlerde bilgi verebilme
5 Bölgeler bazında bu bitkilerin üretim potansiyelleri ve pazarlamaları konularında öğrendiklerini uygulamaya aktarabilme


Yok


Yok


• Aromatik bitkilerin Dünya’da ve Türkiye’de ekonomik önemi • Aromatik bitkilerde drog hazırlama şekilleri • Aromatik bitkilerdeki sekonder maddelerin(uçucu yağlar, tanenler, acı maddeler v.b.) tanımı


Hafta Teorik Uygulama Laboratuvar
1 Dersin tanıtımı, kapsamı, gerekçesi, önemi
2 Aromatik bitkiler hakkında genel bilgi, tarihçesi, önemi ve kullanım alanları
3 Aromatik bitkilerin Dünya’da ve Türkiye’de ekonomik önemi
4 Aromatik bitkilerde drog hazırlama şekilleri, Aromatik bitkilerdeki sekonder maddelerin (uçucu yağlar, tanenler, acı maddeler v.b.) tanımı, bitkilerde oluşum bölgeleri, oluşum şekilleri ve lokalize olduğu organlar
5 Aromatik bitkilerde kalite kriterleri, uçucu yağlar ve özellikleri
6 Önemli aromatik bitkilerin genel tanıtımı. Lavanta (Lavandula angustifolia)’nın taksonomisi, bitkisel özellikleri, yetiştirme teknikleri ve kullanım alanları
7 Lavanta (Lavandula angustifolia)’nın taksonomisi, bitkisel özellikleri, yetiştirme teknikleri ve kullanım alanları, Yağ gülü (Rosa damascena) ’nın taksonomisi, bitkisel özellikleri, yetiştirme teknikleri ve kullanım alanları
8 Arasınav
9 Yağ gülü (Rosa damascena) ’nın taksonomisi, bitkisel özellikleri, yetiştirme teknikleri ve kullanım alanları Limon otu (Lippia citridora)’nın taksonomisi, bitkisel özellikleri, yetiştirme teknikleri ve kullanım alanları
10 Limon otu (Lippia citridora)’nın taksonomisi, bitkisel özellikleri, yetiştirme teknikleri ve kullanım alanları Yasemin ( Jasminum grandiflorum)’nin taksonomisi, bitkisel özellikleri, yetiştirme teknikleri ve kullanım alanları
11 Yasemin ( Jasminum grandiflorum)’nin taksonomisi, bitkisel özellikleri, yetiştirme teknikleri ve kullanım alanları İris (İris germanica) ’nin taksonomisi, bitkisel özellikleri, yetiştirme teknikleri ve kullanım alanları
12
13
14
15
16

Ceylan, A., Tıbbi Bitkiler –II (Uçucu Yağ Bitkileri), E.Ü., Ziraat Fakültesi Yayını No: 481, Izmir, 1996. Akgül, A., Baharat Bilimi ve Teknolojisi, Gıda Teknolojisi Derneği, Ankara, 1993. İlisulu, K., İlaç ve Baharat Bitkileri, Ankara Üniversitesi, Ziraat Fakültesi Yayınları:1256 Ankara1. 1992 Başer, K.H.C., Guler, N., Essential Oils for Perfumery and Flavours, Proceedings of an International Conference, Istanbul, 1993 Handbook of Herbs and Spices Edited by K.V. Peter Volume: 1 Woodhead Publishing Limited. Cambridge, England 2001. Handbook of Herbs and Spices Edited by K.V. Peter Volume: 2 Woodhead Publishing Limited. Cambridge, England 2004. Handbook of Herbs and Spices Edited by K.V. Peter Volume: 3 Woodhead Publishing Limited. Cambridge, England 2006.



Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri 40
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri 60

Yok


Etkinlikler Sayısı Süresi (saat) Toplam İş Yükü (saat)
Ara Sınav 1 1 1
Final Sınavı 1 2 2
Derse Katılım 14 3 42
Bireysel Çalışma 14 8 112
Ara Sınav İçin Bireysel Çalışma 1 12 12
Final Sınavı içiin Bireysel Çalışma 1 17 17
Toplam İş Yükü (saat) 186

[PC] 1 [PC] 2 [PC] 3 [PC] 4 [PC] 5 [PC] 6 [PC] 7 [PC] 8 [PC] 9 [PC] 10 [PC] 11
[OC] 1 3 4 4 4 3 3
[OC] 2 4 3 3 4 4 4
[OC] 3 4 5 4 4 4 4
[OC] 4 3 4 4 3 4 3
[OC] 5 4 4 3 4 3 4
* Katkı Düzeyi : 1 Çok düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 Çok yüksek