Dersin Kodu | Dersin Adı | Dersin Türü | Yıl | Yarıyıl | AKTS |
---|---|---|---|---|---|
GMÜ6029-18 | LİPİD KİMYASI | Ders | 1 | 1 | 6.00 |
Yüksek Lisans
Türkçe
Bu dersin amacı; lipidlerin yapısında bulunan bileşenlerin kimyasal yapısı, özellikleri, vücuttaki fonksiyonlarını ve metabolizması hakkında bilgi vermektir.
Dr. Öğr. Üyesi Sümeyye ŞAHİN
1 | Lipidlerin yapısında bulunan bileşenlerin kimyasal yapısı, özellikleri hakkında bilgi sahibi olur. |
2 | Yağlarda işleme esnasında kimyasal yapıda meydana gelen değişimler hakkında bilgi sahibi olur. |
3 | Lipidlerin insan metabolizması açısından önemi hakkında bilgi sahibi olur. |
Gıda Limyası, Bitkisel Yağ İşleme Teknolojisi
Yok
Lipidlerin yapısını oluşturan minör ve majör bileşenlerin yapıları ve fonksiyonları, lipidlerin biyosentezi ve gıdalardaki lipidler, emülsiyonlar ve emülsifierler, lipidlerin peroksidasyonu, yağlarda işleme esnasında kimyasal yapıda meydana gelen değişimler, lipidlerin fizyolojisi ve sağlık üzerine etkisi
Hafta | Teorik | Uygulama | Laboratuvar |
---|---|---|---|
1 | Lipidlerin yapısı, bileşimi ve sınıflandırılması | ||
2 | Lipidlerin kimyasal ve fiziksel özellikleri | ||
3 | Lipidlerin biyosentezi ve gıdalardaki lipidler | ||
4 | Yağ asitlerinin yapısı ve sentezi | ||
5 | Lipidlerdeki minör bileşenler | ||
6 | Emülsiyonlar ve emülsifierler | ||
7 | Yağların işlenmesi | ||
8 | Ara sınav | ||
9 | Serbest radikaller ve oksidasyon | ||
10 | Hidroperoksit oluşumu; lipidlerin peroksidasyonu | ||
11 | Prooksidanlar ve antioksidanlar | ||
12 | Termik oksidasyonla yağlarda meydana gelen kimyasal değişimler | ||
13 | Fotooksidasyonla yağlarda meydana gelen kimyasal değişimler | ||
14 | Lipidlerin fizyolojisi ve sağlık üzerine etkileri | ||
15 | Lipidlerin fizyolojisi ve sağlık üzerine etkileri | ||
16 | Final sınavı |
1. Akoh, C.C., Min, D. B.; 2002, Food lipids: Chemistry, nutrition and biotechnology, Marcel Dekker Inc. New York 2. Başoğlu F. ; 2017, Yemeklik Yağ Teknolojisi, Dora Yayıncılık, Bursa 3. Belitz, H.-D., Grosch, W., Schieberle, P.; 2008, Lehrbuch der Lebensmittelchemie, Springer Berlin Heidelberg
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri | 40 | |
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri | 60 |
Yok
Etkinlikler | Sayısı | Süresi (saat) | Toplam İş Yükü (saat) |
---|---|---|---|
Ara Sınav | 1 | 1 | 1 |
Final Sınavı | 1 | 2 | 2 |
Derse Katılım | 14 | 3 | 42 |
Bireysel Çalışma | 14 | 3 | 42 |
Ara Sınav İçin Bireysel Çalışma | 7 | 8 | 56 |
Final Sınavı içiin Bireysel Çalışma | 6 | 6 | 36 |
Toplam İş Yükü (saat) | 179 |
[PC] 1 | [PC] 2 | [PC] 3 | [PC] 4 | [PC] 5 | [PC] 6 | [PC] 7 | [PC] 8 | [PC] 9 | [PC] 10 | [PC] 11 | [PC] 12 | [PC] 13 | [PC] 14 | [PC] 15 | [PC] 16 | [PC] 17 | |
[OC] 1 | 3 | ||||||||||||||||
[OC] 2 | 4 | 5 | |||||||||||||||
[OC] 3 | 3 | 4 |