GERİ DÖN

Yüksek Lisans Programları


SOSYAL BİLİMLER ENSTİTÜSÜ - GASTRONOMİ VE MUTFAK SANATLARI - - Tezli Yüksek Lisans


Program Tanımları

Program 2022-2023 yılı güz yarıyılından itibaren öğrenci alımına başlamıştır.

Tezli Yüksek Lisans

Adayların, bir lisans diplomasına sahip olmalsı, ALES'ten veya eşdeğeri sayılan bir sınavdan en az 55 puan almış olması ve ilanda belirtilen diğer koşulları sağlamış olması. Giriş sınavından başarılı olması.

Gastronomi ve Mutfak Sanatları yükse lisans programı, temelde gastronomi ve turizm alanında güncel ve evrensel bilgi birikimine destek sağlayacak bir eğitim planına sahiptir. Temel amaç, alana ilişkin disiplinler arası bilginin bütün yönleriyle özümsenmesini sağlamaktır.

Yiyecek ve içecek sektöründe orta kademe yönetici adayları ve uzman yetiştirmeye yönelik bir programdır. Bunun yanı sıra; mutfak şefi, ulusal ve uluslararası mutfaklardan örnekler sunabilecek şef adayları, mutfaklarda kısım şefi, araştırma şefi, mutfak bilimcisi, yiyecek-içecek müdürü, yemek tedarik yöneticisi, yemek araştırmacısı, yemek yazarı, yemek stilisti, menü geliştirici gibi pozisyonlar için adaylar yetiştirilmektedir.

Öğrenciler derslere devam ederek sınavlarına katılmak zorundadırlar. Öğrencinin devamı ise dersin öğretim üyesi tarafından takip edilir. Tüm sınavlar 100 tam puan üzerinden değerlendirilir ve her ders için bir ara sınav (veya yarıyıl içi çalışma ödevi) ve bir yarıyıl sonu sınavı (final) yapılır. Ara sınav ve final sınavının yapıldığı derslerde başarı notu ara sınav notunun %40’ı ile final sınavının %60’ı alınarak hesaplanır.

En az 21 ulusal krediden az olmamak koşuluyla en az 7 ders ve seminer dersi alan ve başarı ile tamamlayan; tez savunma sınavında başarılı olan öğrencilere yüksek lisans diploması verilir.


Program Çıktıları

1 Gastronomi ve Mutfak Sanatları alanında ve ilgili disiplinlerde sahip olduğu bilgi ve beceriyi uzmanlık düzeyinde geliştirir ve derinleştirir.
2 Gastronomi ve Mutfak Sanatları alanında Türkiye’de ve dünyada yenilikleri ve gelişmeleri takip eder. Bu gelişmelere ilişkin politika ve planlar oluşturur.
3 Gastronomi ve Mutfak Sanatları alanında bilgileri eleştirel bir gözle değerlendirebilme yetkinliğine sahip olur.
4 Bilimsel araştırma yöntemlerini kullanarak alanıyla ilgili bir araştırmayı planlar, yürütür, değerlendirir ve rapor halinde sunar.
5 Gastronomi ve Mutfak Sanatları faaliyetlerine ilişkin profesyonel tekniklere ve uygulamalara sahip olur.
6 Gastronomi ve Mutfak Sanatları alanında yer alan işletmelerin sorunlarını analiz edebilme ve problem çözme becerilerine sahip olur.
7 Alanında uzmanlık gerektiren konularda bir çalışmayı başkalarıyla ve bağımsız olarak etkin bir şekilde yürütür.
8 Edindiği bilgi ve becerileri analiz eder, eleştirel şekilde yorumlar ve değerlendirir.
9 Yazılı ve sözlü olarak etkili iletişim ve sunum becerileri gösterir.

Program Çıktıları - Türkiye Yüksek Öğretim Yeterlilikler Çerçevesi İlişkilendirme

TYYÇ
Program Çıktıları
1
2
3
4
5
6
7
8
9
BİLGİ
1
Program Çıktıları
 
 
 
 
 
 
 
 
 
2
Program Çıktıları
 
 
 
 
 
 
 
 
 
BECERİ
1
Program Çıktıları
 
 
 
 
 
 
 
 
 
2
Program Çıktıları
 
 
 
 
 
 
 
 
 
3
Program Çıktıları
 
 
 
 
 
 
 
 
 
YETKİNLİKLER ( Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği )
1
Program Çıktıları
 
 
 
 
 
 
 
 
 
2
Program Çıktıları
 
 
 
 
 
 
 
 
 
3
Program Çıktıları
 
 
 
 
 
 
 
 
 
YETKİNLİKLER ( Öğrenme Yetkinliği )
1
Program Çıktıları
 
 
 
 
 
 
 
 
 
YETKİNLİKLER ( İletişim ve Sosyal Yetkinlik )
1
Program Çıktıları
 
 
 
 
 
 
 
 
 
2
Program Çıktıları
 
 
 
 
 
 
 
 
 
3
Program Çıktıları
 
 
 
