GERİ DÖN

Lisans Programları


ZİRAAT FAKÜLTESİ - GIDA MÜHENDİSLİĞİ - - Lisans


Program Tanımları

Ziraat Fakültesi’nin Gıda Bilimi ve Teknolojisi Bölümü olarak 1992 yılında kurulan bölümümüzün ismi 2004 yılında Gıda Mühendisliği olarak değiştirilmiştir. Bölümümüz lisans öğrenimine 2011-2012 öğretim yılında ek yerleştirmeyle alınan 31 öğrenci ile başlamıştır. Bölümümüzde 2013 yılı itibariyle yüksek lisans öğrencilerini kabul etmeye başlamıştır.

Programı başarıyla tamamlayan mezunlara Gıda Mühendisliği lisans derecesi verilir.

Programa kabul ve kayıt koşulları “Ordu Üniversitesi Önlisans ve Lisans Eğitim -Öğretim ve Sınav Yönetmeliği ‘nde ayrıntılı bir şekilde açıklanmıştır.

Türk Yüksek Öğretim kurumlarında önceki formal (örgün ) öğrenmenin tanınması dikey, yatay ve üniversite içindeki geçişler Yüksek Öğretim Kurulu'nun belirlemiş olduğu "YÜKSEKÖĞRETİM KURUMLARINDA ÖNLİSANS VE LİSANS DÜZEYİNDEKİ PROGRAMLAR ARASINDA GEÇİŞ, ÇİFT ANADAL, YAN DAL İLE KURUMLAR ARASI KREDİ TRANSFERİ YAPILMASI ESASLARINA İLİŞKİN YÖNETMELİK " kapsamında gerçekleştirilmektedir

Programda mevcut olan (toplam 240 AKTS karşılığı) derslerin tümünü başarıyla tamamlamak ve 4.00 üzerinden en az 2.00 ağırlıklı not ortalamasına sahip olmak, toplam 40 iş günü staj dönemini tamamlamış olmak mezuniyet için gerekli yeterlilik koşullarıdır.

Zorunlu dersler temel bilim, temel mühendislik ve alan dersleri olmak üzere gruplandırılmıştır. Gıda mühendisliği donanımının kazanılmasında gerekli olan ekonomi, yabancı dil, bilgisayar gibi destek dersleri de programda yer almaktadır. Zorunlu derslere ek olarak programda bölüm seçmeli ve bölüm dışı seçmeli dersler de bulunmaktadır. Öğrenciler 2. Sınıfın sonunda 20 iş günü “laboratuar” stajı ile 3. Sınıfın sonunda 20 iş günü “gıda işletme” stajı olmak üzere toplam 40 iş günü staj yapmakla yükümlüdür. Dördüncü yılda alınan Mezuniyet Tezi, Araştırma ve Geliştirmeye yönelik bir başlangıç olmaktadır ve bir tez halinde sunulmaktadır.

Program mezunları gıda sanayinin üretim, pazarlama, araştırma-geliştirme, yönetim gibi değişik alanlarında iş olanağı bulabilmektedir. Ayrıca KPSS’den gereken puanı almaları durumunda kamu kurum ve kuruluşlarında da (Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, Sağlık Bakanlığı, Sanayi ve Ticaret Bakanlığı, Tarım Bakanlığı İl Kontrol Laboratuvarları, TÜBİTAK, Devlet Planlama Teşkilatı, Türkiye İstatistik Kurumu, Türk Standartları Enstitüsü, İl Sağlık Müdürlükleri, Belediyeler, Gümrük Müsteşarlığı gibi) çalışabilmektedirler. Bunun dışında bireysel girişimci olarak kendi işletmelerini kurabildikleri gibi mühendislik danışmanlık hizmetleri de verebilmektedirler.

Lisans eğitimini başarı ile tamamlayan adaylar ALES sınavından geçerli not almaları ve yeterli düzeyde İngilizce dil bilgisine sahip olmaları koşuluyla kendi alanlarında veya ilgili alanlarda Lisansüstü programlarda öğrenim görebilirler.

Her ders için ölçme ve değerlendirme şekli “ders öğretim planı”nda ayrıntılı bir şekilde tanımlanmıştır.

Mezuniyet koşulları “Yeterlilik Koşulları ve Kuralları” bölümünde açıklandığı gibidir.

