Yükseköğretim Kurulu Başkanlığı’nın 23.09.2005 tarih ve B.30.0.EÖB.0.00.00.03-06.03-2182 /21214 sayılı yazısı ile Balıkçılık Teknolojisi Mühendisliği Anabilim Dalı açılmıştır. Balıkçılık Teknolojisi Mühendisliği Anabilim Dalı Doktora Progamına, 2016-2017 Eğitim-Öğretim yılı Bahar yarıyılından itibaren öğrenci alınmaya başlanmıştır.
Bilim Uzmanı ünvanı, Dokrora derecesi.
Üniversitemiz “Lisansüstü Eğitim-Öğretim Yönetmeliği”nde belirtilen ölçütler uygulanmaktadır
Türk Yüksek öğretim kurullarında öncel öğrenimin tanınması süreci daha başlangıç aşamasındadır. Bu nedenle Ordu Üniversitesi'nin tüm programlarında da öncel eğitimin tanınması tam olarak başlatılmış değildir. Ancak, bölümlerin zorunlu müfredatlarında yer alan İngilizce gibi dersler için her dönem başında muafiyet sınavı düzenlenmektedir. Bu derslerden kendi kendilerine öğrenme sürecini tamamlayan ya da değişik yollarla bu derslerdeki öğrenme çıktılarını sağladığını düşünen öğrenciler bu sınavlara girebilme hakkına sahiptir. Sınava giren öğrencilerden başarılı olanlar ders programındaki ilgili dersten muaf olurlar.
Üniversitemiz “Lisansüstü Eğitim-Öğretim Yönetmeliği”nde belirtilen ölçütler uygulanmaktadır
Açılması önerilen Balıkçılık Teknolojisi Mühendisliği Anabilim Dalı programı balıkçılık kaynaklarının araştırılması ve sürdürülebilir yönetiminin sağlanmasına yönelik yüksek mühendisler yetiştirir ve araştırmalar yapar. Ana araştırma faaliyetleri, balıkçılık yönetimi, yetiştiricilik, su ürünleri işleme ve değerlendirme, sucul toksikoloji, moleküler biyoloji, oşinografi, deniz kirliliği, deniz ekolojisi, balık hastalıkları konularını kapsamaktadır.
Mezunlarımız, deniz taşımacılığı ve su ürünleri sektörlerinde, Tarım ve Köyişleri Bakanlığı'na bağlı birimlerde, Ulaştırma Bakanlığı'na bağlı Denizcilik Müsteşarlığı'na ait merkez ve taşra teşkilatlarında, Çevre Bakanlığı ve bu bakanlığa bağlı teşkilatlarda çeşitli üniversitelerde akademisyen olarak ve diğer kurumlarda çalışmaktadır
Bu programı bitiren öğrenciler doktora sonrası çalışmalar yapabilirler.
Ordu Üniversitesi Balıkçılık Teknolojisi Mühendisliği Anabilim Dalı doktora programında öğrencinin aldığı derslere devamı ve öğretim üyesi tarafından yapılacak arasınav ve final sınavlarından geçer not alması gereklidir. Bir doktora dersinin başarı notu, ara sınav not ortalamasının %40’ı ile yarıyıl sonu veya yıl sonu sınav notunun %60’ının toplamıdır. Öğrencinin ilgili dersten başarılı sayılabilmesi için bu notun en az 70 almak şartıyla geçme notu 75 olması gerekir.Seminer dersi ve tez çalışması kredisiz olup başarılı veya başarısız olarak değerlendirilir. Yüksek lisans tez çalışmasını tamamlayan öğrenci tez sınavına alınır. Doktora tez sınavı, tez çalışmasının sunulması ve bunu izleyen soru cevap bölümünden oluşur.Tez sınavının tamamlanmasından sonra jüri tez hakkında salt çoğunlukla kabul, red veya düzeltme kararı verir. Tez sınavında başarılı olan öğrenci Doktora diploması almaya hak kazanır.
Programda doktora derecesi alabilmek için gerekli olan toplam kredi sayısı Ordu Üniversitesi Lisansüstü Eğitim-Öğretim Yönetmeliği’ ne göre belirlenmektedir. Buna göre; tezli yüksek lisans derecesi ile kabul edilen öğrenciler için 180 AKTS krediden az olmamak koşuluyla en az 24 ulusal kredi, en az sekiz adet ders, bir seminer, uzmanlık alan dersi, yeterlik sınavı, tez önerisi ve tez çalışmasından oluşur. Lisans derecesiyle kabul edilmiş öğrenciler için ise 270 AKTS krediden az olmamak koşuluyla toplamda en az 45 kredi, en az 15 adet ders, iki seminer, uzmanlık alan dersi, yeterlik sınavı, tez önerisi ve tez çalışmasından oluşur. Seminer, uzmanlık alan dersi, yeterlik sınavı, tez önerisi ve tez çalışması gibi çalışmaların ulusal kredisi yoktur. Bu dersler başarılı veya başarısız olarak değerlendirilir.
