Fatsa Deniz Bilimleri Fakültesi, 6 Ekim 2003 tarih ve 2003/6284 sayılı Bakanlar Kurulu kararı ile Ondokuz Mayıs Üniversitesi’ne bağlı olarak kurulmuştur. Daha sonra 17.03.2006 tarih ve 26111 Sayılı Resmi Gazetede Yayımlanan 5467 sayılı Bakanlar Kurulu Kararının EK 69. Maddesi ile kurulan Ordu Üniversitesi’ne bağlanmıştır. Balıkçılık Teknolojisi Mühendisliği Bölümü’ne 2007-2008 Eğitim-Öğretim yılından itibaren öğrenci alınmaya başlanmıştır.
Programı başarı ile tamamlayan öğrencilere BALIKÇILIK TEKNOLOJİSİ MÜHENDİSLİĞİ lisans diploması verilir.
1. Lise veya dengi okul diplomasına sahip olmak, 2. Lisans Yerleştirme Sınavı (LYS)’ndan yeterli MF-2 türü puan almış ve ÖSYM tarafından Bölümümüz kontenjanına yerleştirilmiş olmak
Türk Yüksek Öğretim Kurullarında öncel öğrenimin tanınması süreci daha başlangıç aşamasındadır. Bu nedenle Ordu Üniversitesi’nin tüm programlarında da öncel eğitimin tanınması tam olarak başlatılmış değildir. Ancak bölümlerin zorunlu müfredatlarında yer alan İngilizce dersi için güz dönemi başında muafiyet sınavı düzenlenmektedir. Bu dersten kendi kendilerine öğrenme sürecini tamamlayan ya da değişik yollarla bu derslerdeki öğrenme çıktılarını sağladığını düşünen öğrenciler bu sınava girebilme hakkına sahiptir. Sınava giren öğrencilerden başarılı olanlar ders programındaki ilgili dersten muaf sayılırlar.
Balıkçılık Teknolojisi Mühendisliği lisans derecesine sahip olabilmek için (Balıkçılık Teknolojisi Mühendisi unvanı kazanmak için) öğrencilerin sağlaması gereken şartlar; 1. Müfredattaki tüm derslerden en az DC derecesiyle geçmiş olmak, 2. 4.00 üzerinden en az 2.00 ağırlıklı ortalamayı elde etmiş olmak, 3. 30 günlük zorunlu staj dönemini tamamlamış olmak ve bu staj için hazırlanan raporlardan geçerli not almak, 4. Bitirme tezini hazırlamış, sunmuş ve başarılı bir not ile geçmiş olmak.
Ülkemiz yaklaşık 25 milyon Ha’lık deniz alanı ve 8333 km’lik kıyı şeridi, 1 milyon 300 bin Ha’lık göl, gölet ve baraj gölü, toplam 177714 km uzunluğunda 33 adet nehir ve ırmağı ile oldukça yüksek bir su ürünleri üretim poptansiyeline sahiptir. Bu potansiyelden, özellikle Su Ürünleri Fakülteleri ve Deniz Bilimleri Fakülteleri Balıkçılık Teknolojisi Mühendisliği Bölümleri’nin mezun vermeye başladığı 1980’li yılların sonlarına kadar özellikle kültür balıkçılığı açısından hemen hemen hiç yararlanılmamıştır. Gerek Su Ürünleri Mühendisi gerekse Balıkçılık Teknolojisi Mühendisi sayısının artmaya başlamasıyla 1990 yılında 6.000 ton civarında olan ülkemiz kültür balıkçılığı üretimi 2009 yılında yaklaşık 160.000 tona ulaşmıştır. Avcılık yoluyla elde edilen üretim ise, balıkçılık yönetimi konusunda gerekli düzenlemeler yapılmadığı ve gerekli tedbirler alınmadığı için, hem arzu edilen seviyede değildir hem de yıllar itibariyle önemli dalgalanmalar göstermiştir. Sağlıklı beslenme açısından önemi tartışma götürmeyen balığın ülkemizdeki kişi başına tüketim miktarı dünya ortalamasının oldukça altındadır. Yukarıda rakamlarla ifade edilen üretim potansiyeli daha efektif değerlendirildiği taktirde, hem üretim miktarı artırılabilir hem de halkımızın balık tüketimi artırılarak daha sağlıklı bir toplum yaratılmasına katkıda bulunulabilinir. Bu da ancak konu uzmanı iyi yetişmiş teknik elemanların istihdamıyla mümkündür. Bölümümüzden mezun olan Balıkçılık Teknolojisi Mühendislerinin alanlarıyla ilgili yeterli bilgi donanımına sahip olduklarını, balıkçılık ve denizcilik sektörlerinde hak ettikleri yeri alacaklarını umuyoruz. Bölümümüzün bağlı bulunduğu Fatsa Deniz Bilimleri Fakültesi’nin balık avcılığının en yoğun olarak yapıldığı Doğu Karadeniz’de bulunması önemli bir av bir avantajdır. Bölgede, kültür balıkçılığı açısından bir çok tatlısu kaynağı ile önemli deniz alanları bulunmaktadır. Bölümümüzden mezun olacak Balıkçılık Teknolojisi Mühendislerinin bu kaynakların değerlendirilmesinde önemli rol oynayacaklardır. Ayrıca verilmekte olan sınırlı vardiya zabitliği eğitiminin Denizcilik Müsteşarlığınca görevlendirilecek denetleme komisyonu tarafından kabul edilmesiyle deniz ulaştırma sektörünün ihtiyaç duyduğu gemi adamı açığının kapatılmasına da katkıda bulunacaktır.
