GERİ DÖN

Yüksek Lisans Programları


SOSYAL BİLİMLER ENSTİTÜSÜ - İKTİSAT - - Tezli Yüksek Lisans


Program Tanımları

Program 13.08.2008 tarihinde açılmış olup 2008-2009 Akademik yılı Güz yarıyılından itibaren öğrenci alımına başlamıştır.

Ordu Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü İktisat Ana Bilim Dalını bitiren öğrenciler, İktisat yüksek lisans derecesi almaya hak kazanır.

Ordu Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü İktisat Anabilim Dalı, Yükseköğretim Kurulunca belirlenip onaylanan düzeyde lisansüstü program yürütür. Öğrenci Kabul ve Kayıt Esasları, Ordu Üniversitesi Lisansüstü Eğitim-Öğretim Yönetmeliği Üçüncü Bölümü’nde yer alan Lisansüstü Programlarda Kontenjanlar, Başvuru Şartları kısmında belirtilen esaslara göre düzenlenir. Bu yönetmelikte Tezli yüksek lisans programlarına başvuran adayların başvurularının değerlendirilmesi ve programa yerleştirilmesinde uygulanacak esaslar şunlardır: a) Tezli yüksek lisans programlarına başvuran adayların değerlendirilmesinde enstitü yönetim kurulu tarafından ilgili anabilim/anasanat dalı başkanlığının önerisi de dikkate alınarak her anabilim/anasanat dalı için en az üç, en çok beş asıl ve iki yedek üyeden oluşan bir aday değerlendirme jürisi ve değerlendirme yöntemi belirlenir. Aday değerlendirme jürisi, adayları ilanda belirtilen tarih, saat ve yerde yazılı/mülakat sınavına alarak 100 tam puan üzerinden değerlendirme yapar. Jüri başkanı, adayların yazılı/mülakat ve başarı puanlarını içeren tutanağı ve ilgili sınava ait evrakı ve/veya diğer belge ve kayıtları anabilim/anasanat dalı başkanlığı kanalıyla yazılı/mülakat tarihini izleyen en geç üç iş günü içerisinde enstitü müdürlüğüne iletir. b) Tezli yüksek lisans programlarına öğrenci kabulündeki değerlendirmede adayın başarı puanı: ALES puanının %50’si, lisans mezuniyet not ortalamasının %20’si, yazılı/mülakat sınavı puanının %20’si ve yabancı dil puanının %10’unun toplanması ile elde edilir. Bir adayın başarılı sayılabilmesi için yazılı/mülakat sınavından en az 50 puan almış olması, başarı puanının 100 tam puan üzerinden en az 60 olması gerekir. Bu taban puanın üstündeki adaylar, en yüksek puandan itibaren sıralanarak ilan edilen kontenjanlara göre ilgili programlara yerleştirilir. Çeşitli nedenlerle kayıt yaptırmayan adayların yerine, yedek listesindeki adaylara lisansüstü akademik takvimdeki süreler içerisinde puanlama sırasına göre kayıt hakkı tanınır. Başarı puanının eşitliği durumunda ALES puanı yüksek olan aday tercih edilir.

Ordu Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü İktisat Anabilim Dalı, Yükseköğretim Kurulunca belirlenip onaylanan düzeyde lisansüstü program yürütür. Öğrenci Kabul ve Kayıt Esasları, Ordu Üniversitesi Lisansüstü Eğitim-Öğretim Yönetmeliğinde yer alan Ders saydırma Madde 20 kısmında belirtilen esaslara göre düzenlenir. Buna göre; (1) Bir öğrencinin enstitüye kaydolmadan önce son beş yıl içinde yurt içi/yurt dışı yükseköğretim kurumlarından öğrenci olarak aldığı ve başarılı olduğu kredili lisansüstü derslerden kendi bilim/sanat alanı ile ilgili olanlar, danışmanının görüşü, anabilim/anasanat dalı başkanlığının teklifi ve enstitü yönetim kurulunun onaylaması şartıyla devam etmekte olduğu programa transfer edilebilir. (2) Karşılıklı değişim programları çerçevesinde yurt içi ve yurt dışındaki üniversitelerden alınan dersler, eğitim programında eşdeğer olan veya yerine sayılabilecek ders varsa bu derslerle birlikte adı ve kredisi ile öğrencinin not dökümüne işlenir.