Adresi: Ordu Üniversitesi Fatsa Deniz Bilimleri Fakültesi, Balıkçılık Teknolojisi Mühendisliği Anabilim Dalı, Fatsa/Ordu Telefonu: +90 452 4235053 Faks: +90 452 4239953 e-posta: balikcilik@odu.edu.tr web: http://fdbf.odu.edu.tr
Anabilim dalının bağlı bulunduğu bölümde oluşturulan uygulama, balıkçılık biyolojisi, ekoloji, mikrobiyoloji, biyokimya, moleküler genetik, işleme, av araçları ve donatımı, su altı dalış laboratuarlarının alt yapıları eğitim ve araştırma için oldukça iyi düzeydedir.
1 | Balıkçılık Teknolojisi Mühendisliği Bilim Alanına yenilik getiren, yeni bir düşünce, yöntem, tasarım ve/veya uygulama geliştiren ya da bilinen bir düşünce, yöntem, tasarım ve/veya uygulamayı farklı bir alana uygulayabilme |
2 | Balıkçılık Teknolojisi Mühendisliği Bilim Alanındaki bilgileri uzmanlık düzeyinde düşünme, araştırma, geliştirebilme ve alanına yenilik getirecek özgün tanımlara ulaşabilme. |
3 | Balıkçılık Teknolojisi Mühendisliği Bilim Alanı ile ilgili yeni ve karmaşık düşüncelerin eleştirel analizini, sentezini ve değerlendirmesini yapabilme. |
4 | Balıkçılık Teknolojisi Mühendisliği Bilim Alanı ile ilgili çalışmalarda araştırma yöntemlerini kullanabilme bakımından üst düzey beceriler kazanmış olma. |
5 | Balıkçılık Teknolojisi Mühendisliği Bilim Alanı ile ilgili eğitimini, endüstriye, tarıma, sağlık ve çevre problemlerine uygulayabilme |
6 | Balıkçılık Teknolojisi Mühendisliği Bilim Alanı ile ilgili en az bir bilimsel makaleyi ulusal ve/veya uluslar arası hakemli dergilerde yayınlayarak ve/veya özgün bir yapıt üreterek ya da yorumlayarak alanındaki bilginin sınırlarını genişletebilme. |
7 | Özgün ve disiplinlerarası sorunların çözümlenmesini gerektiren ortamlarda liderlik yapabilme. |
8 | Yaratıcı ve eleştirel düşünme, sorun çözme ve karar verme gibi üst düzey zihinsel süreçleri kullanarak alanı ile ilgili yeni düşünce ve yöntemler geliştirebilme. |
9 | Sosyal ilişkileri ve bu ilişkileri yönlendiren normları eleştirel bir bakış açısıyla inceleyebilme, geliştirebilme ve gerektiğinde değiştirmeye yönelik eylemleri yönetebilme. |
10 | Bilim alanı ile ilgili konularda özgün görüşlerini savunabilme ve alanındaki yetkinliğini gösteren etkili bir iletişim kurabilme. |
11 | Alanındaki bilimsel, teknolojik, sosyal veya kültürel ilerlemeleri tanıtarak, yaşadığı toplumun bilgi toplumu olma ve bunu sürdürebilme sürecine katkıda bulunabilme. |
12 | Alanı ile ilgili konularda karşılaşılan toplumsal, bilimsel, kültürel ve etik sorunların çözümüne katkıda bulunabilme ve bu değerlerin gelişimini destekleyebilme. |
0. Dönem | ||||||||
