GERİ DÖN

Ders Öğretim Planı


Dersin Kodu Dersin Adı Dersin Türü Yıl Yarıyıl AKTS
SÖB7001 BİLGİSAYAR ORTAMINDA İLERİ İSTATİSTİK UYGULAMALARI Ders 1 1 5.00

Doktora


Türkçe


Öğrencilerin yürütecekleri bilimsel araştırmalar kapsamında kullanmaları gereken istatistik analizlere doğru olarak karar verme, uygulama ve yorumlama konusunda gerekli bilgi, beceri ve yeterliklere sahip olmalarını sağlamak.


Dr. Öğretim Üyesi Hayriye Gül Kuruyer


1 SPSS programlarınnda değişkenkenleri tanımlayabilme. Tanımlayıcı istatistikleri hesaplayabilme. Parametrik testlerin nerelerde kullanıllacağınana karar verebilme. Parametrik testleri hesaplayabilme. Non-Parametrik testlerin nerelerde kullanılacagğına karar verebilme. Non-Parametrik testleri hesaplayabilme. Korelasyon analizi yapabilme. Varyans analizlerini yapabilme. Regresyon analizlerini yapabilme. Geçerlilik ve güvenirlik analizlerini yapabilme. Bir ölçme aracı geliştirme sürecinin gerektirdiği tüm işlemleri gerçekleştirebilme.

Birinci Öğretim


Dersin ön koşulu bulunmamaktadır.


[Yok]


Temel istatistiksel kavramlar ve hesaplamalar. İstatistiksel hesaplamaların ön koşul gereklilikleri ve varsayımları. Parametrik ve Non-Parametrik analizlerin uygulanışları. Ölçme araçlarının geliştirilme süreçleri.


Hafta Teorik Uygulama Laboratuvar
1 1. Hafta SPSS programlarında değişkenleri tanımlama. 2. Hafta Tanımlayıcı istatistiklerin hesaplanması ve Grafikler. 3. Hafta Parametrik Testler. 4. Hafta Parametrik Testler. 5. Hafta Non-Parametrik Testler. 6. Hafta Non-Parametrik Testler. 7. Hafta Korelasyon Analizi. 8. Hafta Varyans Analizleri. 9. Hafta Varyans Analizleri +Ara sınav 10. Hafta Kovaryans Analizi. 11. Hafta Basit Doğrusal Regrasyon Analizi. 12. Hafta Çoklu Doğrusal Regrasyon Analizi. 13. Hafta Faktör Analizi. 14. Hafta Geçerlik ve Güvenirlik Analizi. 15. Hafta Geçerlik ve Güvenirlik Analizi. 16. Hafta Değerlendirme. Ders kapsamına giren tüm analizlerin SPSS programında uygulanışı.

Ulusal ve uluslararası yayınevlerince “İleri İstatistik” konusu kapsamına giren tüm kitaplar.



Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri 40
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri 60

Yok


Etkinlikler Sayısı Süresi (saat) Toplam İş Yükü (saat)
Ara Sınav 1 80 80
Final Sınavı 1 80 80
Toplam İş Yükü (saat) 160

[PC] 1 [PC] 2 [PC] 3 [PC] 4 [PC] 5 [PC] 6
[OC] 1 5 5 5 5 5 5
* Katkı Düzeyi : 1 Çok düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 Çok yüksek