GERİ DÖN

Ders Öğretim Planı


Dersin Kodu Dersin Adı Dersin Türü Yıl Yarıyıl AKTS
FBT615 SALMONİD YETİŞTİRİCİLİĞİ Ders 1 1 6.00

Yüksek Lisans


Türkçe


Salmonidae Familyasına ait yetiştiriciliği yapılan türlerin biyolojisi ve yetiştiricilik tekniklerini bilmek; hastalık, beslenme ve çevre isteklerini öğretmektir.


Asst. Prof. Dr. Serkan SAYGUN


1 Salmonidler hakkında ayrıntılı biyolojik ve ekolojik bilgiyi öğrenir.
2 Salmonid yetiştiriciliğinin temel ilkelerini bilir.
3 Salmonid türlerinin kültüre alma tekniklerini öğrenir.
4 Salmonid yetiştiricliği üzerine çalışmalar yapabilir.


Yok


Yok


Salmonid Yetiştiriciliği dersinde genel Salmonid taksonomisi, biyolojisi, anatomisi ve yetiştiriciliği yapılan türlerin üreme biyolojisi, anaç teminleri, yumurta alımı, yabanıl türlerin kültüre alınmaları, smolt üretimi, deniz ve tatlı su kafeslerinde yetiştirme teknikleri.


Hafta Teorik Uygulama Laboratuvar
1 Salmonid yetiştiriciliğinin tarihsel gelişimi
2 Atlantik salmonları, Pasifik salmonları, Alabalıkgiller (Arktik alası, Gökkuşağı alası) vd. salmonidlerin biyolojisi ve ekolojisi
3 Salmonidlerin üreme biyolojisi ve çevre istekleri
4 Atlantik ve Pasifik Salmonunda Anaç Temini ve kuluçka teknikleri
5 Ön yavru büyütme ve yavru büyütme sistemleri, ilk yemleme, stoklama yoğunluğu
6 Salmonidlerin yem istekleri ve kuru karma yem özellikleri, yemleme
7 Smolt üretimi: Tanklarda, havuzlarda ve ağ kafeslerde.
8 Arasınav
9 Semirtme ve Stok yönetimi: Deniz de ağ kafeslerde ve kıyı ötesi kafeslerde semirtme
10 Yetiştiricilik dönemi çalışmaları: Balıkların taşınması, boylama işlemleri, aşılama işlemleri gibi sonbahar hazırlıkları.
11 Salmonidlerin büyüme parametreleri (Spesifik büyüme oranı, yem değerlendirme oranları ve boyca sınıflandırılması) ve hastalıkları ile mücadele yöntemleri.
12 Slamonidlerin hasat teknikleri, işlemesi ve pazarlaması
13 Karadeniz ve Arktik alası anaç yönetimi, yumurtlatma, yavru temini ve kuluçka özellikleri
14 Gökkuşağı alabalığı anaç yönetimi, yumurtlatma, yavru temini ve kuluçka özellikleri
15 Salmonidlerin yetiştiriciliğinde genetik ıslah ve seleksiyon konuları
16 Yarıyılsonu sınavı

Pennell, W. And Barton, W.A., 1996. Principles Of Salmonid Culture, Developments In Aquaculture And Fisheries Science, 29. Elsevierscience, B.W, Amsterdam.1071p. Willoughby, S., 1999. Manual of Salmonid Farming. Wiley-Blackwell, 344p. Johnston, G., 2002. Arctic Charr Aquaculture. Fishing News Books, Blacwell Publish., Oxford, 292p. Harris, G. And N.Milner, 2004. Sea Trout:Biology, Conservation And Management. Proceedings of the First International Sea Trout Symposium, Cardiff, July 2004, 522p. Mills, D., 2003. Salmon At The Edge. Blackwell Publishing, Oxford, 322p. Stead S. M. And Laird, L., 2002. The Handbook of Salmon Farming. Springer Praxis Books, 535p. Çelikkale, M.S.,1994. İç Su Balıkları Yetiştiriciliği. Cilt 1. KTÜ Sürmene Deniz Bilimleri Fakültesi yayınları, Trabzon. 419s. Timur, M. ve Ekici, A., 2009. Balık Islahı. Nobel Yayın Dağıtım, Ankara, 104s.



Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri 40
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri 60

Yok


Etkinlikler Sayısı Süresi (saat) Toplam İş Yükü (saat)
Ara Sınav 1 3 3
Final Sınavı 1 3 3
Derse Katılım 14 3 42
Beyin Fırtınası 2 3 6
Rapor Hazırlama 7 5 35
Rapor Sunma 7 1 7
Bireysel Çalışma 14 3 42
Ödev Problemleri için Bireysel Çalışma 7 5 35
Ara Sınav İçin Bireysel Çalışma 1 3 3
Final Sınavı içiin Bireysel Çalışma 1 3 3
Rapor 7 1 7
Toplam İş Yükü (saat) 186

[PC] 1 [PC] 2 [PC] 3 [PC] 4 [PC] 5 [PC] 6 [PC] 7 [PC] 8 [PC] 9 [PC] 10 [PC] 11 [PC] 12
[OC] 1 4 4 4 5
[OC] 2 4 4 4 5 4
[OC] 3 4 4 4 5
[OC] 4 4 4 4 5 4
* Katkı Düzeyi : 1 Çok düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 Çok yüksek