---|---|---|---|---|---|---|---|---|
Ders Kodu | [DersinDili] | Ders Adı | Ders Türü | [D] | [U] | [L] | AKTS | Rapor |
BTM7039-18 | Türkçe | ENDÜSTRİYEL AKUATİK MİKROBİYOLOJİ | Zorunlu | 3 | - | - | 6 | |
Toplam | 3 | 0 | 0 | 6 | ||||
1. Dönem | ||||||||
Ders Kodu | [DersinDili] | Ders Adı | Ders Türü | [D] | [U] | [L] | AKTS | Rapor |
BTM7001 | Türkçe | BALIK AVCILIĞINDA TUZAKLAR | Zorunlu | 2 | 1 | - | 6 | |
BTM7004 | Türkçe | BALIK STOKLARINDA ÖRNEKLEME YÖNTEMLERİ | Zorunlu | 3 | - | - | 6 | |
BTM7005 | Türkçe | KABUKLULAR, EKLEMBACAKLILAR VE AVLANMA YÖNTEMLERİ | Zorunlu | 3 | - | - | 6 | |
BTM7006 | Türkçe | AV FİLOSU ANALİZ YÖNTEMLERİ | Zorunlu | 3 | - | - | 6 | |
BTM7007 | Türkçe | STOK YÖNETİMİ UYGULAMALARI | Zorunlu | 3 | - | - | 6 | |
BTM7008 | Türkçe | BALIK GENETİĞİ VE UYGULAMALARI | Zorunlu | 3 | - | - | 6 | |
BTM7009 | Türkçe | BALIK GENETİĞİNDE BİYOİNFORMATİK | Zorunlu | 3 | - | - | 6 | |
BTM7010 | Türkçe | GEN KAYNAKLARININ KORUNMASINDA GENETİK UYGULAMALARI | Zorunlu | 3 | - | - | 6 | |
BTM7011 | Türkçe | POPÜLASYON GENETİĞİNİN PRENSİPLERİ | Zorunlu | 3 | - | - | 6 | |
BTM7012 | Türkçe | DENİZ BALIKLARI YETİŞTİRİCİLİĞİNDE ALTERNATİF TÜRLERİN KÜLTÜRÜ | Zorunlu | 3 | - | - | 6 | |
BTM7013 | Türkçe | AKUAKÜLTÜRDE CANLI YEM ÜRETİMİ | Zorunlu | 2 | 1 | - | 6 | |
BTM7015 | Türkçe | YETİŞTİRİCİLİKTE YAVRU BALIK BESLENMESİ | Zorunlu | 3 | - | - | 6 | |
BTM7016 | Türkçe | BALIK YETİŞTİRİCİLİĞİNDE KROMOZOM MANİPÜLASYONLARI | Zorunlu | 2 | 1 | - | 6 | |
BTM7018 | Türkçe | AKARSU VE GÖLLERDEKİ SU KALİTE KRİTERLERİ | Zorunlu | 2 | 2 | - | 6 | |
BTM7019 | Türkçe | DENİZEL ZOOCOĞRAFYA | Zorunlu | 3 | - | - | 6 | |
BTM7020 | Türkçe | SUCUL BÖCEKLERİN BİYOLOJİSİ | Zorunlu | 3 | - | - | 6 | |
BTM7021-18 | Türkçe | AKUAKÜLTÜRDE KAPALI DEVRE SİSTEMLER VE YÖNETİMİ | Zorunlu | 2 | 2 | - | 6 | |
BTM7022-18 | Türkçe | ALABALIK YETİŞTİRİCİLİĞİ | Zorunlu | 3 | - | - | 6 | |
BTM7023-18 | Türkçe | BALIK YEMLERİ VE TEKNOLOJİSİ | Zorunlu | 2 | 2 | - | 6 | |
BTM7024-18 | Türkçe | SÜS BALIKLARININ BİYOLOJİSİ VE ÜRETİM TEKNİĞİ | Zorunlu | 2 | 2 | - | 6 | |
BTM7025 | Türkçe | AKUATİK MİKROBİYAL EKOLOJİ | Zorunlu | 3 | - | - | 6 | |
BTM7026 | Türkçe | ALG SİSTEMATİĞİNDE MOLEKÜLER YAKLAŞIMLAR | Zorunlu | 3 | - | - | 6 | |
BTM7028 | Türkçe | AVCILIKTA BALIK DAVRANIŞLARI | Zorunlu | 2 | 2 | - | 6 | |
BTM7029 | Türkçe | EKOSİSTEM YAKLAŞIMLI BALIKÇILIK | Zorunlu | 2 | 2 | - | 6 | |
BTM7030 | Türkçe | AKDENİZ ÇANAĞINDAKİ LESEPSİYEN CANLILAR | Zorunlu | 3 | - | - | 6 | |
BTM7032 | Türkçe | BALIKÇILIK EKOLOJİSİ | Zorunlu | 3 | - | - | 6 | |
