Dersin Kodu | Dersin Adı | Dersin Türü | Yıl | Yarıyıl | AKTS |
---|---|---|---|---|---|
BİH.BTB4052010251 | BALIKÇILIK YÖNETİMİ | Ders | 0 | 0 | 3.00 |
Yüksek Lisans
Türkçe
Balıkçılık yönetim teknikleri, yönetimdeki sorunları değerlendirmek, balıkçılık ekonomisi ve öğrencilerin balıkçılık yönetiminde biyolojik, ekonomik ve sosyal değerlendirme yapmaları ve kararlar verebilmeleri için gerekli balıkçılık bilgilerinin öğretilmesi amaçlanmıştır.
1 | Balıkçılık yönetiminin Türkiye ve dünyadaki konumunu öğrenir. |
2 | Balıkçılık faaliyetlerinin ve kaynaklarının sürdürülebilirliği hakkında bilgilenir. |
3 | Balık stokları ve bu stoklarda meydana gelen değişimler hakkında fikir sahibi olur. |
Yok
Yok
Türkiye ve dünyada balıkçılık kaynakları, mevcut durum, sektördeki gelişmeler, balıkçılık yönetiminin tanımı ve işlevi, hedefleri, kapsamı ve gelişme süreci, Türkiye’deki Balıkçılık Yönetimi Uygulamaları, Kaynakların korunması, Avcılığın düzenlenmesi ve kontrolü, Avrupa Birliği Ortak Balıkçılık Politikasına Entegrasyon, Avrupa Birliği Ortak Balıkçılık Politikası(OBP), Balıkçılık yönetiminde temel faktörler, avlama filosunun büyüklüğü-avlama gücü, sektöre uygulanan destek ve teşvikler, sektördeki rekabet, balıkçılık faaliyetinin ve kaynakların sürdürülebilirliği, balıkçılık yönetiminde avcılığı düzenleme stratejileri, uluslararası balıkçılık kaynakları ve yönetimi.
Hafta | Teorik | Uygulama | Laboratuvar |
---|---|---|---|
1 | Giriş ve konunun önemi | ||
2 | Balıkçılık yönetiminin amacı | ||
3 | Balıkçılığın genel durumu ve incelenmesi | ||
4 | Balıkçılık ve modelleri | ||
5 | Avcılık filosu ve aşırı avcılık | ||
6 | Balık stokları ve ekosistem | ||
7 | Stoklarda gözlenen dalgalanmalar | ||
8 | Balıkçılığı düzenlemede kullanılan modeller | ||
9 | Arasınav | ||
10 | Düzenleme stratejileri ve teknikleri | ||
11 | Optimum balıkçılık | ||
12 | Türkiye ve dünyadaki balıkçılık | ||
13 | Balıkçılıkta veri kaynakları | ||
14 | Avrupa birliği ortak balıkçılık politikası | ||
15 | Balıkçılık sektörüne uygulanan destek ve teşvikler | ||
16 | Dönem sonu sınavı |
Sağlam. E., N., 2010. Balıkçılık Yönetimi. Basılmamış ders notları. İlave Kaynak Celikkale, M., S., Düzgüneş, E., Okumuş, I.,. Türkiye Su ürünleri Sektörü ve Avrupa Birliği ile Entegrasyonu. ITO. İstanbul, 1999.. Celikkale, M., S., Düzgüneş, E., Okumuş, I.,. Türkiye Su Ürünleri Sektörü. ITO. İstanbul, 1999 FAO Technical Guidelines for Responsible Fisheries-fishing operations-1.Rome, 1996. FAO Technical Guidelines for Responsible Fisheries-fishing operations-1. Suppl. 1-1.Vessel monitoring systems. Rome, 1998.
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri | 40 | |
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri | 60 |
Yok
Etkinlikler | Sayısı | Süresi (saat) | Toplam İş Yükü (saat) |
---|---|---|---|
Ara Sınav | 1 | 1 | 1 |
Final Sınavı | 1 | 1 | 1 |
Derse Katılım | 14 | 2 | 28 |
Ara Sınav İçin Bireysel Çalışma | 10 | 3 | 30 |
Final Sınavı içiin Bireysel Çalışma | 10 | 3 | 30 |
Toplam İş Yükü (saat) | 90 |
[PC] 1 | [PC] 2 | [PC] 3 | [PC] 4 | [PC] 5 | [PC] 6 | [PC] 7 | [PC] 8 | [PC] 9 | [PC] 10 | [PC] 11 | [PC] 12 | |
[OC] 1 | 5 | 3 | 5 | 2 | 4 | 2 | 3 | 4 | 3 | 3 | 3 | 3 |
[OC] 2 | 4 | 3 | 5 | 3 | 4 | 2 | 3 | 3 | 3 | 3 | 3 | 3 |
[OC] 3 | 5 | 3 | 4 | 3 | 3 | 2 | 3 | 3 | 3 | 3 | 3 | 2 |