Ziraat Fakültesi’nin Gıda Bilimi ve Teknolojisi Bölümü olarak 1992 yılında kurulan bölümümüzün ismi 2004 yılında Gıda Mühendisliği olarak değiştirilmiştir. Bölümümüz lisans öğrenimine 2011-2012 öğretim yılında ek yerleştirmeyle alınan 31 öğrenci ile başlamıştır. Bölümümüzde 2012-2013 öğretim yılı itibariyle Ondokuz Mayıs Üniversitesi ile ortak yüksek lisans programı açılmış ve öğrenci kabul edilmeye başlanmıştır.
Tezli yüksek lisans programında, Ordu Üniversitesi lisansüstü eğitim öğretim yönetmeliğinde belirtildiği gibi toplam 24 krediden az olmamak koşuluyla en az sekiz adet ders (60AKTS), bir seminer dersi ve tez çalışmasını (60AKTS ) başarıyla tamamlayan öğrenciler Gıda Yüksek Mühendisi derecesini alırlar.
Yüksek lisans programlarına alınacak öğrenci sayıları ve aday öğrencilerde aranacak nitelikler, her yarıyıl başından önce ilan edilir. Bu ilanda başvuru koşulları ve son başvuru tarihi, adayların mülakata alınacakları yer ve tarih belirtilir. Gıda Mühendisliği anabilim Dalında tezli yüksek lisans öğretim programına Gıda Mühendisliği Lisans diplomasına sahip olan adaylar ile Gıda Mühendisliği Akademik Kurulu'nun uygun gördüğü Gıda Mühendisliği Lisans diploması dışındaki bir lisans diplomasına sahip adaylar da kabul edilirler. Adayların Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) tarafından merkezi olarak yapılan ALES’den ilgili puan türünde en az 55 standart puan veya Üniversitelerarası Kurul tarafından ALES’e eşdeğer sayılan sınavlardan en az 55 ALES puanına eşdeğer bir puana sahip olmaları gerekir. Yurtdışından alınmış lisans diplomalarının denkliğinin Yükseköğretim Kurulunca (YÖK) onaylanması gerekir. Bir adayın başarı düzeyi notu; ALES puanının %50’si, lisans kademesi not ortalamasının %20’si, yazılı sınav notunun %20’si ve yabancı dil puanının %10 ‘u toplamıdır. Adayların yazılı notunun 100 üzerinden en az 50, başarı düzey notunun da en az 60 olması gerekir. Bu taban puanın üstündeki adaylar, en yüksek puandan itibaren sıralanarak, ilan edilen kontenjanlara göre ilgili programlara yerleştirilir.
Üniversitedeki aynı enstitünün bir başka anabilim dalında veya başka bir yükseköğretim kurumunun eşdeğer enstitüsüne bağlı lisansüstü programında en az bir yarıyılı tamamlamış olan başarılı öğrenci, lisansüstü programlara yatay geçiş yoluyla kabul edilebilir. Yatay geçiş Ordu Üniversitesi Lisansüstü Eğitim Öğretim ve Sınav Yönetmeliğinin ilgili maddelerinde açıklandığı şekilde yürütülür.
Program toplam 24 yerel krediden az olmamak koşuluyla en az sekiz adet ders, bir seminer dersi ve tez çalışmasından oluşur. Programın toplam AKTS kredisi 120'dir. Öğrencinin ilgili dersten başarılı sayılabilmesi için bu notun en az 100 üzerinden 65 olması gerekir. Öğrenci başarısız olduğu derslere, tekrar kayıt yaptırabileceği gibi danışmanının onayladığı başka lisansüstü dersler de alabilir. Seminer dersi ve tez çalışması yerel kredi sistemine göre kredisiz olup başarılı veya başarısız olarak değerlendirilir. Programın süresi 4 dönemdir. Bu süre içerisinde tezini tamamlayan öğrenci tezi ile ilgili elde ettiği sonuçları, ilgili enstitünün tez yazım kurallarına uygun biçimde yazmak ve tezini jüri önünde sözlü olarak savunmak zorundadır.
Gıda Mühendisliği Tezli Yüksek Lisans Programı altında tek Anabilim Dalı bulunmaktadır.