İktisat yüksek lisans programı, Ordu Üniversitesi Lisansüstü Eğitim-Öğretim Yönetmeliğinde belirtilen koşul ve kurallar çerçevesinde faaliyetini sürdürür. İlgili yönetmeliğe aşağıdaki linkle ulaşılabilir. http://www.mevzuat.gov.tr/Metin.Aspx?MevzuatKod=8.5.23004&MevzuatIliski=0&sourceXmlSearch=ordu

Bu programın amacı öğrencinin bilimsel araştırma yaparak bilgilere erişme, bilgiyi değerlendirme ve yorumlama yeteneği kazanmasını sağlamaktır. Ordu Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü İktisat Anabilim dalı bünyesinde 4 Bilim Dalı (İktisat Teorisi, İktisadi Gelişme ve Uluslar arası İktisat, İktisat Tarihi, İktisat Politikası) bulunmakta ve bu Anabilim Dalları bünyesinde 1 Doçent ve 6 Yardımcı Doçent ile yüksek lisans öğrencilerinin eğitim – öğretim faaliyetleri sürdürülmektedir. Ordu Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsünde İktisat eğitimi, iki temel süreci kapsamaktadır. Bunlardan birincisi iş yaşamında kullanılacak ekonomik ilke ve araçların öğretilmesi ve böylece hızla değişen küresel koşullar karşısında başarılı olmaya çalışan ekonomik birimlerin gereksinimi olan kaliteli iş gücünün yetiştirilmesidir. İkincisi ise, insan yaşamının her alanında yararlı olabilecek olan sistemli ve bağımsız düşünme yeteneğini geliştirmek ve öğrencilere iktisadi konularda bilimsel disiplin kazandırmaktır.

Öncelikli amaç, özgün araştırmalar yaparak İktisat Anabilim dalının gelişmesine katkıda bulunacak akademisyenler yetiştirmektir. Bunun yanında İktisat yüksek lisans mezunları, kamu ve özel sektörde çok çeşitli istihdam olanaklarına sahiptirler. Çeşitli bakanlıklar tarafından açılan müfettiş, denetçi ve uzman yardımcılığı sınavlarına girebilir, devlet ve özel sektöre ait bankalarda, işletmelerde, araştırma kuruluşlarında istihdam edilebilirler.

Programdan mezun olan öğrenciler, Yüksek Öğretim Kurulunun (YÖK) belirlemiş olduğu sınavlardan gereken puanı almış ve yine YÖK’ün belirlemiş olduğu diğer şartlara uygunluk gösterebilmiş ise sosyal bilimler alanlarının çoğunda doktora programlarına başvurabilir.

İktisat yüksek lisans programı, Ordu Üniversitesi Lisansüstü Eğitim-Öğretim Yönetmeliğinde belirtilen usullere göre sınav tarihlerini belirler ve belirtilen ölçme ve değerlendirme kriterlerime uygun olarak sınav sonuçlarını açıklar. İlgili yönetmeliğe aşağıdaki linkle ulaşılabilir. http://www.mevzuat.gov.tr/Metin.Aspx?MevzuatKod=8.5.23004&MevzuatIliski=0&sourceXmlSearch=ordu

İktisat yüksek lisans programı, Ordu Üniversitesi Lisansüstü Eğitim-Öğretim Yönetmeliğinde belirtilen mezuniyet koşullarına göre öğrencinin mezun durumuna gelip gelmediği belirlenmektedir. İlgili yönetmelik aşağıdaki linkten ulaşılabilir. http://www.mevzuat.gov.tr/Metin.Aspx?MevzuatKod=8.5.23004&MevzuatIliski=0&sourceXmlSearch=ordu

0

Adres: Ünye İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi, İktisat Bölümü, Gölevi mevki, No:303 52300 Ünye/ORDU Tel: 0452 3238255/3232493 Fax: 0452 3238256

Anabilim dalımız öğrencileri, Ünye İktisadi ve idari Bilimler Fakültesi'nin olanaklarından faydalanabilmektedir. Fakültemiz içerisinde idare binası, sosyal tesisler (Konferans salonu, yemekhane, öğrenci kantini) ve içinde derslikler ile öğretim elemanı bürolarının bulunduğu hizmet binasından oluşmaktadır. Konferans salonu 250 kişi kapasiteli olup, her türlü etkinliğe cevap verebilecek niteliktedir. Derslik binasının içinde 14 adet dershane, 1 kütüphane ve okuma salonu bulunmaktadır. Yerleşke, deniz ve devlet sahil yolu kenarında konumlanmış olup içinde ayrıca amfi tiyatro, voleybol ve basketbol sahaları ile oturma alanları mevcut bulunmaktadır. Fakültemiz Ünye’ye 5 km mesafede olup, gerek Ordu, gerekse Samsun yönüne ulaşım düzenli olarak işlemektedir. Ayrıca üniversitemizde çeşitli kulüpler bulunmaktadır. Öğrenci ilgi alanı doğrultusunda bunlara yönlenebilmektedir. Çeşitli konularda düzenlenen sempozyum, kongre ve paneller ile fakültemize davet edilen konuşmacılar aracılığıyla, öğrencilerimizin aldıkları teorik bilginin yanı sıra uygulamayı da yakından takip edebilmeleri sağlanmaktadır.


