Ziraat Fakültesi’nin Gıda Bilimi ve Teknolojisi Bölümü olarak 1992 yılında kurulan bölümümüzün ismi 2004 yılında Gıda Mühendisliği olarak değiştirilmiştir. Bölümümüz lisans öğrenimine 2011-2012 öğretim yılında ek yerleştirmeyle alınan 31 öğrenci ile başlamıştır. Bölümümüzde 2013 yılı itibariyle yüksek lisans öğrencilerini kabul etmeye başlamıştır.
Programı başarıyla tamamlayan mezunlara Gıda Mühendisliği lisans derecesi verilir.
Programa kabul ve kayıt koşulları “Ordu Üniversitesi Önlisans ve Lisans Eğitim -Öğretim ve Sınav Yönetmeliği ‘nde ayrıntılı bir şekilde açıklanmıştır.
Türk Yüksek Öğretim kurumlarında önceki formal (örgün ) öğrenmenin tanınması dikey, yatay ve üniversite içindeki geçişler Yüksek Öğretim Kurulu'nun belirlemiş olduğu "YÜKSEKÖĞRETİM KURUMLARINDA ÖNLİSANS VE LİSANS DÜZEYİNDEKİ PROGRAMLAR ARASINDA GEÇİŞ, ÇİFT ANADAL, YAN DAL İLE KURUMLAR ARASI KREDİ TRANSFERİ YAPILMASI ESASLARINA İLİŞKİN YÖNETMELİK " kapsamında gerçekleştirilmektedir
Programda mevcut olan (toplam 240 AKTS karşılığı) derslerin tümünü başarıyla tamamlamak ve 4.00 üzerinden en az 2.00 ağırlıklı not ortalamasına sahip olmak, toplam 40 iş günü staj dönemini tamamlamış olmak mezuniyet için gerekli yeterlilik koşullarıdır.
Zorunlu dersler temel bilim, temel mühendislik ve alan dersleri olmak üzere gruplandırılmıştır. Gıda mühendisliği donanımının kazanılmasında gerekli olan ekonomi, yabancı dil, bilgisayar gibi destek dersleri de programda yer almaktadır. Zorunlu derslere ek olarak programda bölüm seçmeli ve bölüm dışı seçmeli dersler de bulunmaktadır. Öğrenciler 2. Sınıfın sonunda 20 iş günü “laboratuar” stajı ile 3. Sınıfın sonunda 20 iş günü “gıda işletme” stajı olmak üzere toplam 40 iş günü staj yapmakla yükümlüdür. Dördüncü yılda alınan Mezuniyet Tezi, Araştırma ve Geliştirmeye yönelik bir başlangıç olmaktadır ve bir tez halinde sunulmaktadır.
Program mezunları gıda sanayinin üretim, pazarlama, araştırma-geliştirme, yönetim gibi değişik alanlarında iş olanağı bulabilmektedir. Ayrıca KPSS’den gereken puanı almaları durumunda kamu kurum ve kuruluşlarında da (Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, Sağlık Bakanlığı, Sanayi ve Ticaret Bakanlığı, Tarım Bakanlığı İl Kontrol Laboratuvarları, TÜBİTAK, Devlet Planlama Teşkilatı, Türkiye İstatistik Kurumu, Türk Standartları Enstitüsü, İl Sağlık Müdürlükleri, Belediyeler, Gümrük Müsteşarlığı gibi) çalışabilmektedirler. Bunun dışında bireysel girişimci olarak kendi işletmelerini kurabildikleri gibi mühendislik danışmanlık hizmetleri de verebilmektedirler.
Lisans eğitimini başarı ile tamamlayan adaylar ALES sınavından geçerli not almaları ve yeterli düzeyde İngilizce dil bilgisine sahip olmaları koşuluyla kendi alanlarında veya ilgili alanlarda Lisansüstü programlarda öğrenim görebilirler.
Her ders için ölçme ve değerlendirme şekli “ders öğretim planı”nda ayrıntılı bir şekilde tanımlanmıştır.
Mezuniyet koşulları “Yeterlilik Koşulları ve Kuralları” bölümünde açıklandığı gibidir.