Gıda Mühendisliği Anabilim Dalı tezli yüksek lisans mezunları; gıda endüstrisinin tüm dallarında ve çeşitli kamu kuruluşlarında, gıda maddelerinin üretim planlaması ve proses tasarımında, üretimi, işlenmesi, korunması, kalite kontrolü ve pazarlanması alanlarında görev almaktadırlar.
Yüksek lisans programını başarı ile tamamlayan mezunlar , ALES sınavından geçerli notu almaları , İngilizce dil yetkinliğini sağlamaları koşuluyla gerek kendi alanlarında gerekse çok disiplinli alanlarında doktora programlarına başvurabilir ve mülakat sınavında başarılı olmaları halinde kabul edilirler.
Her ders için ölçme ve değerlendirme şekli “ders öğretim planı”nda ayrıntılı bir şekilde tanımlanmıştır.
Mezuniyet için öğrencinin Gıda Mühendisliği Anabilim Dalı programının öngördüğü bütün dersleri başarmış, tezini başarıyla yapıp, jüri önünde savunmuş ve H. Ü. Lisansüstü Eğitim Öğretim ve Sınav Yönetmeliğinin ilgili maddelerinde belirtilen tüm hususları yerine getirmiş olması gerekmektedir.
0
Program Başkanı: Doç. Dr. Zekai TARAKÇI Tel : +90 452 2265226 E-mail: zetarakci@yahoo.com Adres: Ordu Üniversitesi, Ziraat Fakültesi, Gıda Mühendisliği Bölümü Cumhuriyet Mahallesi 52200 Merkez/ Ordu, TÜRKİYE Tel : +90 452 2265226 Fax : +90 452 234 66 32
The proposed Ph.D. program will cover Food Technology and Food Science under the Department of Food Engineering. There are branches in the department under the name of Food Microbiology, Food Engineering Basic Operations, Milk Technology, Meat Technology, Grain Technology, Fruit and Vegetable Technology, Oil Technology and Biotechnology. There are a total of 1 Professor, 4 Assistant Professors, 8 Research Assistants in the department. There are 2 research and application laboratories in the field of Food Engineering department for research and application.
1 | Lisans yeterliklerine dayalı olarak, aynı veya farklı bir alandan geldikten sonra Gıda Mühendisliği bilgilerini uzmanlık düzeyinde geliştirmek ve derinleştirmek |
2 | Yeni Program Çıktısı |
3 | Yeni Program Çıktısı |
4 | Yeni Program Çıktısı |
5 | Yeni Program Çıktısı |
6 | Gıda Mühendisliği alanında edindiği uzmanlık düzeyindeki kuramsal ve uygulamalı bilgileri kullanabilmek. |
7 | Gıda Mühendisliği alanındaki bir sorun veya öngörülemeyen karmaşık bir durum için, bağımsız çalışarak ve sorumluluk alarak stratejik çözümler üretebilmek. |
8 | Yeni Program Çıktısı |
9 | Gıda mühendisliği alanındaki güncel gelişmeleri ve kendi çalışmalarını, alanındaki ve dışındaki gruplara, yazılı, sözlü ve görsel olarak sistemli biçimde aktarabilmek. |
10 | Bilgi ve iletişim teknolojilerini etkin bir şekilde kullanabilme. |
11 | Hayat boyu öğrenmenin gerekliliğini anlama ve bunu gerçekleştirme yeteneğine sahip olma. |