0

Program Başkanı: Doç. Dr. Zekai TARAKÇI Tel : +90 452 2265226 E-mail: zetarakci@yahoo.com Adres: Ordu Üniversitesi, Ziraat Fakültesi, Gıda Mühendisliği Bölümü Cumhuriyet Mahallesi 52200 Merkez/ Ordu, TÜRKİYE Tel : +90 452 2265226 Fax : +90 452 234 66 32

Bölümde 3 adet öğretim üyesi ve 1 adet araştırma görevlisi görev yapmaktadır. Ziraat Fakültesi binasında yer alan Gıda Mühendisliği Bölümü Fakültenin ortak derslik ve laboratuvarlarında eğitim ve öğretime devam etmektedir. Yapılması planlanan araştırmalar kapsamında alt yapı olanakları sürekli olarak geliştirilmektedir.


Program Çıktıları

1 Matematik, fen ve mühendislik bilgilerini Gıda Mühendisliği alanında kullanabilme becerisine sahip olma
2 Deney tasarlama ve uygulama, verileri analiz etme ve sonuçları yorumlama becerilerine sahip olma
3 Gıda mühendisliğiyle ilgili problemleri tanımlama, formüle etme ve çözme becerisine sahip olma
4 İstenilen ihtiyaçlara uygun olarak bir sistem, bileşen veya proses tasarlayabilme yeteneğine sahip olma
5 Mesleki ve etik sorumluluk bilincine sahip olma
6 Güncel meseleler hakkında bilgi sahibi olma
7 Mühendislik uygulamaları için gerekli olan modern teknik araçları geliştirme, seçme ve kullanma yeteneğine sahip olma
8 Küresel ve toplumsal çerçevedeki mühendislik çözümlerinin özellikle sağlık, güvenlik ve çevre sorunlarına katkılarını değerlendirebilme.
9 Hayat boyu öğrenmenin gerekliliğini anlama ve bunu gerçekleştirme yeteneğine sahip olma
10 Etkin bir biçimde iletişim kurabilme
11 Bağımsız davranma, inisiyatif kullanma ve yaratıcılık becerisine sahip olma
12 Disiplin içi ve disiplinler arası takım çalışması yapabilme.
13 Bilgi ve iletişim teknolojilerini etkin bir şekilde kullanabilme
14 Araştırıcı, üretici ve girişimci kapasiteye sahip olabilme
15 Kalite ve kalite yönetimi konularında bilinç sahibi olabilme

Program Çıktıları - Türkiye Yüksek Öğretim Yeterlilikler Çerçevesi İlişkilendirme

TYYÇ
Program Çıktıları
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
BİLGİ
1
Program Çıktıları
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
BECERİ
1
Program Çıktıları
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
2
Program Çıktıları
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
YETKİNLİKLER ( Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği )
1
Program Çıktıları
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
2
Program Çıktıları
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
3
Program Çıktıları
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
YETKİNLİKLER ( Öğrenme Yetkinliği )
1
Program Çıktıları
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
2
Program Çıktıları
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
3
Program Çıktıları
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
YETKİNLİKLER ( İletişim ve Sosyal Yetkinlik )
1
Program Çıktıları
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
2
Program Çıktıları
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
3
Program Çıktıları
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
4
Program Çıktıları
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
5
Program Çıktıları
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
YETKİNLİKLER ( Alana Özgü Yetkinlik )
1
Program Çıktıları
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
2
Program Çıktıları
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Müfredat