0
Program Başkanı: Doç. Dr. Zekai TARAKÇI Tel : +90 452 2265226 E-mail: zetarakci@yahoo.com Adres: Ordu Üniversitesi, Ziraat Fakültesi, Gıda Mühendisliği Bölümü Cumhuriyet Mahallesi 52200 Merkez/ Ordu, TÜRKİYE Tel : +90 452 2265226 Fax : +90 452 234 66 32
Bölümde 3 adet öğretim üyesi ve 1 adet araştırma görevlisi görev yapmaktadır. Ziraat Fakültesi binasında yer alan Gıda Mühendisliği Bölümü Fakültenin ortak derslik ve laboratuvarlarında eğitim ve öğretime devam etmektedir. Yapılması planlanan araştırmalar kapsamında alt yapı olanakları sürekli olarak geliştirilmektedir.
1 | Matematik, fen ve mühendislik bilgilerini Gıda Mühendisliği alanında kullanabilme becerisine sahip olma |
2 | Deney tasarlama ve uygulama, verileri analiz etme ve sonuçları yorumlama becerilerine sahip olma |
3 | Gıda mühendisliğiyle ilgili problemleri tanımlama, formüle etme ve çözme becerisine sahip olma |
4 | İstenilen ihtiyaçlara uygun olarak bir sistem, bileşen veya proses tasarlayabilme yeteneğine sahip olma |
5 | Mesleki ve etik sorumluluk bilincine sahip olma |
6 | Güncel meseleler hakkında bilgi sahibi olma |
7 | Mühendislik uygulamaları için gerekli olan modern teknik araçları geliştirme, seçme ve kullanma yeteneğine sahip olma |
8 | Küresel ve toplumsal çerçevedeki mühendislik çözümlerinin özellikle sağlık, güvenlik ve çevre sorunlarına katkılarını değerlendirebilme. |
9 | Hayat boyu öğrenmenin gerekliliğini anlama ve bunu gerçekleştirme yeteneğine sahip olma |
10 | Etkin bir biçimde iletişim kurabilme |
11 | Bağımsız davranma, inisiyatif kullanma ve yaratıcılık becerisine sahip olma |
12 | Disiplin içi ve disiplinler arası takım çalışması yapabilme. |
13 | Bilgi ve iletişim teknolojilerini etkin bir şekilde kullanabilme |
14 | Araştırıcı, üretici ve girişimci kapasiteye sahip olabilme |
15 | Kalite ve kalite yönetimi konularında bilinç sahibi olabilme |
1. Dönem | ||||||||
---|---|---|---|---|---|---|---|---|
Ders Kodu | [DersinDili] | Ders Adı | Ders Türü | [D] | [U] | [L] | AKTS | Rapor |
YÖKA1 | Türkçe | ATATÜRK İLKELERİ VE İNKILAP TARİHİ-I | Zorunlu | 2 | - | - | 2 | |
YÖKT1 | Türkçe | TÜRK DİLİ-I | Zorunlu | 2 | - | - | 2 | |
YÖKY1 | Türkçe | YABANCI DİL-I | Zorunlu | 2 | - | - | 2 | |
ZGM1012022959 | Türkçe | MATEMATİK I | Zorunlu | 3 | - | - | 5 | |
ZGM1032016959 | Türkçe | FİZİK I | Zorunlu | 3 | - | - | 4 | |