Program Çıktıları

1 Proje hazırlayabilme, bağımsız davranabilme, inisiyatif alabilme ve yaratıcılık becerisi sergileyebilme.
2 Temel iktisadi kavramları, teorileri ve yöntemleri tanımlayabilme ve değerlendirebilme.
3 İktisadi sistemleri, karar mekanizmalarını, politikaları ve sorunları tanımlayabilme ve bunlar hakkında yorum yapabilme.
4 İktisadi sorunlar karşısında temel düzeyde politika önerileri sunabilme.
5 İktisadi karar birimlerinin ekonomi içerisindeki rollerini açıklayabilme.
6 Yenilik, yaratıcılık ve teknoloji kavramlarının dinamik küresel ekonomi içerisindeki rolünü tanımlayabilme.
7 Gelecekteki istihdam olanakları ve çalışma ortamı için faydalı olabilecek beceriler gösterme.
8 Matematiksel, istatistiksel ve ekonometrik analiz araçlarını iktisadi sorunlara uygulayabilme.
9 İktisadi büyüme, iktisadi kalkınma ve verimlilik sorunlarını temel düzeyde açıklayabilme ve yorumlayabilme.
10 Ulusal ve uluslararası ekonomik göstergeleri ve gelişmeleri takip edebilme, iktisat bilgi ve yöntemlerini farklı alanlarda kullanabilme.
11 Disiplin içi ve disiplinler arası takım çalışması yapabilme.
12 Sözlü ve yazılı iletişim kurabilme, problem çözebilme ve bilgi teknolojilerini kullanabilme.
13 İktisadi ve sosyal olayları tarihsel bir perspektif çerçevesinde yorumlayabilme.
14 Gelir dağılımı ve yoksulluk sorunlarını temel düzeyde açıklayabilme ve nedenlerini irdeleyebilme.

Program Çıktıları - Türkiye Yüksek Öğretim Yeterlilikler Çerçevesi İlişkilendirme

TYYÇ
Program Çıktıları
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
BİLGİ
1
Program Çıktıları
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
2
Program Çıktıları
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
BECERİ
1
Program Çıktıları
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
2
Program Çıktıları
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
3
Program Çıktıları
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
YETKİNLİKLER ( Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği )
1
Program Çıktıları
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
2
Program Çıktıları
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
3
Program Çıktıları
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
YETKİNLİKLER ( Öğrenme Yetkinliği )
1
Program Çıktıları
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
YETKİNLİKLER ( İletişim ve Sosyal Yetkinlik )
1
Program Çıktıları
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
2
Program Çıktıları
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
3
Program Çıktıları
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
4
Program Çıktıları
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
YETKİNLİKLER ( Alana Özgü Yetkinlik )
1
Program Çıktıları
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
2
Program Çıktıları
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
3
Program Çıktıları
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Müfredat

