GERİ DÖN

Ders Öğretim Planı


Dersin Kodu Dersin Adı Dersin Türü Yıl Yarıyıl AKTS
HEM3022018191 ÇOCUK SAĞLIĞI VE HASTALIKLARI HEMŞİRELİĞİ Ders 3 6 11.00

Lisans


Türkçe


Dünya’ da ve ülkemizde çocuk sağlığının durumu, temel sağlık hizmetleri, çocuğun büyüme ve gelişme süreci ve aile dinamiği konularında bilgi vermeyi ve bütüncü çocuk hemşireliği görüşünü ve çocukta sağlık-hastalık kavramları ile çocuk hastalıklarına yönelik hemşirelik yaklaşımlarını kazandırmayı amaçlar.


Doç.Dr.Dilek KÜÇÜK ALEMDAR Öğr. Gör.Figen BaykalTOP,


1 Bu dersi başarı ile tamamlayan öğrenciler : Öğrenci, çocuk hemşireliğinin diğer hemşirelik alanlarından farkını bilir. Öğrenci, çocuk sağlığını etkileyen faktörlere karşı sağlığı koruyucu ve geliştirici hemşirelik yaklaşımlarını bilir. Öğrenci, çocuğun büyüme gelişme özelliklerine bilir. Öğrenci, çocuk ve aileden fonksiyonel sağlık örüntülerini kullanarak sistematik veri toplama basamaklarını kavrar Öğrenci, topladığı verileri analiz ederek hemşirelik tanıları ve kollobratif problemlerin farkını bilir Öğrenci, çocuğun fonksiyonlarını etkileyen ve sık görülen sağlık problemlerini bilir.

Birinci Öğretim


Yok


[Yok]


Dersin İçeriği Çocukların sağlık durumunu tanılama, yenidoğan hastalıkları, çocukluk dönemlerinde büyüme gelişme ve bozuklukları, beslenme ve beslenme bozuklukları, aşılama programları ve çocukluk dönemi enfeksiyon hastalıkları, çocukta deri ile ilgili problemler ve hemşirelik bakımı, solunum sistemi hastalıkları, kalp hastalıkları, sindirim sistemi hastalıkları, çocukluk çağı kan hastalıkları, üriner sistem hastalıkları, endokrin ve metabolik bozukluklar, sinir sistemi hastalıkları, psikolojik bozukluklar ve hemşirelik bakımları, çocuğa yapılan çeşitli uygulamalar, acil durumlarda hemşirelik.


Hafta Teorik Uygulama Laboratuvar
1 Hafta Teorik 1. Hafta Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Hemşireliği nedir ,Türkiye’de ve dünyada çocuk sağlığının durumu .Hastalık ve hastaneye yatmanın çocuk ve aile üzerine etkileri 2.Hafta Büyüme ve Gelişme 3. Hafta Yenidoğan ve Yüksek riskli Yenidoğan ,özellikleri ve Hemşirelik Bakımı 4. Hafta Çocuklarda Beslenme, Beslenme Bozuklukları ve Hemşirelik Bakımı 5. Hafta Çocukta Enfeksiyon Hastalıkları ve Hemşirelik Bakım , Bağışıklama , İlaç Uygulamaları 6. Hafta Solunum sistemi hastalıkları ve Hemşirelik Bakımı 7. Hafta Sinir sistemi hastalıkları ve Hemşirelik Bakımı 8. Hafta Sindirim Sistemi Hastalıkları ve Hemşirelik Bakımı 9. Hafta Üriner Sistem Hastalıkları ve Hemşirelik Bakımı 10. Hafta Endokrin Sistem ve Hemşirelik Bakımı 11. Hafta Nöroloji ve Hastalıkları Hemşirelik Bakımı 12.Hafta Hematoloji ve Hastalıkları Hemşirelik Bakımı 13. Hafta Onkoloji ve Hastalıkları ve Hemşirelik Bakımı 14. Hafta Kas-İskelet Sistemi Hastalıkları ve Hemşirelik Bakımı 15. Hafta Genetik Hastalıklar ve Hemşirelik Bakımı 16. Hafta Konjenital Anomali ile doğan Bebek ve Hemşirelik Bakımı 8 SAAT YOK

Çavuşoğlu H. Çocuk Sağlığı Hemşireliği Cilt 1-2. İlave Kaynak Görak G, Erdoğan S, Savaşer S, Çakıroğlu S. Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Hemşireliği, Ed:Hikmet Seçim T.C.Anadolu Üniversitesi Açıköğretim Yayınları, Eskişehir,Aralık, 1999 Conk Z, Çavuşoğlu S, Savaşer S, Yıldız S, Pek H, Algıer L, Erdemir F. Çocuk Sağlığı Ve Hastalıkları Hemşireliği El Kitabı, Ed. Z. Conk, Vehbi Koç Vakfı Yayın No 12, 1997. Kavaklı A, Pek H, Bahçecik N. Çocuk Hastalıkları Hemşireliği. Çevik Matbaacılık, 1998. Kavaklı A. Çocukluk Yaşlarında Büyüme ve Gelişme. Hilal Matbaacılık, İstanbul, 1992.




Haftada 8 saat


Etkinlikler Sayısı Süresi (saat) Toplam İş Yükü (saat)
Toplam İş Yükü (saat) 0

[PC] 1 [PC] 2 [PC] 3 [PC] 4 [PC] 5 [PC] 6 [PC] 7 [PC] 8 [PC] 9 [PC] 10 [PC] 11 [PC] 12 [PC] 13 [PC] 14 [PC] 15 [PC] 16 [PC] 17 [PC] 18
[OC] 1 4 5 5 5 5 5 4 4 5 5 5 5 4 4 5 4 5 5
* Katkı Düzeyi : 1 Çok düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 Çok yüksek