GERİ DÖN

Ders Öğretim Planı


Dersin Kodu Dersin Adı Dersin Türü Yıl Yarıyıl AKTS
TAB6006 BAKLAGİLLERDE BİYOLOJİK AZOT FİKSASYONU Ders 1 2 6.00

Yüksek Lisans


Türkçe


Baklagillerde biyolojik azot fiksasyonu hakkında öğrencileri bilgilendirmek, konuyla ilgili araştırmalara yönlendirmek.


Prof.Dr.Nuri YILMAZ


1 Nodül oluşumu, azot tespiti, bakteri aşılaması
2 Simbiyotik azot tespitinin ekonomik getirileri ve
3 Rhizobium bakterilerinin tür ve suşlarının özelliklerinin belirlenmesi, koleksiyonlarının yapılması konularının öğretilmesi
4 Nodül oluşumu ve azot tespitine toprağın fiziksel,kimyasal ve biyotik faktörlerin etkileri konularında bilgilendirme yorum yapabilme
5 Rhizobiumlar, nodül oluşumu, azot tespiti ile ilgili bazı dataların, saptamaların elde edilmesi için geliştirilmiş yöntemleri öğrenme, uygulayabilme ve bu konularda yorum ve sentez yapabilme
6
7
8


Yok


Yok


Doğada azot fikse edebilen mikroorganizmalar, bunların azot döngüsündeki önemi ve özellikleri, tarımsal üretimde azot ve azot döngüsünün önemi, azotun tarla bitkileri üretimindeki önemi ve bu bakımdan önemli olan tarla bitkilerinin özellikleri, bakteri aşılama, bakteri-bitki uyumu, nodul oluşumunun fizyolojisi ve nodüllerde canlılık testleri.


Hafta Teorik Uygulama Laboratuvar
1 Dersin tanıtımı, kapsamı, gerekçesi
2 Azot tespitinin önemi, tarihçesi,organik tarımdaki yeri
3 Rhizobiumların genel özellikleri
4 Nodül oluşumu
5 Nodül oluşumu ve azot tespitine toprağın fiziksel özelliklerinin etkisi
6 Nodül oluşumu ve azot tespitine toprağın fiziksel özelliklerinin etkisi
7 Bakteri aşılaması
8 Ara Sınav
9 Aşılama materyalinin hazırlanması
10 Tohumun aşılanması ve pelletleme
11 Rhizobium sayım yöntemleri
12 Rhizobium izolasyonu ve koleksiyonu
13 Tespit edilen azot miktarının ölçümü
14 İnokulant özellikleri ve kalite kontrolü
15 İnokulant özellikleri ve kalite kontrolü
16 Dönem sonu sınavı

Sehirali S,1988. Yemeklik Dane Baklagiller. Ankara Üniv. Ziraat Fak. Yayınları. Ders Kitabı: 314 Sepetoğlu, H. 2000. Simbiyotik Azot Tespiti. Yüksek Lisans Ders Notları. 51 s. Engin M, 1989. Yemeklik Dane Baklagiller. Çukurova Üniv. Ziraat Fak. Yayınları. Ders Notları: 110 Özdemir S, 2006.Yemeklik Baklagiller. Hasad Yayıncılık, İstanbul-Türkiye



Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri 40
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri 60

Yok


Etkinlikler Sayısı Süresi (saat) Toplam İş Yükü (saat)
Ara Sınav 1 1 1
Final Sınavı 1 2 2
Derse Katılım 14 3 42
Bireysel Çalışma 14 7 98
Ara Sınav İçin Bireysel Çalışma 15 1 15
Final Sınavı içiin Bireysel Çalışma 20 1 20
Toplam İş Yükü (saat) 178

[PC] 1 [PC] 2 [PC] 3 [PC] 4 [PC] 5 [PC] 6 [PC] 7 [PC] 8 [PC] 9 [PC] 10 [PC] 11
[OC] 1 4 3 3 4 3 2
[OC] 2 4 3 4 3 3 2
[OC] 3 3 4 4 3 3 2
[OC] 4 4 3 3 3 2 2
[OC] 5 3 4 3 3 2 2
[OC] 6
[OC] 7
[OC] 8
* Katkı Düzeyi : 1 Çok düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 Çok yüksek