D : Ders U: Uygulama L: Laboratuvar
1. Dönem
Ders Kodu [DersinDili] Ders Adı Ders Türü [D] [U] [L] AKTS Rapor
İKT600-16 Türkçe UZMANLIK ALAN DERSİ Zorunlu 8 - - 30
İKT600T-16 Türkçe TEZ DANIŞMANLIĞI Zorunlu - 1 - 30
İKT601 Türkçe MİKRO İKTİSADİ ANALİZ Zorunlu 3 - - 5
İKT603 Türkçe PARA TEORİSİ Zorunlu 3 - - 5
İKT605 Türkçe İKTİSADİ DÜŞÜNCENİN EVRİMİ Zorunlu 3 - - 5
İKT607 Türkçe KALKINMA VE BÜYÜME TEORİLERİ Zorunlu 3 - - 5
İKT609 Türkçe İKTİSADİ POLİTİKALAR VE UYGULAMALARI Zorunlu 3 - - 5
İKT611 Türkçe SOSYAL BİLİMLERDE YÖNTEM Zorunlu 3 - - 5
İKT613-21 Türkçe KALKINMA EKONOMİSİ Zorunlu 3 - - 5
İKT615 Türkçe EKONOMİK ENTEGRASYON TEORİSİ     Zorunlu 3 - - 5
İKT617-21 Türkçe KÜRESELLEŞME VE DÜNYA EKONOMİSİ Zorunlu 3 - - 5
İKT619 Türkçe DEVLET VE EKONOMİ Zorunlu 3 - - 5
İKT621 Türkçe KÜRESEL MALİ VE EKONOMİK KURUMLAR Zorunlu 3 - - 5
İKT623 Türkçe ULUSLARARASI İKTİSAT TEORİSİ Zorunlu 3 - - 5
İKT625 Türkçe GIDA VE TARIM PİYASALARININ ANALİZİ Zorunlu 3 - - 5
İKT627 Türkçe UYGULAMALI EKONOMETRİ Zorunlu 3 - - 5
İKT629 Türkçe BİLGİ TOPLUMU VE EKONOMİK KALKINMA Zorunlu 3 - - 5
İKT631 Türkçe İKTİSADİ MODELLER Zorunlu 3 - - 5
İKT633 Türkçe DÜNYA'DA VE TÜRKİYE'DE BİLİM VE TEKNOLOJİ POLİTİKALARI Zorunlu 3 - - 5
İKT635 Türkçe FİNANSAL İKTİSADİ ANALİZ Zorunlu 3 - - 5
İKT643 Türkçe TARIM İKTİSADI Zorunlu 3 - - 5
İKT649 Türkçe KRİZ TEORİLERİ VE EKONOMİK KRİZLER Zorunlu 3 - - 5
Toplam 68 1 0 160
2. Dönem
Ders Kodu [DersinDili] Ders Adı Ders Türü [D] [U] [L] AKTS Rapor
İKT600S-16 Türkçe SEMİNER Zorunlu - - - 25
İKT602 Türkçe MAKRO İKTİSADİ ANALİZ Zorunlu 3 - - 5
İKT604 Türkçe PARA POLİTİKASI VE MERKEZ BANKACILIĞI Zorunlu 3 - - 5
İKT606 Türkçe TÜRKİYE'DE GELİŞME DÜŞÜNCESİNİN EVRİMİ Zorunlu 3 - - 5
İKT608 Türkçe BÜYÜME VE KALKINMA STRATEJİLERİ Zorunlu 3 - - 5
İKT610 Türkçe TÜRK İKTİSAT POLİTİKALARINDAKİ GELİŞMELER Zorunlu 3 - - 5
İKT612 Türkçe İKTİSATTA YÖNTEM Zorunlu 3 - - 5
İKT614 Türkçe AVRUPA BİRLİĞİ VE TÜRKİYE’NİN KARŞILAŞTIRMALI EKONOMİK YAPISI     Zorunlu 3 - - 5
İKT618 Türkçe TÜRKİYE EKONOMİSİ VE GÜNCEL SORUNLAR Zorunlu 3 - - 5
İKT620 Türkçe TÜRKİYE EMEK PİYASASI VE İSTİHDAM POLİTİKASI ANALİZİ Zorunlu 3 - - 5
İKT624 Türkçe DÜNYADA VE TÜRKİYE’DE TARIM POLİTİKALARININ GELİŞİMİ Zorunlu 3 - - 5
İKT626 Türkçe UYGULAMALI EKONOMETRİ ANALİZİ Zorunlu 3 - - 5
İKT628 Türkçe ULUSLARARASI FİNANS Zorunlu 3 - - 5
İKT630 Türkçe ULUSLARARASI İKTISAT POLİTİKASİ Zorunlu 3 - - 5
İKT632 Türkçe POLİTİK EKONOMİ Zorunlu 3 - - 5
İKT634 Türkçe TOPLUMSAL CİNSİYET VE EKONOMİ Zorunlu 3 - - 5
İKT636 Türkçe EKONOMİK KALKINMA VE ALTERNATİF EKONOMİLER Zorunlu 3 - - 5
İKT638 Türkçe FİYAT TEORİSİ VE UYGULAMALARI Zorunlu 3 - - 5
İKT640 Türkçe PİYASALAR VE REKABET Zorunlu 3 - - 5
İKT644 Türkçe SANAYİ İKTİSADI Zorunlu 3 - - 5
İKT648 Türkçe ÇEVRE VE DOĞAL KAYNAKLAR EKONOMİSİ Zorunlu 3 - - 5
Toplam 60 0 0 125