ZGM1052016959 | Türkçe | GENEL KİMYA | Zorunlu | 2 | 2 | - | 5 | |
ZGM1072016959 | Türkçe | BİYOLOJİ | Zorunlu | 3 | - | - | 4 | |
ZGM1092016959 | Türkçe | GIDA MÜHENDİSLİĞİNE GİRİŞ | Zorunlu | 2 | - | - | 3 | |
ZGM1112016959 | Türkçe | GENEL EKONOMİ | Zorunlu | 2 | - | - | 3 | |
Toplam | 21 | 2 | 0 | 30 | ||||
2. Dönem | ||||||||
Ders Kodu | [DersinDili] | Ders Adı | Ders Türü | [D] | [U] | [L] | AKTS | Rapor |
YÖKA2 | Türkçe | ATATÜRK İLKELERİ VE İNKILAP TARİHİ-II | Zorunlu | 2 | - | - | 2 | |
YÖKT2 | Türkçe | TÜRK DİLİ-II | Zorunlu | 2 | - | - | 2 | |
YÖKY2 | Türkçe | YABANCI DİL-II | Zorunlu | 2 | - | - | 2 | |
ZGM1022016959 | Türkçe | MATEMATİK II | Zorunlu | 3 | - | - | 4 | |
ZGM1042016959 | Türkçe | FİZİK II | Zorunlu | 3 | - | - | 4 | |
ZGM1062016959 | Türkçe | ANALİTİK KİMYA | Zorunlu | 2 | 2 | - | 4 | |
ZGM1082016959 | Türkçe | ORGANİK KİMYA | Zorunlu | 2 | 2 | - | 4 | |
ZGM1102022959 | Türkçe | GENEL MİKROBİYOLOJİ | Zorunlu | 2 | 2 | - | 5 | |
ZGM1122016959 | Türkçe | TEKNİK ÇİZİM | Zorunlu | 1 | 2 | - | 3 | |
Toplam | 19 | 8 | 0 | 30 | ||||
3. Dönem | ||||||||
Ders Kodu | [DersinDili] | Ders Adı | Ders Türü | [D] | [U] | [L] | AKTS | Rapor |
SEC2017959_2_1 | Türkçe | SEÇMELİ_2_1 | Seçmeli | - | - | - | 4 | |
ZGM2012016959 | Türkçe | ENERJİ VE KÜTLE DENKLİKLERİ | Zorunlu | 3 | - | - | 4 | |
ZGM2032016959 | Türkçe | TERMODİNAMİK | Zorunlu | 2 | - | - | 4 | |
ZGM2052016959 | Türkçe | İSTATİSTİK VE DENEME METOTLARI | Zorunlu | 3 | - | - | 4 | |
ZGM2072016959 | Türkçe | GIDA KİMYASI | Zorunlu | 3 | - | - | 4 | |
ZGM2092016959 | Türkçe | MÜHENDİSLİK MATEMATİĞİ | Zorunlu | 3 | - | - | 3 | |
ZGM2112016959 | Türkçe | TEMEL BİLGİ TEKNOLOJİLERİ | Zorunlu | 1 | 2 | - | 2 | |
ZGM2132016959 | Türkçe | LABORATUAR TEKNİĞİ | Zorunlu | 1 | 2 | - | 3 | |
ZGM2192016959 | Türkçe | İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ-I | Zorunlu | 2 | - | - | 2 | |
Toplam | 18 | 4 | 0 | 30 | ||||
4. Dönem | ||||||||
Ders Kodu | [DersinDili] | Ders Adı | Ders Türü | [D] | [U] | [L] | AKTS | Rapor |
SEC2017959_2_2 | Türkçe | SEÇMELİ_2_2 | Seçmeli | - | - | - | 4 | |
ZGM2022016959 | Türkçe | AKIŞKANLAR MEKANİĞİ | Zorunlu | 3 | - | - | 4 | |
ZGM2042016959 | Türkçe | ISI VE KÜTLE TRANSFERİ | Zorunlu | 3 | - | - | 4 | |
ZGM2062016959 | Türkçe | REAKSİYON KİNETİĞİ | Zorunlu | 2 | - | - | 3 | |
