Dersin Kodu | Dersin Adı | Dersin Türü | Yıl | Yarıyıl | AKTS |
---|---|---|---|---|---|
GMÜ6030-18 | FONKSİYONEL GIDA BİLEŞENLERİ | Ders | 1 | 1 | 6.00 |
Yüksek Lisans
Türkçe
Bu dersin amacı; fonksiyonel gıda bileşenleri, kaynakları, etki mekanizmaları ve sağlık üzerine olan etkileri hakkında bilgi vermek.
Dr. Öğr. Üyesi Sümeyye ŞAHİN
1 | Fonksiyonel gıda bileşenleri ve kaynakları hakkında bilgi sahibi olur |
2 | Fonksiyonel gıda bileşenlerinin fizyolojik etki mekanizmalarını öğrenir. |
3 | Fonksiyonel gıda bileşenlerinin sağlık üzerine etkisi hakkında bilgi sahibi olur. |
Gıda Kimyası
Yok
Nutrasötiklerin tanımı ve sınıflandırılması, ω-3 yağ asitleri, bitkisel steroller, konjuge linoleik asit, diyet lifi, prebiotikler, probiotikler, bitkisel sekonder metabolitler, fonksiyonel özellikteki bazı önemli vitamin ve mineral maddeler, biyoaktif peptidler
Hafta | Teorik | Uygulama | Laboratuvar |
---|---|---|---|
1 | Nutrasötiklerin tanımı ve sınıflandırılması | ||
2 | ω-3 yağ asitleri; kaynağı, fizyolojik etki mekanizması ve sağlık açısından önemi | ||
3 | Bitkisel steroller; kaynağı, fizyolojik etkileri ve sağlık açısından önemi | ||
4 | Konjuge linoleik asit (CLA) fizyolojisi ve sağlığa etkileri | ||
5 | Diyet lifi; kaynakları, fizyolojik etki mekanizmaları ve sindirim sistemi hastalıklarına olan etkisi | ||
6 | Prebiotik etkili oligosakkaritler | ||
7 | Bitkisel sekonder metabolitler ve fizyolojik etkileri (polifenoller, karotenoitler, likopen) | ||
8 | Ara sınav | ||
9 | Bitkisel sekonder metabolitler ve fizyolojik etkileri (antosiyaninler, lignanlar, glukozinotlar) | ||
10 | Probiotikler, etki mekanizmaları ve sağlık açısından önemleri | ||
11 | Folik asit, E vitamini ve tokotrienollerin fizyolojik etkileri ve sağlık açısından önemleri | ||
12 | Fonksiyonel özellikteki mineral maddelerin etki mekanizmaları ve sağlık açısından önemleri | ||
13 | Biyoaktif peptidler; kaynağı, fizyolojik etkileri ve sağlık açısından önemi | ||
14 | Gıdaların işlenmesi sırasında fonksiyonel bileşenlerindeki değişimler | ||
15 | Gıdaların işlenmesi sırasında fonksiyonel bileşenlerindeki değişimler | ||
16 | Final sınavı |
1. Erbersdobler, H., Meyer, A.-H. (2010). Functional Food. Hamburg: Behrs`Verlag. 2. Deutsche Forschungsgemeinschaft (2004). Funktionelle Lebensmittel– Sicherheitsaspekte. Weinheim:Wiley-VCH. 3. Dustmann, H. (2005). Functional Food. Frankfurt am Main:Deutscher Fachverlag. 4. Webb, G.P. (2006). Dietary Supplements and Functional Foods. West Sussex: Wiley-Blackwell.
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri | 40 | |
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri | 60 |
Yok
Etkinlikler | Sayısı | Süresi (saat) | Toplam İş Yükü (saat) |
---|---|---|---|
Ara Sınav | 1 | 1 | 1 |
Final Sınavı | 1 | 2 | 2 |
Derse Katılım | 14 | 3 | 42 |
Bireysel Çalışma | 14 | 3 | 42 |
Ara Sınav İçin Bireysel Çalışma | 7 | 8 | 56 |
Final Sınavı içiin Bireysel Çalışma | 6 | 6 | 36 |
Toplam İş Yükü (saat) | 179 |
[PC] 1 | [PC] 2 | [PC] 3 | [PC] 4 | [PC] 5 | [PC] 6 | [PC] 7 | [PC] 8 | [PC] 9 | [PC] 10 | [PC] 11 | [PC] 12 | [PC] 13 | [PC] 14 | [PC] 15 | [PC] 16 | [PC] 17 | |
[OC] 1 | 3 | 4 | |||||||||||||||
[OC] 2 | 3 | ||||||||||||||||
[OC] 3 | 4 | 2 |