Dersin Kodu | Dersin Adı | Dersin Türü | Yıl | Yarıyıl | AKTS |
---|---|---|---|---|---|
ZGMS3132016959 | GIDA MAKİNE VE EKİPMANLARI | Seçmeli Ders Grubu | 3 | 5 | 4.00 |
Lisans
Gıda endüstrisinde hammadderin işlenmesi kullanılan makine ve ekipmanların özellikleri, seçimi ve kullanım amaçları yönünde öğrenciyi bilgilendirmek.
Doç. Dr. Atilla ŞİMŞEK
1 | Gıda endüstrisinde kullanılan başlıca birim işlemleri öğrenilir. |
2 | Gıda endüstrisinde kullanılan makina ve ekipmanların temel özelliklerini kavranılır. |
3 | Kullanılacak makina ve ekipmanın belirlenmesi ve dizaynında planlama ve fizibilite çalışması yapılabilir. |
Birinci Öğretim
Yok
Yok
Bu ders; Gıda endüstrisinde gıdaların işlenmesinde kullanılan temel işlemlerin yanı sıra ile hammaddelerin temizlenmesi ve sınıflandırılması, öğütme ve parçalanması, karıştırması, pompalanması, uygulanan ısıl işlemler, koyulaştırması, dondurulması, kurutulması, şekil verilmesi, kaplama ve ambalajlanmasında kullanılan yöntemler ve bu işlemlerin gerçekleştirmek için kullanılan makinaların teknik özellikleri ve kullanım amaçları ve seçimi konularını içermektedir.
Hafta | Teorik | Uygulama | Laboratuvar |
---|---|---|---|
1 | Gıda Endüstrisinde kullanılan temel işlemler | ||
2 | Ürünlerin veya hammaddelerin sınıflanması ve temizlenmesi metotları , kullanılan makina ve ekipmanlar ve bu ekipmanların teknik özellikleri, çalışma ilkeleri. | ||
3 | Ürünlerin veya hammaddelerin sınıflanması ve temizlenmesi metotları , kullanılan makina ve ekipmanlar ve bu ekipmanların teknik özellikleri, çalışma ilkeleri. | ||
4 | Ürünlerin veya hammaddelerin öğütme ve parçalama metotları , kullanılan makina ve ekipmanlar ve bu ekipmanların teknik özellikleri, çalışma ilkeleri. | ||
5 | Ürünlerin veya hammaddelerin presleme metotları , kullanılan makina ve ekipmanlar ve bu ekipmanların teknik özellikleri,çeşitleri, çalışma ilkeleri. | ||
6 | Sıvı gıdaların filitrasyon ve separasyon metotları , kullanılan makina ve ekipmanlar ve bu ekipmanların teknik özellikleri, çalışma ilkeleri. | ||
7 | Sıvı gıdaların homojenizasyon ve emülsiye edilmesii metotları , kullanılan makina ve ekipmanlar ve bu ekipmanların teknik özellikleri, çalışma ilkeleri. | ||
8 | Ara sınav ve değerlendirme | ||
9 | Ürünlerin veya hammaddelerin karıştırma ve yoğrulması metotları , kullanılan makina ve ekipmanlar ve bu ekipmanların teknik özellikleri, çalışma ilkeleri. | ||
10 | Gıdalara uygulanan ısıl işlemler, metotları , kullanılan makina ve ekipmanlar ve bu ekipmanların teknik özellikleri, çalışma ilkeleri. | ||
11 | Sıvı gıdaların koyulaştırılması metotları , kullanılan makina ve ekipmanlar ve bu ekipmanların teknik özellikleri, çalışma ilkeleri. | ||
12 | Gıdaların kurutulması metotları , kullanılan makina ve ekipmanlar ve bu ekipmanların teknik özellikleri, çalışma ilkeleri. | ||
13 | Gıdaların soğutulması ve dondurulması metotları , kullanılan makina ve ekipmanlar ve bu ekipmanların teknik özellikleri, çalışma ilkeleri. | ||
14 | Gıdaların ekstrüzyonu, şekillendirilmesi ve kaplanması metotları , kullanılan makina ve ekipmanlar ve bu ekipmanların teknik özellikleri, çalışma ilkeleri. | ||
15 | Gıdaların ambalajlanması metotları , kullanılan makina ve ekipmanlar ve bu ekipmanların teknik özellikleri, çalışma ilkeleri. | ||
16 | Final sınavı |
Gıda Endüstri Makineleri, Prof. dr. İlbilge SALDAMLI ,2004.
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri | 40 | |
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri | 60 |
Yok
Etkinlikler | Sayısı | Süresi (saat) | Toplam İş Yükü (saat) |
---|---|---|---|
Ara Sınav | 1 | 1 | 1 |
Final Sınavı | 1 | 1 | 1 |
Quiz | 1 | 1 | 1 |
Derse Katılım | 14 | 2 | 28 |
Tartışma | 14 | 1 | 14 |
Alan Gezisi | 7 | 3 | 21 |
Proje Tasarımı /Yönetimi | 1 | 15 | 15 |
Ara Sınav İçin Bireysel Çalışma | 1 | 14 | 14 |
Final Sınavı içiin Bireysel Çalışma | 1 | 10 | 10 |
Toplam İş Yükü (saat) | 105 |
[PC] 1 | [PC] 2 | [PC] 3 | [PC] 4 | [PC] 5 | [PC] 6 | [PC] 7 | [PC] 8 | [PC] 9 | [PC] 10 | [PC] 11 | [PC] 12 | [PC] 13 | [PC] 14 | [PC] 15 | |
[OC] 1 | 3 | ||||||||||||||
[OC] 2 | 4 | 4 | |||||||||||||
[OC] 3 | 3 |