Balıkçılık Teknolojisi Mühendisliği Bölümü’nden mezun olan Balıkçılık Teknolojisi Mühendisleri, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, Ulaştırma ve Denizcilik Bakanlığı, Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğü, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Orman ve Su İşleri Bakanlığı, Belediyeler, su ürünlerinin yetiştiriciliğini, avcılığını, işlemesini, pazarlamasını yapan işletmelerde, balıkçılık sektöründe kullanılan alet, edevat ve ekipmanların üretimini yapan firmalarda, ağ fabrikalarında, bot ve balıkçı teknesi imal eden tersanelerde çalışabilmekte, bunların yanı sıra kendi işini ve üretim tesislerini kurup işletebilmektedir. Ayrıca Milli Eğitim Bakanlığına bağlı su ürünleri ve denizcilik liselerinde öğretmenlik yapabilmekte, Sınırlı Vardiya Zabitliği için gerekli olan bir yıllık Gemi ve Liman stajını tamamlayan ve Ulaştırma ve Denizcilik Bakanlığı tarafından yapılmakta olan sınavı başaranlar balıkçı gemilerinde ve diğer ticari gemilerde gemi adamı olarak da çalışabilmektedirler
Lisans eğitimini başarı ile tamamlayan adaylar ALES sınavından geçerli not almaları ve yeterli düzeyde İngilizce dil bilgisine sahip olmaları koşulu ile lisansüstü (yükseklisans ve doktora) programlarında öğrenim görebilirler.
Öğrenciler mesleki uygulama ve bitirme tezi dersleri dışındaki tüm derslerden bir ara sınav ve birde yarıyıl sonu sınavına tabi tutulurlar. Başarı notuna ara sınavın katkısı %40, yılsonu sınavının katkısı ise %60’dır. Tüm sınavlar 100 puan üzerinden değerlendirilir. Yarıyıl/yılsonu sınavından en az 50 puan alma zorunluluğu vardır. Notlar 4’lü sistemle ifade edilir. Bir dersten AA, BA, BB, CB ve CC harf notlarından birini alan öğrenciler o dersi başarmış sayılırlar. DC notu alıp ilgili dönemde 2’nin üzerinde not ortalaması sağlayan adaylar ilgili dersi başarmış sayılırlar.
Programda mevcut olan (toplam 240 AKTS karşılığı) derslerin tümünü başarıyla tamamlayan ve 4.00 üzerinden en az 2.00 ağırlıklı not ortalaması elde eden, bitirme tezini başarıyla tamamlayan ve mesleki staj raporundan geçer not alan öğrenciler BALIKÇILIK TEKNOLOJİSİ MÜHENDİSİ unvanı ile mezun olmaya hak kazanırlar.
0
Adresi: Ordu Üniversitesi Fatsa Deniz Bilimleri Fakültesi, Balıkçılık Teknolojisi Mühendisliği Bölümü, Fatsa/Ordu Telefonu: +90 452 4235053 Faks: +90 452 4239953 e-posta: balikcilik@odu.edu.tr web: http://fdbf.odu.edu.tr
Bölümde oluşturulan uygulama, balıkçılık biyolojisi, mikrobiyoloji, biyokimya, moleküler genetik, işleme, av araçları ve donatımı, su altı dalış laboratuarlarının alt yapıları eğitim ve araştırma için oldukça iyi düzeydedir. Eksikliği duyulan bazı alt yapı eksikliklerinin tamamlanması içinde çalışmalar sürdürülmektedir.
1 | Uluslar arası mesleki dokümanları inceleyip anlayabilir, onlar üzerinde değerlendirmeler yapabilir |
2 | Fen bilimleri ve temel mühendislik dallarında yeterli bilgiye sahip olma; bu alanlarda edindiği kuramsal ve uygulamalı bilgileri balıkçılık teknolojisi mühendisliği uygulamalarında bir arada kullanır. |
3 | Balıkçılık Teknolojisi alanında edindiği kuramsal ve uygulamalı bilgileri kullanarak tasarım yapar, olay ve olguları bilimsel yöntem ve tekniklerle inceler ve yorumlar. |
4 | Balıkçılık Teknolojisi alanında veri toplar, temel deneysel çalışmaları yapar, sonuçları değerlendirir, sorunları tanımlar ve çözüm önerileri geliştirir. |
5 | Balıkçılık Teknolojisi alanındaki verileri bilimsel yöntemlerle değerlendirir, problemleri belirler, çözüm önerileri geliştirir ve uygular. |
6 | Alanlarının gerektirdiği bilgisayar yazılımları ile bilişim ve iletişim teknolojilerini kullanır. |
