Dersin Kodu | Dersin Adı | Dersin Türü | Yıl | Yarıyıl | AKTS |
---|---|---|---|---|---|
GMS6025 | YEMEK SOSYOLOJİSİ | Ders | 1 | 1 | 5.00 |
Yüksek Lisans
Türkçe
Bu dersin ana amacı, günlük hayatımızın bir parçası olan yeme ve içme faaliyetlerinin toplumsal ve kültürel anlamlarını, toplum bilimi ve insan bilimi açısından değerlendirmesini sağlamaktır. Bu sayede öğrenciler mesleklerinin uygulama alanları konusunda toplum ve insan temelli genel bir bakış açısına sahip olacaktır.
DOÇ. DR. KORAY GENÇ
1 | Yemek sosyolojisi ve sosyal teorileri anlamak.Yemek, tarım ve kır tartışmaları, coğrafi işaretler ve alternatif gıda ağlarını öğrenmek.Toplumsal eşitsizlikler, sınıflar ve yemek kavramlarını bilmek.Yemek mutfak ve kültür kavramlarını anlamak.Yemek ve politika ilişkisini öğrenmek.Toplumsal cinsiyet, yemek pişirme, ev mutfağı ve profesyonel mutfaklar kavramlarını anlamak.Yemek, küreselleşme, yerelleşme ve kimlik konularını bilmek.Gıda rejimlerinde kriz ve gastro-endişeyi anlamak. |
Birinci Öğretim
Bu dersin önkoşulu ya da eş koşulu bulunmamaktadır.
Bu dersle ilişkili önerilen başka dersler bulunmamaktadır.
Bu ders; Besin sisteminin toplumsal boyutlarının incelenmesi,İnsanın yaşamında beslenme biçimlerinin tarihsel kökenleri,Modern besin sistemlerinin gelişimi,Besinler ve yeme üzerine sosyolojik yaklaşımlar,Yemek yemenin toplumsal örgütlenmesi,Yemek aile ve topluluk,Evin dışarısında yemek,Ara Sınav,Diyet ve değişen sağlık algıları,Yiyeceğe ilişkin riskler, endişeler ve korkular,Rejim, yağ ve beden imgesi,Etin kültürel toplumsal anlamları,Vejetaryen olmak, et yemeyi tercih etmemenin kültürel ve toplumsal anlamları,Şeker yemenin kültürel ve toplumsal anlamları,Kültürel miras olarak yemek ve yemeğin coğrafi işaretlemesi,Genel Sınav; konularını içermektedir.
Hafta | Teorik | Uygulama | Laboratuvar |
---|---|---|---|
1 | Yemek Sosyolojisi ve Sosyal Teori | ||
2 | Yemek, Tarım ve Kır Tartışmaları | ||
3 | Coğrafi İşaretler ve Alternatif Gıda Ağları | ||
4 | Toplumsal Eşitsizlikler, Sınıflar ve Yemek | ||
5 | Yemek, Mutfak ve Kültür | ||
6 | Yemek, Mutfak ve Kültür | ||
7 | Ara Sınavlar | ||
8 | Yemek ve Politika | ||
9 | Toplumsal Cinsiyet, Yemek Pişirme, Ev Mutfağı ve Profesyonel Mutfaklar | ||
10 | Toplumsal Cinsiyet, Yemek Pişirme, Ev Mutfağı ve Profesyonel Mutfaklar | ||
11 | Yemek, Küreselleşme, Yerelleşme ve Kimlik | ||
12 | Yemek, Küreselleşme, Yerelleşme ve Kimlik | ||
13 | Gıda Rejimlerinde Kriz ve Gastro-Endişe | ||
14 | Final Exams |
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri | 40 | |
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri | 60 |
Bu ders için staj veya uygulama yoktur.
Etkinlikler | Sayısı | Süresi (saat) | Toplam İş Yükü (saat) |
---|---|---|---|
Ara Sınav | 1 | 1 | 1 |
Final Sınavı | 1 | 1 | 1 |
Örnek Vaka İncelemesi | 1 | 48 | 48 |
Beyin Fırtınası | 1 | 25 | 25 |
Makale Kritik Etme | 1 | 50 | 50 |
Bireysel Çalışma | 1 | 25 | 25 |
Toplam İş Yükü (saat) | 150 |
[PC] 1 | [PC] 2 | [PC] 3 | [PC] 4 | [PC] 5 | [PC] 6 | [PC] 7 | [PC] 8 | [PC] 9 | |
[OC] 1 | 5 | 3 | 4 | 5 | 5 | 4 | 3 | 4 | 2 |