GERİ DÖN

Ders Öğretim Planı


Dersin Kodu Dersin Adı Dersin Türü Yıl Yarıyıl AKTS
GMÜ6030-18 FONKSİYONEL GIDA BİLEŞENLERİ Ders 1 1 6.00

Yüksek Lisans


Türkçe


Bu dersin amacı; fonksiyonel gıda bileşenleri, kaynakları, etki mekanizmaları ve sağlık üzerine olan etkileri hakkında bilgi vermek.


Dr. Öğr. Üyesi Sümeyye ŞAHİN


1 Fonksiyonel gıda bileşenleri ve kaynakları hakkında bilgi sahibi olur
2 Fonksiyonel gıda bileşenlerinin fizyolojik etki mekanizmalarını öğrenir.
3 Fonksiyonel gıda bileşenlerinin sağlık üzerine etkisi hakkında bilgi sahibi olur.


Gıda Kimyası


Yok


Nutrasötiklerin tanımı ve sınıflandırılması, ω-3 yağ asitleri, bitkisel steroller, konjuge linoleik asit, diyet lifi, prebiotikler, probiotikler, bitkisel sekonder metabolitler, fonksiyonel özellikteki bazı önemli vitamin ve mineral maddeler, biyoaktif peptidler


Hafta Teorik Uygulama Laboratuvar
1 Nutrasötiklerin tanımı ve sınıflandırılması
2 ω-3 yağ asitleri; kaynağı, fizyolojik etki mekanizması ve sağlık açısından önemi
3 Bitkisel steroller; kaynağı, fizyolojik etkileri ve sağlık açısından önemi
4 Konjuge linoleik asit (CLA) fizyolojisi ve sağlığa etkileri
5 Diyet lifi; kaynakları, fizyolojik etki mekanizmaları ve sindirim sistemi hastalıklarına olan etkisi
6 Prebiotik etkili oligosakkaritler
7 Bitkisel sekonder metabolitler ve fizyolojik etkileri (polifenoller, karotenoitler, likopen)
8 Ara sınav
9 Bitkisel sekonder metabolitler ve fizyolojik etkileri (antosiyaninler, lignanlar, glukozinotlar)
10 Probiotikler, etki mekanizmaları ve sağlık açısından önemleri
11 Folik asit, E vitamini ve tokotrienollerin fizyolojik etkileri ve sağlık açısından önemleri
12 Fonksiyonel özellikteki mineral maddelerin etki mekanizmaları ve sağlık açısından önemleri
13 Biyoaktif peptidler; kaynağı, fizyolojik etkileri ve sağlık açısından önemi
14 Gıdaların işlenmesi sırasında fonksiyonel bileşenlerindeki değişimler
15 Gıdaların işlenmesi sırasında fonksiyonel bileşenlerindeki değişimler
16 Final sınavı

1. Erbersdobler, H., Meyer, A.-H. (2010). Functional Food. Hamburg: Behrs`Verlag. 2. Deutsche Forschungsgemeinschaft (2004). Funktionelle Lebensmittel– Sicherheitsaspekte. Weinheim:Wiley-VCH. 3. Dustmann, H. (2005). Functional Food. Frankfurt am Main:Deutscher Fachverlag. 4. Webb, G.P. (2006). Dietary Supplements and Functional Foods. West Sussex: Wiley-Blackwell.



Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri 40
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri 60

Yok


Etkinlikler Sayısı Süresi (saat) Toplam İş Yükü (saat)
Ara Sınav 1 1 1
Final Sınavı 1 2 2
Derse Katılım 14 3 42
Bireysel Çalışma 14 3 42
Ara Sınav İçin Bireysel Çalışma 7 8 56
Final Sınavı içiin Bireysel Çalışma 6 6 36
Toplam İş Yükü (saat) 179

[PC] 1 [PC] 2 [PC] 3 [PC] 4 [PC] 5 [PC] 6 [PC] 7 [PC] 8 [PC] 9 [PC] 10 [PC] 11 [PC] 12 [PC] 13 [PC] 14 [PC] 15 [PC] 16 [PC] 17
[OC] 1 3 4
[OC] 2 3
[OC] 3 4 2
* Katkı Düzeyi : 1 Çok düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 Çok yüksek