GERİ DÖN

Ders Öğretim Planı


Dersin Kodu Dersin Adı Dersin Türü Yıl Yarıyıl AKTS
ZGM2062016959 REAKSİYON KİNETİĞİ Ders 2 4 3.00

Lisans


Türkçe


Öğrencileri kimyasal kinetik, enzim kinetiği ve mikrobiyal kinetik ile ilgili temel kavramlar, elde edilen kinetik verilerin analizi ile ilgili yöntemler ve gıdaların üretimi, depolanmaları sırasındaki kalite değişimleri üzerine zaman ve çevresel koşulların etkilerini tahmin edebilme konularında bilgilendirmek



1 Reaksiyon kinetiği, enzim kinetiği ve mikrobiyal kinetik ile ilgili temel kavramları bilir
2 Gıdalarda meydana gelen reaksiyonlar hakkında bilgi sahibi olur ve bu reaksiyonlar ile ilgili olarak elde edilen deneysel verilerin kinetik analizini yapabilir.
3 Deney dizayn edebilme, elde edilen verileri analiz edip, yorumlayabilme becerisini geliştirir


Yok


Yok


Reaksiyon Kinetiği: tepkime hızı, tepkime hız sabiti, yarılanma süresi, tepkime derecesi, tepkime hızına sıcaklığın etkisi, kinetik verilerin değerlendirilmesi: sıfırıncı, birinci, ikinci ve üçüncü dereceden tepkimeler, tepkime derecelerinin belirlenmesi, gaz fazı tepkimeleri: Lindemann Kuramı, zincir tepkimeleri, kompleks tepkimeler, homojen Kataliz. Enzim Kinetiği: : Briggs-Haldane yaklaşımı ve Michaelis Menten eşitliği, enzim inhibisyon ve aktivasyon kinetiği, pH’nın ve sıcaklığın etkisi. Mikrobiyal Kinetik : mikrobiyal büyüme kinetiği, besin kullanımı ve ürün oluşumu, gıdaların ısı işlemi sırasında mikrobiyal ölüm kinetiği


Hafta Teorik Uygulama Laboratuvar
1 Kimyasal tepkimeler, tepkime hızı, tepkime hız sabiti, yarılanma süresi
2 Tepkime derecesi, tepkime hızına sıcaklığın etkisi, Arhenius eşitliği ve aktivasyon enerjisi
3 Kinetik verilerin değerlendirilmesi: Sıfırıncı derece, 1. Derece tepkimeler
4 Kinetik verilerin değerlendirilmesi: 2. Derece tepkimeler
5 Kinetik verilerin değerlendirilmesi: 3. Derece tepkimeler
6 Tepkime derecelerinin belirlenmesi
7 Gaz Fazı Tepkimeleri: Lindemann Kuramı, zincir tepkimeleri
8 Ara sınav
9 Kompleks Tepkimeler , Homojen Kataliz
10 Enzim Kinetiği: Briggs-Haldane yaklaşımı ve Michaelis Menten eşitliği
11 Enzim inhibisyon ve aktivasyon kinetiği
12 Enzim kinetiği: pH’nın ve sıcaklığın etkisi
13 Mikrobiyal kinetik: Mikrobiyal büyüme kinetiği, besin kullanımı ve ürün oluşumu kinetiği
14 Gıdaların ısıl işlemi sırasında mikrobiyal ölüm kinetiği
15 Gıdaların ısıl işlemi sırasında mikrobiyal ölüm kinetiği
16 Dönem sonu sınavı

Saçak M.,2011. Kimyasal Kinetik, Gazi Kitabevi ,Ankara Ders notları Shuler, M.L. and Kargı, F., 2006. Bioprocess Engineering, Moorpark: Academic Internet Publishers Inc., Missen, R.W., Mims, C.A., and Saville, B.A.,1999. Introduction to Chemical Reaction Engineering and Kinetics, John Wiley and Sons



Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri 40
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri 60

Yok


Etkinlikler Sayısı Süresi (saat) Toplam İş Yükü (saat)
Ara Sınav 1 2 2
Final Sınavı 1 2 2
Derse Katılım 14 2 28
Bireysel Çalışma 10 2 20
Ödev Problemleri için Bireysel Çalışma 5 3 15
Ara Sınav İçin Bireysel Çalışma 1 5 5
Final Sınavı içiin Bireysel Çalışma 1 5 5
Toplam İş Yükü (saat) 77

[PC] 1 [PC] 2 [PC] 3 [PC] 4 [PC] 5 [PC] 6 [PC] 7 [PC] 8 [PC] 9 [PC] 10 [PC] 11 [PC] 12 [PC] 13 [PC] 14 [PC] 15
[OC] 1 3 5 2
[OC] 2 5 5 5
[OC] 3 5 5 5 5 3 1
* Katkı Düzeyi : 1 Çok düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 Çok yüksek