D : Ders U: Uygulama L: Laboratuvar
1. Dönem
Ders Kodu [DersinDili] Ders Adı Ders Türü [D] [U] [L] AKTS Rapor
YÖKA1 Türkçe ATATÜRK İLKELERİ VE İNKILAP TARİHİ-I Zorunlu 2 - - 2
YÖKT1 Türkçe TÜRK DİLİ-I Zorunlu 2 - - 2
YÖKY1 Türkçe YABANCI DİL-I Zorunlu 2 - - 2
ZGM1012022959 Türkçe MATEMATİK I Zorunlu 3 - - 5
ZGM1032016959 Türkçe FİZİK I Zorunlu 3 - - 4
ZGM1052016959 Türkçe GENEL KİMYA Zorunlu 2 2 - 5
ZGM1072016959 Türkçe BİYOLOJİ Zorunlu 3 - - 4
ZGM1092016959 Türkçe GIDA MÜHENDİSLİĞİNE GİRİŞ Zorunlu 2 - - 3
ZGM1112016959 Türkçe GENEL EKONOMİ Zorunlu 2 - - 3
Toplam 21 2 0 30
2. Dönem
Ders Kodu [DersinDili] Ders Adı Ders Türü [D] [U] [L] AKTS Rapor
YÖKA2 Türkçe ATATÜRK İLKELERİ VE İNKILAP TARİHİ-II Zorunlu 2 - - 2
YÖKT2 Türkçe TÜRK DİLİ-II Zorunlu 2 - - 2
YÖKY2 Türkçe YABANCI DİL-II Zorunlu 2 - - 2
ZGM1022016959 Türkçe MATEMATİK II Zorunlu 3 - - 4
ZGM1042016959 Türkçe FİZİK II Zorunlu 3 - - 4
ZGM1062016959 Türkçe ANALİTİK KİMYA Zorunlu 2 2 - 4
ZGM1082016959 Türkçe ORGANİK KİMYA Zorunlu 2 2 - 4
ZGM1102022959 Türkçe GENEL MİKROBİYOLOJİ Zorunlu 2 2 - 5
ZGM1122016959 Türkçe TEKNİK ÇİZİM Zorunlu 1 2 - 3
Toplam 19 8 0 30
3. Dönem
Ders Kodu [DersinDili] Ders Adı Ders Türü [D] [U] [L] AKTS Rapor
SEC2017959_2_1 Türkçe SEÇMELİ_2_1 Seçmeli - - - 4
ZGM2012016959 Türkçe ENERJİ VE KÜTLE DENKLİKLERİ Zorunlu 3 - - 4
ZGM2032016959 Türkçe TERMODİNAMİK Zorunlu 2 - - 4
ZGM2052016959 Türkçe İSTATİSTİK VE DENEME METOTLARI Zorunlu 3 - - 4
ZGM2072016959 Türkçe GIDA KİMYASI Zorunlu 3 - - 4
ZGM2092016959 Türkçe MÜHENDİSLİK MATEMATİĞİ Zorunlu 3 - - 3
ZGM2112016959 Türkçe TEMEL BİLGİ TEKNOLOJİLERİ Zorunlu 1 2 - 2
ZGM2132016959 Türkçe LABORATUAR TEKNİĞİ Zorunlu 1 2 - 3
ZGM2192016959 Türkçe İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ-I Zorunlu 2 - - 2
Toplam 18 4 0 30
4. Dönem
Ders Kodu [DersinDili] Ders Adı Ders Türü [D] [U] [L] AKTS Rapor
SEC2017959_2_2 Türkçe SEÇMELİ_2_2 Seçmeli - - - 4
ZGM2022016959 Türkçe AKIŞKANLAR MEKANİĞİ Zorunlu 3 - - 4
ZGM2042016959 Türkçe ISI VE KÜTLE TRANSFERİ Zorunlu 3 - - 4
ZGM2062016959 Türkçe REAKSİYON KİNETİĞİ Zorunlu 2 - - 3
ZGM2082016959 Türkçe GIDA ANALİZLERİ Zorunlu 1 2 - 2
ZGM2102016959 Türkçe GIDA BİYOKİMYASI Zorunlu 2 - - 3
ZGM2122016959 Türkçe AMBALAJLAMA VE DEPOLAMA TEKNİĞİ Zorunlu 2 - - 3
ZGM2202016959 Türkçe STAJ I Zorunlu - - - 5
ZGM2212016959 Türkçe İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ-II Zorunlu 2 - - 2
Toplam 15 2 0 30
5. Dönem
Ders Kodu [DersinDili] Ders Adı Ders Türü [D] [U] [L] AKTS Rapor
