GERİ DÖN

Ders Öğretim Planı


Dersin Kodu Dersin Adı Dersin Türü Yıl Yarıyıl AKTS
CEK533 YENİ ÜRETİM SİSTEMLERİ VE ÇALIŞMA İLİŞKİLERİ Ders 1 1 5.00

Yüksek Lisans


Türkçe


Fordist ve Taylorist yapılanma, mikro/makro fordizm, sosyo-teknik sistem, yenilikçi üretim ve yönetim yaklaşımı, yalın üretim organizasyonu ve örgütlenmesi, sendikal yapı - birey ve kolektif anlayış etkileşimi, sendikal örgütlenme ve insan kaynakları yapılanması, farklı cephelerden tartışabilmek.


YRD.DOÇ.DR.ÇAĞATAY EDGÜCAN ŞAHİN


1 Fordist-Taylorist üretim yönetim sisteminin varsayımlarını yönetim kuramları ile ilişkilendirerek tartışır ve üretim-yönetim örgütlenmesinin etkileşimini emek açısından değerlendirebilir.
2 Üretim organizasyonundaki değişim dinamiklerinin çalışma ilişkileri üzerindeki etkilerini açıklar ve tartışır.
3 Yeni yönetim tekniklerinin varsayımlarını açıklar ve sosyo-teknik sistem açısından rolünü ve yeniliğini değerlendirebilir.
4 Mikro Fordism dinamiklerini çözümler ve makro Fordist yapıda dinamiklerin rolünü tartışır.
5 Üretim ve yönetim tekniklerinin işgücünün etkin kullanımı bağlamında temel dayanaklarını tartışır ve çalışma ilişkileri açısından eleştirel bakış açısıyla yorumlar.


Yok


Yok


Fordist ve Taylorist yapılanma, mikro/makro fordizm, toplam kalite yönetimi, yenilikçi üretim ve yönetim yaklaşımı,küreselleşmenin endüstri ilişkileri sistemine yansımaları, emek ve üretimin yapısında değişim, yalın üretim organizasyonu ve örgütlenmesi, sendikal yapı - birey ve kolektif anlayış etkileşimi, sendikal örgütlenme ve insan kaynakları yapılanması, farklı cephelerden tartışılmaktadır.


Hafta Teorik Uygulama Laboratuvar
1 Klasik ve davranışsal yönetim ve organizasyon kuramları ile modern organizasyon kuramının günümüz üretim ve yönetim organizasyonu açısından etki değerinin/geçerliliğinin tartışılması ve bu kuramların günümüze yansıyan kavramlarının değerlendirilmesi.
2 Klasik ve davranışsal yönetim ve organizasyon kuramları ile modern organizasyon kuramının günümüz üretim ve yönetim organizasyonu açısından etki değerinin/geçerliliğinin tartışılması ve bu kuramların günümüze yansıyan kavramlarının değerlendirilmesi.
3 Üretim ve yönetim organizasyonunda toplam kalite yönetimi, dış kaynaklarla üretim ve yönetim, şebeke organizasyon, üretim sürecinin parçalı entegrasyonu gibi güncel kavram ve uygulamaların değerlendirilmesi ve etkilerinin çalışma ilişkileri açısından tartışılması.
4 Mikro ve makro Fordist örgütlenmenin tartışılması ve günümüze yansımalarının değerlendirilmesi.
5 "Karakter Aşınması" adlı kitabın, Fordist-Taylorist üretim ve yönetim organizasyonu bağlamında tartışılması ve günümüz çalışma ilişkileri açısından etki değerinin/geçerliliğinin değerlendirilmesi.
6 Bölgesel ve küresel bağlamda rekabet ve rekabet üstünlüğünün değişen kaynağı olarak "insan"/"emek" faktörünün rolünün ve değerinin tartışılması.
7 Üretim ve yönetim organizasyonunda farklı yaklaşımlar olarak; İsveç sosyoteknik sistemin, İtalyan esnek uzmanlaşma modelinin, Alman ürün çeşitliliği ve yüksek kalite modelinin ve Japon yalın üretim organizasyonunun tartışılması.
8 Yalın üretim organizasyonu ve "Japonlaşma eğilimi" kavramı ile Fordist-Taylorist üretim ve yönetim organizasyonun "farklılığı" ve "aynılığı" üzerine karşılaştırmalı değerlendirme yapılması.
9 ARA SINAV
10 Grup çalışmalarının sunumları ve tartışılması.
11 Sendikal yapı ve politikaların, değişen üretim ve yönetim organizasyonu açısından tartışılması ve insan kaynakları yönetimi karşıtlığının içerik bağlamında değerlendirilmesi.
12 Sendikal yapı ve politikaların, değişen üretim ve yönetim organizasyonu açısından tartışılması ve insan kaynakları yönetimi karşıtlığının içerik bağlamında değerlendirilmesi.
13 Sendikal yapı ve politikaların, değişen üretim ve yönetim organizasyonu açısından tartışılması ve insan kaynakları yönetimi karşıtlığının içerik bağlamında değerlendirilmesi.
14 Grup çalışmalarının sunumları ve tartışılması.
15 Üretim ve yönetim tekniklerinin "yeniliği" üzerine değerlendirme ve görüş oluşturulması.
16 FİNAL SINAVI

Karakter Aşınması, Richard Sennett, Ayrıntı Yayınları, İstanbul, 2002. İşletme Yöneticiliği, Tamer Koçel, Beta Yayınevi, 13. Basım, İstanbul, 2011. Küreselleşme Sürecinde İnsan Kaynağı, Ahmet Selamoğlu, TÜHİS Yayını, İstanbul, 1998. Handbook of Human Resource Management, G. R. Ferris, S. D. Rosen, D. T. Barnum, Blackwell HRM, Reprint 1996.



Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri 40
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri 60

Yok


Etkinlikler Sayısı Süresi (saat) Toplam İş Yükü (saat)
Ara Sınav 1 1 1
Final Sınavı 1 1 1
Derse Katılım 14 3 42
Bireysel Çalışma 14 2 28
Ara Sınav İçin Bireysel Çalışma 8 2 16
Final Sınavı içiin Bireysel Çalışma 14 3 42
Rapor 7 1 7
Toplam İş Yükü (saat) 137

[PC] 1 [PC] 2 [PC] 3 [PC] 4 [PC] 5 [PC] 6 [PC] 7 [PC] 8 [PC] 9 [PC] 10 [PC] 11
[OC] 1 5 5 4 4 5
[OC] 2 4 5 5 5 4
[OC] 3 5 4 4 4 4
[OC] 4 4 4 4 4 5
[OC] 5 5 4 4 4 5
* Katkı Düzeyi : 1 Çok düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 Çok yüksek