GERİ DÖN

Ders Öğretim Planı


Dersin Kodu Dersin Adı Dersin Türü Yıl Yarıyıl AKTS
TAB6037 SİLAJLIK ÜRÜN YETİŞTİRİCİLİĞİ VE SİLAJ TEKNOLOJİSİ Ders 1 1 6.00

Yüksek Lisans


Türkçe


Ülkemiz hayvancılığının kaba yem ihtiyacının karşılanmasında, silaj amacı ile bitki yetiştiriciliği ve silaj yapım teknikleri her geçen gün önemini arttırmaktadır. Bu nedenle bu dersin amacı silajlık ürün yetiştiriciliği ve silaj yapım teknikleri konusunda öğrencilere gerekli bilgi ve beceriyi kazandırmaktır.


Prof. Dr. Özlem ÖNAL AŞCI


1 Silajlık ürün yetiştirme tekniklerini bilir ve uygular.
2 Silaj yapımı konusunda gerekli donanıma sahip olur.
3 Silajın besleme değeri ve hayvan besleme açısından önemini bilir.
4
5
6

Birinci Öğretim


Yok


Yok


Silajlık mısır yetiştiriciliği, Silajlık sorgum yetiştiriciliği, Silajlık yonca, adi fiğ, macar fiğ, bakla, yem bezelyesi yetiştiriciliği, Silajlık kolza, repko, yem şalgamı, ayçiçeği, patates, şeker pancarı yetiştiriciliği, Silaj yapımında silolar, Silaj yapım tekniği, Silaj fermantasyonunun dönemleri, Silaj katkı maddeleri, Silajların besleme değerleri


Hafta Teorik Uygulama Laboratuvar
1 Giriş, dersin kapsamı, hayvan beslemede silajın önemi
2 Silajlık mısırın tanımı ve ekonomik önemi
3 Silajlık mısırın iklim ve toprak istekleri
4 Silajlık mısır yetiştiriciliğinde ekim nöbeti, toprak işleme, çeşit, ekim zamanı, sıklığı, derinliği, gübreleme, yabancı ot mücadelesi, çapalama, sulama ve hasat
5 Silajlık mısır yetiştiriciliğinde hastalık ve zararlılar
6 Silajlık sorgum yetiştiriciliğinde adaptasyon
7 Silajlık sorgum yetiştirme tekniği
8 Silajlık yonca, fiğ, bakla ve bezelye yetiştirme tekniği
9 Ara sınav
10 Silajlık olarak kolza, repko, yem şalgamı, ayçiçeği, patates ve şeker pancarının kullanımı
11 Silaj yapım tekniği
12 Silaj yapımında silolar
13 Silaj fermantasyonunun dönemleri
14 Silaj katkı maddeleri
15 Silajların besleme değerleri
16 Dönem sonu sınavı

Açıkgöz, E., Turgut, İ., Filya İ., 2002. Silaj bitkileri yetiştirme ve silaj yapımı. HASAD Yayıncılık Ltd. Şti. Açıkgöz, E., 2001. Yem Bitkileri. Uludağ Üniversitesi Güçlendirme Vakfı Yayın No: 182. Bursa. 584s. Serin Y., Tan M.,2004. Buğdaygil Yem Bitkileri. Atatürk Üniversitesi Yayın No: 859. 232s. Tan, M., Özdemir, H., Gül, İ., 2011. Silaj Çiftçi El Kitabı. Erzurum Ovasında Silaj Tekniğinin Yaygınlaştırılması Projesi, Kuzeydoğu Anadolu Kalkıonma Ajansı, Erzurum. 43 s.



Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri 40
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri 60

Yok


Etkinlikler Sayısı Süresi (saat) Toplam İş Yükü (saat)
Ara Sınav 1 1 1
Final Sınavı 1 2 2
Derse Katılım 14 3 42
Bireysel Çalışma 14 7 98
Ara Sınav İçin Bireysel Çalışma 1 12 12
Final Sınavı içiin Bireysel Çalışma 1 20 20
Toplam İş Yükü (saat) 175

[PC] 1 [PC] 2 [PC] 3 [PC] 4 [PC] 5 [PC] 6 [PC] 7 [PC] 8 [PC] 9 [PC] 10 [PC] 11
[OC] 1 4 4 4 3
[OC] 2 4 4
[OC] 3 4 4
[OC] 4
[OC] 5
[OC] 6
* Katkı Düzeyi : 1 Çok düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 Çok yüksek