GERİ DÖN

Ders Öğretim Planı


Dersin Kodu Dersin Adı Dersin Türü Yıl Yarıyıl AKTS
BİH.BTB4052010251 BALIKÇILIK YÖNETİMİ Ders 0 0 3.00

Yüksek Lisans


Türkçe


Balıkçılık yönetim teknikleri, yönetimdeki sorunları değerlendirmek, balıkçılık ekonomisi ve öğrencilerin balıkçılık yönetiminde biyolojik, ekonomik ve sosyal değerlendirme yapmaları ve kararlar verebilmeleri için gerekli balıkçılık bilgilerinin öğretilmesi amaçlanmıştır.



1 Balıkçılık yönetiminin Türkiye ve dünyadaki konumunu öğrenir.
2 Balıkçılık faaliyetlerinin ve kaynaklarının sürdürülebilirliği hakkında bilgilenir.
3 Balık stokları ve bu stoklarda meydana gelen değişimler hakkında fikir sahibi olur.


Yok


Yok


Türkiye ve dünyada balıkçılık kaynakları, mevcut durum, sektördeki gelişmeler, balıkçılık yönetiminin tanımı ve işlevi, hedefleri, kapsamı ve gelişme süreci, Türkiye’deki Balıkçılık Yönetimi Uygulamaları, Kaynakların korunması, Avcılığın düzenlenmesi ve kontrolü, Avrupa Birliği Ortak Balıkçılık Politikasına Entegrasyon, Avrupa Birliği Ortak Balıkçılık Politikası(OBP), Balıkçılık yönetiminde temel faktörler, avlama filosunun büyüklüğü-avlama gücü, sektöre uygulanan destek ve teşvikler, sektördeki rekabet, balıkçılık faaliyetinin ve kaynakların sürdürülebilirliği, balıkçılık yönetiminde avcılığı düzenleme stratejileri, uluslararası balıkçılık kaynakları ve yönetimi.


Hafta Teorik Uygulama Laboratuvar
1 Giriş ve konunun önemi
2 Balıkçılık yönetiminin amacı
3 Balıkçılığın genel durumu ve incelenmesi
4 Balıkçılık ve modelleri
5 Avcılık filosu ve aşırı avcılık
6 Balık stokları ve ekosistem
7 Stoklarda gözlenen dalgalanmalar
8 Balıkçılığı düzenlemede kullanılan modeller
9 Arasınav
10 Düzenleme stratejileri ve teknikleri
11 Optimum balıkçılık
12 Türkiye ve dünyadaki balıkçılık
13 Balıkçılıkta veri kaynakları
14 Avrupa birliği ortak balıkçılık politikası
15 Balıkçılık sektörüne uygulanan destek ve teşvikler
16 Dönem sonu sınavı

Sağlam. E., N., 2010. Balıkçılık Yönetimi. Basılmamış ders notları. İlave Kaynak Celikkale, M., S., Düzgüneş, E., Okumuş, I.,. Türkiye Su ürünleri Sektörü ve Avrupa Birliği ile Entegrasyonu. ITO. İstanbul, 1999.. Celikkale, M., S., Düzgüneş, E., Okumuş, I.,. Türkiye Su Ürünleri Sektörü. ITO. İstanbul, 1999 FAO Technical Guidelines for Responsible Fisheries-fishing operations-1.Rome, 1996. FAO Technical Guidelines for Responsible Fisheries-fishing operations-1. Suppl. 1-1.Vessel monitoring systems. Rome, 1998.



Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri 40
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri 60

Yok


Etkinlikler Sayısı Süresi (saat) Toplam İş Yükü (saat)
Ara Sınav 1 1 1
Final Sınavı 1 1 1
Derse Katılım 14 2 28
Ara Sınav İçin Bireysel Çalışma 10 3 30
Final Sınavı içiin Bireysel Çalışma 10 3 30
Toplam İş Yükü (saat) 90

[PC] 1 [PC] 2 [PC] 3 [PC] 4 [PC] 5 [PC] 6 [PC] 7 [PC] 8 [PC] 9 [PC] 10 [PC] 11 [PC] 12
[OC] 1 5 3 5 2 4 2 3 4 3 3 3 3
[OC] 2 4 3 5 3 4 2 3 3 3 3 3 3
[OC] 3 5 3 4 3 3 2 3 3 3 3 3 2
* Katkı Düzeyi : 1 Çok düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 Çok yüksek