GERİ DÖN

Ders Öğretim Planı


Dersin Kodu Dersin Adı Dersin Türü Yıl Yarıyıl AKTS
GMÜ6019 SÜT KİMYASI VE BİYOKİMYASI Ders 1 1 6.00

Yüksek Lisans



Bu dersin kapsamında sütün bileşim unsurlarına, ilişkin temel kimya ve biyokimya bilgileri verilmektedir. Süt teknolojisi alanındaki diğer tüm dersler için temel oluşturması açısından önem taşımaktadır.


Doç. Dr. Zekai TARAKÇI


1 Sütün kimyasal olaylarını öğrenir
2 Sütün fermantasyon ile meydana gelen değişiklikleri kavrar


Yok


Yok


Süt ve süt ürünleri teknolojisinde gerekli olan temel Süt Kimyası ve Biyokimyası bilgilerinin, teorik ve pratik olarak öğrenciye kazandırılması.


Hafta Teorik Uygulama Laboratuvar
1 Sütün fizikokimyasal özellikleri
2 Süt lipiteri: Süt yağı glabülleri, kimyasal tepkimeler
3 Sütün azotlu maddeleri: Genel bilgi, Sütün proteinli maddelerinin özellikleri
4 Süt protein fraksiyonları: Kazein
5 Süt protein fraksiyonları: Serum Proteinleri
6
7 Sütün proteinlerinin denatürasyonu, koagülasyonu
8 Arasınav
9 Sütün karbonhidratları, Laktoz, önemi ve kimyasal tepkimeleri
10 Sütün mineral maddeleri
11 Sütün minör bileşenleri
12 Süt ürünleri ve kimyasal ve biyokimyasal tepkimeler
13 Süt ürünleri ve laktozdaki kimyasal ve biyokimyasal olaylar
14 Süt ürünleri ve kazeindeki kimyasal ve biyokimyasal değişim
15 Süt ürünleri ve lipitlerdeki kimyasal ve biyokimyasal tepkimeler
16 Dönem sonusınavı

-Metin, M. 1998. Süt Teknolojisi: Sütün bileşimi ve işlenmesi. Ege Üniversitesi Basımevi, Bornova, İzmir; 793 sy. -Metin, M., Öztürk, G. F. .2002. Süt ve Mamüllerinde Analiz Yöntemleri. Ege Üniversitesi. Ege Meslek Yüksekokulu. Yayınlar No: 24, Bornova, İzmir; 437 sy.



Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri 40
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri 60

Yok


Etkinlikler Sayısı Süresi (saat) Toplam İş Yükü (saat)
Ara Sınav 1 9 9
Final Sınavı 1 9 9
Derse Katılım 14 4 56
Uygulama/Pratik 14 3 42
Bireysel Çalışma 14 4 56
Ödev Problemleri için Bireysel Çalışma 9 1 9
Ara Sınav İçin Bireysel Çalışma 10 1 10
Final Sınavı içiin Bireysel Çalışma 12 1 12
Toplam İş Yükü (saat) 203

[PC] 1 [PC] 2 [PC] 3 [PC] 4 [PC] 5 [PC] 6 [PC] 7 [PC] 8 [PC] 9 [PC] 10 [PC] 11 [PC] 12 [PC] 13 [PC] 14 [PC] 15 [PC] 16 [PC] 17
[OC] 1 4 4 4 4
[OC] 2 4 4 4 4
* Katkı Düzeyi : 1 Çok düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 Çok yüksek