GERİ DÖN

Ders Öğretim Planı


Dersin Kodu Dersin Adı Dersin Türü Yıl Yarıyıl AKTS
GMS6011 SAĞLIKLI BESLENME Ders 1 1 5.00

Yüksek Lisans



Beslenme ve diyetetik alanında araştırma, geliştirme aktivitelerini gerçekleştiren bilgi ve beceriler edindirmek.



1 Besin güvenliğinin tanımı, besinlerde bozulmaya sebep olan faktörler ve besine bulaşma yolları ile bu durumun sağlık ile ilişkisi, besin güvenliği ve mevzuat konularını bilmek
2 Besin güvenliğinin tanımını, ve besinin bozulmasına neden olan faktörlerin sınıflamasını bilir.
3 Besinin bozulmasına neden olan faktörlerin besine bulaşma yollarını ve bu durumu önleme konularını bilir.
4 Besinin bozulmasına neden olan faktörler ve sağlık ilişkisini açıklar.
5 Türkiye’de uygulanan gıda güvenliği sistemini dünyada uygulanan gıda güvenliği sistemleri ile karşılaştırabilme

Birinci Öğretim


Bulunmuyor.


[Yok]


Besin güvenliğinin önemi, Türkiye'de ve dünyada besin güvenliği, besin mevzuatının tanımı, kapsamı ve gıda mevzuatındaki esaslar, besin kontaminantları ve bozulma etkenleri, besin bozulmasına neden olan mikrobiyolojik, kimyasal ve biyokimyasal faktörler, besin kökenli sağlık riskleri, gıda endüstrisinde çalışan kişiler için kişisel hijyen bilgisi, besin koruma teknikleri ve ürün güvenliği, besinlere uygulanan temel koruma ve işleme teknikleri, besin güvenliği tehlikelerinin tanımlanması, endüstriyel besin güvenliğinde hijyen ve sanitasyon, besinlerde kalite güvenliği konularını içermektedir.


Hafta Teorik Uygulama Laboratuvar
1 Besin güvenliğinin tanımı ve besinlerde bozulmaya neden olan faktörler
2 Besinlerde bozulmaya neden olan faktörlerin besine bulaşma ve önleme yolları
3 Gıda kontrolü ile ilgili yasalar ve ilgili kurum ve kuruluşlar
4 Besinlerde pişirme ile oluşan toksik ögeler
5 Gıda Katkı Maddeleri
6 Plastikler
7 Metalik Bulaşma
8 Ara Sınav
9 Bitki Gelişimini düzenleyici maddeler
10 Pestisitler
11 Besinlerde bozulmaya neden olan faktörler ve sağlık ilişkisi
12 Besinlerde bozulmaya neden olan faktörler ve sağlık ilişkisi
13 Makale İnceleme
14 Makale İnceleme
15 Sunum
16 Final Sınavı

Julie, M.J. Food Safety, CRS Press, 2004 T.S.E., TS EN ISO 9000:2001, TS EN ISO 9001:2000, TS EN ISO 9004:2001 Standartları. Selamat, J. Iqbal, SZ, "Food Safety: Basic Concepts, Recent Issues, and Future Challenges" 2016 | ISBN-10: 331939251 Chandra, P., & Panesar, P. S. (Eds.). (2022). Nanosensing and Bioanalytical Technologies in Food Quality Control. Springer Singapore. Devahastin, S. (Ed.). (2017). Food microstructure and its relationship with quality and stability. Woodhead Publishing.



Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri 40
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri 60


Etkinlikler Sayısı Süresi (saat) Toplam İş Yükü (saat)
Ara Sınav 1 1 1
Final Sınavı 1 1 1
Derse Katılım 14 3 42
Alan Çalışması 14 3 42
Rapor Sunma 1 10 10
Proje Hazırlama 14 4 56
Toplam İş Yükü (saat) 152

[PC] 1 [PC] 2 [PC] 3 [PC] 4 [PC] 5 [PC] 6 [PC] 7 [PC] 8 [PC] 9
[OC] 1 5 5 5 5 5 5 5 5 5
[OC] 2 5 5 5 5 5 5 5 5 5
[OC] 3 5 5 5 5 5 5 5 5 5
[OC] 4 5 5 5 5 5 5 5 5 5
[OC] 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5
* Katkı Düzeyi : 1 Çok düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 Çok yüksek