GERİ DÖN

Ders Öğretim Planı


Dersin Kodu Dersin Adı Dersin Türü Yıl Yarıyıl AKTS
GMS6017 DÜNYA MUTFAK KÜLTÜRLERİ Ders 1 1 5.00

Yüksek Lisans



Dünya mutfaklarını tanıtmak ve Avrupa mutfaklarından yemeklerin yapılışını incelemek.



1 Öğrenci, dünya mutfaklarının tarihsel ve kültürel gelişimini açıklayabilir.
2 Öğrenci, Avrupa ülkelerine ait temel yemekleri ve pişirme tekniklerini tanıyabilir.
3 Öğrenci, farklı mutfak kültürlerinin toplumlar üzerindeki etkilerini analiz edebilir.
4 Öğrenci, seçilen dünya mutfaklarından örnek yemekleri hazırlayabilir ve uygun şekilde sunabilir.

Birinci Öğretim


Bulunmamaktadır.


[Yok]


Bu derste dünya mutfaklarının tarihsel gelişimi, kültürel özellikleri ve yemek pişirme teknikleri ele alınacaktır. Özellikle Avrupa mutfağı üzerinde durularak farklı ülkelere ait yemeklerin yapılışı ve sunumu incelenecektir. Ayrıca, mutfak kültürlerinin toplumlar üzerindeki etkileri ve gastronomiyle ilişkisi de tartışılacaktır.


Hafta Teorik Uygulama Laboratuvar
1 Anadolu mutfak kültürünün kökenleri ve Türk mutfağı
2 Fransız mutfağı
3 İspanyol Mutfağı
4 Balkan Mutfağı
5 İskandinav ve Rus Mutfağı
6 Orta, Kuzey, Güney Amerika ve Meksika Mutfağı
7 Çin Mutfağı
8 Ara SInav
9 Japon Mutfağı
10 Hint Mutfağı
11 Kore Mutfağı
12 Malezya, Endonezya, Tayland ve Vietnam Mutfakları
13 Orta Doğu ve Afrika Mutfağı
14 Makale İnceleme
15 Makale İnceleme
16 Final Sınavı

MacVeigh J. (Ed: Garza D), (2009). International cuisine, Clifton Park, NY, USA. Anadolu Üniversitesi, Açıköğretim yayını, No:2171, Dünya Mutfakları I Anadolu Üniversitesi, Açıköğretim yayını, No:2247, Dünya Mutfakları II



Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri 40
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri 60


Etkinlikler Sayısı Süresi (saat) Toplam İş Yükü (saat)
Ara Sınav 1 1 1
Final Sınavı 1 1 1
Derse Katılım 14 3 42
Alan Çalışması 15 4 60
Rapor Sunma 2 2 4
Proje Hazırlama 14 3 42
Toplam İş Yükü (saat) 150

[PC] 1 [PC] 2 [PC] 3 [PC] 4 [PC] 5 [PC] 6 [PC] 7 [PC] 8 [PC] 9
[OC] 1 5 5 5 5 5 5 5 5 5
[OC] 2 5 5 5 5 5 5 5 5 5
[OC] 3 5 5 5 5 5 5 5 5 5
[OC] 4 5 5 5 5 5 5 5 5 5
* Katkı Düzeyi : 1 Çok düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 Çok yüksek