Dersin Kodu | Dersin Adı | Dersin Türü | Yıl | Yarıyıl | AKTS |
---|---|---|---|---|---|
GMÜ6034-24 | ARI VE ARI ÜRÜNLERİ | Ders | 0 | 0 | 6.00 |
Yüksek Lisans
Türkçe
Bu dersin amacı; öğrencilere arıcılık, arı ve arı ürünleri hakkında temel bilgileri vermek, bu ürünlerin gıda sektörü ve sağlık alanındaki önemini irdelemek, fonksiyonel gıda ürünleri çerçevesinde arı ürünlerinin potansiyelini ortaya koymak ve başta bal olmak üzere kalite özellikleri hakkında bilgi vermektir.
Dr. Öğr. Üyesi Ömer Faruk ÇELİK
1 | Arıcılık, arı, kovan ve koloni yaşamına dair bilgi sahibi olur |
2 | Bal üretimi, bileşimi ve kalite özellikleri hakkında bilgi kazanır |
3 | Diğer arı ürünleri hakkında teorik ve pratik bilgi sahibi olur |
4 | Arı ürünleri kullanımında potansiyel toksisite ve yan etki risklerine karşı farkındalık kazanır |
Birinci Öğretim
[Yok]
Ders kapsamında genel hatlarıyla arının anatomisi, arı çeşitleri ve kovan hayatından bahsedildikten sonra başta bal, polen, propolis, arı ekmeği (perga), arı zehri, arı sütü ve balmumu olmak üzere arı ürünlerinin elde edilme yöntemleri ve gıda ve/veya gıda bileşeni olarak kullanımları, kalite özellikleri, sağlık açısından önemleri ve apiterapi üzerine bilgiler verilecektir.
Hafta | Teorik | Uygulama | Laboratuvar |
---|---|---|---|
1 | Arıcılık hakkında genel bilgiler ve arı çeşitleri | ||
2 | Kovan yapısı, koloni bireyleri ve arı anatomisi | ||
3 | Arı anatomisi, davranışları ve iletişim | ||
4 | Arı hastalık ve zararlıları | ||
5 | Bal çeşitleri ve üretimi | ||
6 | Balın besin değeri, kimyasal ve biyolojik yapısı | ||
7 | Balda kalite kontrol ve standartlar | ||
8 | Ara sınav ve değerlendirme | ||
9 | Polen ve arı ekmeği (perga) | ||
10 | Propolis | ||
11 | Balmumu ve apilarnil | ||
12 | Arı sütü ve arı zehri | ||
13 | Yenilikçi arı ürünleri ve fonksiyonel gıdalar | ||
14 | Arı ürünleri ve sağlık/apiterapi | ||
15 | Arı ürünlerinin toksisite ve yan etkileri | ||
16 | Dönem sonu sınavı |
1. Anlaşılabilir Arıcılık – Ali Korkmaz (Samsun Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü) 2. Arı Yetiştiriciliği- Howland Balckiston 3. Honey Bees, Beekeeping and Bee Products - Aijaz Ahmad Wachkoo, Gulzar Ahmad Nayik, Jalal Uddin, Mohammad Javed Ansari, CRC Press. 4. Honeybee Products: Production, Chemical Composition, and Health Promotion”- Jose M. Alvarez-Suarez 5. Value-added products from beekeeping (FAO Agricultural Services Bulletin 124)
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri | 40 | |
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri | 60 |
Etkinlikler | Sayısı | Süresi (saat) | Toplam İş Yükü (saat) |
---|---|---|---|
Ara Sınav | 1 | 1 | 1 |
Final Sınavı | 1 | 1 | 1 |
Derse Katılım | 3 | 14 | 42 |
Tartışma | 1 | 12 | 12 |
Proje Hazırlama | 1 | 16 | 16 |
Proje Sunma | 1 | 1 | 1 |
Makale Kritik Etme | 1 | 16 | 16 |
Ara Sınav İçin Bireysel Çalışma | 1 | 20 | 20 |
Final Sınavı içiin Bireysel Çalışma | 1 | 30 | 30 |
Okuma | 3 | 14 | 42 |
Toplam İş Yükü (saat) | 181 |
[PC] 1 | [PC] 2 | [PC] 3 | [PC] 4 | [PC] 5 | [PC] 6 | [PC] 7 | [PC] 8 | [PC] 9 | [PC] 10 | [PC] 11 | [PC] 12 | [PC] 13 | [PC] 14 | [PC] 15 | [PC] 16 | [PC] 17 | |
[OC] 1 | 3 | ||||||||||||||||
[OC] 2 | 5 | 4 | 4 | 4 | |||||||||||||
[OC] 3 | 3 | 4 | 4 | ||||||||||||||
[OC] 4 | 2 | 3 |