Dersin Kodu | Dersin Adı | Dersin Türü | Yıl | Yarıyıl | AKTS |
---|---|---|---|---|---|
ZGM3112016959 | GIDA KALİTE KONTROL | Ders | 3 | 5 | 3.00 |
Lisans
lisans eğitimi alan öğrencilere gıdalarda kalite kavramını ve kalite öğelerini ve kalite yönetim sistemlerini tanıtmak, Türkiyede gıda mevzuatı ve gıda kontrolu hakkında bilgi vermektir.
Doç. Dr. Atilla ŞİMŞEK
1 | Öğrenciler bu ders ile, Kalite kontrol uygulamasında genel ilkeleri, ölçme ve değerlendirme usullerini öğrenir. |
2 | Gıda kalite kontrolü mevzuatını ve denetim yapan kuruluşları öğrenir. |
3 | HACCP, ISO900, ISO2200 prensiplerini öğrenir ve uygulayabilir. |
Birinci Öğretim
Yok
Yok
Gıda kalite nitelikleri ve uygulaması ile ilgili genel ilkeler, Kalite kontrol bölümünün sorumlulukları ve organizasyonu, örnek alma, saklama ve analize hazırlama, yasal mevzuat, GACCP, ISO900'ler, ISO22000 Gıda güvenliği yönetim sistemi
Hafta | Teorik | Uygulama | Laboratuvar |
---|---|---|---|
1 | Giriş ders tanıtımı, Kalite kontrolü tarihçesi, Sınıflandırılması | ||
2 | Kalite kontrolünde genel ilkeler, temel tanımı ve kavramlar, Kalite kavramında gelişmeler | ||
3 | Kalite kontrol bölümünün sorumlulukları, Gerekliliği, Diğer Bölümlerle ilişkisi | ||
4 | Görünüş özellikleri, renk, renk ölçme sistemleri | ||
5 | Akış Özellikleri: Viskozite ve konsistens ve ölçme sistemleri | ||
6 | Şekil ve boyutlar | ||
7 | Kinestetik özellikler ve Tekstür | ||
8 | Genel Değerlendirme ve ARASINAV | ||
9 | Aroma (tat ve koku) | ||
10 | Kusurlar, Gıdaların duyusal değerlendirme yöntemleri | ||
11 | İstatistiksel işlem ile proses kontrol ve kontrol kartları | ||
12 | Gıda maddelerinden örnek alma, saklama, ve analize hazırlama, Analiz sonuçlarının ifadesi. | ||
13 | Gıda kontrolü yapan kuruluşlar, Gıda ile ilgili mevzuat, TSE, GMT Kontrol ve denetim usul ve esasları, , FAO, WHO Dünya gıda Standartları programı ve Codex Alimentarius | ||
14 | Gıda Kontrolünde HACCP kavramı, ISO9000'ler | ||
15 | ISO22000 Gıda Güvenliği yönetim sistemi | ||
16 | Dönem sonu sınavı |
Başoğlı, F. 1994. Gıda Kalite Kontrol U.Ü. Ziraat Fak. Ders Notları No: 50, Bursa Altuğ, T., vd. 1995 Gıda Kalite Kontrolü E.Ü. Basımevi, İzmir
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri | 40 | |
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri | 60 |
Yok
Etkinlikler | Sayısı | Süresi (saat) | Toplam İş Yükü (saat) |
---|---|---|---|
Ara Sınav | 1 | 1 | 1 |
Final Sınavı | 1 | 1 | 1 |
Derse Katılım | 14 | 3 | 42 |
Tartışma | 6 | 2 | 12 |
Bireysel Çalışma | 6 | 2 | 12 |
Ara Sınav İçin Bireysel Çalışma | 1 | 10 | 10 |
Final Sınavı içiin Bireysel Çalışma | 1 | 12 | 12 |
Toplam İş Yükü (saat) | 90 |
[PC] 1 | [PC] 2 | [PC] 3 | [PC] 4 | [PC] 5 | [PC] 6 | [PC] 7 | [PC] 8 | [PC] 9 | [PC] 10 | [PC] 11 | [PC] 12 | [PC] 13 | [PC] 14 | [PC] 15 | |
[OC] 1 | 3 | 3 | 3 | 3 | 5 | 3 | 3 | 4 | 3 | 3 | 4 | 5 | |||
[OC] 2 | 3 | 3 | 4 | 3 | 5 | 2 | 3 | 4 | 3 | 3 | 5 | 4 | 5 | ||
[OC] 3 | 4 | 3 | 5 | 3 | 5 | 5 | 5 | 4 | 3 | 3 | 5 | 3 | 5 |