Dersin Kodu | Dersin Adı | Dersin Türü | Yıl | Yarıyıl | AKTS |
---|---|---|---|---|---|
GMÜ6021 | GIDA MÜHENDİSLİĞİNDE REOLOJİK METODLAR | Ders | 1 | 2 | 6.00 |
Yüksek Lisans
Bu dersin amacı gıdaların reolojik test teorisi ve reolojik ölçümler için kullanılan enstrümanlar hakkında bilgi sunmak ve deneysel verilerden reolojik özellikleri belirlemek için gerekli analitik yöntemleri öğretmektir
Yrd. Doç. Dr. Işıl BARUTÇU MAZI
1 | Reolojinin kilit konularının özel açıklamalarını öğrenirler |
2 | Reolojik özelliklerin ölçüm yöntemlerinin prensiplerini ve bu ölçümlerde kullanılan aletleri bilirler |
3 | Pratik bilgi üretmek için deneysel verilerin nasıl analiz edileceğini bilirler |
4 | Verilen bir konu ile ilgili ulusal ve uluslararası yayınları tarayabilme becerilerini geliştirirler |
5 | Sözlü sunum yapabilme becerilerini geliştirirler |
Yok
Yok
Reolojiye giriş, gerilme ve deformasyon, katı davranışı, Newton viskozite kanunu, Newtonian akış, Newtonian akış göstermeyen sistemler, , zamana bağımlılık, akışkanlar için reolojik özelliklerin ölçülmesi: kapiler akış viskozimetreler, rotasyonel viskozimetreler, düşen bilya viskozimetresi, dönen mil viskozimetresi, diğer viskozimetre tipleri, viskoelastisite, transient testler, osilasyon testleri, mekanik modeler: Maxwell modeli, Kelvin-Voigt modeli, Burger modeli, gıdaların tekstürü
Hafta | Teorik | Uygulama | Laboratuvar |
---|---|---|---|
1 | Reolojiye giriş, gerilme ve deformasyon, katı davranışı | ||
2 | Sıvı davranışı, Newton viskozite kanunu, Newtonian akış, Newtonian akış göstermeyen sistemler, zamana bağımlılık | ||
3 | Akışkanlar için reolojik özelliklerin ölçülmesi, kapiler akış viskozimetreler | ||
4 | Rotasyonel viskozimetreler: Konsentrik (ortak merkezli) silindir viskozimetresi | ||
5 | Rotasyonel viskozimetreler: Koni ve plaka (düzlem) viskozimetresi, parallel plaka viskozimetresi, dönen mil viskozimetresi(Brookfield) | ||
6 | Düşen bilya viskozimetresi, diğer viskozimetre tipleri | ||
7 | Viskoelastisite.Transient testler: stres gevşemesi testi, sünme (creep) testi. Mekanik modeler: elastic model, viskoz model. | ||
8 | Ara sınav | ||
9 | Kombinasyon modeller: Maxwell modeli | ||
10 | Kombinasyon modeller: Kelvin-Voigt modeli, Burger modeli | ||
11 | Osilasyon testleri | ||
12 | Tipik osilasyon test verieri, Deborah sayısı | ||
13 | Gıdaların tekstürü | ||
14 | Hamur test cihazları | ||
15 | Öğrenci sunumları | ||
16 | Dönem sonu sınavı |
Şahin S., Şumnu S.G., 2006. Physical Properties of Foods. Springer, New York, USA Steffe J.F., 1992. Rheological Methods in Food Processing Engineering.Freeman Press, East Lansing, MI, USA
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri | 40 | |
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri | 60 |
Yok
Etkinlikler | Sayısı | Süresi (saat) | Toplam İş Yükü (saat) |
---|---|---|---|
Ara Sınav | 1 | 2 | 2 |
Final Sınavı | 1 | 2 | 2 |
Derse Katılım | 13 | 3 | 39 |
Proje Hazırlama | 2 | 20 | 40 |
Proje Sunma | 1 | 3 | 3 |
Bireysel Çalışma | 12 | 7 | 84 |
Ödev Problemleri için Bireysel Çalışma | 6 | 8 | 48 |
Ara Sınav İçin Bireysel Çalışma | 1 | 5 | 5 |
Final Sınavı içiin Bireysel Çalışma | 1 | 10 | 10 |
Toplam İş Yükü (saat) | 233 |
[PC] 1 | [PC] 2 | [PC] 3 | [PC] 4 | [PC] 5 | [PC] 6 | [PC] 7 | [PC] 8 | [PC] 9 | [PC] 10 | [PC] 11 | [PC] 12 | [PC] 13 | [PC] 14 | [PC] 15 | [PC] 16 | [PC] 17 | |
[OC] 1 | 5 | 3 | |||||||||||||||
[OC] 2 | 5 | 5 | 5 | ||||||||||||||
[OC] 3 | 5 | 5 | 5 | ||||||||||||||
[OC] 4 | 5 | 5 | 5 | 5 | |||||||||||||
[OC] 5 | 5 | 5 |