7 | Balıkçılık alanı ile ilgili herhangi bir çalışmayı bireysel olarak planlar, projelendirir ve bağımsız olarak yürütür, danışmanlık ve bilirkişilik yapar. |
8 | Balıkçılık Teknolojisi Mühendisliği alanında üretim ve işleme tesislerinin projelendirilmesini yapabilir, uygulayabilir ve yönetebilir |
9 | Balıkçılık Teknolojisi Mühendisliği alanında gerekli bilgi donanımına sahip olur |
10 | Karşılaştığı problemleri çözmede bireysel veya ekip üyesi olarak sorumluluk alabilir, sorumluluğu altında çalışanların gelişimlerine yönelik etkinlikleri planlar ve yönetir. |
11 | Denizcilik ve balıkçılıkla ilgili mevzuatlar hakkında yeterli bilgi sahibidir ve pratik uygulamalarını bilir |
12 | Alanı ile ilgili öğrenme gereksinimlerini belirler, kaynak araştırması yapar, bilgiye ulaşır ve veri tabanlarını kullanır, yaşam boyu öğrenme tutumu geliştirir ve elde edilen bilgileri toplum yararına kullanır, gemi adamı olma koşullarının gerektirdiği bilgi ve deyime sahip olur, |
13 | İletişim, bilgiye ulaşma, veri toplama, bilgisayar ortamında veri işleme, istatistiki analiz, rapor yazma, sunu hazırlama bilgi ve becerisine sahiptir |
14 | Türkçeyi yazılı ve sözlü olarak etkin kullanabilen, mesleğin gerektirdiği iletişim, analitik düşünebilme, problemlere alternatif çözümler üretebilme bilgi ve becerisine sahip, Atatürk ilke ve inkılaplarına bağlı birey olurlar |
15 | Balıkçılık Teknolojisi konularında işletme yönetimi ve organizasyonu, araştırma, yetiştiricilik, avcılık, işleme, pazarlama konularında danışmanlık, sorumlu mühendislik ve yöneticilik yapabilir |
16 | Sucul kaynakların mevcut durumunun tespiti, sürdürülebilir kullanımı, su kirliliği ve kontrolü ve biyoteknoloji alanlarında yetkinlik kazanır. |
17 | Balıkçılık Teknolojisi alanında toplumsal, çevresel ve mesleki etik değerlere ve mevzuata uygun hareket eder. |
0. Dönem | ||||||||
---|---|---|---|---|---|---|---|---|
Ders Kodu | [DersinDili] | Ders Adı | Ders Türü | [D] | [U] | [L] | AKTS | Rapor |
ENG150241 | Türkçe | TEMEL İNGİLİZCE | Zorunlu | - | - | - | - | |
Toplam | 0 | 0 | 0 | |||||
1. Dönem | ||||||||
Ders Kodu | [DersinDili] | Ders Adı | Ders Türü | [D] | [U] | [L] | AKTS | Rapor |
BTB1012017251 | Türkçe | TEMEL KİMYA | Zorunlu | 2 | 1 | - | 5 | |
BTB1032017251 | Türkçe | MATEMATİK | Zorunlu | 4 | - | - | 6 | |
BTB1052017251 | Türkçe | GENEL FİZİK | Zorunlu | 3 | - | - | 4 | |
BTB1072017251 | Türkçe | GENEL BİYOLOJİ | Zorunlu | 2 | 1 | - | 4 | |
BTB1092017251 | Türkçe | BALIKÇILIK TEKNOLOJİSİNE GİRİŞ | Zorunlu | 2 | - | - | 3 | |
ORTAKSEÇ_GÜZ | Türkçe | ÜNİVERSİTE ORTAK SEÇMELİ_GÜZ | Seçmeli | - | - | - | 2 | |
YÖKA1 | Türkçe | ATATÜRK İLKELERİ VE İNKILAP TARİHİ-I | Zorunlu | 2 | - | - | 2 | |
YÖKT1 | Türkçe | TÜRK DİLİ-I | Zorunlu | 2 | - | - | 2 | |
YÖKY1 | Türkçe | YABANCI DİL-I | Zorunlu | 2 | - | - | 2 | |
Toplam | 19 | 2 | 0 | 30 | ||||
2. Dönem | ||||||||
Ders Kodu | [DersinDili] | Ders Adı | Ders Türü | [D] | [U] | [L] | AKTS | Rapor |
BTB1202017251 | Türkçe | YÜZME VE CAN KURTARMA | Zorunlu | 2 | 2 | - | 3 | |
BTB1222017251 | Türkçe | DENİZ BİYOLOJİSİ | Zorunlu | 2 | 2 | - | 4 | |
BTB1242017251 | Türkçe | SİSTEMATİĞİN TEMEL PRENSİPLERİ | Zorunlu | 2 | - | - | 3 | |
BTB1262017251 | Türkçe | BALIK BİYOLOJİSİ | Zorunlu | 2 | 1 | - | 4 | |
BTB1282022251 | Türkçe | SU OMURGASIZLARI | Zorunlu | 2 | 1 | - | 3 | |
BTB1302017251 | Türkçe | MESLEKİ TERMİNOLOJİ | Zorunlu | 2 | - | - | 3 | |
BTB1322017251 | Türkçe | GEMİCİLİK | Zorunlu | 1 | 2 | - | 2 | |
ORTAKSEÇ_BAHAR | Türkçe | ÜNİVERSİTE ORTAK SEÇMELİ_BAHAR | Seçmeli | - | - | - | 2 | |
YÖKA2 | Türkçe | ATATÜRK İLKELERİ VE İNKILAP TARİHİ-II | Zorunlu | 2 | - | - | 2 | |
YÖKT2 | Türkçe | TÜRK DİLİ-II | Zorunlu | 2 | - | - | 2 | |
YÖKY2 | Türkçe | YABANCI DİL-II | Zorunlu | 2 | - | - | 2 | |
