GERİ DÖN

Ders Öğretim Planı


Dersin Kodu Dersin Adı Dersin Türü Yıl Yarıyıl AKTS
GMÜ6036-24 GIDALARDA KURUTMA TEKNOLOJİSİ Ders 0 0 6.00

Yüksek Lisans


Türkçe


Dersin amacı, öğrencilere gıda endüstrisinde kurutma sürecinin önemini öğretmek ve kurutmanın temel ilkelerinden geleneksel ve yenilikçi kurutma yöntemlerine kadar geniş bir bilgi yelpazesi sunmaktır. Ders ayrıca, öğrencilere kurutmanın gıda ürünlerinin kalitesi üzerindeki etkilerini, kurutma hızını etkileyen faktörleri anlamalarına yardımcı olmayı ve kurutma hızı eğrileri hazırlama yeteneği kazandırmayı hedefler. Ayrıca, ders, kurutma deney tasarımı, veri analizi ve yorumlama konularında öğrencilere beceri kazandırmayı amaçlamaktadır.


Doç. Dr. Işıl BARUTÇU MAZI


1 Geleneksel ve yenilikçi kurutma tekniklerini anlamak
2 Kurutma işleminin gıdaların kalite özelliklerine etkilerini anlamak
3 Kurutma mekanizmasını kavramak
4 Temel kurutma verilerinden bir gıda ürünü için kurutma eğrileri hazırlayabilme yeteneğine sahip olmak
5 Uygun bir kurutma deneyi geliştirme ve yürütme, verileri analiz etme ve yorumlama becerisi kazanmak
6 Sunum yapma becerisini geliştirmek

Birinci Öğretim



[Yok]


Bu ders, öğrenciye gıda endüstrisinde kurutmanın önemi, kurutmanın temel ilkeleri, geleneksel ve yenilikçi kurutma yöntemleri, gıdaların kurutulmasında uygulanan ön işlemler, gıdaların kalite özelliklerine kurutma işleminin etkisi, kurutma hızı eğrileri, kurutma hızına etki eden faktörler, kurutma kinetiği, ince tabaka kurutma modelleri konularında bilgi verilmesini, gıda kurutma süreçlerine ilişkin bir deney tasarlanmasını ve elde edilen verilerin analizi, yorumlanması ve sunumunun yapılmasını kapsamaktadır.


Hafta Teorik Uygulama Laboratuvar
1 Gıda endüstrisinde kurutmanın önemi
2 Kurutmanın temel ilkeleri
3 Geleneksel kurutma yöntemleri
4 Yenilikçi kurutma yöntemleri
5 Yenilikçi kurutma yöntemleri
6 Gıdaların kurutulmasında uygulanan ön işlemler
7 Gıdaların kurutulmasında uygulanan ön işlemler
8 Ara sınav
9 Gıdaların kalite özelliklerine kurutma işleminin etkisi
10 Kurutma hızı eğrileri, kurutma hızına etki eden faktörler
11 Kurutma kinetiğinin ince tabaka modelleri kullanılarak incelenmesi
12 Gıda kurutma süreçlerine ilişkin deney tasarlanması
13 Deneylerin gerçekleştirilmesi ve veri toplama
14 Verilerin analizi ve yorumlanması
15 Proje sunumları
16 Final Sınavı

- Prabhat K. Nema, Barjinder Pal Kaur, Arun S. Mujumdar “Drying technologies for foods: fundamentals and applications”. CRC Press, Taylor & Francis Group, 2019 - Chen, Xiao Dong, and Arun S. Mujumdar, eds. “Drying technologies in food processing”. John Wiley & Sons, 2009. - Current academic publications and books on food drying technology



Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri 40
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri 60


Etkinlikler Sayısı Süresi (saat) Toplam İş Yükü (saat)
Ara Sınav 1 2 2
Final Sınavı 1 2 2
Derse Katılım 14 3 42
Tartışma 14 1 14
Soru-Yanıt 14 1 14
Takım/Grup Çalışması 2 6 12
Gözlem 7 1 7
Gösterme 7 1 7
Beyin Fırtınası 7 1 7
Rapor Hazırlama 1 3 3
Rapor Sunma 1 1 1
Proje Hazırlama 1 8 8
Proje Sunma 1 1 1
Makale Kritik Etme 4 8 32
Bireysel Çalışma 14 1 14
Ara Sınav İçin Bireysel Çalışma 1 6 6
Final Sınavı içiin Bireysel Çalışma 1 6 6
Okuma 14 1 14
Toplam İş Yükü (saat) 192

[PC] 1 [PC] 2 [PC] 3 [PC] 4 [PC] 5 [PC] 6 [PC] 7 [PC] 8 [PC] 9 [PC] 10 [PC] 11 [PC] 12 [PC] 13 [PC] 14 [PC] 15 [PC] 16 [PC] 17
[OC] 1 5
[OC] 2 5 5 4 4
[OC] 3 5 5 4 4
[OC] 4 5 5 5
[OC] 5 5 5 5
[OC] 6 5 5
* Katkı Düzeyi : 1 Çok düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 Çok yüksek