GERİ DÖN

Ders Öğretim Planı


Dersin Kodu Dersin Adı Dersin Türü Yıl Yarıyıl AKTS
GMS6029 REKREASYON VE GASTRONOMİ Ders 1 1 5.00

Yüksek Lisans



Bu ders, rekreasyon kavramını gastronomi ile ilişkilendirerek, bireylerin boş zaman aktivitelerinde yeme-içme deneyimlerinin önemini kavratmayı amaçlar.


PROF.DR. CEMİLE BAHTİYAR KARADENİZ


1 1. Rekreasyon ve gastronomi kavramlarını tanımlar. 2. Rekreasyonel faaliyetlerde gastronominin önemini analiz eder. 3. Gastronominin kültürel ve turistik boyutlarını değerlendirir. 4. Rekreasyon alanlarında gastronomi planlaması yapabilir. 5. Sürdürülebilir gastronomi anlayışını yorumlar.

Birinci Öğretim


YOK


YOK


• Rekreasyon kavramı ve tarihsel gelişimi • Gastronomi nedir? Kültürel boyutları / • Rekreasyonel etkinliklerde gastronominin rolü / • Gastronomi turizmi ve yerel mutfaklar / • Yemek kültürü, kimlik ve toplum / • Festival ve etkinliklerde yeme-içme kültürü / • Gastronomide sürdürülebilirlik ve etik yaklaşımlar / • Rekreasyon alanlarında gastronomi hizmet yönetimi /


Hafta Teorik Uygulama Laboratuvar
1 Rekreasyon kavramına giriş /
2 Gastronominin temel kavramları /
3 Rekreasyon ve gastronomi ilişkisi /
4 Yeme-içme kültürlerinin evrimi /
5 Gastronomi turizminin doğuşu /
6 Gastronomik etkinlik örnekleri /
7 Ara Sınav /
8 Gastronominin ekonomik etkileri /
9 Yerel mutfaklar ve kültürel kimlik /
10 Sürdürülebilirlik ve etik tüketim /
11 Festival ve etkinliklerde yeme-içme /
12 Rekreasyon alanlarında yiyecek hizmetleri /
13 Gastronomik deneyim tasarımı /
14 Genel tekrar ve soru-cevap /

Zorunlu Kaynaklar / Required Textbooks: Hall, C. M., Sharples, L. (2008). Food and Wine Festivals and Events Around the World. Butterworth-Heinemann. Richards, G. (2012). An International Handbook of Gastronomy, Tourism and Culture. Routledge. Türkiye’de gastronomi turizmi üzerine akademik makaleler Yerel mutfaklar ve kültürel çalışmalar üzerine seçilmiş metinler



Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri 40
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri 60

YOK


Etkinlikler Sayısı Süresi (saat) Toplam İş Yükü (saat)
Ara Sınav 1 1 1
Final Sınavı 1 1 1
Makale Kritik Etme 1 50 50
Bireysel Çalışma 1 48 48
1 50 50
Toplam İş Yükü (saat) 150

[PC] 1 [PC] 2 [PC] 3 [PC] 4 [PC] 5 [PC] 6 [PC] 7 [PC] 8 [PC] 9
[OC] 1 5 3 4 4 3 4 4 5 3
* Katkı Düzeyi : 1 Çok düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 Çok yüksek