GERİ DÖN

Ders Öğretim Planı


Dersin Kodu Dersin Adı Dersin Türü Yıl Yarıyıl AKTS
SULT2052016277 HAYVANSAL ÜRÜNLER TEKNOLOJİSİ Seçmeli Ders Grubu 2 3 3.00

Önlisans


Türkçe


Bu ders ile öğrencilere, Türk Gıda Kodeksi ve TS standartlarına uygun olarak hammadde ve yardımcı maddeleri işletmeye almak, ön işlemleri kontrol etmek, içme sütü üretimini kontrol etmek, kurutulmuş süt ürünleri üretimini kontrol etmek ve yeterliliklerinin kazandırılması amaçlanmaktadır. Ayrıca, öğrencilere bu ders ile emülsiyon tipi ve fermente et ürünleri ile sucuk benzeri ürünlerin üretimini yapma yeterliliklerinin kazandırılması amaçlanmaktadır.


Dr. Öğr. Üyesi Fatih Ahmet ASLAN


1 Hammadde ve yardımcı maddeleri işletmeye almak;
2 Et ürünleri konusunda temel bilgiye sahip olur;
3 Ön işlemleri kontrol etmek;

Birinci Öğretim


Yok


Yok



Hafta Teorik Uygulama Laboratuvar
1 Dersin ve kaynakların tanıtılması,
2 Sütün bileşimi- sütün oluşumu-süt hijyeni
3 Sütün nitelikleri, Süt İşletmelerinde miktar ölçümü+Hammadde ve yardımcı maddelerin depolanması+Sütün temizlenmesi
4 Sütün Temizlenmesi+Sütün havasının ve kokusunun alınması
5 Süt Yağının Ayrılması+ Sütün Standardizasyonu+ Sütün Homojenizasyonu
6 İçme Sütü Teknolojisi-Pastörize-UHT süt üretimi
7 Yoğurt Üretim Teknolojisi Sade Yoğurt Üretimi+Meyveli Yoğurt Üretimi Probiyotik Yoğurt Üretimi+Yoğurttan Ayran Üretimi
8 Arasınav
9 Et ürünlerinin üretiminde uygulanan temel işlemler ve et ürünlerinin sınıflandırılması
10 Emülsiyon teknolojisi
11 Sosis üretim teknolojisi
12 Salam üretim teknolojisi
13 Fermente sucuk teknolojisi
14 Ders tekrarı

Süt Teknolojisi ders notları –Süreyya Saltan Evrensel. Süt Ürünleri Teknlojisi-Cenap TekinŞen. Süt Teknolojisi-Mustafa Metin Ders Notu-Dr. Nejlet Filiz, Et Bilimi ve Teknolojisi-Prof. Dr. Aydın Öztan, Et ve Et Ürünleri Teknolojisi-Prof. Dr. Şahsene Anar, Et Endüstrisi-Prof. Dr. Yalçın Yıldırım.



Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri 40
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri 60

Yok


Etkinlikler Sayısı Süresi (saat) Toplam İş Yükü (saat)
Ara Sınav 1 6 6
Final Sınavı 1 3 3
Takım/Grup Çalışması 7 3 21
Rapor Hazırlama 7 1 7
Seminer 1 2 2
Bireysel Çalışma 14 2 28
Ara Sınav İçin Bireysel Çalışma 8 2 16
Final Sınavı içiin Bireysel Çalışma 1 8 8
Toplam İş Yükü (saat) 91

[PC] 1 [PC] 2 [PC] 3 [PC] 4 [PC] 5 [PC] 6 [PC] 7 [PC] 8 [PC] 9 [PC] 10 [PC] 11 [PC] 12
[OC] 1 2 4 3 5
[OC] 2 4 3 4
[OC] 3 3 4
* Katkı Düzeyi : 1 Çok düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 Çok yüksek