ZGM2082016959 | Türkçe | GIDA ANALİZLERİ | Zorunlu | 1 | 2 | - | 2 | |
ZGM2102016959 | Türkçe | GIDA BİYOKİMYASI | Zorunlu | 2 | - | - | 3 | |
ZGM2122016959 | Türkçe | AMBALAJLAMA VE DEPOLAMA TEKNİĞİ | Zorunlu | 2 | - | - | 3 | |
ZGM2202016959 | Türkçe | STAJ I | Zorunlu | - | - | - | 5 | |
ZGM2212016959 | Türkçe | İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ-II | Zorunlu | 2 | - | - | 2 | |
Toplam | 15 | 2 | 0 | 30 | ||||
5. Dönem | ||||||||
Ders Kodu | [DersinDili] | Ders Adı | Ders Türü | [D] | [U] | [L] | AKTS | Rapor |
SEC2017959_3_1 | Türkçe | SEÇMELİ_3_1 | Seçmeli | - | - | - | 12 | |
ZGM3012016959 | Türkçe | GIDA MİKROBİYOLOJİSİ I | Zorunlu | 2 | 2 | - | 4 | |
ZGM3032016959 | Türkçe | TEMEL İŞLEMLER I | Zorunlu | 2 | - | - | 4 | |
ZGM3052016959 | Türkçe | ENSTRÜMENTAL GIDA ANALİZLERİ | Zorunlu | 2 | 2 | - | 4 | |
ZGM3072016959 | Türkçe | GIDA KATKI MADDELERİ | Zorunlu | 2 | - | - | 3 | |
ZGM3112016959 | Türkçe | GIDA KALİTE KONTROL | Zorunlu | 3 | - | - | 3 | |
Toplam | 11 | 4 | 0 | 30 | ||||
6. Dönem | ||||||||
Ders Kodu | [DersinDili] | Ders Adı | Ders Türü | [D] | [U] | [L] | AKTS | Rapor |
SEC2017959_3_2_3K_1 | Türkçe | SEÇMELİ_3_2_3K_1 | Seçmeli | - | - | - | 8 | |
SEC2017959_3_2_3K_2 | Türkçe | SEÇMELİ_3_2_3K_2 | Seçmeli | - | - | - | 4 | |
ZGM3022016959 | Türkçe | GIDA MİKROBİYOLOJİSİ II | Zorunlu | 2 | 2 | - | 3 | |
ZGM3042016959 | Türkçe | TEMEL İŞLEMLER II | Zorunlu | 2 | - | - | 3 | |
ZGM3062016959 | Türkçe | GIDA İŞLETME SANİTASYONU | Zorunlu | 2 | - | - | 2 | |
ZGM3082016959 | Türkçe | KALİTE YÖNETİM SİSTEMLERİ | Zorunlu | 2 | - | - | 2 | |
ZGM3102016959 | Türkçe | GIDA BİYOTEKNOLOJİSİ | Zorunlu | 3 | - | - | 3 | |
ZGM3202016959 | Türkçe | STAJ II | Zorunlu | - | - | - | 5 | |
Toplam | 11 | 2 | 0 | 30 | ||||
7. Dönem | ||||||||
Ders Kodu | [DersinDili] | Ders Adı | Ders Türü | [D] | [U] | [L] | AKTS | Rapor |
SEC2017959_4_1_B | Türkçe | SEÇMELİ_4_1_BÖLÜM | Seçmeli | - | - | - | 8 | |
SEC2017959_4_1_S | Türkçe | SEÇMELİ_4_1_SOSYAL | Seçmeli | - | - | - | 6 | |
ZGM4012016959 | Türkçe | ET İŞLEME TEKNOLOJİSİ | Zorunlu | 2 | 2 | - | 4 | |
ZGM4032016959 | Türkçe | SÜT İŞLEME TEKNOLOJİSİ | Zorunlu | 2 | 2 | - | 4 | |
ZGM4052016959 | Türkçe | PROSES TASARIMI | Zorunlu | 2 | 2 | - | 4 | |
ZGM4072016959 | Türkçe | İŞLETME YÖNETİMİ | Zorunlu | 2 | - | - | 2 | |
