Dersin Kodu | Dersin Adı | Dersin Türü | Yıl | Yarıyıl | AKTS |
---|---|---|---|---|---|
BTM7045-19 | SU ÜRÜNLERİNDE PROTEİN KALİTESİ | Ders | 1 | 1 | 6.00 |
Doktora
Su ürünleri proteinlerinin sınıflandırılması ve proteinlerin fiziksel, kimyasal ve fonksiyonel özelliklerinin açıklanarak işlemeye bağlı olarak gelişen kalite kayıplarını anlatır.
1 | Proteinlerin sınıflandırılması hakkında bilgi edinir. |
2 | Proteinlerin fiziksel ve kimyasal özelliklerini öğrenir |
3 | Protein denatürasyonı ile ilgili bilgi edinir. |
4 | Proteinlerin fonksiyonel özelliklerini öğrenir. |
Birinci Öğretim
yok
[Yok]
Proteinin işleme sırasında gıda maddemizin makro bileşenleriyle reaksiyona girmesi ve etkileşimini kimyasal açıdan inceler. Protein (izopeptitlerin oluşumu, lisinoalanin oluşumu, rasemizasyon) ve karbonhidratlar (Maillard reaksiyonu), okside lipidler ve polifenoller ile etkileşimleri içeren reaksiyonları içerir
Hafta | Teorik | Uygulama | Laboratuvar |
---|---|---|---|
1 | Proteinlerin yapısı | ||
2 | Proteinlerin fiziksel ve kimyasal özellikleri | ||
3 | Proteinlerin fonksiyonel özellikleri | ||
4 | Balık kas proteinleri | ||
5 | Üretimin protein kalitesine etkisi | ||
6 | Protein fonksiyonlarına sıcaklığın etkisi | ||
7 | Termal dayanıklılığın geliştirilmesi | ||
8 | Ara sınav | ||
9 | Enzimlerin protein kalitesine etkisi | ||
10 | Proteinlerin reaksiyonları | ||
11 | Protein denatürasyonunun analitik belirlenmesi | ||
12 | Maylard reaksiyonu ve balıketi proteinleri ile indirgen şekerler arasındaki reaksiyonlar | ||
13 | Protein oksidasyonu | ||
14 | Protein oksidasyounun kalite üzerine olan etkileri | ||
15 | Lipid oksidasyonunun protein kalitesi üzerindeki etkisi | ||
16 | Final sınavı |
Protein Quality and the Effects of Processing, CRC Press, 1988, 416 page Seafood Proteins, SIKORSKI, Zdzisław Bilimsel makaleler
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri | 40 | |
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri | 60 |
Etkinlikler | Sayısı | Süresi (saat) | Toplam İş Yükü (saat) |
---|---|---|---|
Ara Sınav | 1 | 2 | 2 |
Final Sınavı | 1 | 2 | 2 |
Ara Sınav İçin Bireysel Çalışma | 1 | 20 | 20 |
Final Sınavı içiin Bireysel Çalışma | 1 | 20 | 20 |
8 | 16 | 128 | |
Toplam İş Yükü (saat) | 172 |
[PC] 1 | [PC] 2 | [PC] 3 | [PC] 4 | [PC] 5 | [PC] 6 | [PC] 7 | [PC] 8 | [PC] 9 | [PC] 10 | [PC] 11 | [PC] 12 | |
[OC] 1 | 4 | 4 | 4 | 4 | 4 | 4 | 4 | 4 | 4 | 4 | 4 | 4 |
[OC] 2 | 4 | 4 | 4 | 4 | 4 | 4 | 4 | 4 | 4 | 4 | 4 | 4 |
[OC] 3 | 4 | 4 | 4 | 4 | 4 | 4 | 4 | 4 | 4 | 4 | 4 | 4 |
[OC] 4 | 4 | 4 | 4 | 4 | 4 | 4 | 4 | 4 | 4 | 4 | 4 | 4 |