GERİ DÖN

Ders Öğretim Planı


Dersin Kodu Dersin Adı Dersin Türü Yıl Yarıyıl AKTS
ASC10320188310 BESLENME İLKELERİ 927001 1 1 4

Önlisans


İnsan beslenmesinde temel olan besin ögelerini, kimyasal yapılarını, kaynaklarını, insan vücudundaki işlevlerini, yetersizlik ve aşırı alımlarla oluşan sorunları, gereksinmeleri, birbiriyle ve diğer ögelerle etkileşimlerini incelemek


Öğr. Gör. Mehmet KABACIK


1 Beslenmeyi tanımlayabilme, yeterli ve dengeli beslenmeyi açıklayabilme;
2 Besin ve besin öğelerini gruplandırarak örneklerle açıklayabilme;
3 Besin öğelerinin vücudumuzdaki işlevlerini açıklayabilme;
4 Besin öğelerinin günlük gereksinimlerini bilme ve alınması gereken miktarları hesaplayabilme;
5 Besinlerin enerji değerlerini hesaplayabilme;
6 Besin öğelerini sınıflandırabilme;

Birinci Öğretim


Yok


Yok


Beslenme ile ilgili tanım ve kavramlar, Yeterli ve dengeli beslenme, Proteinlerin işlevleri, kaynakları ve günlük gereksinmeleri, Besinlerin vücut çalışmasındaki görevleri, besinlerin bileşimleri, fiziksel ve kimyasal özellikleri, Vitaminler ve minerallerin işlevleri, kaynakları ve günlük gereksinmeleri, Besinlerin enerji değeri, enerji gereksinmesi, vücudun enerji dengesi, Karbonhidratların işlevleri, kaynakları ve günlük gereksinmeleri, Yağların işlevleri, kaynakları ve günlük gereksinmeleri.


Hafta Teorik Uygulama Laboratuvar
1 Beslenme ile ilgili tanım ve kavramlar, Yeterli ve dengeli beslenme
2 Besin öğelerinin gruplandırılması
3 Proteinlerin işlevleri, kaynakları ve günlük gereksinmeleri
4 Karbonhidratların işlevleri, kaynakları ve günlük gereksinmeleri
5 Yağların işlevleri, kaynakları ve günlük gereksinmeleri
6 Vitaminler ve minerallerin işlevleri, kaynakları ve günlük gereksinmeleri
7 Su ve diğer içeceklerin işlevleri ve günlük gereksinmeleri
8 Ara sınav
9 Besinlerin enerji değeri, enerji gereksinmesi, vücudun enerji dengesi
10 Besinlerin vücut çalışmasındaki görevleri, besinlerin bileşimleri, fiziksel ve kimyasal özellikleri
11 Besin grupları
12 Besin grupları
13 Hastalıklarda beslenmenin önemi
14 Besinleri satın alma, saklama, hazırlama ve pişirme ilkeleri
15 Besinlerin enerji değeri, enerji gereksinmesi, vücudun enerji dengesi
16 Final sınavı



Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri 40
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri 60

Türkçe


Yok


Etkinlikler Sayısı Süresi (saat) Toplam İş Yükü (saat)
Ara Sınav 1 1 1
Final Sınavı 1 1 1
Derse Katılım 14 4 56
Bireysel Çalışma 14 4 56
Ara Sınav İçin Bireysel Çalışma 3 1 3
Final Sınavı içiin Bireysel Çalışma 3 1 3
Toplam İş Yükü (saat) 120

PÇ 1 PÇ 2 PÇ 3 PÇ 4 PÇ 5 PÇ 6 PÇ 7 PÇ 8 PÇ 9 PÇ 10 PÇ 11 PÇ 12 PÇ 13 PÇ 14 PÇ 15 PÇ 16 PÇ 17 PÇ 18 PÇ 19 PÇ 20
ÖÇ 1 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5
ÖÇ 2 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5
ÖÇ 3 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5
ÖÇ 4 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5
ÖÇ 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5
ÖÇ 6 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5
* Katkı Düzeyi : 1 Çok düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 Çok yüksek