Program 2022-2023 yılı güz yarıyılından itibaren öğrenci alımına başlamıştır.
Tezli Yüksek Lisans
Adayların, bir lisans diplomasına sahip olmalsı, ALES'ten veya eşdeğeri sayılan bir sınavdan en az 55 puan almış olması ve ilanda belirtilen diğer koşulları sağlamış olması. Giriş sınavından başarılı olması.
Gastronomi ve Mutfak Sanatları yükse lisans programı, temelde gastronomi ve turizm alanında güncel ve evrensel bilgi birikimine destek sağlayacak bir eğitim planına sahiptir. Temel amaç, alana ilişkin disiplinler arası bilginin bütün yönleriyle özümsenmesini sağlamaktır.
Yiyecek ve içecek sektöründe orta kademe yönetici adayları ve uzman yetiştirmeye yönelik bir programdır. Bunun yanı sıra; mutfak şefi, ulusal ve uluslararası mutfaklardan örnekler sunabilecek şef adayları, mutfaklarda kısım şefi, araştırma şefi, mutfak bilimcisi, yiyecek-içecek müdürü, yemek tedarik yöneticisi, yemek araştırmacısı, yemek yazarı, yemek stilisti, menü geliştirici gibi pozisyonlar için adaylar yetiştirilmektedir.
Öğrenciler derslere devam ederek sınavlarına katılmak zorundadırlar. Öğrencinin devamı ise dersin öğretim üyesi tarafından takip edilir. Tüm sınavlar 100 tam puan üzerinden değerlendirilir ve her ders için bir ara sınav (veya yarıyıl içi çalışma ödevi) ve bir yarıyıl sonu sınavı (final) yapılır. Ara sınav ve final sınavının yapıldığı derslerde başarı notu ara sınav notunun %40’ı ile final sınavının %60’ı alınarak hesaplanır.
En az 21 ulusal krediden az olmamak koşuluyla en az 7 ders ve seminer dersi alan ve başarı ile tamamlayan; tez savunma sınavında başarılı olan öğrencilere yüksek lisans diploması verilir.
1 | Gastronomi ve Mutfak Sanatları alanında ve ilgili disiplinlerde sahip olduğu bilgi ve beceriyi uzmanlık düzeyinde geliştirir ve derinleştirir. |
2 | Gastronomi ve Mutfak Sanatları alanında Türkiye’de ve dünyada yenilikleri ve gelişmeleri takip eder. Bu gelişmelere ilişkin politika ve planlar oluşturur. |
3 | Gastronomi ve Mutfak Sanatları alanında bilgileri eleştirel bir gözle değerlendirebilme yetkinliğine sahip olur. |
4 | Bilimsel araştırma yöntemlerini kullanarak alanıyla ilgili bir araştırmayı planlar, yürütür, değerlendirir ve rapor halinde sunar. |
5 | Gastronomi ve Mutfak Sanatları faaliyetlerine ilişkin profesyonel tekniklere ve uygulamalara sahip olur. |
6 | Gastronomi ve Mutfak Sanatları alanında yer alan işletmelerin sorunlarını analiz edebilme ve problem çözme becerilerine sahip olur. |
7 | Alanında uzmanlık gerektiren konularda bir çalışmayı başkalarıyla ve bağımsız olarak etkin bir şekilde yürütür. |
8 | Edindiği bilgi ve becerileri analiz eder, eleştirel şekilde yorumlar ve değerlendirir. |
9 | Yazılı ve sözlü olarak etkili iletişim ve sunum becerileri gösterir. |
1. Dönem | ||||||||
---|---|---|---|---|---|---|---|---|
Ders Kodu | [DersinDili] | Ders Adı | Ders Türü | [D] | [U] | [L] | AKTS | Rapor |
