GERİ DÖN

Ders Öğretim Planı


Dersin Kodu Dersin Adı Dersin Türü Yıl Yarıyıl AKTS
GMS32032021341 GIDA FORMÜLASYONU VE DUYUSAL ANALİZ Ders 3 6 3.00

Lisans



Dersin temel amacı öğrencilere, gıdaların formülasyonları ve duyusal analizin gastronomi bilimi içindeki yeri, önemi ve kullanılması hususlarında bilgi vermektir.



1 Reçete tasarlamak için formülasyon ve duyusal farkları belirterek yorum yapar.
2 Gastronomi bilimine destek için uygun gıda formülasyonu ve duyusal analiz ilkelerini değerlendirir.
3 Reçetede sorunu çözmek için gıdaların kalite özelliklerini kullanarak formülasyonu yeniden düzenler.
4 Gıda tasarımlarını ve duyusal analiz sonuçlarını karşılaştırır.

Birinci Öğretim



[Yok]


Gıda formülasyonları ve duyusal analiz tanımları, gastronomi bilimi açısından önemi ve kullanımı, gıdalarda kalite özellikleri ve gıda formülasyonları, duyusal analiz prensipleri ve analiz paneli tasarımı, duyusal analiz paneli tasarımını etkileyen faktörler, kullanılan skalalar ve lezzet profili oluşturma, gıda formülasyonları ve tüketici tercihlerinin belirlenmesi, özel gıdalar ve formülasyonları konuları işlenecek olup uygulamalı örnekler yapılacaktır.


Hafta Teorik Uygulama Laboratuvar
1 Gıda tasarımı ve duyusal analiz
2 Gastronomi bilimi açısından önemi ve kullanımı
3 Gıdalarda kalite özellikleri ve formülasyonları
4 Duyusal analiz prensipleri
5 Duyusal analiz paneli tasarımı ve etkileyen faktörler
6 Duyusal analizde kullanılan skalalar ve lezzet profili oluşturma
7 Duyusal analiz, gıda formülasyonları ve tüketici tercihlerinin belirlenmesi
8 Ara Sınav
9 Duyusal analiz, formülasyon ve özel gıdalar
10 Gastronomi bilimi açısından duyusal analiz ve gıda formülasyon örnekleri
11 Gastronomi bilimi açısından duyusal analiz ve gıda formülasyon örnekleri
12 Öğrenci Semineri
13 Öğrenci Semineri
14 Öğrenci Semineri
15 Final Sınavı



Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri 40
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri 60


Etkinlikler Sayısı Süresi (saat) Toplam İş Yükü (saat)
Ara Sınav 1 1 1
Final Sınavı 1 1 1
Derse Katılım 14 2 28
Ara Sınav İçin Bireysel Çalışma 16 2 32
Final Sınavı içiin Bireysel Çalışma 14 2 28
Toplam İş Yükü (saat) 90

[PC] 1 [PC] 2 [PC] 3 [PC] 4 [PC] 5 [PC] 6
[OC] 1 5 5 5 5 5 5
[OC] 2 5 5 5 5 5 5
[OC] 3 5 5 5 5 5 5
[OC] 4 5 5 5 5 5
* Katkı Düzeyi : 1 Çok düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 Çok yüksek