GERİ DÖN

Yüksek Lisans Programları


SOSYAL BİLİMLER ENSTİTÜSÜ - İŞLETME - - Tezli Yüksek Lisans


Program Tanımları

Program 15.01.2020 tarihinde açılmış ve 2020-2021 Eğitim Öğretim yılı Güz yarıyılından itibaren de öğrenci almaya başlamıştır.

İşletme Yüksek Lisans Derecesi

Yüksek Lisans

Yüksek lisans programlarına alınacak öğrenci sayıları ve aday öğrencilerde aranacak nitelikler, her yarıyıl başından önce ilan edilir. Bu ilanda başvuru koşulları ve son başvuru tarihi, adayların mülakata/bilim sınavına alınacakları yer ve tarih belirtilir. Adayların lisans diplomasına sahip olması ve ÖSYM tarafından merkezi olarak yapılan ALES’ten başvurduğu programın puan türünde en az 55 puan veya Üniversitelerarası Kurul tarafından ALES’e eşdeğer sayılan GMAT veya GRE sınavlarından en az 55 ALES puanına eşdeğer bir puan almış olmaları gerekir. Adayların varsa anadilleri dışında İngilizce, Almanca, Fransızca, İtalyanca, İspanyolca, Rusça, Arapça, Çince, Japonca, Farsça dillerinden birinden merkezi yabancı dil sınavından veya ÖSYM Yönetim Kurulu tarafından eşdeğerliği kabul edilen uluslararası yabancı dil sınavından aldıkları puan değerlendirmeye katılır. Tezli yüksek lisans programlarına öğrenci kabulündeki değerlendirmede adayın başarı puanı: ALES puanının %50’si, lisans mezuniyet not ortalamasının %20’si, yazılı/mülakat sınavı puanının %20’si ve yabancı dil puanının %10’unun toplanması ile elde edilir. Bir adayın başarılı sayılabilmesi için yazılı/mülakat sınavından en az 50 puan almış olması, başarı puanının 100 tam puan üzerinden en az 60 olması gerekir. Bu taban puanın üstündeki adaylar, en yüksek puandan itibaren sıralanarak ilan edilen kontenjanlara göre ilgili programlara yerleştirilir.

(1)Üniversiteler veya yüksek teknoloji enstitüleri içindeki başka bir lisansüstü programda en az bir yarıyılı tamamlamış olan, Üniversitenin lisansüstü programlarına öğrenci kabul koşullarını sağlamış olan, kayıt yaptırmış olduğu dersleri başarmış olan, başardığı derslerin not ortalaması 100 puan üzerinden yüksek lisans için en az 70 puan ve doktora/sanatta yeterlik için en az 80 puan veya eşdeğerleri olan başarılı öğrenciler, lisansüstü programlara yatay geçiş yoluyla kabul edilebilir. (2) Yatay geçişler, aynı/eşdeğer eğitimi veren lisansüstü programları arasında yapılır. Enstitü anabilim/anasanat dalları her yarıyıl sonunda bir sonraki yarıyılda kabul edebilecekleri yatay geçiş öğrenci kontenjanlarını, enstitü müdürlüğüne bildirirler.

Yüksek lisans programları bir eğitim-öğretim dönemi 60 AKTS kredisinden az olmamak koşuluyla en az 21 ulusal kredi, en az yedi adet ders ile bir seminer dersi, uzmanlık alan dersi ve tez çalışması olmak üzere toplam en az 120 AKTS kredisinden oluşur. Ders geçme notu 100 puan üzerinden 65 puan ve yarıyıl sonu sınav notunun en az 60 puan olması gerekmektedir.

Bu programda işletmenin tüm fonksiyonları ile ilgili hem temel konulara hem de güncel yaklaşımlara yönelik derslere yer verilmektedir.

Bu programdan mezun olanların işletmenin yönetim, muhasebe, finansman, üretim ve pazarlama gibi tüm işlevlerinde uzman ve başarılı olması beklenmektedir.

Bu bölümü bitiren öğrenciler işletme doktora programlarına başvuru yapabilir.

