GERİ DÖN

Ders Öğretim Planı


Dersin Kodu Dersin Adı Dersin Türü Yıl Yarıyıl AKTS
UGT1062013272 GIDA KİMYASI Ders 1 2 2.00

Önlisans


Türkçe


Gıda alanında eğitim gören öğrencilerin gıda maddeleri yapısındaki bileşimler bu bileşimlerin farklı durumlarda etkilenme durumları, bu etkilenme durumları sonucu oluşan değişiklikler ve bileşimlerin gıda maddesindeki önemini belirlemek.


Öğr. Gör. Ali GÖNCÜ


1041 Gıdaların temel bileşenlerini kavrar
1042 Gıdaların diğer bileşenlerini kavrar
1043 Gıdalarda bulunan doğal lezzet maddelerini, önemini ve fonksiyonlarını kavramak
1044
1045


Yok


Yok


Gıda kimyası ve biyokimyasının tarihçesi, kimyasal bağlar, su kimyası, su aktivitesi, pH tanımlanması, karbonhidratlar, karbonhidratların gıda maddelerindeki durumu, aminoasitler, proteinlerin sınıflandırılması. Proteinlerin denatürasyonu. Lipitler, yağ asitlerinin sınıflandırılması, gliseritler. Lipitlerde oluşan bozulma tepkimeleri. Enzimler, enzimlerin sınıflandırılması ve adlandırılması.


Hafta Teorik Uygulama Laboratuvar
1 Gıda kimyası ve biyokimyasının tarihçesi
2 Kimyasal bağlar
3 Su kimyası, su aktivitesi, pH tanımlanması
4 Karbonhidratlar
5 Karbonhidratların gıda maddelerindeki durumu
6 Aminoasitler,
7 Proteinlerin sınıflandırılması
8 Ara sınav
9 Proteinlerin denatürasyonu
10 Lipitler
11 Yağ asitlerinin sınıflandırılması
12 Gliseritler
13 Lipitlerde oluşan bozulma tepkimeleri
14 Enzimler
15 Enzimlerin sınıflandırılması ve adlandırılması
16 Dönem sonu sınavı

1 DEMİRCİ Mehmet, 2006. Gıda Kimyası. Namık Kemal Üniversitesi Yayınları. Tekirdağ 2 SALDAMLI İlbilge, 2006 . Gıda Kimyası. Hacettepe Üniversitesi Yayınları. Ankara



Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri 40
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri 60

Yok


Etkinlikler Sayısı Süresi (saat) Toplam İş Yükü (saat)
Ara Sınav 1 2 2
Final Sınavı 1 2 2
Derse Katılım 14 1 14
Bireysel Çalışma 14 1 14
Ödev Problemleri için Bireysel Çalışma 1 7 7
Ara Sınav İçin Bireysel Çalışma 1 7 7
Final Sınavı içiin Bireysel Çalışma 1 10 10
Toplam İş Yükü (saat) 56

[PC] 1 [PC] 2 [PC] 3 [PC] 4 [PC] 5 [PC] 6 [PC] 7 [PC] 8 [PC] 9 [PC] 10 [PC] 11 [PC] 12 [PC] 13 [PC] 14 [PC] 15
[OC] 1041 4 4 5
[OC] 1042 4 4 5
[OC] 1043 4 4 5
[OC] 1044
[OC] 1045
* Katkı Düzeyi : 1 Çok düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 Çok yüksek