GERİ DÖN

Ders Öğretim Planı


Dersin Kodu Dersin Adı Dersin Türü Yıl Yarıyıl AKTS
GMÜ6037-25 BİTKİ BAZLI BESLENME VE ALTERNATİF GIDA KAYNAKLARI Ders 1 1 6.00

Yüksek Lisans


Türkçe


Bu dersin amacı, bitki bazlı beslenme yaklaşımlarını ve yeni nesil alternatif gıda kaynaklarını bilimsel, teknolojik ve çevresel yönleriyle değerlendirmektir. Öğrencilerin bitkisel temelli ürünlerin üretimi, işlenmesi, besin değeri ve sürdürülebilirlik etkileri konusunda kapsamlı bilgi edinmeleri hedeflenmektedir. Bitkisel gıdaların besin öğeleri, işlenmesi, saklanması ve inovatif ürün geliştirme süreçleri üzerine bilgi sağlanması hedeflenmektedir. Ayrıca, hayvansal gıdalara alternatif mikrobiyal ve bitkisel kaynaklı gıdalar ile güncel beslenme eğilimlerine değinilecek olup potansiyel etkileri, avantaj ve dezavantajlarına değinilecektir.


Dr. Öğr. Üyesi Ömer Faruk ÇELİK



Birinci Öğretim



[Yok]


Ders kapsamında, bitki bazlı beslenme modelleri; bitkisel gıdaların besinsel değeri ve biyoaktif özellikleri; fonksiyonel bitkisel bileşenler; bitki bazlı beslenmenin sağlık üzerindeki etkileri; bitkisel protein kaynakları ve teknolojik özellikleri; süt, yumurta ve et alternatiflerinin üretimi; algler, mantarlar, böcekler ve laboratuvar ortamında üretilen gıdalar; alternatif gıdalarda mikrobiyal kalite ve güvenlik, sürdürülebilirlik, etik ve çevresel etkiler, yasal düzenlemeler ve etiketleme; yeni ürün geliştirme üzerine bilgi verilecektir.


Hafta Teorik Uygulama Laboratuvar
1 Bitki bazlı beslenmeye giriş: Tanım, tarihçe ve kavramlar
2 Bitkisel gıdaların besin öğeleri/fonksiyonel-biyoaktif bileşenler, polifenoller, diyet lifleri
3 Bitkisel gıdaların besin öğeleri/fonksiyonel-biyoaktif bileşenler, polifenoller, diyet lifleri
4 Süt ve süt ürünleri alternatifleri: Bitki bazlı sütler ve ürünler
5 Et ve et ürünleri alternatifleri: Yapay et, bitkisel burgerler, tofu, tempeh
6 Yumurta ve balık alternatifleri: Bitkisel bazlı inovasyonlar
7 Algler ve mantarlar: Beslenme, üretim ve kullanım potansiyeli
8 Ara sınav
9 Yenilebilir böcekler
10 Hücre kültürüyle üretilen gıdalar: Laboratuvar eti ve sütü
11 Alternatif diyetler ve sağlık, gıda güvenliği ve mikrobiyolojik kalite
12 Sürdürülebilirlik ve çevresel etkiler: Su, karbon ayak izi
13 Yasal düzenlemeler, etiketleme ve pazarlama stratejileri
14 Alternatif gıdalarda üretim teknolojileri ve işleme yöntemleri
15 Yeni ürün geliştirme örnekleri: Öğrenci sunumları
16 Final sınavı

1. Uzun Yaşam İçin Fonksiyonel Bitki Bazlı Beslenme, Özlem Bayram, Nobel Bilimsel Eserler 2. Hever, J., & Cronise, R. J. (2018). Plant-Based Nutrition, 2E. Dorling Kindersley Ltd. 3. Bekhit, A. E. D. A., Riley, W. W., & Hussain, M. A. (Eds.). (2022). Alternative Proteins: Safety and Food Security Considerations. CRC Press. 4. Garcia-Vaquero, M. & García, C. A. (Eds.). (2023). Insects as Food and Food Ingredients, Academic Press 5. Gupta, V. K., Patel, A. K., Kumar, S. (Eds.). (2020). Microbial Functional Foods and Nutraceuticals 6. Konur, O. (Ed.). 2020. Handbook of Algal Science, Technology and Medicine. Academic Press



Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri 40
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri 60


Etkinlikler Sayısı Süresi (saat) Toplam İş Yükü (saat)
Toplam İş Yükü (saat) 0

[PC] 1 [PC] 2 [PC] 3 [PC] 4 [PC] 5 [PC] 6 [PC] 7 [PC] 8 [PC] 9 [PC] 10 [PC] 11 [PC] 12 [PC] 13 [PC] 14 [PC] 15 [PC] 16 [PC] 17
* Katkı Düzeyi : 1 Çok düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 Çok yüksek