GERİ DÖN

Ders Öğretim Planı


Dersin Kodu Dersin Adı Dersin Türü Yıl Yarıyıl AKTS
ASC11320228310 PİŞİRME YÖNTEMLERİ I Ders 1 1 4.00

Önlisans



Hiyerarşik yapıya göre mutfak çalışanlarının iş tanımlarını yapma, uluslararası doğrama ve pişirme yöntemlerini kullanarak çeşitli yemekler hazırlama yeterliliğini kazandırma.


Öğr.Gör. Meryem SET


1 Hiyerarşik yapıya göre mutfak çalışanlarının iş tanımlarını yapmak
2 Uluslararası mutfaklarda kullanılan doğrama/ kesme işlemlerini yapmak
3 Temel stokları (et suları) ve sosları hazırlamak
4 Blanching, boiling, stewing yöntemleri ile pişen yemekleri hazırlamak
5

Birinci Öğretim


Yok


Yok


Hiyerarşik yapıya göre mutfak çalışanlarının iş tanımları Uluslararası mutfaklarda kullanılan doğrama/kesme işlemleri Temel stokları (et suları) ve sosları hazırlama Blanching (ön pişirme/ağartma) işlemini yapma Boiling ( Bol suda pişirme) pişen yemekleri hazırlama Steving(Kendi suyunda Pişirme) pişen yemekleri hazırlamak


Hafta Teorik Uygulama Laboratuvar
1 Mutfağın hiyerarşik yapıya göre yönetim şeması
2 Mutfak bölümlerinde çalışanların iş ve görev tanımları
3 Uluslararası doğrama şekilleri (Julienne, brunoise, jardiniere, macedon) MUTFAK
4 Uluslararası doğrama şekilleri ( Mire poix, paysanne, batonnets, vichy) MUTFAK
5 Lezzet verici karışımları hazırlamak
6 Temel beyaz et suyu hazırlamak MUTFAK
7 Temel kahverengi et suyu hazırlamak MUTFAK
8 ARA SINAV
9 Blanching pişirme işlemi için yiyeceklere ön hazırlık yapmak
10 Yiyecekleri Blenching yöntemiile pişirme MUTFAK
11 Boiling pişirme işlemi için yiyeceklere ön hazırlık yapmak
12 Yiyecekleri boiling pişirme yöntemi ile pişirmek MUTFAK
13 Stewing işlemi için yiyeceklere ön hazırlık yapmak
14 Yiyecekleri stewing yöntemi ile pişirmek MUTFAK
15 Sosları yiyeceklerde kullanmak
16 Hazırlanan stokları yiyeceklerde kullanmak MUTFAK

Pişirme Yöntemleri ve Teknikleri I-II / Ayhan GÖKDEMİR İnternet yayınları Yemek kitapları



Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri 40
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri 60

Yok


Etkinlikler Sayısı Süresi (saat) Toplam İş Yükü (saat)
Ara Sınav 1 1 1
Final Sınavı 1 1 1
Derse Katılım 16 4 64
Bireysel Çalışma 2 8 16
Ara Sınav İçin Bireysel Çalışma 2 9 18
Final Sınavı içiin Bireysel Çalışma 2 9 18
Toplam İş Yükü (saat) 118

[PC] 1 [PC] 2 [PC] 3 [PC] 4 [PC] 5 [PC] 6 [PC] 7 [PC] 8 [PC] 9 [PC] 10 [PC] 11 [PC] 12 [PC] 13 [PC] 14 [PC] 15 [PC] 16 [PC] 17 [PC] 18 [PC] 19 [PC] 20
[OC] 1 3 3 3 4 3 3 3 3 3 4 3 3 3 3 3 3 3 3 3 3
[OC] 2 4 3 3 3 3 4 3 3 4 4 4 4 4 3 3 4 5 3 3 3
[OC] 3 5 3 4 5 3 4 4 5 3 3 4 4 4 3 3 4 4 4 4 4
[OC] 4 3 3 4 3 4 3 4 4 3 4 3 4 4 4 4 3 3 3 4 4
[OC] 5 3 3 5 4 4 3 4 3 3 3 3 4 3 3 4 4 3 4 4 4
* Katkı Düzeyi : 1 Çok düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 Çok yüksek