Dersin Kodu | Dersin Adı | Dersin Türü | Yıl | Yarıyıl | AKTS |
---|---|---|---|---|---|
GMS6019 | OSMANLI VE SELÇUKLU MUTFAĞI ARAŞTIRMALARI | Ders | 1 | 1 | 5.00 |
Yüksek Lisans
Bu dersin amacı gastronomide örgütsel iletişim konularında bilgi sahibi olmalarını sağlamak ve örgütler arası iletişim becerilerini geliştirme becerisi kazandırmak.
1 | Öğrenci, Osmanlı ve Selçuklu mutfaklarının tarihsel gelişimini açıklayabilir. |
2 | Öğrenci, Osmanlı ve Selçuklu mutfaklarında kullanılan malzemeler ve pişirme tekniklerini karşılaştırabilir. |
3 | Öğrenci, Osmanlı İmparatorluğu’nun geniş coğrafyasındaki farklı mutfak etkilerini analiz edebilir. |
4 | Öğrenci, Osmanlı ve Selçuklu mutfak kültürlerinin günümüz mutfak kültürlerine etkilerini tartışabilir. |
Birinci Öğretim
[Yok]
Bu derste, Osmanlı ve Selçuklu mutfaklarının tarihsel gelişimi, yemek kültürleri ve mutfak teknikleri incelenecektir. Öğrenciler, her iki dönemin yemek alışkanlıklarını, kullanılan malzemeleri ve yemek sunumlarını keşfedeceklerdir. Ayrıca, Osmanlı İmparatorluğu’nun geniş coğrafyasındaki farklı mutfak etkileri ve Selçuklu İmparatorluğu’ndaki sosyal yapı ile yemek kültürlerinin ilişkisi üzerine araştırmalar yapılacaktır. Ders, Osmanlı ve Selçuklu mutfağının günümüz mutfak kültürlerine olan etkilerini de ele alacaktır.
Hafta | Teorik | Uygulama | Laboratuvar |
---|---|---|---|
1 | Selçuklu Mutfağına Giriş | ||
2 | Osmanlı Mutfağına Giriş | ||
3 | Selçuklu Mutfağındaki Temel Yemekler | ||
4 | Osmanlı Mutfağındaki Temel Yemekler | ||
5 | Osmanlı ve Selçuklu Mutfağında Kullanılan Malzemeler | ||
6 | Selçuklu İmparatorluğu'nda Mutfak Kültürü | ||
7 | Osmanlı İmparatorluğu'nda Mutfak Kültürü | ||
8 | Ara Sınav | ||
9 | Osmanlı ve Selçuklu Mutfaklarında Tatlar ve Sunum | ||
10 | Osmanlı ve Selçuklu Mutfaklarının Sosyal Yaşamla İlişkisi | ||
11 | Osmanlı ve Selçuklu Mutfaklarının Kültürel Etkileri | ||
12 | Günümüz Mutfağında Osmanlı ve Selçuklu Mutfaklarının Yeri | ||
13 | Makale İncelemesi | ||
14 | Makale İncelemesi | ||
15 | Makale İncelemesi | ||
16 | Final Sınavı |
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri | 40 | |
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri | 60 |
Etkinlikler | Sayısı | Süresi (saat) | Toplam İş Yükü (saat) |
---|---|---|---|
Ara Sınav | 1 | 1 | 1 |
Final Sınavı | 1 | 1 | 1 |
Derse Katılım | 14 | 3 | 42 |
Alan Çalışması | 15 | 4 | 60 |
Rapor Sunma | 2 | 2 | 4 |
Proje Hazırlama | 14 | 3 | 42 |
Toplam İş Yükü (saat) | 150 |
[PC] 1 | [PC] 2 | [PC] 3 | [PC] 4 | [PC] 5 | [PC] 6 | [PC] 7 | [PC] 8 | [PC] 9 | |
[OC] 1 | 5 | 5 | 5 | 5 | 5 | 5 | 5 | 5 | 5 |
[OC] 2 | 5 | 5 | 5 | 5 | 5 | 5 | 5 | 5 | 5 |
[OC] 3 | 5 | 5 | 5 | 5 | 5 | 5 | 5 | 5 | 5 |
[OC] 4 | 5 | 5 | 5 | 5 | 5 | 5 | 5 | 5 | 5 |