Her ders için en az bir ara sınav yapılır. Öğretim üyeleri yarıyıl süresince öğrencilerine yaptırdıkları proje, ödev, laboratuvar, atölye ve benzeri çalışmaları da ara sınav yerine sayabilir. Bir dersin yarıyıl sonu sınavı, o dersin tamamlandığı yarıyıl sonunda yapılır. Yine öğretim üyeleri yarıyıl süresince öğrencilerine yaptırdıkları proje, ödev, laboratuvar, atölye ve benzeri çalışmaları da yarıyıl sonu sınav yerine sayabilir. Yarıyıl sonu sınavına girme hakkını kazanan ve bu sınavlara mazeretli veya mazeretsiz girmeyen öğrencilerle, yarıyıl sonu sınavına girip başarısız duruma düşen öğrenciler bütünleme sınavına girer. Mazeretleri ilgili enstitü yönetim kurulunca haklı ve geçerli kabul edilen öğrenciler, giremedikleri ara sınav hakkını aynı dönem içinde kullanırlar. Bu derslerin başarı notunun hesaplanmasında mazeretli olduğu dönemin ara sınav puanları esas alınır.

Programın süresi bilimsel hazırlıkta geçen süre hariç, kayıt olduğu programa ilişkin derslerin verildiği dönemden başlamak üzere, her dönem için kayıt yaptırıp yaptırmadığına bakılmaksızın dört yarıyıl olup, program en çok altı yarıyılda tamamlanır. Dört yarıyıl sonunda öğretim planında yer alan kredili derslerini ve seminer dersini başarıyla tamamlayan ve tez savunmasında başarılı olan öğrenciler mezun olabilir.

Dersler yüz yüze ve uzaktan olmak üzere hibrit bir şekilde yürütülmektedir.

Adres: Ünye İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Devlet Sahil Yolu Gölevi Mahallesi, ÜNYE /Ordu PK:52300 Telefon: 0 452 323 86 96 Dahili: 3028

Bölümde 1 profesör, 4 doçent,2 yardımcı doçent ve 2 araştırma görevlisi kadrosunda öğretim elemanı bulunmaktadır. Programda yer alan öğrenciler bölümde ders veren öğretim üyeleri ile yakın çalışma yapma ve fakültede düzenlenen seminer ve konferanslara katılma imkanına sahip olacaklardır.


Program Çıktıları

1 İşletme alanı ile ilgili olarak kişinin mesleki yaşamda kullanılabilecek çağdaş ve güncel bilgilere ve ilgili literatürde geçerli olan teorik bilgiler
2 Alana ilişkin kavram ve yaklaşımları bilimsel yöntemlerle eleştirel bir gözle inceleyebilmek, verileri yorumlayabilmek ve değerlendirebilme
3 Bağımsız olarak çalışmalar yapabilme ve bunları yaparken etik kurallara dikkat etme
4 Bilgiye erişebilme ve bu amaçla kaynak araştırması yapabilme, veri tabanları ve diğer bilgi kaynaklarını kullanabilme becerisine sahip olabilme
5 Ortak çalışmalar yapabilme, kongre/sempozyum gibi etkinliklere katılarak alandaki diğer araştırmacılarla etkileşim içinde olabilme
6 Alanla ilgili edindiği teorik ve uygulamalı bilgileri yeni bilgiler üretmek için kullanabilme

Program Çıktıları - Türkiye Yüksek Öğretim Yeterlilikler Çerçevesi İlişkilendirme

TYYÇ
Program Çıktıları
1
2
3
4
5
6
BİLGİ
1
Program Çıktıları
 
 
 
 
 
 
2
Program Çıktıları
 
 
 
 
 
 
BECERİ
1
Program Çıktıları
 
 
 
 
 
 
2
Program Çıktıları
 
 
 
 
 
 
3
Program Çıktıları
 
 
 
 
 
 
YETKİNLİKLER ( Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği )
1
Program Çıktıları
 
 
 
 
 
 
2
Program Çıktıları
 
 
 
 
 
 
3
Program Çıktıları
 
 
 
 
 
 
YETKİNLİKLER ( Öğrenme Yetkinliği )
1
Program Çıktıları
 
 
 
 
 
 
YETKİNLİKLER ( İletişim ve Sosyal Yetkinlik )
1
Program Çıktıları
 
 
 
 
 
 
2
Program Çıktıları
 
 
 
 
 