Toplam | 19 | 8 | 0 | 30 | ||||
3. Dönem | ||||||||
Ders Kodu | [DersinDili] | Ders Adı | Ders Türü | [D] | [U] | [L] | AKTS | Rapor |
BTB2012017251 | Türkçe | İÇ SU BALIKLARI YETİŞTİRİCİLİĞİ | Zorunlu | 2 | 1 | - | 4 | |
BTB2032020251 | Türkçe | SEYİR | Zorunlu | 2 | 1 | - | 3 | |
BTB2052017251 | Türkçe | TEKNİK RESİM | Zorunlu | 1 | 2 | - | 4 | |
BTB2072017251 | Türkçe | BİYOİSTATİSTİK | Zorunlu | 3 | - | - | 4 | |
BTB2092017251 | Türkçe | PLANKTON BİLGİSİ VE KÜLTÜRÜ | Zorunlu | 2 | 1 | - | 4 | |
BTB2112017251 | Türkçe | BALIK SİSTEMATİĞİ | Zorunlu | 2 | 2 | - | 4 | |
BTB2132017251 | Türkçe | BALIK ANATOMİSİ VE FİZYOLOJİSİ | Zorunlu | 2 | 1 | - | 4 | |
BTB2152017251 | Türkçe | DENİZDE EMNİYET I | Zorunlu | 2 | 1 | - | 3 | |
Toplam | 16 | 9 | 0 | 30 | ||||
4. Dönem | ||||||||
Ders Kodu | [DersinDili] | Ders Adı | Ders Türü | [D] | [U] | [L] | AKTS | Rapor |
BTB2202017251 | Türkçe | DENİZ BALIKLARI YETİŞTİRİCİLİĞİ | Zorunlu | 2 | 1 | - | 3 | |
BTB2222017251 | Türkçe | MİKROBİYOLOJİ | Zorunlu | 2 | 2 | - | 4 | |
BTB2242017251 | Türkçe | AKUATİK EKOLOJİ | Zorunlu | 2 | - | - | 2 | |
BTB2262017251 | Türkçe | AV ARAÇLARI VE YAPIM TEKNİKLERİ | Zorunlu | 2 | 2 | - | 4 | |
BTB2282017251 | Türkçe | BALIK HASTALIKLARI | Zorunlu | 2 | 1 | - | 3 | |
BTB2322017251 | Türkçe | KABUKLU EKLEMBACAKLILAR YETİŞTİRİCİLİĞİ | Zorunlu | 2 | 1 | - | 3 | |
BTB2342017251 | Türkçe | MÜHENDİSLİK MEKANİĞİ | Zorunlu | 2 | - | - | 3 | |
SEÇ2017251_2_2 | Türkçe | SEÇMELİ_2_2 | Seçmeli | - | - | - | 8 | |
Toplam | 14 | 7 | 0 | 30 | ||||
5. Dönem | ||||||||
Ders Kodu | [DersinDili] | Ders Adı | Ders Türü | [D] | [U] | [L] | AKTS | Rapor |
BTB3012017251 | Türkçe | AKIŞKANLAR MEKANİĞİ | Zorunlu | 2 | - | - | 3 | |
BTB3032020251 | Türkçe | OŞİNOGRAFİ | Zorunlu | 2 | - | - | 3 | |
BTB3052017251 | Türkçe | MALZEME BİLGİSİ VE MUKAVEMET | Zorunlu | 3 | - | - | 4 | |
BTB3072017251 | Türkçe | GENETİK | Zorunlu | 3 | - | - | 4 | |
BTB3092017251 | Türkçe | AVLANMA YÖNTEMLERİ | Zorunlu | 2 | 1 | - | 3 | |
BTB3112017251 | Türkçe | SU KİRLİLİĞİ VE KONTROLÜ | Zorunlu | 2 | 1 | - | 4 | |
BTB3152022251 | Türkçe | SU ÜRÜNLERİNDE KALİTE KONTROLÜ | Zorunlu | 2 | - | - | 3 | |
SEÇ2017251_3_1 | Türkçe | SEÇMELİ_3_1 | Seçmeli | - | - | - | 6 | |
Toplam | 16 | 2 | 0 | 30 | ||||
6. Dönem | ||||||||
Ders Kodu | [DersinDili] | Ders Adı | Ders Türü | [D] | [U] | [L] | AKTS | Rapor |
BTB3202017251 | Türkçe | BALIKÇILIKTA BİLGİSAYAR UYGULAMALARI | Zorunlu | 1 | 2 | - | 2 | |
BTB3222017251 | Türkçe | STAJ | Zorunlu | - | - | - | 8 | |
BTB3242017251 | Türkçe | BALIKÇILIKTA SEMİNER | Zorunlu | 3 | - | - | 2 | |
BTB3262017251 | Türkçe | ÖLÇME BİLGİSİ | Zorunlu | 2 | 1 | - | 2 | |
BTB3282017251 | Türkçe | SU ÜRÜNLERİ İŞLEME TEKNOLOJİSİ | Zorunlu | 2 | 2 | - | 3 | |
BTB3302017251 | Türkçe | POPÜLASYON DİNAMİĞİ | Zorunlu | 2 | 2 | - | 3 | |
BTB3322022251 | Türkçe | MESLEKİ İNGİLİZCE | Zorunlu | 2 | - | - | 2 | |
SEÇ2017251_3_2 | Türkçe | SEÇMELİ_3_2 | Seçmeli | - | - | - | 8 | |
Toplam | 12 | 7 | 0 | 30 | ||||
7. Dönem | ||||||||
Ders Kodu | [DersinDili] | Ders Adı | Ders Türü | [D] | [U] | [L] | AKTS | Rapor |
BTB4012017251 | Türkçe | YETİŞTİRİCİLİK TESİSLERİNİN MÜHENDİSLİK PLANLARI | Zorunlu | 2 | 2 | - | 5 | |
BTB4032020251 | Türkçe | METEOROLOJİ | Zorunlu | 2 | - | - | 3 | |
BTB4052017251 | Türkçe | BALIKÇILIK YÖNETİMİ | Zorunlu | 3 | - | - | 3 | |
BTB4092017251 | Türkçe | BALIKÇI GEMİLERİ VE BALIKÇILIK EKİPMANLARI | Zorunlu | 2 | 1 | - | 3 | |
SEÇ2017251_4_1 | Türkçe | SEÇMELİ_4_1 | Seçmeli | - | - | - | 16 | |
Toplam | 9 | 3 | 0 | 30 | ||||
8. Dönem | ||||||||
Ders Kodu | [DersinDili] | Ders Adı | Ders Türü | [D] | [U] | [L] | AKTS | Rapor |
