Dersin Kodu | Dersin Adı | Dersin Türü | Yıl | Yarıyıl | AKTS |
---|---|---|---|---|---|
GMS6029 | REKREASYON VE GASTRONOMİ | Ders | 1 | 1 | 5.00 |
Yüksek Lisans
Bu ders, rekreasyon kavramını gastronomi ile ilişkilendirerek, bireylerin boş zaman aktivitelerinde yeme-içme deneyimlerinin önemini kavratmayı amaçlar.
PROF.DR. CEMİLE BAHTİYAR KARADENİZ
1 | 1. Rekreasyon ve gastronomi kavramlarını tanımlar. 2. Rekreasyonel faaliyetlerde gastronominin önemini analiz eder. 3. Gastronominin kültürel ve turistik boyutlarını değerlendirir. 4. Rekreasyon alanlarında gastronomi planlaması yapabilir. 5. Sürdürülebilir gastronomi anlayışını yorumlar. |
Birinci Öğretim
YOK
YOK
• Rekreasyon kavramı ve tarihsel gelişimi • Gastronomi nedir? Kültürel boyutları / • Rekreasyonel etkinliklerde gastronominin rolü / • Gastronomi turizmi ve yerel mutfaklar / • Yemek kültürü, kimlik ve toplum / • Festival ve etkinliklerde yeme-içme kültürü / • Gastronomide sürdürülebilirlik ve etik yaklaşımlar / • Rekreasyon alanlarında gastronomi hizmet yönetimi /
Hafta | Teorik | Uygulama | Laboratuvar |
---|---|---|---|
1 | Rekreasyon kavramına giriş / | ||
2 | Gastronominin temel kavramları / | ||
3 | Rekreasyon ve gastronomi ilişkisi / | ||
4 | Yeme-içme kültürlerinin evrimi / | ||
5 | Gastronomi turizminin doğuşu / | ||
6 | Gastronomik etkinlik örnekleri / | ||
7 | Ara Sınav / | ||
8 | Gastronominin ekonomik etkileri / | ||
9 | Yerel mutfaklar ve kültürel kimlik / | ||
10 | Sürdürülebilirlik ve etik tüketim / | ||
11 | Festival ve etkinliklerde yeme-içme / | ||
12 | Rekreasyon alanlarında yiyecek hizmetleri / | ||
13 | Gastronomik deneyim tasarımı / | ||
14 | Genel tekrar ve soru-cevap / |
Zorunlu Kaynaklar / Required Textbooks: Hall, C. M., Sharples, L. (2008). Food and Wine Festivals and Events Around the World. Butterworth-Heinemann. Richards, G. (2012). An International Handbook of Gastronomy, Tourism and Culture. Routledge. Türkiye’de gastronomi turizmi üzerine akademik makaleler Yerel mutfaklar ve kültürel çalışmalar üzerine seçilmiş metinler
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri | 40 | |
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri | 60 |
YOK
Etkinlikler | Sayısı | Süresi (saat) | Toplam İş Yükü (saat) |
---|---|---|---|
Ara Sınav | 1 | 1 | 1 |
Final Sınavı | 1 | 1 | 1 |
Makale Kritik Etme | 1 | 50 | 50 |
Bireysel Çalışma | 1 | 48 | 48 |
1 | 50 | 50 | |
Toplam İş Yükü (saat) | 150 |
[PC] 1 | [PC] 2 | [PC] 3 | [PC] 4 | [PC] 5 | [PC] 6 | [PC] 7 | [PC] 8 | [PC] 9 | |
[OC] 1 | 5 | 3 | 4 | 4 | 3 | 4 | 4 | 5 | 3 |