Dersin Kodu | Dersin Adı | Dersin Türü | Yıl | Yarıyıl | AKTS |
---|---|---|---|---|---|
GMS6013 | TÜRK MUTFAK KÜLTÜRÜ ARAŞTIRMALARI | Ders | 1 | 1 | 5.00 |
Yüksek Lisans
Bu dersin amacı öğrencilerin yemek kültürüne yeni bir bakış açısı kazanmalarını ve yemeğin, kültürü anlamada önemli bir etken olduğunu farkına varmalarını sağlamaktır.
1 | Türk mutfak kültürünün tarihsel gelişimini ve Orta Asya'dan günümüze kadar gelen yemek geleneklerini kavrayabilme. |
2 | Türk mutfağında kullanılan temel malzemeleri tanıyıp, bunların yemeklere kattığı lezzet ve kültürel önemi anlayabilme. |
3 | Türk mutfaklarındaki pişirme tekniklerini ve yemek sunumlarını öğrenerek, geleneksel mutfak uygulamalarını analiz edebilme. |
4 | Türk mutfağındaki bölgesel farklılıkları ve her bölgenin özgün yemek kültürünü keşfederek, kültürel çeşitliliğin mutfak üzerindeki etkisini değerlendirebilme. |
5 | Küreselleşme ve modernleşmenin Türk mutfak kültürüne etkilerini tartışarak, Türk mutfağının globalleşen dünyadaki yerini ve önemini anlayabilme. |
Birinci Öğretim
Bulunmuyor.
[Yok]
Ders kapsamında, Orta Asya'dan günümüze kadar gelen yemek gelenekleri, yemek kültürünün toplumsal yapılarla ilişkisi ve mutfakta kullanılan malzemeler üzerinde durulur. Ayrıca, Türk mutfağındaki pişirme teknikleri, yemek sunumları ve geleneksel mutfak uygulamaları detaylı olarak ele alınır. Modern Türk mutfak kültüründeki yenilikler, küreselleşmenin etkisi ve Türk mutfağının dünyadaki yeri de dersin önemli konuları arasında yer alır. Öğrenciler, farklı Türk mutfaklarının özgün özelliklerini keşfeder ve kültürel bağlamda yemeklerin rolünü anlamaya çalışırlar.
Hafta | Teorik | Uygulama | Laboratuvar |
---|---|---|---|
1 | Orta Asya Mutfak Kültürü | ||
2 | Selçuklu İmparatorluğu Mutfak Kültürü | ||
3 | Osmanlı Mutfak Kültürü | ||
4 | Mevlevi Mutfak Kültürü | ||
5 | Cumhuriyet Dönemi Mutfak Kültürü | ||
6 | Sokak Lezzetleri | ||
7 | Ara Sınav | ||
8 | Makale İncelemesi | ||
9 | Makale İncelemesi | ||
10 | Makale İncelemesi | ||
11 | Makale İncelemesi | ||
12 | Makale İncelemesi | ||
13 | Makale İncelemesi | ||
14 | Makale İncelemesi | ||
15 | Makale İncelemesi | ||
16 | Final Sınavı |
Baysal, A. (1993). Beslenme Kültürümüz, Kültür Bakanlığı Yayınları-1230. Kültür Bakanlığı, Ankara. Araz, N. (2009). Ottoman cuisine: -One of the renowned three cuisines-. N. Kadıoğlu Çevik (Prep. for Publ. By), Imperial Taste: 700 Years of Culinary Culture içinde (2nd Edition, s. 7-19). Ministry of Culture and Tourism.
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri | 40 | |
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri | 60 |
Etkinlikler | Sayısı | Süresi (saat) | Toplam İş Yükü (saat) |
---|---|---|---|
Ara Sınav | 1 | 1 | 1 |
Final Sınavı | 1 | 1 | 1 |
Derse Katılım | 14 | 3 | 42 |
Alan Çalışması | 14 | 3 | 42 |
Rapor Sunma | 1 | 10 | 10 |
Proje Hazırlama | 14 | 4 | 56 |
Toplam İş Yükü (saat) | 152 |
[PC] 1 | [PC] 2 | [PC] 3 | [PC] 4 | [PC] 5 | [PC] 6 | [PC] 7 | [PC] 8 | [PC] 9 | |
[OC] 1 | 5 | 5 | 5 | 5 | 5 | 5 | 5 | 5 | 5 |
[OC] 2 | 5 | 5 | 5 | 5 | 5 | 5 | 5 | 5 | 5 |
[OC] 3 | 5 | 5 | 5 | 5 | 5 | 5 | 5 | 5 | 5 |
[OC] 4 | 5 | 5 | 5 | 5 | 5 | 5 | 5 | 5 | 5 |
[OC] 5 | 5 | 5 | 5 | 5 | 5 | 5 | 5 | 5 | 5 |