BTB4202017251 | Türkçe | BİTİRME TEZİ | Zorunlu | - | 4 | - | 5 | |
BTB4222017251 | Türkçe | BALIK BESLEME VE YEM TEKNOLOJİSİ | Zorunlu | 2 | 1 | - | 3 | |
BTB4282017251 | Türkçe | AKUATİK EKOSİSTEMLER VE YÖNETİMİ | Zorunlu | 3 | - | - | 3 | |
BTB4322017251 | Türkçe | BALIKÇILIK MEVZUATI | Zorunlu | 2 | - | - | 3 | |
SEÇ2017251_4_2 | Türkçe | SEÇMELİ_4_2 | Seçmeli | - | - | - | 16 | |
Toplam | 7 | 5 | 0 | 30 | ||||
ORTAKSEÇ_GÜZ - ÜNİVERSİTE ORTAK SEÇMELİ_GÜZ | ||||||||
Ders Kodu | [DersinDili] | Ders Adı | Ders Türü | [D] | [U] | [L] | AKTS | Rapor |
ODUS0001 | Türkçe | KAHVE KÜLTÜRÜ VE BARİSTA EĞİTİMİ | Seçmeli | 2 | - | - | 2 | |
ODUS0002 | Türkçe | ÜSTÜN YETENEKLİLER VE EĞİTİMİ | Seçmeli | 2 | - | - | 2 | |
ODUS0003 | Türkçe | METİNSEL OKUMA SÜREÇLERİ | Seçmeli | 2 | - | - | 2 | |
ODUS0004 | Türkçe | BEDEN EĞİTİMİ VE SPOR | Seçmeli | 2 | - | - | 2 | |
ODUS0005 | Türkçe | TEMEL FOTOĞRAF | Seçmeli | 2 | - | - | 2 | |
ODUS0006 | Türkçe | PORTFOLYO TASARIMI | Seçmeli | 2 | - | - | 2 | |
ODUS0007 | Türkçe | MİTOLOJİ VE İKONOGRAFİ | Seçmeli | 2 | - | - | 2 | |
ODUS0008 | Türkçe | DENİZ KAZALARI VE KAZALARDA İNSAN FAKTÖRÜ | Seçmeli | 2 | - | - | 2 | |
ODUS0009 | Türkçe | KARADENİZDE BALIKÇILIK | Seçmeli | 2 | - | - | 2 | |
ODUS0010 | Türkçe | DİKSİYON, ETKİLİ KONUŞMA VE HİTABET SANATI | Seçmeli | 2 | - | - | 2 | |
ODUS0011 | Türkçe | TİTANİK VE ANLATILMAMIŞ HİKAYESİ | Seçmeli | 2 | - | - | 2 | |
ODUS0012 | Türkçe | SAĞLIKLI BESLENME | Seçmeli | 2 | - | - | 2 | |
ODUS0013 | Türkçe | SU VE DENİZ MİTOLOJİSİ | Seçmeli | 2 | - | - | 2 | |
ODUS0014 | Türkçe | BİLGİSAYAR DESTEKLİ ÜÇ BOYUTLU MODELLEME | Seçmeli | 2 | - | - | 2 | |
ODUS0015 | Türkçe | PRATİK MEYVECİLİK | Seçmeli | 2 | - | - | 2 | |
ODUS0016 | Türkçe | PRATİK BAĞCILIK | Seçmeli | 2 | - | - | 2 | |
ODUS0017 | Türkçe | PRATİK SEBZECİLİK | Seçmeli | 2 | - | - | 2 | |
ODUS0018 | Türkçe | ORGANİK TARIM | Seçmeli | 2 | - | - | 2 | |
ODUS0019 | Türkçe | TARIM VE ÇEVRE İLİŞKİLERİ | Seçmeli | 2 | - | - | 2 | |
ODUS0020 | Türkçe | GENEL TIBBİ BİTKİLER | Seçmeli | 2 | - | - | 2 | |
ODUS0021 | Türkçe | AKILLI ŞEHİRLER | Seçmeli | 2 | - | - | 2 | |
ODUS0022 | Türkçe | SOSYAL SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK VE KENT | Seçmeli | 2 | - | - | 2 | |
ODUS0023 | Türkçe | ÇEVRE VE İNSAN | Seçmeli | 2 | - | - | 2 | |
ODUS0024 | Türkçe | SAĞLIKLI YAŞAM VE EGZERSİZ | Seçmeli | 2 | - | - | 2 | |
ODUS0025 | Türkçe | BAĞIMLILIK VE BAĞIMLILIKLA MÜCADELE | Seçmeli | 2 | - | - | 2 | |
ODUS0026 | Türkçe | YAŞAM DÖNGÜSÜNDE BESLENME | Seçmeli | 2 | - | - | 2 | |
ODUS0027 | Türkçe | GİRİŞİMCİLİK | Seçmeli | 2 | - | - | 2 | |
ODUS0028 | Türkçe | KARİYER PLANLAMA | Seçmeli | 2 | - | - | 2 | |
ODUS0029 | Türkçe | MODA FOTOĞRAFÇILIĞI VE SİTİLİZASYONU | Seçmeli | 2 | - | - | 2 | |
ODUS0030 | Türkçe | İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ | Seçmeli | 2 | - | - | 2 | |
ODUS0031 | Türkçe | MESLEK ETİĞİ | Seçmeli | 2 | - | - | 2 | |
ODUS0032 | Türkçe | SANAT TARİHİ | Seçmeli | 2 | - | - | 2 | |
ODUS0033 | Türkçe | GÖNÜLLÜLÜK ÇALIŞMALARI | Seçmeli | 2 | - | - | 2 | |
ODUS0034 | Türkçe | MARKA YÖNETİMİ | Seçmeli | 2 | - | - | 2 | |
ODUS0035 | Türkçe | İLK YARDIM | Seçmeli | 2 | - | - | 2 | |
ODUS0036 | Türkçe | PROJE YÖNETİMİ | Seçmeli | 2 | - | - | 2 | |
ODUS0037 | Türkçe | TÜRKİYE'NİN TURİZM COĞRAFYASI | Seçmeli | 2 | - | - | 2 | |
ODUS0038 | Türkçe | MEDYA OKURYAZARLIĞI | Seçmeli | 2 | - | - | 2 | |
ODUS0039 | Türkçe | KURUMSAL SOSYAL SORUMLULUK | Seçmeli | 2 | - | - | 2 | |
ODUS0040 | Türkçe | SOSYAL MEDYA | Seçmeli | 2 | - | - | 2 | |
ODUS0041 | Türkçe | MEDYA ETİĞİ | Seçmeli | 2 | - | - | 2 | |
ODUS0042 | Türkçe | İŞ HAYATINDA İLETİŞİM VE POZİTİF YAŞAM | Seçmeli | 2 | - | - | 2 | |
