GERİ DÖN

Ders Öğretim Planı


Dersin Kodu Dersin Adı Dersin Türü Yıl Yarıyıl AKTS
UGTS1562023272 FONKSİYONEL GIDALAR Seçmeli Ders Grubu 1 2 3.00

Önlisans



Bu dersin amacı öğrencilere fonksiyonel gıdalar, içerdikleri etken maddeler ve sağlık üzerine etkileri hakkında bilgi vermek.



1 Fonksiyonel gıdalar hakkında bilgi sahibi olur
2 Fonksiyonel gıdaların bileşenleri hakkında bilgi sahibi olur.
3 Fonksiyonel gıda bileşenlerinin sağlık üzerine etkisi hakkında bilgi sahibi olur.

Birinci Öğretim


Yok


Yok


Fonksiyonel gıda kavramı, biyoaktif karbonhidratlar, biyoaktif lipidler, biyoaktif peptidler, Biyoaktif polifenoller ve karatenoidler, fonksiyonel özellikteki bazı önemli vitamin ve mineral maddeler, fonksiyonel meyve ve sebzeler, fonksiyonel süt ürünleri, fonksiyonel özellikteki çeşitli gıdalar, gıdaların işlenmesi sırasında fonksiyonel bileşenlerindeki değişimler


Hafta Teorik Uygulama Laboratuvar
1 Fonksiyonel gıda kavramı
2 Biyoaktif karbonhidratlar I: Diyet lifi
3 Biyoaktif karbonhidratlar II: Prebiyotikler
4 Biyoaktif lipidler I: Orta ve uzun zincirli yağ asitleri
5 Biyoaktif lipidler II: ω-3 ve ω-6 yağ asitleri, konjuge linoleik asit (CLA)
6 Biyoaktif peptidler I: Biyoaktif peptidlerin elde edilmesi, antihipertensif peptidler
7 Biyoaktif peptidler II: Antimikrobiyal ve antioksidant peptidler
8 Ara sınav
9 Biyoaktif polifenoller ve karatenoidler
10 Fonksiyonel özellikteki mineral maddeler
11 Vitaminlerin etki mekanizmaları ve sağlık açısından önemleri
12 Fonksiyonel meyve ve sebzeler
13 Fonksiyonel süt ürünleri
14 Fonksiyonel özellikteki çeşitli gıdalar
15 Gıdaların işlenmesi sırasında fonksiyonel bileşenlerindeki değişimler
16 Dönem sonu sınavı

1. Erbersdobler, H., Meyer, A.-H. (2010). Functional Food. Hamburg: Behrs`Verlag. 2. Aluko, Rotimi E. (2012). Functional Foods and Nutraceuticals, Springer New York Dordrecht Heidelberg London 3. Deutsche Forschungsgemeinschaft (2004). Funktionelle Lebensmittel– Sicherheitsaspekte. Weinheim:Wiley-VCH. 4. Dustmann, H. (2005). Functional Food. Frankfurt am Main:Deutscher Fachverlag. 5. Webb, G.P. (2006). Dietary Supplements and Functional Foods. West Sussex: Wiley-Blackwell.



Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri 40
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri 60

Yok


Etkinlikler Sayısı Süresi (saat) Toplam İş Yükü (saat)
Ara Sınav 1 2 2
Final Sınavı 1 2 2
Quiz 2 1 2
Derse Katılım 14 4 56
Tartışma 2 1 2
Soru-Yanıt 2 1 2
Bireysel Çalışma 14 1 14
Ödev Problemleri için Bireysel Çalışma 2 1 2
Ara Sınav İçin Bireysel Çalışma 6 1 6
Final Sınavı içiin Bireysel Çalışma 2 1 2
Toplam İş Yükü (saat) 90

[PC] 1 [PC] 2 [PC] 3 [PC] 4 [PC] 5 [PC] 6 [PC] 7 [PC] 8 [PC] 9 [PC] 10 [PC] 11 [PC] 12 [PC] 13 [PC] 14 [PC] 15
[OC] 1 2 3 3 4
[OC] 2
[OC] 3 3
* Katkı Düzeyi : 1 Çok düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 Çok yüksek