 
 
 
 
 
 
4
Program Çıktıları
 
 
 
 
 
 
 
 
 
YETKİNLİKLER ( Alana Özgü Yetkinlik )
1
Program Çıktıları
 
 
 
 
 
 
 
 
 
2
Program Çıktıları
 
 
 
 
 
 
 
 
 
3
Program Çıktıları
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Müfredat

D : Ders U: Uygulama L: Laboratuvar
1. Dönem
Ders Kodu [DersinDili] Ders Adı Ders Türü [D] [U] [L] AKTS Rapor
GMS6000B Türkçe BİLİMSEL ARAŞTIRMA YÖNTEMLERİ VE YAYIN ETİĞİ Zorunlu 3 - - 5
GMS6000T Türkçe TEZ DANIŞMANLIĞI Zorunlu - 1 - 30
GMS6000U Türkçe UZMANLIK ALAN DERSİ Zorunlu 8 - - 30
GMS6001 Türkçe İLERİ ARAŞTIRMA YÖNTEMLERİ Zorunlu 3 - - 5
GMS6003 Türkçe GASTRONOMİ VE TURİZM Zorunlu 3 - - 5
GMS6005 Türkçe GASTRONOMİDE DUYUSAL ANALİZ Zorunlu 3 - - 5
GMS6007 Türkçe GASTRO EKONOMİ Zorunlu 3 - - 5
GMS6009 Türkçe GIDALARDA KALİTE KONTROL YÖNETİMİ Zorunlu 3 - - 5
GMS6011 Türkçe SAĞLIKLI BESLENME Zorunlu 3 - - 5
GMS6013 Türkçe TÜRK MUTFAK KÜLTÜRÜ ARAŞTIRMALARI Zorunlu 3 - - 5
GMS6015 Türkçe YİYECEK İÇECEK İŞLETMELERİNDE İNSAN KAYNAKLARI YÖNETİMİ Zorunlu 3 - - 5
GMS6017 Türkçe DÜNYA MUTFAK KÜLTÜRLERİ Zorunlu 3 - - 5
GMS6019 Türkçe OSMANLI VE SELÇUKLU MUTFAĞI ARAŞTIRMALARI Zorunlu 3 - - 5
GMS6021 Türkçe GASTRONOMİ EĞİTİMİ Zorunlu 3 - - 5
GMS6023 Türkçe MÜŞTERİ İLİŞKİLERİ YÖNETİMİ Zorunlu 3 - - 5
GMS6025 Türkçe YEMEK SOSYOLOJİSİ Zorunlu 3 - - 5
GMS6027 Türkçe ENDÜSTRİYEL MUTFAKLAR Zorunlu 3 - - 5
GMS6029 Türkçe REKREASYON VE GASTRONOMİ Zorunlu 3 - - 5
GSM6031 Türkçe GASTRO DİPLOMASI VE MEDYA Zorunlu 3 - - 5
Toplam 59 1 0 145
2. Dönem
Ders Kodu [DersinDili] Ders Adı Ders Türü [D] [U] [L] AKTS Rapor
GMS6000S Türkçe SEMİNER Zorunlu - - - 25
GMS6002 Türkçe GASTRONOMİ TURİZMİNDE TÜKETİCİ DAVRANIŞLARI Zorunlu 3 - - 5
GMS6004 Türkçe GASTRONOMİ VE YEMEK TARİHİ Zorunlu 3 - - 5
GMS6006 Türkçe GASTRONOMİDE GÜNCEL YAKLAŞIMLAR Zorunlu 3 - - 5
GMS6008 Türkçe GASTRONOMİ KÜLTÜR VE SANAT Zorunlu 3 - - 5
GMS6010 Türkçe GİRİŞİMCİLİK Zorunlu 3 - - 5
GMS6012 Türkçe SEKTÖREL SEMİNER Zorunlu 3 - - 5
GMS6014 Türkçe YİYECEK İÇECEK İŞLETMELERİNDE HİZMET PAZARLAMASI Zorunlu 3 - - 5
GMS6016 Türkçe YİYECEK İÇECEK İŞLETMELERİNDE YÖNETİM Zorunlu 3 - - 5
GMS6018 Türkçe E-YİYECEK İÇECEK UYGULAMALARI Zorunlu 3 - - 5
GMS6020 Türkçe GASTRONOMİDE ÜRÜN GELİŞTİRME Zorunlu 3 - - 5
GMS6022 Türkçe MENÜ MÜHENDİSLİĞİ Zorunlu 3 - - 5
GMS6026 Türkçe YİYECEK İÇECEK İŞLETMELERİNDE MALİYET KONTROLÜ Zorunlu 3 - - 5
GMS6028 Türkçe YİYECEK İÇECEK İŞLETMELERİNDE ETİK Zorunlu 3 - - 5
GMS6030 Türkçe TURİZM İŞLETMELERİNDE HALKLA İLİŞKİLER VE İLETİŞİM Zorunlu 3 - - 5
Toplam 42 0 0 95