ODUS0043 | Türkçe | AÇIK VE UZAKTAN EĞİTİM TEKNOLOJİLERİ | Seçmeli | 2 | - | - | 2 | |
ODUS0044 | Türkçe | GÜNCEL EKONOMİK SORUNLAR | Seçmeli | 2 | - | - | 2 | |
ODUS0045 | Türkçe | TEKNOLOJİ BAĞIMLILIĞI | Seçmeli | 2 | - | - | 2 | |
ODUS0046 | Türkçe | İŞARET DİLİ | Seçmeli | 2 | - | - | 2 | |
ODUS0047 | Türkçe | HAT SANATI | Seçmeli | 2 | - | - | 2 | |
ODUS0048 | Türkçe | BİLGİSAYAR AĞLARI VE BİLGİ GÜVENLİĞİNE GİRİŞ | Seçmeli | 2 | - | - | 2 | |
ODUS0049 | Türkçe | TIBBİ AROMATİK BİTKİLER VE DEĞERLENDİRME TEKNİKLERİ | Seçmeli | 2 | - | - | 2 | |
ODUS0050 | Türkçe | GÜNCEL FELSEFİ VE TEOLOJİK TARTIŞMALAR | Seçmeli | 2 | - | - | 2 | |
ODUS0051 | Türkçe | KİŞİSEL GELİŞİM ÖZ MOTİVASYON TEKNİKLERİ (İÇSEL İLETİŞİM) | Seçmeli | 2 | - | - | 2 | |
ODUS0052 | Türkçe | YAZIŞMA TEKNİKLERİ EĞİTİMİ | Seçmeli | 2 | - | - | 2 | |
ODUS0054 | Türkçe | YENİ MEDYA OKURYAZARLIĞI | Seçmeli | 2 | - | - | 2 | |
ODUS0055 | Türkçe | TÜRK SİNEMASI | Seçmeli | 2 | - | - | 2 | |
ODUS0056 | Türkçe | İNTERNET HUKUKU VE NETİKET | Seçmeli | 2 | - | - | 2 | |
ODUS0057 | Türkçe | ZEKA OYUNLARI | Seçmeli | 2 | - | - | 2 | |
ODUS0058 | Türkçe | OKUMA KÜLTÜRÜ | Seçmeli | 2 | - | - | 2 | |
ODUS0059 | Türkçe | KOMPOST HAZIRLAMA TEKNİKLERİ | Seçmeli | 2 | - | - | 2 | |
ODUS0060 | Türkçe | SULAMA İLE BİRLİKTE GÜBRELEME (FERTİGASYON) | Seçmeli | 2 | - | - | 2 | |
ODUS0061 | Türkçe | AMATÖR BALIKÇILIK | Seçmeli | 2 | - | - | 2 | |
ODUS0062 | Türkçe | GASTRONOMİDE SU ÜRÜNLERİ | Seçmeli | 2 | - | - | 2 | |
ODUS0063 | Türkçe | AKVARYUM HOBİSİ | Seçmeli | 2 | - | - | 2 | |
ODUS0064 | Türkçe | GÜNÜMÜZ DÜNYASINDA ENERJİ VE ENERJİ KAYNAKLARI | Seçmeli | 2 | - | - | 2 | |
ODUS0065 | Türkçe | İLAÇ BİLİMİNDE GENEL KAVRAMLAR VE YAKLAŞIMLAR | Seçmeli | 2 | - | - | 2 | |
ODUS0066 | Türkçe | GELENEKSEL BİTKİLER VE ÜRÜN GELİŞTİRME STRATEJİLERİ | Seçmeli | 2 | - | - | 2 | |
ODUS0067 | Türkçe | KAMU POLİTİKASI | Seçmeli | 2 | - | - | 2 | |
ODUS0068 | Türkçe | BELEDİYECİLİKTE YENİ YAKLAŞIMLAR | Seçmeli | 2 | - | - | 2 | |
ORTAKSEÇ_BAHAR - ÜNİVERSİTE ORTAK SEÇMELİ_BAHAR | ||||||||
Ders Kodu | [DersinDili] | Ders Adı | Ders Türü | [D] | [U] | [L] | AKTS | Rapor |
ODUS0001 | Türkçe | KAHVE KÜLTÜRÜ VE BARİSTA EĞİTİMİ | Seçmeli | 2 | - | - | 2 | |
ODUS0002 | Türkçe | ÜSTÜN YETENEKLİLER VE EĞİTİMİ | Seçmeli | 2 | - | - | 2 | |
ODUS0003 | Türkçe | METİNSEL OKUMA SÜREÇLERİ | Seçmeli | 2 | - | - | 2 | |
ODUS0004 | Türkçe | BEDEN EĞİTİMİ VE SPOR | Seçmeli | 2 | - | - | 2 | |
ODUS0005 | Türkçe | TEMEL FOTOĞRAF | Seçmeli | 2 | - | - | 2 | |
ODUS0006 | Türkçe | PORTFOLYO TASARIMI | Seçmeli | 2 | - | - | 2 | |
ODUS0007 | Türkçe | MİTOLOJİ VE İKONOGRAFİ | Seçmeli | 2 | - | - | 2 | |
ODUS0008 | Türkçe | DENİZ KAZALARI VE KAZALARDA İNSAN FAKTÖRÜ | Seçmeli | 2 | - | - | 2 | |
ODUS0009 | Türkçe | KARADENİZDE BALIKÇILIK | Seçmeli | 2 | - | - | 2 | |
ODUS0010 | Türkçe | DİKSİYON, ETKİLİ KONUŞMA VE HİTABET SANATI | Seçmeli | 2 | - | - | 2 | |
ODUS0011 | Türkçe | TİTANİK VE ANLATILMAMIŞ HİKAYESİ | Seçmeli | 2 | - | - | 2 | |
ODUS0012 | Türkçe | SAĞLIKLI BESLENME | Seçmeli | 2 | - | - | 2 | |
ODUS0013 | Türkçe | SU VE DENİZ MİTOLOJİSİ | Seçmeli | 2 | - | - | 2 | |
ODUS0014 | Türkçe | BİLGİSAYAR DESTEKLİ ÜÇ BOYUTLU MODELLEME | Seçmeli | 2 | - | - | 2 | |
ODUS0015 | Türkçe | PRATİK MEYVECİLİK | Seçmeli | 2 | - | - | 2 | |
ODUS0016 | Türkçe | PRATİK BAĞCILIK | Seçmeli | 2 | - | - | 2 | |
ODUS0017 | Türkçe | PRATİK SEBZECİLİK | Seçmeli | 2 | - | - | 2 | |
ODUS0018 | Türkçe | ORGANİK TARIM | Seçmeli | 2 | - | - | 2 | |
ODUS0019 | Türkçe | TARIM VE ÇEVRE İLİŞKİLERİ | Seçmeli | 2 | - | - | 2 | |
ODUS0020 | Türkçe | GENEL TIBBİ BİTKİLER | Seçmeli | 2 | - | - | 2 | |
