GERİ DÖN

Ders Öğretim Planı


Dersin Kodu Dersin Adı Dersin Türü Yıl Yarıyıl AKTS
ZGM3032016959 TEMEL İŞLEMLER I Ders 3 5 4.00

Lisans



Gıda mühendisliği alanında uygulanan temel işlemleri mühendislik prensipleriyle açıklayarak tanıtmak, bu işlemlerde kullanılan endüstriyel makineler konusunda bilgi vermek


Yrd. Doç. Dr. Işıl BARUTÇU MAZI


1 Gıda mühendisliği alanında uygulanan temel işlemler konusunda bilgi sahibi olur
2 Uygulanan temel işlemler sırasında kullanılan gıda endüstri makineleri konusunda bilgi sahibi olur
3 Temel mühendislik, gıda bilimi, termodinamik ve matematik bilgilerini yeni öğrendiği bilgiler ile birleştirerek uygulayabilme becerisine sahip olur
4 Bir gıda işletmesinde gerektiğinde uygulanan temel işlemler ile ilgili hesaplamaları yapabilir


Yok


Yok


Hammaddeye uygulanan birincil işlemler: temizleme, sınıflandırma, ayırma. Boyut küçültme, eleme işlemi, karıştırma, emülsiyon hazırlama, filtrasyon işlemi, çökelme ve tortulaşma, merkezkaç süreçleri. Fazlar arasında denge bağıntıları, absorpsiyon, damıtma, ekstraksiyon, liçing, , yüzerme.


Hafta Teorik Uygulama Laboratuvar
1 Hammaddenin temizlenmesi, kuru ve yaş temizleme yöntemleri, sınıflandırma ve ayırma işlemleri
2 Boyut küçültme işlemleri, boyut küçültmede enerji ve güç gereksinimi, gıdalarda boyut küçültme ekipmanları, homojenizasyon, eleme işlemi, elek analizi
3 Gıda endüstrisinde kullanılan karıştırma sistemleri, karıştırıcı tanklarda ısı aktarımı ve güç gereksinimi
4 Filtrasyon işlemi, gıda endüstrisinde kullanılan filtrasyon sistemleri, filtrasyon teorisi
5 Çökelme ve tortulaşma, merkezkaç ayırma süreçleri: merkezkaç çökelme veya tortulaşma, merkezkaç süzme, siklon seperatörler
6 Gaz-sıvı ayırma işlemleri: Fazlar arasında denge bağıntıları, tek ve çoklu denge teması aşamaları, fazlar arasında kütle aktarımı
7 Absorpsiyon
8 Ara sınav
9 Absorpsiyon
10 Damıtma
11 Damıtma
12 Sıvı-sıvı özütleme (Ekstraksiyon)
13 Sıvı-sıvı özütleme (Ekstraksiyon)
14 Sıvı-katı özütleme (Liçing)
15 Yüzerme
16 Dönem sonu sınavı

Ders Kitabı / Malzemesi Geankoplis C. J., 2011. Taşınma Süreçleri ve Ayırma Süreci İlkeleri, dördüncü basım, İzmir Güven Kitapevi, İzmir Saldamlı, İ.; E. Saldamlı. 2004. Gıda Endüstrisi Makinaları. Savaş Yayınevi, Ankara İlave Kaynak McCabe, W.L., Smith, J.C. and Harriott, P., 2005. Unit Operations of Chemical Engineering. Seventh Edition. McGraw Hill International Edition Bird, R.B., Stewart, W.E., Lightfoot, E.N.,2002. Transport Phenomena. 2nd Edition. John Wiley and Sons, Inc.



Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri 40
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri 60

Yok


Etkinlikler Sayısı Süresi (saat) Toplam İş Yükü (saat)
Ara Sınav 1 2 2
Final Sınavı 1 2 2
Derse Katılım 14 2 28
Bireysel Çalışma 14 4 56
Ödev Problemleri için Bireysel Çalışma 6 6 36
Ara Sınav İçin Bireysel Çalışma 1 5 5
Final Sınavı içiin Bireysel Çalışma 1 5 5
Toplam İş Yükü (saat) 134

[PC] 1 [PC] 2 [PC] 3 [PC] 4 [PC] 5 [PC] 6 [PC] 7 [PC] 8 [PC] 9 [PC] 10 [PC] 11 [PC] 12 [PC] 13 [PC] 14 [PC] 15
[OC] 1 5 1 4 5 3 4 4 3 4 3 1 1 3
[OC] 2 3 3 5 1
[OC] 3 5 1 5 5
[OC] 4 5 1 5 5 3 5 3
* Katkı Düzeyi : 1 Çok düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 Çok yüksek