BTM7033 | Türkçe | BALIKÇILIKTA BİLİMSEL ARAŞTIRMA TEKNİKLERİ | Zorunlu | 3 | - | - | 6 | |
BTM7034 | Türkçe | SU ÜRÜNLERİ ATIKLARI İŞLEME TEKNOLOJİSİ | Zorunlu | 2 | 2 | - | 6 | |
BTM7035 | Türkçe | FONKSİYONEL GIDA OLARAK SU ÜRÜNLERİ | Zorunlu | 2 | 2 | - | 6 | |
BTM7036-18 | Türkçe | TÜRKİYE'DEKİ DENİZ HIYARI TÜRLERİ VE EKOLOJİSİ | Zorunlu | 3 | - | - | 6 | |
BTM7037-18 | Türkçe | KARADENİZ'DEKİ DECAPODA TÜRLERİ VE EKOLOJİSİ | Zorunlu | 3 | - | - | 6 | |
BTM7038-18 | Türkçe | KARADENİZ'DEKİ GOBİİDAE TÜRLERİ VE EKOLOJİSİ | Zorunlu | 3 | - | - | 6 | |
BTM7040-19 | Türkçe | MYXOZOA GRUBU BALIK PARAZİTLERİ VE BİYOLOJİLERİ | Zorunlu | 2 | 2 | - | 6 | |
BTM7041-19 | Türkçe | PROTEİN HİDROLİZAT ÜRETİM YÖNTEMLERİ VE KULLANIM ALANLARI | Zorunlu | 3 | - | - | 6 | |
BTM7042-19 | Türkçe | SU ÜRÜNLERİ İŞLEME TEKNOLOJİSİNDE HASAT ÖNCESİ UYGULAMALAR | Zorunlu | 3 | - | - | 6 | |
BTM7043-19 | Türkçe | SU ÜRÜNLERİ KOOPERATİFÇİLİĞİ | Zorunlu | 3 | - | - | 6 | |
BTM7045-19 | Türkçe | SU ÜRÜNLERİNDE PROTEİN KALİTESİ | Zorunlu | 2 | 2 | - | 6 | |
BTM7046-19 | Türkçe | SU ÜRÜNLERİNDE KATKI MADDELERİ | Zorunlu | 3 | - | - | 6 | |
BTM7047-19 | Türkçe | SU ÜRÜNLERİNDE PAKETLEME YÖNTEMLERİ | Zorunlu | 3 | - | - | 6 | |
BTM7048-19 | Türkçe | DENİZ BALIKLARINDA BESLENME METABOLİZMASI | Zorunlu | 3 | - | - | 6 | |
BTM7050-19 | Türkçe | KARADENİZDE BULUNAN BALIK ÇİFTLİKLERİ VE BALIKÇILIK ARASINDAKİ ETKİLEŞİMLER | Zorunlu | 3 | - | - | 6 | |
BTM7053-23 | Türkçe | RİSK YÖNETİMİ ESASLARI VE BALIKÇILIK AKTİVİTELERİNDE RİSK ANALİZİ | Zorunlu | 3 | - | - | 6 | |
BTM7054-23 | Türkçe | İNSAN FAKTÖRÜ ANALİZİ ARAŞTIRMA METOTLARI | Zorunlu | 3 | - | - | 6 | |
Toplam | 116 | 23 | 0 | 258 | ||||
2. Dönem | ||||||||
Ders Kodu | [DersinDili] | Ders Adı | Ders Türü | [D] | [U] | [L] | AKTS | Rapor |
BTM7002 | Türkçe | DEMARSAL BALIK STOKLARININ TESPİTİ | Zorunlu | 2 | 2 | - | 6 | |
BTM7017 | Türkçe | MERSİN BALIKLARI VE KÜLTÜRÜ | Zorunlu | 3 | - | - | 6 | |
BTM7021-18 | Türkçe | AKUAKÜLTÜRDE KAPALI DEVRE SİSTEMLER VE YÖNETİMİ | Zorunlu | 2 | 2 | - | 6 | |
BTM7024 | Türkçe | SÜS BALIKLARININ BİYOLOJİSİ VE ÜRETİM TEKNİĞİ | Zorunlu | 2 | - | - | 6 | |
BTM7034 | Türkçe | SU ÜRÜNLERİ ATIKLARI İŞLEME TEKNOLOJİSİ | Zorunlu | 2 | 2 | - | 6 | |
Toplam | 11 | 6 | 0 | 30 | ||||
6. Dönem | ||||||||
Ders Kodu | [DersinDili] | Ders Adı | Ders Türü | [D] | [U] | [L] | AKTS | Rapor |
BTM7000 | Türkçe | UZMANLIK ALAN DERSİ | Zorunlu | 8 | - | - | 80 | |
BTM7000S | Türkçe | SEMİNER | Zorunlu | - | - | - | 32 | |
BTM7000T | Türkçe | TEZ DANIŞMANLIĞI | Zorunlu | - | 1 | - | 80 | |
Toplam | 8 | 1 | 0 | 192 |