ODUS0021 | Türkçe | AKILLI ŞEHİRLER | Seçmeli | 2 | - | - | 2 | |
ODUS0022 | Türkçe | SOSYAL SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK VE KENT | Seçmeli | 2 | - | - | 2 | |
ODUS0023 | Türkçe | ÇEVRE VE İNSAN | Seçmeli | 2 | - | - | 2 | |
ODUS0024 | Türkçe | SAĞLIKLI YAŞAM VE EGZERSİZ | Seçmeli | 2 | - | - | 2 | |
ODUS0025 | Türkçe | BAĞIMLILIK VE BAĞIMLILIKLA MÜCADELE | Seçmeli | 2 | - | - | 2 | |
ODUS0026 | Türkçe | YAŞAM DÖNGÜSÜNDE BESLENME | Seçmeli | 2 | - | - | 2 | |
ODUS0027 | Türkçe | GİRİŞİMCİLİK | Seçmeli | 2 | - | - | 2 | |
ODUS0028 | Türkçe | KARİYER PLANLAMA | Seçmeli | 2 | - | - | 2 | |
ODUS0029 | Türkçe | MODA FOTOĞRAFÇILIĞI VE SİTİLİZASYONU | Seçmeli | 2 | - | - | 2 | |
ODUS0030 | Türkçe | İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ | Seçmeli | 2 | - | - | 2 | |
ODUS0031 | Türkçe | MESLEK ETİĞİ | Seçmeli | 2 | - | - | 2 | |
ODUS0032 | Türkçe | SANAT TARİHİ | Seçmeli | 2 | - | - | 2 | |
ODUS0033 | Türkçe | GÖNÜLLÜLÜK ÇALIŞMALARI | Seçmeli | 2 | - | - | 2 | |
ODUS0034 | Türkçe | MARKA YÖNETİMİ | Seçmeli | 2 | - | - | 2 | |
ODUS0035 | Türkçe | İLK YARDIM | Seçmeli | 2 | - | - | 2 | |
ODUS0036 | Türkçe | PROJE YÖNETİMİ | Seçmeli | 2 | - | - | 2 | |
ODUS0037 | Türkçe | TÜRKİYE'NİN TURİZM COĞRAFYASI | Seçmeli | 2 | - | - | 2 | |
ODUS0038 | Türkçe | MEDYA OKURYAZARLIĞI | Seçmeli | 2 | - | - | 2 | |
ODUS0039 | Türkçe | KURUMSAL SOSYAL SORUMLULUK | Seçmeli | 2 | - | - | 2 | |
ODUS0040 | Türkçe | SOSYAL MEDYA | Seçmeli | 2 | - | - | 2 | |
ODUS0041 | Türkçe | MEDYA ETİĞİ | Seçmeli | 2 | - | - | 2 | |
ODUS0042 | Türkçe | İŞ HAYATINDA İLETİŞİM VE POZİTİF YAŞAM | Seçmeli | 2 | - | - | 2 | |
ODUS0043 | Türkçe | AÇIK VE UZAKTAN EĞİTİM TEKNOLOJİLERİ | Seçmeli | 2 | - | - | 2 | |
ODUS0044 | Türkçe | GÜNCEL EKONOMİK SORUNLAR | Seçmeli | 2 | - | - | 2 | |
ODUS0045 | Türkçe | TEKNOLOJİ BAĞIMLILIĞI | Seçmeli | 2 | - | - | 2 | |
ODUS0046 | Türkçe | İŞARET DİLİ | Seçmeli | 2 | - | - | 2 | |
ODUS0047 | Türkçe | HAT SANATI | Seçmeli | 2 | - | - | 2 | |
ODUS0048 | Türkçe | BİLGİSAYAR AĞLARI VE BİLGİ GÜVENLİĞİNE GİRİŞ | Seçmeli | 2 | - | - | 2 | |
ODUS0049 | Türkçe | TIBBİ AROMATİK BİTKİLER VE DEĞERLENDİRME TEKNİKLERİ | Seçmeli | 2 | - | - | 2 | |
ODUS0050 | Türkçe | GÜNCEL FELSEFİ VE TEOLOJİK TARTIŞMALAR | Seçmeli | 2 | - | - | 2 | |
ODUS0051 | Türkçe | KİŞİSEL GELİŞİM ÖZ MOTİVASYON TEKNİKLERİ (İÇSEL İLETİŞİM) | Seçmeli | 2 | - | - | 2 | |
ODUS0052 | Türkçe | YAZIŞMA TEKNİKLERİ EĞİTİMİ | Seçmeli | 2 | - | - | 2 | |
ODUS0054 | Türkçe | YENİ MEDYA OKURYAZARLIĞI | Seçmeli | 2 | - | - | 2 | |
ODUS0055 | Türkçe | TÜRK SİNEMASI | Seçmeli | 2 | - | - | 2 | |
ODUS0056 | Türkçe | İNTERNET HUKUKU VE NETİKET | Seçmeli | 2 | - | - | 2 | |
ODUS0057 | Türkçe | ZEKA OYUNLARI | Seçmeli | 2 | - | - | 2 | |
ODUS0058 | Türkçe | OKUMA KÜLTÜRÜ | Seçmeli | 2 | - | - | 2 | |
ODUS0059 | Türkçe | KOMPOST HAZIRLAMA TEKNİKLERİ | Seçmeli | 2 | - | - | 2 | |
ODUS0060 | Türkçe | SULAMA İLE BİRLİKTE GÜBRELEME (FERTİGASYON) | Seçmeli | 2 | - | - | 2 | |
ODUS0061 | Türkçe | AMATÖR BALIKÇILIK | Seçmeli | 2 | - | - | 2 | |
ODUS0062 | Türkçe | GASTRONOMİDE SU ÜRÜNLERİ | Seçmeli | 2 | - | - | 2 | |
ODUS0063 | Türkçe | AKVARYUM HOBİSİ | Seçmeli | 2 | - | - | 2 | |
ODUS0064 | Türkçe | GÜNÜMÜZ DÜNYASINDA ENERJİ VE ENERJİ KAYNAKLARI | Seçmeli | 2 | - | - | 2 | |
ODUS0065 | Türkçe | İLAÇ BİLİMİNDE GENEL KAVRAMLAR VE YAKLAŞIMLAR | Seçmeli | 2 | - | - | 2 | |
ODUS0066 | Türkçe | GELENEKSEL BİTKİLER VE ÜRÜN GELİŞTİRME STRATEJİLERİ | Seçmeli | 2 | - | - | 2 | |
ODUS0067 | Türkçe | KAMU POLİTİKASI | Seçmeli | 2 | - | - | 2 | |
ODUS0068 | Türkçe | BELEDİYECİLİKTE YENİ YAKLAŞIMLAR | Seçmeli | 2 | - | - | 2 | |
SEÇ2017251_2_2 - SEÇMELİ_2_2 | ||||||||
