Dersin Kodu | Dersin Adı | Dersin Türü | Yıl | Yarıyıl | AKTS |
---|---|---|---|---|---|
GMS6031 | GASTRO DİPLOMASI VE MEDYA | Ders | 1 | 1 | 5.00 |
Yüksek Lisans
Küreselleşen dünyada kamu diplomasisi ve medya araçlarında önemli değişim ve dönüşümlerin yaşandığını bize göstermektedir. Özellikle iletişim teknolojilerinin gelişmesiyle birlikte tüm alanlarda yeni medya ortamlarından faydalanılmakta, hedef kitlelere ulaşmak çok daha hızlı bir şekilde gerçekleşmektedir. Gastronomi alanı da bu alanlardan bir tanesi olup gastronominin zaman zaman diplomatik faaliyetlerde kamu diplomasisi adına kullanıldığı görülmektedir. Ülkelerin tanıtılmasında gastronomik kültürel değerlerin ve medyanın etkin bir şekilde kullanılması kamu diplomasisi açısından faydalar sağlayacaktır. Bu dersin amacı böylesine önemli faydaları olabileceği düşünülen gastronomi alanındaki kamu diplomasisinin ve medyanın önemini ortaya koymak, bu doğrultuda öğrencilerin bilgilenmesini ve farklı bakış açıları elde etmelerine yardımcı olmaktır.
Prof. Dr. Cavit Yavuz
1 | Öğrenciler kamuoyu ve kamu diplomasisi hakkında bilgiler edinir. Öğrenciler gastonomik kültürel değerlerin bir kamu diplomasisi aracı olarak kullanılabileceğini öğrenir. Öğrenciler gastronomik kültürel değerlerin medyanın çeşitli ortamlarında değerlendirilebileceğini ve tanıtım amaçlı olarak kullanılabileceğini öğrenir. Öğrenciler gastronominin ve gastronomi turizminin gelişmesinde medyanın önemini anlar. |
Birinci Öğretim
[Yok]
Bu derste öncelikle gastronomiye diplomatik açıdan özellikle de kamu diplomasisi anlamında bir çerçeveden bakılmasına yönelik bakış açıları anlatılacak, ülkelerin bu manada tanıtımına katkı sağlayabileceğine yönelik bilgilendirmelere yer verilecek olup bunun yanında hem gastro diplomasinin anlatılmasında hem de kitlelere ulaşmada medya imkanlarından ve araçlarından nasıl faydalanılması gerektiğine yönelik bilgilendirmeler yapılacaktır. Bu çerçevede gastronomi ve sosyoloji, gastronomi ve sinema, gastronomi ve belgeseller, gastronomi ve televizyon yemek yarışma programları, gastronomi ve televizyon yemek programları, gastronomi ve televizyon gezi programları, gastronomi ve gazeteler, gastronomi ve internet, gastronomi ve sosyal medya, gastronomiye diplomasi penceresinden bakış gibi konulara yer verilecektir.
Hafta | Teorik | Uygulama | Laboratuvar |
---|---|---|---|
1 | Hafta 1 Ders Tanıtımı ve Hazırlıkları Hafta 2 Kamuoyu ve kamu diplomasisi Hafta 3 Gastrodiplomasi: Gastronomiye diplomasi penceresinden bakış Hafta 4 Kamu diplomasisi aracı olarak Gastro Diplomasi Hafta 5 Gastronomi ve sosyoloji Hafta 6 Gastronomi ve sinema Hafta 7 Gastronomi ve televizyon yemek programları Hafta 8 Gastronomi ve televizyon yemek yarışma programları, Hafta 9 Ara Sınavlar Hafta 10 Gastronomi ve belgeseller Hafta 11 Gastronomi ve gazeteler Hafta 12 Gastronomi ve internet Hafta 13 Gastronomi ve sosyal medya Hafta 14 Konu sunumları Hafta 15 Konu sunumları Hafta 16 Yarıyıl Sonu Sınavları |
Paul Rockover (2020), “A Guide to Gastrodiplomacy”, in: Nancy Snow/Nicholas J. Cull (ed), Routledge Handbook of Public Diplomacy. New York and London, 205-212 Nicholas J. Cull (2020), “Public Diplomacy Before Gullion: The Evolution of a Phrase”, in: Nancy Snow/Nicholas J. Cull (Ed), Routledge Handbook of Public Diplomacy. New York and London, 13-17 Gastronomi ve Medya, Editörler: Serkan Şengül, Alper Kurnaz, Detay Yayıncılık Turizm Turizm ve İletişim, Hakan YILMAZ, Detay Yayıncılık Halkla İlişkiler, Cavit YAVUZ, Detay Yayıncılık Gastrodiplomasi: Gastronomiye Diplomasi Penceresinden Bakış, Fikret Soner, Anatoliya Turizm Araştırmaları Dergisi, Kamu Diplomasisi Aracı Olarak Gastro Diplomasi, Barış İşçimen, Anadolu Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri | 40 | |
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri | 60 |
Etkinlikler | Sayısı | Süresi (saat) | Toplam İş Yükü (saat) |
---|---|---|---|
Ara Sınav | 1 | 2 | 2 |
Final Sınavı | 1 | 2 | 2 |
Derse Katılım | 15 | 3 | 45 |
Tartışma | 16 | 1 | 16 |
Alan Çalışması | 3 | 5 | 15 |
Rapor Sunma | 1 | 2 | 2 |
Bireysel Çalışma | 15 | 2 | 30 |
Ara Sınav İçin Bireysel Çalışma | 3 | 5 | 15 |
Final Sınavı içiin Bireysel Çalışma | 3 | 10 | 30 |
Toplam İş Yükü (saat) | 157 |
[PC] 1 | [PC] 2 | [PC] 3 | [PC] 4 | [PC] 5 | [PC] 6 | [PC] 7 | [PC] 8 | [PC] 9 | |
[OC] 1 | 4 | 4 | 3 | 4 | 4 | 4 | 5 | 5 | 4 |