Dersin Kodu | Dersin Adı | Dersin Türü | Yıl | Yarıyıl | AKTS |
---|---|---|---|---|---|
TAB6006 | BAKLAGİLLERDE BİYOLOJİK AZOT FİKSASYONU | Ders | 1 | 2 | 6.00 |
Yüksek Lisans
Türkçe
Baklagillerde biyolojik azot fiksasyonu hakkında öğrencileri bilgilendirmek, konuyla ilgili araştırmalara yönlendirmek.
Prof.Dr.Nuri YILMAZ
1 | Nodül oluşumu, azot tespiti, bakteri aşılaması |
2 | Simbiyotik azot tespitinin ekonomik getirileri ve |
3 | Rhizobium bakterilerinin tür ve suşlarının özelliklerinin belirlenmesi, koleksiyonlarının yapılması konularının öğretilmesi |
4 | Nodül oluşumu ve azot tespitine toprağın fiziksel,kimyasal ve biyotik faktörlerin etkileri konularında bilgilendirme yorum yapabilme |
5 | Rhizobiumlar, nodül oluşumu, azot tespiti ile ilgili bazı dataların, saptamaların elde edilmesi için geliştirilmiş yöntemleri öğrenme, uygulayabilme ve bu konularda yorum ve sentez yapabilme |
6 | |
7 | |
8 |
Yok
Yok
Doğada azot fikse edebilen mikroorganizmalar, bunların azot döngüsündeki önemi ve özellikleri, tarımsal üretimde azot ve azot döngüsünün önemi, azotun tarla bitkileri üretimindeki önemi ve bu bakımdan önemli olan tarla bitkilerinin özellikleri, bakteri aşılama, bakteri-bitki uyumu, nodul oluşumunun fizyolojisi ve nodüllerde canlılık testleri.
Hafta | Teorik | Uygulama | Laboratuvar |
---|---|---|---|
1 | Dersin tanıtımı, kapsamı, gerekçesi | ||
2 | Azot tespitinin önemi, tarihçesi,organik tarımdaki yeri | ||
3 | Rhizobiumların genel özellikleri | ||
4 | Nodül oluşumu | ||
5 | Nodül oluşumu ve azot tespitine toprağın fiziksel özelliklerinin etkisi | ||
6 | Nodül oluşumu ve azot tespitine toprağın fiziksel özelliklerinin etkisi | ||
7 | Bakteri aşılaması | ||
8 | Ara Sınav | ||
9 | Aşılama materyalinin hazırlanması | ||
10 | Tohumun aşılanması ve pelletleme | ||
11 | Rhizobium sayım yöntemleri | ||
12 | Rhizobium izolasyonu ve koleksiyonu | ||
13 | Tespit edilen azot miktarının ölçümü | ||
14 | İnokulant özellikleri ve kalite kontrolü | ||
15 | İnokulant özellikleri ve kalite kontrolü | ||
16 | Dönem sonu sınavı |
Sehirali S,1988. Yemeklik Dane Baklagiller. Ankara Üniv. Ziraat Fak. Yayınları. Ders Kitabı: 314 Sepetoğlu, H. 2000. Simbiyotik Azot Tespiti. Yüksek Lisans Ders Notları. 51 s. Engin M, 1989. Yemeklik Dane Baklagiller. Çukurova Üniv. Ziraat Fak. Yayınları. Ders Notları: 110 Özdemir S, 2006.Yemeklik Baklagiller. Hasad Yayıncılık, İstanbul-Türkiye
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri | 40 | |
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri | 60 |
Yok
Etkinlikler | Sayısı | Süresi (saat) | Toplam İş Yükü (saat) |
---|---|---|---|
Ara Sınav | 1 | 1 | 1 |
Final Sınavı | 1 | 2 | 2 |
Derse Katılım | 14 | 3 | 42 |
Bireysel Çalışma | 14 | 7 | 98 |
Ara Sınav İçin Bireysel Çalışma | 15 | 1 | 15 |
Final Sınavı içiin Bireysel Çalışma | 20 | 1 | 20 |
Toplam İş Yükü (saat) | 178 |
[PC] 1 | [PC] 2 | [PC] 3 | [PC] 4 | [PC] 5 | [PC] 6 | [PC] 7 | [PC] 8 | [PC] 9 | [PC] 10 | [PC] 11 | |
[OC] 1 | 4 | 3 | 3 | 4 | 3 | 2 | |||||
[OC] 2 | 4 | 3 | 4 | 3 | 3 | 2 | |||||
[OC] 3 | 3 | 4 | 4 | 3 | 3 | 2 | |||||
[OC] 4 | 4 | 3 | 3 | 3 | 2 | 2 | |||||
[OC] 5 | 3 | 4 | 3 | 3 | 2 | 2 | |||||
[OC] 6 | |||||||||||
[OC] 7 | |||||||||||
[OC] 8 |