12 | Gıda Mühendisliği Alanı ile ilgili konularda strateji ve uygulama planları geliştirebilmek ve elde edilen sonuçları, kalite süreçleri çerçevesinde değerlendirebilmek. |
13 | Gıda Mühendisliği alanı ile ilgili verilerin toplanması, yorumlanması, duyurulması aşamalarında toplumsal, bilimsel ve etik değerleri gözetmek. |
14 | Gıda Mühendisliği alanı ile ilgili disiplinler arasındaki etkileşimi kavrayabilmek, yeni bilgiler oluşturabilmek ve uzmanlık gerektiren sorunları bilimsel araştırma yöntemlerini kullanarak çözümleyebilmek. |
15 | Yeni Program Çıktısı |
16 | Yeni Program Çıktısı |
17 | Yeni Program Çıktısı |
0. Dönem | ||||||||
---|---|---|---|---|---|---|---|---|
Ders Kodu | [DersinDili] | Ders Adı | Ders Türü | [D] | [U] | [L] | AKTS | Rapor |
GMB603-(OLPYK) | Türkçe | PEYNİR TEKNOLOJİSİ | Zorunlu | 2 | 2 | - | 6 | |
GMB611-(OLPYK) | Türkçe | DOĞAL ANTİOKSİDANLAR | Zorunlu | 3 | - | - | 6 | |
GMB613-(OLPYK) | Türkçe | KANATLI ETLERİ VE YUMURTA TEKNOLOJİSİ | Zorunlu | 2 | - | - | 6 | |
GMB616-(OLPYK) | Türkçe | SÜT ENDÜSTRİSİ VE ORGANİZASYONU | Zorunlu | 3 | - | - | 6 | |
GMB620-(OLPYK) | Türkçe | GIDA ENDÜSTRİSİNDE YENİ İŞLEME TEKNİKLERİ | Zorunlu | 3 | - | - | 6 | |
GMB621-(OLPYK) | Türkçe | SU ÜRÜNLERİNDE KALİTE KONTROLÜ | Zorunlu | 2 | 2 | - | 6 | |
GMB626-(OLPYK) | Türkçe | GIDA PROTEİNLERİ | Zorunlu | 3 | - | - | 6 | |
GMB627-(OLPYK) | Türkçe | GIDA SANAYİNDE MİKROBİYOLOJİK ENZİMLER | Zorunlu | 3 | - | - | 6 | |
GMB629-(OLPYK) | Türkçe | GIDALARDA MİKROBİYOLOJİK KALİTE KONTROLÜ | Zorunlu | 3 | - | - | 6 | |
GMB630-(OLPYK) | Türkçe | GIDALARIN DOĞAL PİGMENTLERİ | Zorunlu | 3 | - | - | 6 | |
GMB632-(OLPYK) | Türkçe | YUMUŞAK BUĞDAY ÜRÜNLERİ TEKNOLOJİSİ | Zorunlu | 3 | - | - | 6 | |
GMB634-(OLPYK) | Türkçe | EKMEK TEKNOLOJİSİ | Zorunlu | 3 | - | - | 6 | |
GMB638-(OLPYK) | Türkçe | GIDA EMÜLSİYONLARI | Zorunlu | 3 | - | - | 6 | |
GMB642-(OLPYK) | Türkçe | GIDA İŞLEMEDE BESİNSEL KAYIPLAR | Zorunlu | 3 | - | - | 6 | |
GMB644-(OLPYK) | Türkçe | LİPİD KİMYASI | Zorunlu | 3 | - | - | 6 | |
GMB646-(OLPYK) | Türkçe | GIDA MÜHENDİSLİĞİNDE AKTARIM OLAYLARI | Zorunlu | 3 | - | - | 6 | |
GMB648-(OLPYK) | Türkçe | ZEYTİNYAĞI TEKNOLOJİSİ | Zorunlu | 3 | - | - | 6 | |
GMB649-(OLPYK) | Türkçe | BİTKİSEL GIDALARDA TOKSİK MADDE | Zorunlu | 3 | - | - | 6 | |
GMB651-(OLPYK) | Türkçe | PROJE HAZIRLAMA TEKNİKLERİ | Zorunlu | 2 | 2 | - | 6 | |
GMB653-(OLPYK) | Türkçe | DONDURULMUŞ GIDALAR | Zorunlu | 3 | - | - | 6 | |
GMB658-(OLPYK) | Türkçe | GIDA MÜHENDİSLİĞİNDE TEMEL LABORATUAR TEKNİKLERİ | Zorunlu | 3 | - | - | 6 | |
GMB660-(OLPYK) | Türkçe | BİLİMSEL ARAŞTIRMA YÖNTEMLERİ VE ETİK | Zorunlu | 3 | - | - | 6 | |
