Dersin Kodu | Dersin Adı | Dersin Türü | Yıl | Yarıyıl | AKTS |
---|---|---|---|---|---|
GMÜ6036-24 | GIDALARDA KURUTMA TEKNOLOJİSİ | Ders | 0 | 0 | 6.00 |
Yüksek Lisans
Türkçe
Dersin amacı, öğrencilere gıda endüstrisinde kurutma sürecinin önemini öğretmek ve kurutmanın temel ilkelerinden geleneksel ve yenilikçi kurutma yöntemlerine kadar geniş bir bilgi yelpazesi sunmaktır. Ders ayrıca, öğrencilere kurutmanın gıda ürünlerinin kalitesi üzerindeki etkilerini, kurutma hızını etkileyen faktörleri anlamalarına yardımcı olmayı ve kurutma hızı eğrileri hazırlama yeteneği kazandırmayı hedefler. Ayrıca, ders, kurutma deney tasarımı, veri analizi ve yorumlama konularında öğrencilere beceri kazandırmayı amaçlamaktadır.
Doç. Dr. Işıl BARUTÇU MAZI
1 | Geleneksel ve yenilikçi kurutma tekniklerini anlamak |
2 | Kurutma işleminin gıdaların kalite özelliklerine etkilerini anlamak |
3 | Kurutma mekanizmasını kavramak |
4 | Temel kurutma verilerinden bir gıda ürünü için kurutma eğrileri hazırlayabilme yeteneğine sahip olmak |
5 | Uygun bir kurutma deneyi geliştirme ve yürütme, verileri analiz etme ve yorumlama becerisi kazanmak |
6 | Sunum yapma becerisini geliştirmek |
Birinci Öğretim
[Yok]
Bu ders, öğrenciye gıda endüstrisinde kurutmanın önemi, kurutmanın temel ilkeleri, geleneksel ve yenilikçi kurutma yöntemleri, gıdaların kurutulmasında uygulanan ön işlemler, gıdaların kalite özelliklerine kurutma işleminin etkisi, kurutma hızı eğrileri, kurutma hızına etki eden faktörler, kurutma kinetiği, ince tabaka kurutma modelleri konularında bilgi verilmesini, gıda kurutma süreçlerine ilişkin bir deney tasarlanmasını ve elde edilen verilerin analizi, yorumlanması ve sunumunun yapılmasını kapsamaktadır.
Hafta | Teorik | Uygulama | Laboratuvar |
---|---|---|---|
1 | Gıda endüstrisinde kurutmanın önemi | ||
2 | Kurutmanın temel ilkeleri | ||
3 | Geleneksel kurutma yöntemleri | ||
4 | Yenilikçi kurutma yöntemleri | ||
5 | Yenilikçi kurutma yöntemleri | ||
6 | Gıdaların kurutulmasında uygulanan ön işlemler | ||
7 | Gıdaların kurutulmasında uygulanan ön işlemler | ||
8 | Ara sınav | ||
9 | Gıdaların kalite özelliklerine kurutma işleminin etkisi | ||
10 | Kurutma hızı eğrileri, kurutma hızına etki eden faktörler | ||
11 | Kurutma kinetiğinin ince tabaka modelleri kullanılarak incelenmesi | ||
12 | Gıda kurutma süreçlerine ilişkin deney tasarlanması | ||
13 | Deneylerin gerçekleştirilmesi ve veri toplama | ||
14 | Verilerin analizi ve yorumlanması | ||
15 | Proje sunumları | ||
16 | Final Sınavı |
- Prabhat K. Nema, Barjinder Pal Kaur, Arun S. Mujumdar “Drying technologies for foods: fundamentals and applications”. CRC Press, Taylor & Francis Group, 2019 - Chen, Xiao Dong, and Arun S. Mujumdar, eds. “Drying technologies in food processing”. John Wiley & Sons, 2009. - Current academic publications and books on food drying technology
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri | 40 | |
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri | 60 |
Etkinlikler | Sayısı | Süresi (saat) | Toplam İş Yükü (saat) |
---|---|---|---|
Ara Sınav | 1 | 2 | 2 |
Final Sınavı | 1 | 2 | 2 |
Derse Katılım | 14 | 3 | 42 |
Tartışma | 14 | 1 | 14 |
Soru-Yanıt | 14 | 1 | 14 |
Takım/Grup Çalışması | 2 | 6 | 12 |
Gözlem | 7 | 1 | 7 |
Gösterme | 7 | 1 | 7 |
Beyin Fırtınası | 7 | 1 | 7 |
Rapor Hazırlama | 1 | 3 | 3 |
Rapor Sunma | 1 | 1 | 1 |
Proje Hazırlama | 1 | 8 | 8 |
Proje Sunma | 1 | 1 | 1 |
Makale Kritik Etme | 4 | 8 | 32 |
Bireysel Çalışma | 14 | 1 | 14 |
Ara Sınav İçin Bireysel Çalışma | 1 | 6 | 6 |
Final Sınavı içiin Bireysel Çalışma | 1 | 6 | 6 |
Okuma | 14 | 1 | 14 |
Toplam İş Yükü (saat) | 192 |
[PC] 1 | [PC] 2 | [PC] 3 | [PC] 4 | [PC] 5 | [PC] 6 | [PC] 7 | [PC] 8 | [PC] 9 | [PC] 10 | [PC] 11 | [PC] 12 | [PC] 13 | [PC] 14 | [PC] 15 | [PC] 16 | [PC] 17 | |
[OC] 1 | 5 | ||||||||||||||||
[OC] 2 | 5 | 5 | 4 | 4 | |||||||||||||
[OC] 3 | 5 | 5 | 4 | 4 | |||||||||||||
[OC] 4 | 5 | 5 | 5 | ||||||||||||||
[OC] 5 | 5 | 5 | 5 | ||||||||||||||
[OC] 6 | 5 | 5 |