 
3
Program Çıktıları
 
 
 
 
 
 
4
Program Çıktıları
 
 
 
 
 
 
YETKİNLİKLER ( Alana Özgü Yetkinlik )
1
Program Çıktıları
 
 
 
 
 
 
2
Program Çıktıları
 
 
 
 
 
 
3
Program Çıktıları
 
 
 
 
 
 

Müfredat

D : Ders U: Uygulama L: Laboratuvar
1. Dönem
Ders Kodu [DersinDili] Ders Adı Ders Türü [D] [U] [L] AKTS Rapor
İSL500 Türkçe UZMANLIK ALAN DERSİ Zorunlu 8 - - 30
İSL500T Türkçe TEZ DANIŞMANLIĞI Zorunlu - 1 - 30
İSL501 Türkçe SOSYAL BİLİMLERDE ARAŞTIRMA YÖNTEMLERİ Zorunlu 3 - - 5
İSL507 Türkçe ÖRGÜTSEL DAVRANIŞTA GÜNCEL KONULAR I Zorunlu 3 - - 5
İSL511 Türkçe DEĞİŞİM YÖNETİMİ VE ÖRGÜT GELİŞTİRME Zorunlu 3 - - 5
İSL515 Türkçe BOBİ FRS UYGULAMALARI Zorunlu 3 - - 5
İSL519 Türkçe STRATEJİK MALİYET YÖNETİMİ Zorunlu 3 - - 5
İSL527 Türkçe MALİ TABLOLAR VE MALİ ANALİZ Zorunlu 3 - - 5
İSL529 Türkçe FİNANSAL YÖNETİM I Zorunlu 3 - - 5
İSL533 Türkçe FİNANSAL PİYASALAR VE BORSA Zorunlu 3 - - 5
İSL539 Türkçe FİNANSAL ZAMAN SERİLERİ ANALİZİ Zorunlu 3 - - 5
İSL541 Türkçe ÜRETİM PLANLAMA VE KONTROL Zorunlu 3 - - 5
İSL543 Türkçe TÜKETİCİ DAVRANIŞLARI ANALİZİ Zorunlu 3 - - 5
İSL547 Türkçe STRATEJİK PAZARLAMA YÖNETİMİ Zorunlu 3 - - 5
İSL551 Türkçe VERİMLİLİK VE PERFORMANS Zorunlu 3 - - 5
Toplam 47 1 0 125
2. Dönem
Ders Kodu [DersinDili] Ders Adı Ders Türü [D] [U] [L] AKTS Rapor
İSL500S Türkçe SEMİNER Zorunlu - - - 25
İSL502 Türkçe STRATEJİK YÖNETİM Zorunlu 3 - - 5
İSL504 Türkçe ÇAĞDAŞ YÖNETİM YAKLAŞIMLARI Zorunlu 3 - - 5
İSL506 Türkçe ÖRGÜTSEL DAVRANIŞTA GÜNCEL KONULAR II Zorunlu 3 - - 5
İSL508 Türkçe GİRİŞİMCİLİK VE İŞ PLANI Zorunlu 3 - - 5
İSL510 Türkçe ULUSLARARASI İŞLETME YÖNETİMİ Zorunlu 3 - - 5
İSL512 Türkçe ÖRGÜT KURAMI Zorunlu 3 - - 5
İSL514 Türkçe TMS UYGULAMALARI Zorunlu 3 - - 5
İSL516 Türkçe MUHASEBE VAK'A ANALİZİ Zorunlu 3 - - 5
İSL522 Türkçe DENETİM Zorunlu 3 - - 5
İSL532 Türkçe STRATEJİK FİNANSAL YÖNETİM Zorunlu 3 - - 5
İSL536 Türkçe FİNANSAL MODELLEME Zorunlu 3 - - 5
İSL540 Türkçe İNOVASYON VE TEKNOLOJİ YÖNETİMİ Zorunlu 3 - - 5
İSL542 Türkçe LOJİSTİK VE TEDARİK ZİNCİRİNDE GÜNCEL ARAŞTIRMALAR Zorunlu 3 - - 5
İSL548 Türkçe PAZARLAMA ARAŞTIRMALARI VE UYGULAMALARI Zorunlu 3 - - 5
Toplam 42 0 0 95