TBK609-(SBE) | Türkçe | BİYOİSTATİSTİK VE İSTATİSTİK PAKET PROGRAMI KULLANIMI | Zorunlu | 2 | 2 | - | 6 | |
Toplam | 64 | 8 | 0 | 138 | ||||
1. Dönem | ||||||||
Ders Kodu | [DersinDili] | Ders Adı | Ders Türü | [D] | [U] | [L] | AKTS | Rapor |
FGM600I | Türkçe | UZMANLIK ALAN DERSİ I | Zorunlu | 8 | - | - | 6 | |
FGM609 | Türkçe | GIDALARIN MİKRODALGAYLA İŞLENMESİ | Zorunlu | 3 | - | - | 6 | |
FGM610 | Türkçe | İLERİ GIDA BİYOKİMYASI | Zorunlu | 3 | - | - | 6 | |
FGM613 | Türkçe | PROTEİN SAFLAŞTIRMA | Zorunlu | 3 | - | - | 6 | |
FGM619 | Türkçe | SÜT KİMYASI VE BİYOKİMYASI | Zorunlu | 3 | - | - | 6 | |
FGM624-15 | Türkçe | DOĞAL GIDA ANTİOKSİDANTLARI | Zorunlu | 3 | - | - | 6 | |
FGM625-15 | Türkçe | PROTEİN KİMYASI | Zorunlu | 3 | - | - | 6 | |
FGM627 | Türkçe | GIDA MÜHENDİSLİĞİNDE EĞİTİM VE ETİK | Zorunlu | 3 | - | - | 6 | |
FGM629-18 | Türkçe | LİPİD KİMYASI | Zorunlu | 3 | - | - | 6 | |
FGM630-18 | Türkçe | FONKSİYONEL GIDA BİLEŞENLERİ | Zorunlu | 3 | - | - | 6 | |
FGM632-18 | Türkçe | PREBİYOTİKLER VE PROBİYOTİKLER | Zorunlu | 3 | - | - | 6 | |
FGM633-18 | Türkçe | KARBONHİDRAT KİMYASI | Zorunlu | 3 | - | - | 6 | |
Toplam | 41 | 0 | 0 | 72 | ||||
2. Dönem | ||||||||
Ders Kodu | [DersinDili] | Ders Adı | Ders Türü | [D] | [U] | [L] | AKTS | Rapor |
FGM600II | Türkçe | UZMANLIK ALAN DERSİ II | Zorunlu | 8 | - | - | 6 | |
FGM600S | Türkçe | SEMİNER | Zorunlu | - | - | - | 6 | |
FGM600S-16 | Türkçe | SEMİNER | Zorunlu | - | - | - | 18 | |
FGM602 | Türkçe | DENEME PLANLARI VE VERİ ANALİZ YÖNTEMLERİ | Zorunlu | 3 | - | - | 6 | |
FGM606 | Türkçe | GIDA ENDÜSTRİSİNDE ISIL OLMAYAN İŞLEM TEKNOLOJİLERİ | Zorunlu | 3 | - | - | 6 | |
FGM607 | Türkçe | GIDA MİKOLOJİSİ VE MİKOTOKSİKOLOJİSİ | Zorunlu | 3 | - | - | 6 | |
FGM608 | Türkçe | GIDA MUHAFAZA YÖNTEMLERİ | Zorunlu | 3 | - | - | 6 | |
FGM612 | Türkçe | PEYNİRDE OLGUNLAŞMA KRİTERLERİ VE BUNLARIN TAYİN YÖNTEMLERİ | Zorunlu | 3 | - | - | 6 | |
FGM617 | Türkçe | SÜT TEKNOLOJİSİ TESİSLERİNİN KURULUŞ VE ORGANİZASYONU | Zorunlu | 3 | - | - | 6 | |
FGM618 | Türkçe | SÜT TEKNOLOJİSİNDE HOMOJENİZASYON | Zorunlu | 3 | - | - | 6 | |
FGM619 | Türkçe | SÜT KİMYASI VE BİYOKİMYASI | Zorunlu | 3 | - | - | 6 | |
FGM621 | Türkçe | GIDA MÜHENDİSLİĞİNDE REOLOJİK METODLAR | Zorunlu | 3 | - | - | 6 | |
Toplam | 35 | 0 | 0 | 84 | ||||
3. Dönem | ||||||||
Ders Kodu | [DersinDili] | Ders Adı | Ders Türü | [D] | [U] | [L] | AKTS | Rapor |
FGM600-16 | Türkçe | UZMANLIK ALAN DERSİ | Zorunlu | 8 | - | - | 30 | |
FGM600III | Türkçe | UZMANLIK ALAN DERSİ III | Zorunlu | 8 | - | - | 6 | |
FGM600T | Türkçe | TEZ DANIŞMANLIĞI | Zorunlu | - | 1 | - | 24 | |
FGM600T-16 | Türkçe | TEZ DANIŞMANLIĞI | Zorunlu | - | 1 | - | 30 | |
Toplam | 16 | 2 | 0 | 90 |