GERİ DÖN

Ders Öğretim Planı


Dersin Kodu Dersin Adı Dersin Türü Yıl Yarıyıl AKTS
GMS6004 GASTRONOMİ VE YEMEK TARİHİ Ders 1 2 5.00

Yüksek Lisans



Gastronomi bilimi ve bağlantılı olduğu diğer bilimler, gastronomik terimler ve anlamları, gastronominin ilk çağdan günümüze dönemsel özellikleri, insanoğlunun beslenme alışkanlıkları ve yöresel mutfak kimliklerinin oluşumunun incelenmesi



1 İnsanın tarih öncesi dönemlerde beslenmesini ve Anadolu Mutfağının kökenlerini açıklayabilmek.
2 Mezopotamya, Antik Yunan, Mısır ve Uzak Doğu mutfaklarını tanımlayabilmek.
3 Orta Çağ Avrupa mutfağı ve Fransız mutfağının özelliklerini¬ değerlendirebilmek.
4 Endüstri Devrimi’nin mutfaklar üzerindeki etkisini ve gastronomideki yeni akımları açıklayabilmek

Birinci Öğretim


Bulunmamaktadır.


[Yok]


Bu derste gastronomi biliminin tarihsel gelişimi, yemek kültürlerinin oluşumu ve beslenme alışkanlıklarının evrimi incelenecektir. İlk çağlardan günümüze kadar olan süreçte yemekle ilgili toplumsal, ekonomik ve kültürel değişimler ele alınacak; farklı medeniyetlerin mutfak kültürlerine katkıları tartışılacaktır. Ayrıca, yemek tarihi içinde önemli gastronomik terimler ve kavramlar da değerlendirilecektir.


Hafta Teorik Uygulama Laboratuvar
1 İlk İnsanlarda Beslenme
2 Anadolu Mutfak Kültürünün Kökenleri I
3 Anadolu Mutfak Kültürünün Kökenleri II
4 Mezopotamya Mutfağı
5 Antik Çağ’da Yunan Mutfak Kültürü
6 Antik Mısır Mutfak Kültürü
7 Uzak Doğu Mutfak Kültürünün Tarihsel Gelişimi
8 Ara Sınav
9 Orta Çağ’da Avrupa Mutfağı
10 Amerika’nın Keşfi ve Yeni Gıdalar
11 Rönesans ve İtalyan Mutfağı
12 Orta Çağ ve Rönesans Dönemlerinde Mutfak Kültürü
13 Modern Çağ’da Fransız Mutfağının Gelişimi
14 Endüstri Devrimi ve Mutfaklara Etkisi
15 Gastronomide Yeni Akımlar
16 Final Sınavı



Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri 40
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri 60


Etkinlikler Sayısı Süresi (saat) Toplam İş Yükü (saat)
Ara Sınav 1 1 1
Final Sınavı 1 1 1
Derse Katılım 14 3 42
Alan Çalışması 15 4 60
Rapor Sunma 2 2 4
Proje Hazırlama 14 3 42
Toplam İş Yükü (saat) 150

[PC] 1 [PC] 2 [PC] 3 [PC] 4 [PC] 5 [PC] 6 [PC] 7 [PC] 8 [PC] 9
[OC] 1 5 5 5 5 5 5 5 5 5
[OC] 2 5 5 5 5 5 5 5 5 5
[OC] 3 5 5 5 5 5 5 5 5 5
[OC] 4 5 5 5 5 5 5 5 5 5
* Katkı Düzeyi : 1 Çok düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 Çok yüksek