ZGM4152018959 | Türkçe | MEZUNİYET ÇALIŞMASI-I | Zorunlu | - | 2 | - | 2 | |
Toplam | 8 | 8 | 0 | 30 | ||||
8. Dönem | ||||||||
Ders Kodu | [DersinDili] | Ders Adı | Ders Türü | [D] | [U] | [L] | AKTS | Rapor |
SEC2017959_4_2_B | Türkçe | SEÇMELİ_4_2_BÖLÜM | Seçmeli | - | - | - | 8 | |
SEC2017959_4_2_S | Türkçe | SEÇMELİ_4_2_SOSYAL | Seçmeli | - | - | - | 6 | |
ZGM4022016959 | Türkçe | MEYVE VE SEBZE İŞLEME TEKNOLOJİSİ | Zorunlu | 2 | 2 | - | 4 | |
ZGM4042016959 | Türkçe | TAHIL İŞLEME TEKNOLOJİSİ | Zorunlu | 2 | 2 | - | 4 | |
ZGM4062016959 | Türkçe | BİTKİSEL YAĞ İŞLEME TEKNOLOJİSİ | Zorunlu | 2 | 2 | - | 4 | |
ZGM4082016959 | Türkçe | PROSES KONTROL | Zorunlu | 2 | - | - | 2 | |
ZGM4162018959 | Türkçe | MEZUNİYET ÇALIŞMASI-II | Zorunlu | - | 2 | - | 2 | |
Toplam | 8 | 8 | 0 | 30 | ||||
SEC2017959_2_1 - SEÇMELİ_2_1 | ||||||||
Ders Kodu | [DersinDili] | Ders Adı | Ders Türü | [D] | [U] | [L] | AKTS | Rapor |
ZGMS2152016959 | Türkçe | HAZIR YEMEK SİSTEMLERİ | Seçmeli | 3 | - | - | 4 | |
ZGMS2172016959 | Türkçe | GIDA GÜVENLİĞİ | Seçmeli | 3 | - | - | 4 | |
SEC2017959_2_2 - SEÇMELİ_2_2 | ||||||||
Ders Kodu | [DersinDili] | Ders Adı | Ders Türü | [D] | [U] | [L] | AKTS | Rapor |
ZGMS2142016959 | Türkçe | BESLENME İLKELERİ | Seçmeli | 2 | - | - | 4 | |
ZGMS2162016959 | Türkçe | SOĞUK TEKNİĞİ | Seçmeli | 2 | - | - | 4 | |
SEC2017959_3_1 - SEÇMELİ_3_1 | ||||||||
Ders Kodu | [DersinDili] | Ders Adı | Ders Türü | [D] | [U] | [L] | AKTS | Rapor |
ZGMS3132016959 | Türkçe | GIDA MAKİNE VE EKİPMANLARI | Seçmeli | 3 | - | - | 4 | |
ZGMS3192016959 | Türkçe | FONKSİYONEL GIDALAR | Seçmeli | 3 | - | - | 4 | |
ZGMS3212016959 | Türkçe | GIDA ENDÜSTRİSİNDE ENZİM VE STARTER TEKN. | Seçmeli | 3 | - | - | 4 | |
ZGMS3232016959 | Türkçe | GIDA SEKTÖRÜNDE GİRİŞİMCİLİK | Seçmeli | 3 | - | - | 4 | |
SEC2017959_3_2_3K_1 - SEÇMELİ_3_2_3K_1 | ||||||||
Ders Kodu | [DersinDili] | Ders Adı | Ders Türü | [D] | [U] | [L] | AKTS | Rapor |
ZGMS3122016959 | Türkçe | GIDA MEVZUATI | Seçmeli | 3 | - | - | 4 | |
ZGMS3142016959 | Türkçe | GIDA İŞLEME TEKN. YENİ GELİŞMELER | Seçmeli | 3 | - | - | 4 | |
ZGMS3222016959 | Türkçe | ÖZEL GIDALAR TEKNOLOJİSİ | Seçmeli | 3 | - | - | 4 | |
SEC2017959_3_2_3K_2 - SEÇMELİ_3_2_3K_2 | ||||||||
Ders Kodu | [DersinDili] | Ders Adı | Ders Türü | [D] | [U] | [L] | AKTS | Rapor |
ZGMS3162016959 | Türkçe | YENİ ÜRÜN GELİŞTİRME | Seçmeli | 2 | 2 | - | 4 | |