SEC2017959_3_1 Türkçe SEÇMELİ_3_1 Seçmeli - - - 12
ZGM3012016959 Türkçe GIDA MİKROBİYOLOJİSİ I Zorunlu 2 2 - 4
ZGM3032016959 Türkçe TEMEL İŞLEMLER I Zorunlu 2 - - 4
ZGM3052016959 Türkçe ENSTRÜMENTAL GIDA ANALİZLERİ Zorunlu 2 2 - 4
ZGM3072016959 Türkçe GIDA KATKI MADDELERİ Zorunlu 2 - - 3
ZGM3112016959 Türkçe GIDA KALİTE KONTROL Zorunlu 3 - - 3
Toplam 11 4 0 30
6. Dönem
Ders Kodu [DersinDili] Ders Adı Ders Türü [D] [U] [L] AKTS Rapor
SEC2017959_3_2_3K_1 Türkçe SEÇMELİ_3_2_3K_1 Seçmeli - - - 8
SEC2017959_3_2_3K_2 Türkçe SEÇMELİ_3_2_3K_2 Seçmeli - - - 4
ZGM3022016959 Türkçe GIDA MİKROBİYOLOJİSİ II Zorunlu 2 2 - 3
ZGM3042016959 Türkçe TEMEL İŞLEMLER II Zorunlu 2 - - 3
ZGM3062016959 Türkçe GIDA İŞLETME SANİTASYONU Zorunlu 2 - - 2
ZGM3082016959 Türkçe KALİTE YÖNETİM SİSTEMLERİ Zorunlu 2 - - 2
ZGM3102016959 Türkçe GIDA BİYOTEKNOLOJİSİ Zorunlu 3 - - 3
ZGM3202016959 Türkçe STAJ II Zorunlu - - - 5
Toplam 11 2 0 30
7. Dönem
Ders Kodu [DersinDili] Ders Adı Ders Türü [D] [U] [L] AKTS Rapor
SEC2017959_4_1_B Türkçe SEÇMELİ_4_1_BÖLÜM Seçmeli - - - 8
SEC2017959_4_1_S Türkçe SEÇMELİ_4_1_SOSYAL Seçmeli - - - 6
ZGM4012016959 Türkçe ET İŞLEME TEKNOLOJİSİ Zorunlu 2 2 - 4
ZGM4032016959 Türkçe SÜT İŞLEME TEKNOLOJİSİ Zorunlu 2 2 - 4
ZGM4052016959 Türkçe PROSES TASARIMI Zorunlu 2 2 - 4
ZGM4072016959 Türkçe İŞLETME YÖNETİMİ Zorunlu 2 - - 2
ZGM4152018959 Türkçe MEZUNİYET ÇALIŞMASI-I Zorunlu - 2 - 2
Toplam 8 8 0 30
8. Dönem
Ders Kodu [DersinDili] Ders Adı Ders Türü [D] [U] [L] AKTS Rapor
SEC2017959_4_2_B Türkçe SEÇMELİ_4_2_BÖLÜM Seçmeli - - - 8
SEC2017959_4_2_S Türkçe SEÇMELİ_4_2_SOSYAL Seçmeli - - - 6
ZGM4022016959 Türkçe MEYVE VE SEBZE İŞLEME TEKNOLOJİSİ Zorunlu 2 2 - 4
ZGM4042016959 Türkçe TAHIL İŞLEME TEKNOLOJİSİ Zorunlu 2 2 - 4
ZGM4062016959 Türkçe BİTKİSEL YAĞ İŞLEME TEKNOLOJİSİ Zorunlu 2 2 - 4
ZGM4082016959 Türkçe PROSES KONTROL Zorunlu 2 - - 2
ZGM4162018959 Türkçe MEZUNİYET ÇALIŞMASI-II Zorunlu - 2 - 2
Toplam 8 8 0 30
SEC2017959_2_1 - SEÇMELİ_2_1
Ders Kodu [DersinDili] Ders Adı Ders Türü [D] [U] [L] AKTS Rapor
ZGMS2152016959 Türkçe HAZIR YEMEK SİSTEMLERİ Seçmeli 3 - - 4
ZGMS2172016959 Türkçe GIDA GÜVENLİĞİ Seçmeli 3 - - 4
SEC2017959_2_2 - SEÇMELİ_2_2
Ders Kodu [DersinDili] Ders Adı Ders Türü [D] [U] [L] AKTS Rapor
ZGMS2142016959 Türkçe BESLENME İLKELERİ Seçmeli 2 - - 4
ZGMS2162016959 Türkçe SOĞUK TEKNİĞİ Seçmeli 2 - - 4
SEC2017959_3_1 - SEÇMELİ_3_1
Ders Kodu [DersinDili] Ders Adı Ders Türü [D] [U] [L] AKTS Rapor
