GERİ DÖN

Ders Öğretim Planı


Dersin Kodu Dersin Adı Dersin Türü Yıl Yarıyıl AKTS
FBT683-14 SU ÜRÜNLERİNDE GIDA MİKROBİYOLOJİSİ Ders 1 1 6.00

Yüksek Lisans


Türkçe


Bu dersin sonunda öğrenci gıda mikrobiyolojisinin temel esaslarını öğrenecektir. Su ürünlerindeki çeşitli gıda patojenleri ve su ürünlerinde bozulmaya neden mikroorganizmalarının önemli özelliklerini, tespitini ve tanımlanmasını öğrenecektir. Ayrıca su ürünleri gıda muhafaza yöntemleri ve temel ilkeleri konularında bilgi sahibi olacaktır.


Bölüm Öğretim Üyeleri


1 Su ürünlerindeki mikroorganizmaları tanımlar
2 Gıda bozulmalarının nedenlerini anlar
3 Su ürünlerinde mikrobiyal gelişmeyi etkileyen iç ve dış faktörler açıklar.
4 Su ürünü bozulmalarının nedenlerini ve farklı tip gıda kaynaklı hastalıkları bilir.
5 Gıda koruma metotlarını anlar.


Yok


Yok


Gıda mikrobiyolojisinin önemi, Su ürünleri için önemli olan bozulmadan sorumlu mikroorganizmalar ve patojenler, bu mikroorganizmaların kontaminasyon kaynakları, kontaminasyonu önleme metotları, bu mikroorganizmaların gelişimini etkileyen faktörler, su ürünleri kaynaklı hastalık ve zehirlenmeler, korunma yolları, gıda muhafaza yöntemleri


Hafta Teorik Uygulama Laboratuvar
1 Gıda mikrobiyolojisine giriş
2 Su ürünlerinde bozulmadan sorumlu mikroorganizmalar
3 Su ürünlerinde bozulmadan sorumlu mikroorganizmalar
4 Su ürünlerinde mikrobiyal gelişme
5 Mikrobiyal su ürünü bozulmaları
6 Su ürünlerinde mikroorganizmaların tespiti
7 Su ürünlerinde mikroorganizmaların kontrolü
8 Ara sınav
9 Su ürünleri mikrobiyolojisinde hızlı test metotları
10 Mikrobiyal kontaminasyonu önlemede kullanılan yeni teknikler
11 Su ürünleri tüketimi ile meydana gelen mikrobiyal kaynaklı hastalık ve zehirlenmeler
12 Su ürünlerinde gıda güvenliğinin sağlanması
13 Su ürünleri gıda mikrobiyolojisinin önemi
14 Gıda mikrobiyolojisinde yasal düzenlemelere bakış
15 Genel tekrar
16 Dönem sonu sınavı

Jay, J. M. and Loesneer, M. J. and D. A. Golden, 2005; Modern Food Microbiology, Springer Pub., 7th Edit. Ders sunuları ve konu ile ilgili makaleler



Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri 40
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri 60

Yok


Etkinlikler Sayısı Süresi (saat) Toplam İş Yükü (saat)
Ara Sınav 1 2 2
Final Sınavı 1 2 2
Derse Katılım 12 3 36
Makale Kritik Etme 10 3 30
Ödev Problemleri için Bireysel Çalışma 10 2 20
Ara Sınav İçin Bireysel Çalışma 10 4 40
Final Sınavı içiin Bireysel Çalışma 10 5 50
Toplam İş Yükü (saat) 180

[PC] 1 [PC] 2 [PC] 3 [PC] 4 [PC] 5 [PC] 6 [PC] 7 [PC] 8 [PC] 9 [PC] 10 [PC] 11 [PC] 12
[OC] 1 3 3 4 3 2 3 3 3 3 3 3 3
[OC] 2 3 3 3 4 3 4 3 4 3 3 4 4
[OC] 3 4 3 3 3 4 4 3 4 4 3 3 3
[OC] 4 3 4 3 3 4 3 3 3 3 3 3 3
[OC] 5 3 3 3 3 3 3 2 3 3 3 3 3
* Katkı Düzeyi : 1 Çok düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 Çok yüksek