GERİ DÖN

Ders Öğretim Planı


Dersin Kodu Dersin Adı Dersin Türü Yıl Yarıyıl AKTS
FBT717 MERSİN BALIKLARI VE KÜLTÜRÜ Ders 1 2 6.00

Doktora


Türkçe


Mersin balıkların tanıtılması, biyolojileri, beslenmeleri ve suni olarak yetiştiriciliğinin yanı sıra elde edilen ürünlerin pazarlanması ve işlenmesinin öğretilmesi amaçlanmaktadır.


Dr. Öğretim Üyesi Serkan SAYGUN


1 Mersin balıkları türlerini Taksonomik olarak ayırt etmeyi ve biyolojilerini öğrenir
2 Mersin balıklarını koruma ve kültüre alma tekniğini bilir ve yetiştiricilik çalışmaları yapabilir
3 Mersin balıklarının yetiştiriciliği üzerine araştırma yapabilir ve ilgili bilimsel çalışmalara katılabilir.


Yok


Yok


Yetiştirilen Mersin balıklarının türleri, anatomik özellikleri ve biyolojisi; suni yumurta alımı, dölleme ve kuluçkalama; yavru bakımı, beslemesi, semirtmesi ve hastalıkları; mersin balığı nesillerinin korunması ve ticari ürünlerin pazarlanması üzerinde durulacaktır.


Hafta Teorik Uygulama Laboratuvar
1 Mersin Balığı Türlerinin Taksonomisi ve Morfolojik özellikleri
2 Yetiştiriciliği yapılan mersin balıkları ve biyolojileri
3 Mersin balıkların kültüründe çevre koşulları ve kontrolü
4 Yetiştiricilik sistemleri
5 Kültür yöntemi: Anaç temini, koruması ve beslenmesi
6 Suni yumurtlatma: Yumurta ve sperm alımı
7 Kuluçka Dönemi: Yumurtaların bakımı ve çatlatılması, yavruların ilk bakımı
8 Arasınav
9 Yavruların beslenmesi: Canlı yem ve plankton ünitesi
10 Ön semirtme: Ön yavru büyütme sistemine geçiş
11 Yavru büyütme ve besleme rejimi
12 Semirtme: Pazar boyuna getirme
13 Hasat ve ürünlerin işlenmesi
14 Kültüre alma ve yetiştirmede karşılaşılan problemler ve hastalıklar
15 Mersin balığı sektörü ve neslinin korunması konuları
16 Yaryılsonu SInavı

Van de Braak et all., 2008. Manual on Sturgeon Reproduction. Coppens Int. Bv Pub., Nederland. 40p Mims, S:D., Lazur, A., Shelton, W.L., Gomelsky, B. and F. Chapman, 2002. Species Profile Production of Sturgeon. SRAC Publication No. 7200, USA. 8p. Mohler, J.W., 2003. Culture Manual for the Atlantic sturgeon, Acipenser oxyrinchus oxyrinchus. A Region 5 U.S. Fish ve Wildlife Service publication. 73p. İlave Kaynak Carmona, R. et all., 2009. Biology, Conservation and Sustainable Development of Sturgeons. Fish and Fisheries Series Vol. 29. Springer Science + Business Media B.V., England. 465p. LeBreton, G.T.O., William, F., Beamish, H. and R. S. McKinley, 2005. Sturgeons and Paddlefish of North America. Fish and Fisheries Series Vol. 27. KLUWER ACADEMIC PUBLISHERS, USA. 336p. Aloisi, D., Gordon, Jr.R.R., Starzl, N.J:, Walker, J.L. and T. R. Brady, 2006. Genoa National Fish Hatchery Lake Sturgeon Culture Standard Operating Procedures. Region 3 Fisheries Fisheries Data Series. Department of the Interior U.S. Fish and Wildlife Service Great Lakes-Big Rivers Region, USA. 19p Çelikkale, M.S., 1994. İç su balıkları ve yetiştiriciliği. Cilt 1. Baskı II. KTÜ Sürmene Deniz Bilimleri Fakültesi Yay. No: 2, Trabzon. 419p. Carpenter, K.E. (ed.), 2002. The living marine resources of the Western Central Atlantic. Volume 2: Bony fishes part 1 (Acipenseridae to Grammatidae). FAO Species Identification Guide for Fishery Purposes and American Society of Ichthyologists and Herpetologists Special Publication No. 5. Rome, FAO. pp. 601-1374. Le François N. R. et al., 2010. Finfish aquaculture diversification. CAB International, UK, 704p.



Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri 40
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri 60

Yok


Etkinlikler Sayısı Süresi (saat) Toplam İş Yükü (saat)
Ara Sınav 1 2 2
Final Sınavı 1 2 2
Derse Katılım 14 3 42
Rapor Hazırlama 4 20 80
Rapor Sunma 4 4 16
Ara Sınav İçin Bireysel Çalışma 1 12 12
Final Sınavı içiin Bireysel Çalışma 1 12 12
Toplam İş Yükü (saat) 166

[PC] 1 [PC] 2 [PC] 3 [PC] 4 [PC] 5 [PC] 6 [PC] 7 [PC] 8 [PC] 9 [PC] 10 [PC] 11 [PC] 12
[OC] 1 5 5 5
[OC] 2 5 5
[OC] 3 5 5
* Katkı Düzeyi : 1 Çok düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 Çok yüksek