ZGMS3132016959 Türkçe GIDA MAKİNE VE EKİPMANLARI Seçmeli 3 - - 4
ZGMS3192016959 Türkçe FONKSİYONEL GIDALAR Seçmeli 3 - - 4
ZGMS3212016959 Türkçe GIDA ENDÜSTRİSİNDE ENZİM VE STARTER TEKN. Seçmeli 3 - - 4
ZGMS3232016959 Türkçe GIDA SEKTÖRÜNDE GİRİŞİMCİLİK Seçmeli 3 - - 4
SEC2017959_3_2_3K_1 - SEÇMELİ_3_2_3K_1
Ders Kodu [DersinDili] Ders Adı Ders Türü [D] [U] [L] AKTS Rapor
ZGMS3122016959 Türkçe GIDA MEVZUATI Seçmeli 3 - - 4
ZGMS3142016959 Türkçe GIDA İŞLEME TEKN. YENİ GELİŞMELER Seçmeli 3 - - 4
ZGMS3222016959 Türkçe ÖZEL GIDALAR TEKNOLOJİSİ Seçmeli 3 - - 4
SEC2017959_3_2_3K_2 - SEÇMELİ_3_2_3K_2
Ders Kodu [DersinDili] Ders Adı Ders Türü [D] [U] [L] AKTS Rapor
ZGMS3162016959 Türkçe YENİ ÜRÜN GELİŞTİRME Seçmeli 2 2 - 4
ZGMS3182016959 Türkçe DUYUSAL GIDA ANALİZLERİ Seçmeli 2 2 - 4
SEC2017959_4_1_B - SEÇMELİ_4_1_BÖLÜM
Ders Kodu [DersinDili] Ders Adı Ders Türü [D] [U] [L] AKTS Rapor
ZGMS4092016959 Türkçe SU ÜRÜNLERİ İŞLEME TEKNOLOJİSİ Seçmeli 3 - - 4
ZGMS4112016959 Türkçe ÇAY VE ŞEKERLİ ÜRÜNLER TEKNOLOJİSİ   Seçmeli 3 - - 4
ZGMS4132016959 Türkçe GIDA ENDÜSTRİYEL ATIKLARI Seçmeli 3 - - 4
ZGMS4152016959 Türkçe GIDA BİLEŞENLERİNİN FİZİKSEL ÖZELLİKLERİ Seçmeli 3 - - 4
SEC2017959_4_1_S - SEÇMELİ_4_1_SOSYAL
Ders Kodu [DersinDili] Ders Adı Ders Türü [D] [U] [L] AKTS Rapor
ZFS4012016959 Türkçe HALKLA İLİŞKİLER Seçmeli 2 2 - 6
ZFS4032016959 Türkçe PAZARLAMA VE REKLAMCILIK Seçmeli 2 2 - 6
ZFS4052016959 Türkçe İLETİŞİM Seçmeli 2 2 - 6
ZFS4072016959 Türkçe İNSAN KAYNAKLARI YÖNETİMİ Seçmeli 2 2 - 6
ZFS4092016959 Türkçe MESLEKİ ETİK Seçmeli 2 2 - 6
ZFS4112016959 Türkçe RESİM Seçmeli 2 2 - 6
ZFS4132016959 Türkçe MÜZİK Seçmeli 2 2 - 6
SEC2017959_4_2_B - SEÇMELİ_4_2_BÖLÜM
Ders Kodu [DersinDili] Ders Adı Ders Türü [D] [U] [L] AKTS Rapor
ZGMS4102016959 Türkçe SÜT YAN ÜRÜNLERİ TEKNOLOJİSİ Seçmeli 2 2 - 4
ZGMS4122016959 Türkçe MEYVE SUYU DURULTMA TEKNOLOJİSİ Seçmeli 2 2 - 4
ZGMS4142016959 Türkçe MEZBAHA ÜRÜNLERİ İŞLEME TEKNOLOJİSİ Seçmeli 2 2 - 4
ZGMS4182016959 Türkçe FERMANTASYON TEKNOLOJİSİ Seçmeli 2 2 - 4
SEC2017959_4_2_S - SEÇMELİ_4_2_SOSYAL
Ders Kodu [DersinDili] Ders Adı Ders Türü [D] [U] [L] AKTS Rapor
ZFS4042016959 Türkçe TİYATRO Seçmeli 2 2 - 6
ZFS4062016959 Türkçe FOTOĞRAFÇILIK Seçmeli 2 2 - 6
ZFS4082016959 Türkçe DOĞRU VE ETKİLİ KONUŞMA TEKNİKLERİ Seçmeli 2 2 - 6
ZFS4102016959 Türkçe DAVRANIŞ BİLİMLERİ Seçmeli 2 2 - 6
ZFS4122016959 Türkçe BEDEN EĞİTİMİ VE SPOR Seçmeli 2 2 - 6
ZFS4142016959 Türkçe ZEKA OYUNLARI Seçmeli 2 2 - 6
ZFS4162018959 Türkçe GİRİŞİMCİLİK Seçmeli 2 2 - 6