GERİ DÖN

Ders Öğretim Planı


Dersin Kodu Dersin Adı Dersin Türü Yıl Yarıyıl AKTS
GMÜ6009 GIDALARIN MİKRODALGAYLA İŞLENMESİ Ders 1 1 6.00

Yüksek Lisans



Bu dersin amacı mikrodalga ile ısıtma işleminin teorisi ve gıda endüstrisinde uygulamaları hakkında bilgi sağlamaktır. Bu ders mikrodalgayala işlemenin verimliliğini artırmak ve mikrodalgayla işlenmiş gıdaların organoleptik ve besleyici kalitesini ve güvenliğini geliştirmek amacıyla, öğrencilere mikrodalgada ısıtmanın temellerini verebilmek için tasarlanmıştır. Bu ders ayrıca öğrencileri, gıda bileşenleriyle mikrodalga enerjisi arasındaki etkileşimleri düşünerek yeni mikrodalga ürünleri geliştirmek ve paketleme dizaynı yapmak için teşvik etmeyi amaçlamaktadır.


Doç. Dr. Işıl BARUTÇU MAZI


1 Mikrodalga ile ısıtma işleminin teorisini öğrenir
2 Mikrodalganın gıda endüstrisinde uygulamaları hakkında bilgi edinir
3 Yeni mikrodalga ürünleri geliştirebilme amacıyla deney tasarlayabilir
4 Verilen bir konu ile ilgili olarak ulusal ve uluslararası literatürü tarama becerisini geliştirir
5 Sözlü sunum yapma becerisini geliştirir

Birinci Öğretim


Yok


Yok


Mikrodalga ile ısıtmanın ilkeleri, mikrodalga fırın dizaynı, gıdaların dielektrik özellikleri ve dielektrik özelliklerini etkileyen faktörler, mikrodalgada ısınmayı etkileyen faktörler, mikrodalgada ısı ve kütle transferi, gıda endüstrisinde mikrodalga işlemleri (kurutma, çözdürme, pişirme, haşlama, sterilizasyon, fırında pişirme), mikrodalga kullanımına uygun gıda geliştirilmesi


Hafta Teorik Uygulama Laboratuvar
1 Mikrodalgaya giriş
2 Mikrodalga fırın dizaynı, magnetron.
3 Gıdaların dielektrik özellikleri, Dielektrik özelliklerini etkileyen faktörler
4 Dielektrik özelliklerini etkileyen faktörler
5 Mikrodalga gücü, güç yoğunluğu, nüfuz derinliği
6 Mikrodalgada ısınmayı etkileyen faktörler: fırın özellikleri
7 Mikrodalgada ısınmayı etkileyen faktörler: gıda özellikleri
8 Ara sınav
9 Mikrodalgada ısı ve kütle transferi
10 Paketleme
11 Gıda endüstrisinde mikrodalga işlemleri
12 Gıda endüstrisinde mikrodalga işlemleri
13 Mikrodalgaya uygun ürün geliştirme
14 Mikrodalga güvenliği
15 Öğrenci sunumları
16 Dönem sonu sınavı

Buffler, C.R., 1993. Microwave Cooking and Processing: Engineering Fundamentals for the Food Scientists. AVI, New York. Decareau, R. V., 1992. Microwave Foods: New Product Development, Food Nutrition Press Inc., Connecticut. Datta, A. K. and Anantheswaran, R.C., 2001. Handbook of Microwave Technology for Food Applications. Marcel Dekker: New York.



Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri 40
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri 60

Yok


Etkinlikler Sayısı Süresi (saat) Toplam İş Yükü (saat)
Ara Sınav 1 2 2
Final Sınavı 1 2 2
Derse Katılım 14 3 42
Proje Hazırlama 12 6 72
Bireysel Çalışma 12 6 72
Ara Sınav İçin Bireysel Çalışma 1 10 10
Final Sınavı içiin Bireysel Çalışma 1 15 15
Toplam İş Yükü (saat) 215

[PC] 1 [PC] 2 [PC] 3 [PC] 4 [PC] 5 [PC] 6 [PC] 7 [PC] 8 [PC] 9 [PC] 10 [PC] 11 [PC] 12 [PC] 13 [PC] 14 [PC] 15 [PC] 16 [PC] 17
[OC] 1 5 3
[OC] 2 5 5 4 4
[OC] 3 5 5 3 5 5 5 5 4
[OC] 4 5 5 5
[OC] 5 5 5
* Katkı Düzeyi : 1 Çok düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 Çok yüksek