GERİ DÖN

Ders Öğretim Planı


Dersin Kodu Dersin Adı Dersin Türü Yıl Yarıyıl AKTS
AİS2052016191 BESLENME Ders 2 3 3.00

Lisans


Türkçe


Bu dersi alan öğrencinin yeterli ve dengeli beslenmeyi bilmek, beslenmenin sağlıkla ilişkisini kavramak, temel beslenme bilgisine sahip olması beklenir.


Öğr.Gor.Özgül BOSTAN


1 Yeterli ve dendeli beslenmeyi bilir ve uygular.
2 Besin gruplarını tanır . Özel durumlarda ve hastalıklarda uygun besin menüleri hazırlayabilir.
3 Besinlerin saklanması ve besin satın alırken nelere dikkat etmesi gerektiğini bilir.
4 Besin israfinı önleyebilir .Beslenme eğitimi yapabilir.
5


Yok


Yok


Dersin İçeriği Bireyin, ailenin ve toplumun sağlıklı yaşamı için gerekli başlıca besin öğeleri ve kaynaklarını bilmek. Besinlerin vücuttaki görevlerini bilmek.Yeterli ve dengeli beslenme kurallarını bilmek. Besin yetersizliğinin neden olduğu sorunları ve uygun hemşirelik girişimlerini yapmak. Özel durumlardaki beslenmeyi bilmek. Kişilere ve hastalara beslenme eğitimi vermek. Besin israfının önlenmesi.


Hafta Teorik Uygulama Laboratuvar
1 Beslenme ile ilgili kavramlar ve beslenmenin önemi
2 Besin öğelerinin gruplandırılması ve işlevleri(Organik-inorganik besinler)
3 Besin öğelerinin gruplandırılması ve işlevleri(Organik-inorganik besinler)
4 Besinlerin enerji değerleri ve kişi enerji gereksinimi Energy values of nutrients and other energy requirements
5 Başlıca besin grupları(et- et ürünleri-kanatılı hayvan etleri-balıklar).
6 Başlıca besin grupları (yumurta ,süt ve süt ürünleri,yağlar)
7 Başlıca besin grupları(Kurubaklagiller ve yağlı tohumlar,tahıllar)
8 Ara sınav
9 Besinlerin saklanması ve işlenmesi.
10 Özel durumlarda beslenme(Gebe –emzikli ve 0 -5 yaş çocuk beslenmesi, okul çocuklarının ve adölesan beslenmesi)
11 Özel durumlarda beslenme(yaşlı-şişman -zayıf kişilerin beslenmesi -sporcu ve işçilerin beslenmesi)
12 Sık görülen hastalıklarda beslenme (Kalp-damar,diabet,börek hastalıklarında beslenme)
13 Sık görülen hastalıklarda beslenme (GİS,karaciğer,kanser hast.beslenme),
14 Sık görülen hastalıklarda beslenme (Alerji-besin intoleransında ve nfeksiyon hasalıklarında beslenme
15 Beslenme eğitimi ve beslenme israfının önlenmesi
16 Dönem sonu sınavı

Prof. Dr. Ayşe BAYSAL GENEL BESLENME İlave Kaynak: Bölüm tarafından sağlanan ders notları



Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri 40
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri 60

Yok


Etkinlikler Sayısı Süresi (saat) Toplam İş Yükü (saat)
Ara Sınav 1 2 2
Final Sınavı 1 2 2
Derse Katılım 14 2 28
Bireysel Çalışma 7 3 21
Ara Sınav İçin Bireysel Çalışma 7 3 21
Final Sınavı içiin Bireysel Çalışma 7 3 21
Toplam İş Yükü (saat) 95

[PC] 1 [PC] 2 [PC] 3 [PC] 4 [PC] 5 [PC] 6 [PC] 7 [PC] 8 [PC] 9 [PC] 10 [PC] 11 [PC] 12 [PC] 13 [PC] 14 [PC] 15 [PC] 16 [PC] 17 [PC] 18
[OC] 1 5 4 5 4 4 5 4 4 4 4 5
[OC] 2 4 4 5 4 3 5 4 4 4 4 4
[OC] 3 4 3 5 4 3 5 4 4
[OC] 4 5 4 5 5 4 5 4 4 4 4 5
[OC] 5
* Katkı Düzeyi : 1 Çok düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 Çok yüksek