Dersin Kodu | Dersin Adı | Dersin Türü | Yıl | Yarıyıl | AKTS |
---|---|---|---|---|---|
GMS6008 | GASTRONOMİ KÜLTÜR VE SANAT | Ders | 1 | 2 | 5.00 |
Yüksek Lisans
Farklı kültürlerin ve sanatın, gastronomi üzerine etkisini araştırmak.Bu ders, kültür, sanat ve gastronomi alanlarının tarihsel, sosyolojik ve estetik bağlamda nasıl iç içe geçtiğini kavratmayı amaçlar. Öğrenciler; yemek kültürü, sanat üretimi ve kültürel kimlik arasındaki ilişkileri analiz edebilecek bilgi ve beceriyi kazanırlar.
DOÇ.DR. KORAY GENÇ
1 | 1. Kültürü tanımlayabilir ve gastronomik önemini açıklayabilir. 2. Sanatı tanımlayabilir ve gastronomideki yerey inceleyebilir. 3. Gastronominin rafineleşmesinde yaşanan önemli faktörleri ayırt edebilir. 4. Yöresel envanter çalışmalarına katkıda bulunabilir. 5. Gastronomik değerleri konu alan görsel bir araştırmayı yaparak sunabilir. |
2 | Kültürel ve sanatsal yaklaşımların gastronomiyle ilişkisini analiz edebilir. Farklı toplumların yemek kültürlerini ve sanata etkilerini karşılaştırabilir. Gastronominin bir iletişim ve ifade biçimi olduğunu kavrayabilir. Gastronomiyi kültürel miras olarak değerlendirebilir. |
Birinci Öğretim
YOK
YOK
Ülkelerin kültürleri ve sanatı farklı dinlerin, dillerin, geleneklerin, göç ve savaşların etkisi altında kalmıştır. Bu etkileşimlerin gastronomi üzerinde de etkisi büyüktür. Küçük yada büyük kültürel farklılık gösteren grupların gastronomik karekteristik özellikleri araştırılarak envanter çalışmaları üzerinde durulacaktır. Kültürel ve sanatsal yaklaşımların gastronomiyle ilişkisini analiz edebilir. Farklı toplumların yemek kültürlerini ve sanata etkilerini karşılaştırabilir. Gastronominin bir iletişim ve ifade biçimi olduğunu kavrayabilir. Gastronomiyi kültürel miras olarak değerlendirebilir.
Hafta | Teorik | Uygulama | Laboratuvar |
---|---|---|---|
1 | Giriş: Kültür, Sanat ve Gastronomi Kavramları / | ||
2 | Kültür Kuramları ve Yemek Kültürü / | ||
3 | Sanatın Tarihi ve Gastronomiyle Etkileşimi / | ||
4 | Yemek ve Estetik: Sanat Eseri Olarak Yemek / | ||
5 | Medyada Gastronomi ve Kültürel Temsiller / | ||
6 | Mutfak Kimliği ve Kültürel Kimlik / | ||
7 | Yerel ve Küresel Gastronomi / | ||
8 | Anadolu Mutfak Kültürü ve Sanatsal Yansımaları / | ||
9 | Gastronomide Hikâye Anlatımı / | ||
10 | Festivaller, Etkinlikler ve Yemek Kültürü / | ||
11 | Yemek Fotoğrafçılığı ve Görsel Kültür / | ||
12 | Sanatta Yemeğin Temsili / | ||
13 | Gastronomi ve Sürdürülebilirlik / | ||
14 | Final Proje Sunumları |
Sanat, Kültür ve Mutfak: Antik ve Ortaçağ Gastronomisi, Phyllis Pray Bober Uluslararası Gastronomi, Mehmet Sarıışık Montanari, M. Food is Culture. Counihan, C. & Van Esterik, P. Food and Culture: A Reader. Türk Mutfak Kültürü üzerine makaleler ve belgeseller.
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri | 40 | |
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri | 60 |
YOK
Etkinlikler | Sayısı | Süresi (saat) | Toplam İş Yükü (saat) |
---|---|---|---|
Ara Sınav | 1 | 1 | 1 |
Final Sınavı | 1 | 1 | 1 |
Örnek Vaka İncelemesi | 1 | 32 | 32 |
Makale Yazma | 1 | 50 | 50 |
Makale Kritik Etme | 1 | 40 | 40 |
Bireysel Çalışma | 1 | 26 | 26 |
Toplam İş Yükü (saat) | 150 |
[PC] 1 | [PC] 2 | [PC] 3 | [PC] 4 | [PC] 5 | [PC] 6 | [PC] 7 | [PC] 8 | [PC] 9 | |
[OC] 1 | 2 | 4 | 4 | 5 | 4 | 3 | 5 | 4 | 5 |
[OC] 2 | 5 | 5 | 4 | 3 | 5 | 5 | 4 | 3 | 5 |