GERİ DÖN

Ders Öğretim Planı


Dersin Kodu Dersin Adı Dersin Türü Yıl Yarıyıl AKTS
SULVS2082014274 ARI YETİŞTİRİCİLİĞİ VE HASTALIKLARI Seçmeli Ders Grubu 2 4 3.00

Önlisans


Türkçe


Bal arısının morfolojik ve fizyolojik özelliklerinin, bal arısının bitkisel ve hayvansal üretim açısından öneminin, arılardan elde edilen ürünlerin tanınması ile bal arılarının dünya ekosistemindeki yerinin, arı hastalıkları ve mücadele yöntemlerini kazandırmak.


Öğr.Gör.Şükran ÖZTÜRK


1 Bal arısı kolonisini ve koloniyi oluşturan bireyleri tanır ve tanımlar. Arıcılık tesisinin kurulması aşamalarını kavrar. Bal arılarının morfoloji ve fizyolojilerini kavrar.
2 Arıcılık hakkında yeterli teknik bilgiye sahip olur. Kovan muayenesi yapar.


Yok


Yok


Bal arılarının vücut yapıları, koloni içerisindeki iş bölümü, arı hormon ve feromonları, koloni yönetimi ve arı ürünlerinin üretimi.


Hafta Teorik Uygulama Laboratuvar
1 Arıcılığın Gelişimi
2 Arıcılığın Tarım ve Türkiye Ekonomisindeki Yeri
3 Dünyada ve Türkiye’de Arıcılık
4 Arıcılık Ekipmanları
5 Arı Irkları
6 Bal Arılarında Vücut Yapısı, Büyüme ve Gelişme
7 Ergin Bal Arılarının Beslenmesi
8 Ara Sınav
9 Arı Kolonisi
10 Arı Islahı
11 Teknik Arıcılık ve Arı Ürünleri
12 Arı Zararlıları
13 Arı Sağlığı, Varroa ve Yavru Çürüklüğü Hastalıkları ve Mücadele Yöntemleri
14 Bulaşıcı Olmayan Arı Hastalıkları
15 Arıcılıkta Antibiyotik Kullanımı
16 Dönem sonu sınavı

Genç, F. ve Dodoloğlu, A. 2003; Arıcılığın Temel Esasları, Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Ders Notları, Erzurum



Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri 40
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri 60

Yok


Etkinlikler Sayısı Süresi (saat) Toplam İş Yükü (saat)
Ara Sınav 1 2 2
Final Sınavı 1 2 2
Derse Katılım 14 3 42
Bireysel Çalışma 14 1 14
Ara Sınav İçin Bireysel Çalışma 1 8 8
Final Sınavı içiin Bireysel Çalışma 1 9 9
Toplam İş Yükü (saat) 77

[PC] 1 [PC] 2 [PC] 3 [PC] 4 [PC] 5 [PC] 6 [PC] 7 [PC] 8 [PC] 9 [PC] 10 [PC] 11 [PC] 12 [PC] 13 [PC] 14 [PC] 15 [PC] 16 [PC] 17 [PC] 18 [PC] 19 [PC] 20 [PC] 21
[OC] 1 5
[OC] 2 5
* Katkı Düzeyi : 1 Çok düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 Çok yüksek