GERİ DÖN

Ders Öğretim Planı


Dersin Kodu Dersin Adı Dersin Türü Yıl Yarıyıl AKTS
TAB6015-10 ORGANİK TARIM Ders 1 2 6.00

Yüksek Lisans



Organik ve sürdürülebilir tarımın tanıtılması, uygulamaları, çevreyle dost tarım tekniklerinin tümünü kapsar. Bitkisel üretimde, üretici ve tüketici üçgenindeki doğal zincirin kurulmasını amaçlar. Organik tarım ürünlerinin sertifikasyon aşamaları hakkında bilgi vermektir.


Prof. Dr. Özlem ÖNAL AŞCI


1 Tarımsal üretimde organik tarımın önemini kavrayabilme, Organik tarım ve konvansiyonel tarıma ait kriterleri mukayese edebilme, Organik tarımda yer alan bazı türlerin üretimine ait yeni projelerin hazırlanması
2 Organik tarım kuralları hakkında bilgi edinme, edinilen bilgileri üretim projelerinde sentezleyebilme, Organik tarım krallarının özelliklerini dikkate alarak farklı türlere uyarlanabilmesi,
3 Organik tarım üretiminin önerilmesinde; materyal temini, üretim süreci ve bu süreç içerisinde karşılaşılabilecek sorunlar ve sorunların çözümü konularında bilgi verebilme
4
5
6

Birinci Öğretim


Yok


Yok


Giriş, Organik ve sürdürülebilir tarım uygulamalarının ilkeleri ve hedefleri, Konvansiyonel tarım ile organik tarım arasındaki farklılıklar, Organik ürün yetiştirme yöntemleri. Organik ürünlerin yetiştirilme ve işleme aşamasından pazarlanmasına kadar olan sürede uyulması gereken kurallar.


Hafta Teorik Uygulama Laboratuvar
1 Giriş, Organik tarımın tanıtımı, kapsamı ve önemi
2 Organik tarımın tanımı tarihçesi ve sınıflandırılması
3 Organik tarımın tanımı tarihçesi ve sınıflandırılması
4 Organik tarımda toprak işlemenin önemi
5 Organik tarım yapılacak toprağın önemi ve temin edilmesinde dikkat edilecek hususlar
6 Organik tarımda sulamanın önemi, uygulamada dikkat edilecek hususlar
7 Organik tarımda gübreleme, uygulamada dikkat edilecek hususlar
8 Ara sınav
9 Organik tarımda sulamanın önemi, uygulamada dikkat edilecek hususlar
10 Organik tarımda yabancı ot mücadelesi, uygulamada dikkat edilecek hususlar
11 Organik tarımda zararlılara karşı yapılacak mücadele yöntemleri, dikkat edilecek konular
12 Organik tarımda hastalıklara karşı yapılacak mücadele yöntemleri, dikkat edilecek konular
13 Organik ürünlerin hasadı ve dikkat edilmesi gereken hususlar
14 Organik ürünlerin, saklanması, paketlenmesi, pazarlanması ve nakliyesinde dikkat edilecek hususlar
15 Organik tarımda sertifikasyon işlemi ve mevcut kurumlar
16 Dönem sonu sınavı

Ekolojik Tarım (Ekolojik Tarım Eğitimi Ders Notları) ETO Tarım ve Köyişleri Bakanlığı. 1999.



Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri 40
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri 60

Yok


Etkinlikler Sayısı Süresi (saat) Toplam İş Yükü (saat)
Ara Sınav 1 1 1
Final Sınavı 1 2 2
Derse Katılım 14 3 42
Bireysel Çalışma 14 7 98
Ara Sınav İçin Bireysel Çalışma 15 1 15
Final Sınavı içiin Bireysel Çalışma 15 1 15
Toplam İş Yükü (saat) 173

[PC] 1 [PC] 2 [PC] 3 [PC] 4 [PC] 5 [PC] 6 [PC] 7 [PC] 8 [PC] 9 [PC] 10 [PC] 11
[OC] 1 4
[OC] 2 3
[OC] 3 3
[OC] 4
[OC] 5
[OC] 6
* Katkı Düzeyi : 1 Çok düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 Çok yüksek