GMS6000B | Türkçe | BİLİMSEL ARAŞTIRMA YÖNTEMLERİ VE YAYIN ETİĞİ | Zorunlu | 3 | - | - | 5 | |
GMS6000T | Türkçe | TEZ DANIŞMANLIĞI | Zorunlu | - | 1 | - | 30 | |
GMS6000U | Türkçe | UZMANLIK ALAN DERSİ | Zorunlu | 8 | - | - | 30 | |
GMS6001 | Türkçe | İLERİ ARAŞTIRMA YÖNTEMLERİ | Zorunlu | 3 | - | - | 5 | |
GMS6003 | Türkçe | GASTRONOMİ VE TURİZM | Zorunlu | 3 | - | - | 5 | |
GMS6005 | Türkçe | GASTRONOMİDE DUYUSAL ANALİZ | Zorunlu | 3 | - | - | 5 | |
GMS6007 | Türkçe | GASTRO EKONOMİ | Zorunlu | 3 | - | - | 5 | |
GMS6009 | Türkçe | GIDALARDA KALİTE KONTROL YÖNETİMİ | Zorunlu | 3 | - | - | 5 | |
GMS6011 | Türkçe | SAĞLIKLI BESLENME | Zorunlu | 3 | - | - | 5 | |
GMS6013 | Türkçe | TÜRK MUTFAK KÜLTÜRÜ ARAŞTIRMALARI | Zorunlu | 3 | - | - | 5 | |
GMS6015 | Türkçe | YİYECEK İÇECEK İŞLETMELERİNDE İNSAN KAYNAKLARI YÖNETİMİ | Zorunlu | 3 | - | - | 5 | |
GMS6017 | Türkçe | DÜNYA MUTFAK KÜLTÜRLERİ | Zorunlu | 3 | - | - | 5 | |
GMS6019 | Türkçe | OSMANLI VE SELÇUKLU MUTFAĞI ARAŞTIRMALARI | Zorunlu | 3 | - | - | 5 | |
GMS6021 | Türkçe | GASTRONOMİ EĞİTİMİ | Zorunlu | 3 | - | - | 5 | |
GMS6023 | Türkçe | MÜŞTERİ İLİŞKİLERİ YÖNETİMİ | Zorunlu | 3 | - | - | 5 | |
GMS6025 | Türkçe | YEMEK SOSYOLOJİSİ | Zorunlu | 3 | - | - | 5 | |
GMS6027 | Türkçe | ENDÜSTRİYEL MUTFAKLAR | Zorunlu | 3 | - | - | 5 | |
GMS6029 | Türkçe | REKREASYON VE GASTRONOMİ | Zorunlu | 3 | - | - | 5 | |
GMS6031 | Türkçe | GASTRO DİPLOMASI VE MEDYA | Zorunlu | 3 | - | - | 5 | |
Toplam | 59 | 1 | 0 | 145 | ||||
2. Dönem | ||||||||
Ders Kodu | [DersinDili] | Ders Adı | Ders Türü | [D] | [U] | [L] | AKTS | Rapor |
GMS6000S | Türkçe | SEMİNER | Zorunlu | - | - | - | 25 | |
GMS6002 | Türkçe | GASTRONOMİ TURİZMİNDE TÜKETİCİ DAVRANIŞLARI | Zorunlu | 3 | - | - | 5 | |
GMS6004 | Türkçe | GASTRONOMİ VE YEMEK TARİHİ | Zorunlu | 3 | - | - | 5 | |
GMS6006 | Türkçe | GASTRONOMİDE GÜNCEL YAKLAŞIMLAR | Zorunlu | 3 | - | - | 5 | |
GMS6008 | Türkçe | GASTRONOMİ KÜLTÜR VE SANAT | Zorunlu | 3 | - | - | 5 | |
GMS6010 | Türkçe | GİRİŞİMCİLİK | Zorunlu | 3 | - | - | 5 | |
GMS6012 | Türkçe | SEKTÖREL SEMİNER | Zorunlu | 3 | - | - | 5 | |
GMS6014 | Türkçe | YİYECEK İÇECEK İŞLETMELERİNDE HİZMET PAZARLAMASI | Zorunlu | 3 | - | - | 5 | |
GMS6016 | Türkçe | YİYECEK İÇECEK İŞLETMELERİNDE YÖNETİM | Zorunlu | 3 | - | - | 5 | |
GMS6018 | Türkçe | E-YİYECEK İÇECEK UYGULAMALARI | Zorunlu | 3 | - | - | 5 | |
GMS6020 | Türkçe | GASTRONOMİDE ÜRÜN GELİŞTİRME | Zorunlu | 3 | - | - | 5 | |
GMS6022 | Türkçe | MENÜ MÜHENDİSLİĞİ | Zorunlu | 3 | - | - | 5 | |
GMS6026 | Türkçe | YİYECEK İÇECEK İŞLETMELERİNDE MALİYET KONTROLÜ | Zorunlu | 3 | - | - | 5 | |
GMS6028 | Türkçe | YİYECEK İÇECEK İŞLETMELERİNDE ETİK | Zorunlu | 3 | - | - | 5 | |
GMS6030 | Türkçe | TURİZM İŞLETMELERİNDE HALKLA İLİŞKİLER VE İLETİŞİM | Zorunlu | 3 | - | - | 5 | |
Toplam | 42 | 0 | 0 | 95 |