GERİ DÖN

Ders Öğretim Planı


Dersin Kodu Dersin Adı Dersin Türü Yıl Yarıyıl AKTS
GMÜ6021 GIDA MÜHENDİSLİĞİNDE REOLOJİK METODLAR Ders 1 2 6.00

Yüksek Lisans



Bu dersin amacı gıdaların reolojik test teorisi ve reolojik ölçümler için kullanılan enstrümanlar hakkında bilgi sunmak ve deneysel verilerden reolojik özellikleri belirlemek için gerekli analitik yöntemleri öğretmektir


Yrd. Doç. Dr. Işıl BARUTÇU MAZI


1 Reolojinin kilit konularının özel açıklamalarını öğrenirler
2 Reolojik özelliklerin ölçüm yöntemlerinin prensiplerini ve bu ölçümlerde kullanılan aletleri bilirler
3 Pratik bilgi üretmek için deneysel verilerin nasıl analiz edileceğini bilirler
4 Verilen bir konu ile ilgili ulusal ve uluslararası yayınları tarayabilme becerilerini geliştirirler
5 Sözlü sunum yapabilme becerilerini geliştirirler


Yok


Yok


Reolojiye giriş, gerilme ve deformasyon, katı davranışı, Newton viskozite kanunu, Newtonian akış, Newtonian akış göstermeyen sistemler, , zamana bağımlılık, akışkanlar için reolojik özelliklerin ölçülmesi: kapiler akış viskozimetreler, rotasyonel viskozimetreler, düşen bilya viskozimetresi, dönen mil viskozimetresi, diğer viskozimetre tipleri, viskoelastisite, transient testler, osilasyon testleri, mekanik modeler: Maxwell modeli, Kelvin-Voigt modeli, Burger modeli, gıdaların tekstürü


Hafta Teorik Uygulama Laboratuvar
1 Reolojiye giriş, gerilme ve deformasyon, katı davranışı
2 Sıvı davranışı, Newton viskozite kanunu, Newtonian akış, Newtonian akış göstermeyen sistemler, zamana bağımlılık
3 Akışkanlar için reolojik özelliklerin ölçülmesi, kapiler akış viskozimetreler
4 Rotasyonel viskozimetreler: Konsentrik (ortak merkezli) silindir viskozimetresi
5 Rotasyonel viskozimetreler: Koni ve plaka (düzlem) viskozimetresi, parallel plaka viskozimetresi, dönen mil viskozimetresi(Brookfield)
6 Düşen bilya viskozimetresi, diğer viskozimetre tipleri
7 Viskoelastisite.Transient testler: stres gevşemesi testi, sünme (creep) testi. Mekanik modeler: elastic model, viskoz model.
8 Ara sınav
9 Kombinasyon modeller: Maxwell modeli
10 Kombinasyon modeller: Kelvin-Voigt modeli, Burger modeli
11 Osilasyon testleri
12 Tipik osilasyon test verieri, Deborah sayısı
13 Gıdaların tekstürü
14 Hamur test cihazları
15 Öğrenci sunumları
16 Dönem sonu sınavı

Şahin S., Şumnu S.G., 2006. Physical Properties of Foods. Springer, New York, USA Steffe J.F., 1992. Rheological Methods in Food Processing Engineering.Freeman Press, East Lansing, MI, USA



Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri 40
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri 60

Yok


Etkinlikler Sayısı Süresi (saat) Toplam İş Yükü (saat)
Ara Sınav 1 2 2
Final Sınavı 1 2 2
Derse Katılım 13 3 39
Proje Hazırlama 2 20 40
Proje Sunma 1 3 3
Bireysel Çalışma 12 7 84
Ödev Problemleri için Bireysel Çalışma 6 8 48
Ara Sınav İçin Bireysel Çalışma 1 5 5
Final Sınavı içiin Bireysel Çalışma 1 10 10
Toplam İş Yükü (saat) 233

[PC] 1 [PC] 2 [PC] 3 [PC] 4 [PC] 5 [PC] 6 [PC] 7 [PC] 8 [PC] 9 [PC] 10 [PC] 11 [PC] 12 [PC] 13 [PC] 14 [PC] 15 [PC] 16 [PC] 17
[OC] 1 5 3
[OC] 2 5 5 5
[OC] 3 5 5 5
[OC] 4 5 5 5 5
[OC] 5 5 5
* Katkı Düzeyi : 1 Çok düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 Çok yüksek