ZGMS3182016959 | Türkçe | DUYUSAL GIDA ANALİZLERİ | Seçmeli | 2 | 2 | - | 4 | |
SEC2017959_4_1_B - SEÇMELİ_4_1_BÖLÜM | ||||||||
Ders Kodu | [DersinDili] | Ders Adı | Ders Türü | [D] | [U] | [L] | AKTS | Rapor |
ZGMS4092016959 | Türkçe | SU ÜRÜNLERİ İŞLEME TEKNOLOJİSİ | Seçmeli | 3 | - | - | 4 | |
ZGMS4112016959 | Türkçe | ÇAY VE ŞEKERLİ ÜRÜNLER TEKNOLOJİSİ | Seçmeli | 3 | - | - | 4 | |
ZGMS4132016959 | Türkçe | GIDA ENDÜSTRİYEL ATIKLARI | Seçmeli | 3 | - | - | 4 | |
ZGMS4152016959 | Türkçe | GIDA BİLEŞENLERİNİN FİZİKSEL ÖZELLİKLERİ | Seçmeli | 3 | - | - | 4 | |
SEC2017959_4_1_S - SEÇMELİ_4_1_SOSYAL | ||||||||
Ders Kodu | [DersinDili] | Ders Adı | Ders Türü | [D] | [U] | [L] | AKTS | Rapor |
ZFS4012016959 | Türkçe | HALKLA İLİŞKİLER | Seçmeli | 2 | 2 | - | 6 | |
ZFS4032016959 | Türkçe | PAZARLAMA VE REKLAMCILIK | Seçmeli | 2 | 2 | - | 6 | |
ZFS4052016959 | Türkçe | İLETİŞİM | Seçmeli | 2 | 2 | - | 6 | |
ZFS4072016959 | Türkçe | İNSAN KAYNAKLARI YÖNETİMİ | Seçmeli | 2 | 2 | - | 6 | |
ZFS4092016959 | Türkçe | MESLEKİ ETİK | Seçmeli | 2 | 2 | - | 6 | |
ZFS4112016959 | Türkçe | RESİM | Seçmeli | 2 | 2 | - | 6 | |
ZFS4132016959 | Türkçe | MÜZİK | Seçmeli | 2 | 2 | - | 6 | |
SEC2017959_4_2_B - SEÇMELİ_4_2_BÖLÜM | ||||||||
Ders Kodu | [DersinDili] | Ders Adı | Ders Türü | [D] | [U] | [L] | AKTS | Rapor |
ZGMS4102016959 | Türkçe | SÜT YAN ÜRÜNLERİ TEKNOLOJİSİ | Seçmeli | 2 | 2 | - | 4 | |
ZGMS4122016959 | Türkçe | MEYVE SUYU DURULTMA TEKNOLOJİSİ | Seçmeli | 2 | 2 | - | 4 | |
ZGMS4142016959 | Türkçe | MEZBAHA ÜRÜNLERİ İŞLEME TEKNOLOJİSİ | Seçmeli | 2 | 2 | - | 4 | |
ZGMS4182016959 | Türkçe | FERMANTASYON TEKNOLOJİSİ | Seçmeli | 2 | 2 | - | 4 | |
SEC2017959_4_2_S - SEÇMELİ_4_2_SOSYAL | ||||||||
Ders Kodu | [DersinDili] | Ders Adı | Ders Türü | [D] | [U] | [L] | AKTS | Rapor |
ZFS4042016959 | Türkçe | TİYATRO | Seçmeli | 2 | 2 | - | 6 | |
ZFS4062016959 | Türkçe | FOTOĞRAFÇILIK | Seçmeli | 2 | 2 | - | 6 | |
ZFS4082016959 | Türkçe | DOĞRU VE ETKİLİ KONUŞMA TEKNİKLERİ | Seçmeli | 2 | 2 | - | 6 | |
ZFS4102016959 | Türkçe | DAVRANIŞ BİLİMLERİ | Seçmeli | 2 | 2 | - | 6 | |
ZFS4122016959 | Türkçe | BEDEN EĞİTİMİ VE SPOR | Seçmeli | 2 | 2 | - | 6 | |
ZFS4142016959 | Türkçe | ZEKA OYUNLARI | Seçmeli | 2 | 2 | - | 6 | |
ZFS4162018959 | Türkçe | GİRİŞİMCİLİK | Seçmeli | 2 | 2 | - | 6 |