Ders Kodu | [DersinDili] | Ders Adı | Ders Türü | [D] | [U] | [L] | AKTS | Rapor |
SEÇ2362017251 | Türkçe | BALIKÇILIKTA LABORATUVAR UYGULAMALARI | Seçmeli | 2 | 1 | - | 4 | |
SEÇ2382017251 | Türkçe | DALIŞ TEKNİKLERİ | Seçmeli | 2 | 1 | - | 4 | |
SEÇ2402017251 | Türkçe | DENİZ BİTKİLERİ | Seçmeli | 2 | 1 | - | 4 | |
SEÇ2422017251 | Türkçe | DENİZDE EMNİYET II | Seçmeli | 3 | 1 | - | 4 | |
SEÇ2442020251 | Türkçe | DENİZDE HABERLEŞME I | Seçmeli | 3 | 1 | - | 4 | |
SEÇ2017251_3_1 - SEÇMELİ_3_1 | ||||||||
Ders Kodu | [DersinDili] | Ders Adı | Ders Türü | [D] | [U] | [L] | AKTS | Rapor |
SEÇ3172017251 | Türkçe | YAPAY HABİTATLAR VE BALIKÇILK | Seçmeli | 2 | 1 | - | 3 | |
SEÇ3192017251 | Türkçe | KULUÇKAHANE SİSTEMLERİ | Seçmeli | 2 | 1 | - | 3 | |
SEÇ3212017251 | Türkçe | AKVARYUM BALIKLARI YETİŞTİRİCİLİĞİ VE TEKNOLOJİSİ | Seçmeli | 2 | 1 | - | 3 | |
SEÇ3232017251 | Türkçe | YÜK İŞLEMLERİ GEMİ YAPISI VE DENGESİ | Seçmeli | 2 | 1 | - | 3 | |
SEÇ3252020251 | Türkçe | GIDA GÜVENLİĞİ VE KALİTE YÖNETİM SİSTEMLERİ | Seçmeli | 2 | 1 | - | 3 | |
SEÇ2017251_3_2 - SEÇMELİ_3_2 | ||||||||
Ders Kodu | [DersinDili] | Ders Adı | Ders Türü | [D] | [U] | [L] | AKTS | Rapor |
SEÇ3422017251 | Türkçe | BALIK ISLAHI VE SELEKSİYONU | Seçmeli | 2 | - | - | 2 | |
SEÇ3442017251 | Türkçe | BALIK DAVRANIŞLARI VE GÖÇLERİ | Seçmeli | 2 | - | - | 2 | |
SEÇ3462017251 | Türkçe | BALIK BESLEME FİZYOLOJİSİ VE BİYOKİMYASI | Seçmeli | 2 | - | - | 2 | |
SEÇ3482017251 | Türkçe | BİYOÇEŞİTLİLİK VE KORUMA ALANLARI | Seçmeli | 2 | - | - | 2 | |
SEÇ3502017251 | Türkçe | AĞ KAFES SİSTEMLERİ | Seçmeli | 2 | - | - | 2 | |
SEÇ3522017251 | Türkçe | TİCARİ DENİZ CANLILARI | Seçmeli | 2 | - | - | 2 | |
SEÇ3542017251 | Türkçe | YETİŞTİRİCİLİK VE ÇEVRE | Seçmeli | 2 | - | - | 2 | |
SEÇ3562017251 | Türkçe | VARDİYA STANDARTLARI | Seçmeli | 2 | - | - | 2 | |
SEÇ3582020251 | Türkçe | ELEKTROTEKNİK | Seçmeli | 2 | - | - | 2 | |
SEÇ2017251_4_1 - SEÇMELİ_4_1 | ||||||||
Ders Kodu | [DersinDili] | Ders Adı | Ders Türü | [D] | [U] | [L] | AKTS | Rapor |
SEÇ4152017251 | Türkçe | SU ÜRÜNLERİNDE GENETİK BİYOTEKNOLOJİ | Seçmeli | 3 | - | - | 4 | |
SEÇ4172017251 | Türkçe | AV ARAÇLARINDA SEÇİCİLİK | Seçmeli | 3 | - | - | 4 | |
SEÇ4212017251 | Türkçe | SU ALTI ÖRNEKLEME YÖNTEMLERİ | Seçmeli | 3 | - | - | 4 | |
SEÇ4232017251 | Türkçe | ALTERNATİF DENİZ CANLILARI YETİŞTİRİCİLİĞİ | Seçmeli | 3 | - | - | 4 | |
SEÇ4312017251 | Türkçe | KÜRESEL ISINMA VE BALIKÇILIK | Seçmeli | 3 | - | - | 4 | |
SEÇ4352017251 | Türkçe | AKUATİK TOKSİKOLOJİ | Seçmeli | 3 | - | - | 4 | |
SEÇ4392017251 | Türkçe | ARAŞTIRMA YÖNTEMLERİ | Seçmeli | 3 | - | - | 4 | |
SEÇ4412020251 | Türkçe | DENİZ HUKUKU | Seçmeli | 3 | - | - | 4 | |
SEÇ4432020251 | Türkçe | YÜK İŞLETMELERİ, GEMİ YAPISI VE DENGESİ II | Seçmeli | 2 | 1 | - | 4 | |
SEÇ4452020251 | Türkçe | DENİZDE EMNİYET III | Seçmeli | 3 | 1 | - | 4 | |
SEÇ2017251_4_2 - SEÇMELİ_4_2 | ||||||||
Ders Kodu | [DersinDili] | Ders Adı | Ders Türü | [D] | [U] | [L] | AKTS | Rapor |
SEÇ4362017251 | Türkçe | EGZOTİK VE İSTİLACI TÜRLER | Seçmeli | 3 | - | - | 4 | |
SEÇ4382017251 | Türkçe | STOK TAHMİN YÖNTEMLERİ | Seçmeli | 3 | - | - | 4 | |
SEÇ4482017251 | Türkçe | İMMÜNOLOJİ VE AŞILAMA | Seçmeli | 3 | - | - | 4 | |
SEÇ4502017251 | Türkçe | DENİZLERDE VE İÇSULARDA BALIKLANDIRMA | Seçmeli | 3 | - | - | 4 | |
SEÇ4542016251 | Türkçe | DENİZDE HABERLEŞME | Seçmeli | 2 | 1 | - | 4 | |
SEÇ4562017251 | Türkçe | BALIKÇILIKTA EKONOMİ VE PAZARLAMA | Seçmeli | 3 | - | - | 4 | |
SEÇ4602020251 | Türkçe | DENİZCİLİK İNGİLİZCESİ | Seçmeli | 3 | - | - | 4 | |
SEÇ4622020251 | Türkçe | DENİZDE HABERLEŞME II | Seçmeli | 1 | 2 | - | 4 | |
SEÇ4642020251 | Türkçe | VARDİYA STANDARTLARI II | Seçmeli | 3 | - | - | 4 |