Dersin Kodu | Dersin Adı | Dersin Türü | Yıl | Yarıyıl | AKTS |
---|---|---|---|---|---|
GMÜ6035-24 | RENK UZAYI VE MATEMATİKSEL HESAPLAMALAR | Ders | 0 | 0 | 6.00 |
Yüksek Lisans
Türkçe
Bu dersin amacı; öğrenciye renk uzayı, renk ve renk uzaylarının gıda endüstrisindeki rolü, RGB, CMYK, LAB gibi temel renk uzayları ve özellikleri, renk uzaylarının matematiksel temsili, renk değerleri ve koordinatları, renk transformasyonları ve renk uzayları arasındaki farklı dönüşüm matrisleri hakkında bilgi vermek, gıda endüstrisinde renk kalitesinin belirlenmesi ve kalite kontrol süreçleri konularında sunumlar ve sınıf içi ve dışı takım çalışmaları yaptırarak öğrencilerin iletişim becerisi ve eleştirel düşünme kabiliyetini geliştirmektir.
Doç. Dr. Bekir Gökçen MAZI
1 | Renk uzayı, renk ve renk uzaylarının gıda endüstrisindeki rolü öğrenir. |
2 | Renk uzaylarının matematiksel temsili, renk değerleri ve koordinatlarını anlar. |
3 | Renk uzayları arasındaki farklı dönüşüm matrisleri hakkında bilgi sahibi olur. |
4 | Verilen bir konuda ulusal ve uluslararası makaleleri tarayabilme yeteneğini geliştirir. |
5 | Sözlü sunum yapabilme becerisini geliştirir. |
Birinci Öğretim
[Yok]
Renk uzayı, Renk ve renk uzaylarının gıda endüstrisindeki rolü, temel renk uzayları ve özellikleri, RGB, CMYK, LAB, Renk uzaylarının matematiksel temsili, renk transformasyonları, renk uzayları arasındaki farklı dönüşüm matrisleri, gıda endüstrisinde renk kalitesinin belirlenmesi ve kalite kontrol süreçleri.
Hafta | Teorik | Uygulama | Laboratuvar |
---|---|---|---|
1 | Renk uzayı | ||
2 | Renk ve renk uzaylarının gıda endüstrisindeki rolü | ||
3 | Temel renk uzayları ve özellikleri | ||
4 | RGB, CMYK, LAB | ||
5 | Renk uzaylarının matematiksel temsili | ||
6 | Renk uzaylarının matematiksel temsili | ||
7 | Renk uzaylarının matematiksel temsili | ||
8 | Ara sınav | ||
9 | Renk transformasyonları | ||
10 | Renk uzayları arasındaki farklı dönüşüm matrisleri | ||
11 | Renk uzayları arasındaki farklı dönüşüm matrisleri | ||
12 | Gıda endüstrisinde renk kalitesinin belirlenmesi ve kalite kontrol süreçleri | ||
13 | Gıda endüstrisinde renk kalitesinin belirlenmesi ve kalite kontrol süreçleri | ||
14 | Öğrenci Sunumları | ||
15 | Öğrenci Sunumları | ||
16 | Final Sınavı |
- Hunt, R. W. G. “Measuring Colour.” IS&T Wiley Series on Imaging, 2011. - Gulrajani, Mohan Lal, ed. “Colour measurement: principles, advances and industrial applications” Elsevier, 2010. - Hutchings, John B., ed. “Food colour and appearance” Springer Science & Business Media, 2011. - Renk uzayı ile ilgili güncel akademik yayınlar ve kitaplar
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri | 40 | |
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri | 60 |
Etkinlikler | Sayısı | Süresi (saat) | Toplam İş Yükü (saat) |
---|---|---|---|
Ara Sınav | 1 | 2 | 2 |
Final Sınavı | 1 | 2 | 2 |
Derse Katılım | 14 | 3 | 42 |
Tartışma | 14 | 1 | 14 |
Soru-Yanıt | 14 | 1 | 14 |
Takım/Grup Çalışması | 3 | 6 | 18 |
Beyin Fırtınası | 7 | 1 | 7 |
Rapor Hazırlama | 1 | 1 | 1 |
Rapor Sunma | 1 | 3 | 3 |
Proje Hazırlama | 1 | 8 | 8 |
Proje Sunma | 1 | 1 | 1 |
Makale Kritik Etme | 4 | 8 | 32 |
Bireysel Çalışma | 14 | 1 | 14 |
Ara Sınav İçin Bireysel Çalışma | 1 | 6 | 6 |
Final Sınavı içiin Bireysel Çalışma | 1 | 6 | 6 |
Okuma | 14 | 1 | 14 |
Toplam İş Yükü (saat) | 184 |
[PC] 1 | [PC] 2 | [PC] 3 | [PC] 4 | [PC] 5 | [PC] 6 | [PC] 7 | [PC] 8 | [PC] 9 | [PC] 10 | [PC] 11 | [PC] 12 | [PC] 13 | [PC] 14 | [PC] 15 | [PC] 16 | [PC] 17 | |
[OC] 1 | 5 | 5 | |||||||||||||||
[OC] 2 | 5 | ||||||||||||||||
[OC] 3 | 5 | ||||||||||||||||
[OC] 4 | 5 | 4 | 5 | 5 | 4 | 4 | |||||||||||
[OC] 5 | 4 | 4 | 5 | 5 |